ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα τρόφιμα δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας

Εκδήλωση στο Κιλκίς με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα

Motion Team

Ολες οι πλευρές του διατροφικού προβλήματος δείχνουν ότι είναι ένα ταξικό - πολιτικό πρόβλημα, που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό οι αγώνες τους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι συντονισμένοι, να διεκδικούν μέτρα αντιμετώπισής του στο σήμερα και να φθάνουν μέχρι την αιτία του, δηλαδή να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.

Αυτή η διαπίστωση - θέση αναδείχτηκε μέσα από τη χτεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Κιλκίς, με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα και τις λαϊκές ανάγκες. Στην εκδήλωση, παρέμβαση πραγματοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, (επισκέπτεται χτες και σήμερα το νομό), ενώ κεντρικός εισηγητής ήταν ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα και τον Λάζαρο Ανδρεανίδη, κτηνίατρο, στέλεχος της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

«Οσο το κέρδος αποτελεί βασικό κριτήριο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, το διατροφικό πρόβλημα θα οξύνεται, η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται και οι οποιοδήποτε έλεγχοι θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι για να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση», σημείωσε ο Αλέκος Ουγγρίνος.

Motion Team

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των βιομηχανιών και πολυεθνικών τροφίμων, κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους.

Ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς σε τρόφιμα δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες των λαών. Διότι, την ίδια ώρα που η αγορά εμφανίζεται κορεσμένη και καταστρέφονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων ή παίρνονται μέτρα μείωσης της παραγωγής (ποσοστώσεις, εκριζώσεις, αγραναπαύσεις), 850 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν.

Οπως είπε ο Α. Ουγγρίνος, η μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων έχει στόχο την εξασφάλιση περισσότερων κερδών για το κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή υλοποιήθηκε με τις γνωστές Αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, για να προσαρμοστεί η αγροτική οικονομία στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, οι οποίες απαιτούσαν την απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα αποτελέσματα της ΚΑΠ και των Αναθεωρήσεών της στη χώρα μας, ο Α. Ουγγρίνος ανέφερε ότι:

- Η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας εκτινάχτηκε στα ύψη και το 2007 άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ.

- Συρρικνώθηκε η κτηνοτροφία και μειώθηκε κατακόρυφα η αυτάρκεια της χώρας μας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα.

- Μέσα σε μία δεκαετία, από το 1996 έως το 2006, μειώθηκαν κατά 3.350.000 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με δημητριακά.

Οι πολιτικές αυτές που συνυπέγραψαν και υλοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων, την αύξηση των τιμών τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου που γίνεται στα διεθνή χρηματιστήρια των εμπορευμάτων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε καταρχήν ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Με βάση αυτήν την αρχή, η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τα τρόφιμα είναι ολοκληρωμένη και αφορά τόσο στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, όσο και στη βιομηχανία παραγωγής των μεταποιημένων τροφίμων.

Τα κριτήρια παραγωγής αγροτικών προϊόντων για το ΚΚΕ είναι η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με υγιεινά τρόφιμα και η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο των παραγωγικών συνεταιρισμών, συμβάλλει στη διατροφική αυτάρκεια του λαού μας και, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος. Συγκρούεται με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, με την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Πολιτικό το πρόβλημα

Η ακρίβεια και η νοθεία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στα πλαίσια της «ελεύθερης οικονομίας» στην ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού, και όχι μόνο, στον τόπο μας έτρεχαν να συμπορευτούν με τις αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, παραιτούμενες του δικαιώματος για οποιαδήποτε διορθωτική, εθνική παρέμβαση», σημείωσε. «Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, της πολιτικής απόφασης τα ζει στο πετσί του ο Ελληνας εργαζόμενος και η λαϊκή οικογένεια, σήμερα, με την απεμπόληση των κοινωνικών υπηρεσιών και την παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στην οικονομική ολιγαρχία, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για να έχει πρόσβαση σε αυτές», πρόσθεσε.

«Η επίθεση του κεφαλαίου, όμως, πέρασε και στον τομέα της καθημερινότητας, στην αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης. Με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού παραχώρησε την αγορά στις πολυεθνικές εταιρείες των σούπερ μάρκετ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναγορεύουν το πρόβλημα από πολιτικό σε πρόβλημα διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Στη συνέχεια, παρουσίασε στοιχεία για την ακρίβεια την οποία ο εργαζόμενος καλείται να καλύψει με τη «γενναία» αύξηση του ενός ευρώ στο μεροκάματο.

Βασικό συμπέρασμα, υπογράμμισε, είναι ότι ο μύθος της ελεύθερης οικονομίας καταρρίπτεται καθημερινά για τον εργαζόμενο. «Είναι ολοφάνερο ότι η στρατηγική είναι ενιαία, χωρίς όμως την εξάλειψη του ανταγωνισμού στους κόλπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο ΔΝΤ, στον ΠΟΕ, στην ΕΕ, στη G8. Τα αποτελέσματα ορατά: εξάπλωση της φτώχειας και στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες ΗΠΑ, ΕΕ, με εκατομμύρια ανθρώπους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και προοπτική της ακραίας φτώχειας να αυξάνει τα ποσοστά παγκοσμίως, διαψεύδοντας τα προγράμματα του ΟΗΕ για την καταπολέμησή της. Η χρηματιστηριακή και η επισιτιστική παγκόσμια κρίση πρόκειται να καταδικάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία. Το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι καθήκον όλων μας να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές των αστικών κομμάτων για δήθεν άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής μέσα στους κόλπους της ΕΕ και την παραπέρα ενδυνάμωση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου», σημείωσε, κλείνοντας.

Διέξοδος ο παραγωγικός συνεταιρισμός

Ο Λάζαρος Ανδρεανίδης μίλησε για τη διέξοδο για κτηνοτρόφους, αγρότες, που βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Οπως είπε, την πρωτιά στις καλλιέργειες στο Νομό Κιλκίς εξακολουθούν να διατηρούν τα δημητριακά, αφού καλύπτουν το 60% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Ομως, οι καλλιέργειες αυτές έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Θα συνεχίσουν να επιλέγονται από τους αγρότες μέχρι το 2013, οπότε θα εξακολουθούν να επιδοτούνται, όμως θεωρείται βέβαιο ότι στη συνέχεια θα εγκαταλειφθούν μαζικά. Η καπνοκαλλιέργεια άρχισε, ήδη, να εγκαταλείπεται και τα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστεί. Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία, που αποτελεί σημαντικό τομέα στο νομό, σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι καταδικασμένοι στη χρεοκοπία, αφού αναγκάζονται να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους.

Οπως είπε ο Λ. Ανδρεανίδης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, θα μπορούσαν να προστατεύονται από τα αρπακτικά που κλέβουν το μόχθο τους και να συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού, θα είναι ασφαλή για την κατανάλωση, αν οι βασικοί φορείς παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θα ήταν οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Οι φορείς αυτοί, πρόσθεσε, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής, επειδή μπορούν να εξουδετερώσουν τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου. Σε συνδυασμό με την αύξηση των γεωργικών επενδύσεων, που έχουν καθηλωθεί από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μπορούν να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή και να λύσουν το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης του λαού και της χώρας μας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται βαθύτερος, πλατύτερος λαϊκός ριζοσπαστισμός

«Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να είναι προετοιμασμένοι, ούτως ώστε να προλάβουν λαϊκές αντιδράσεις και ξεσπάσματα», επισήμανε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Αλέκα Παπαρήγα, αναφορικά με το υποκριτικό ενδιαφέρον πολλών για το «διατροφικό πρόβλημα».

Εξήγησε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κρίσης, που βέβαια «δεν μπορεί να την προβλέψεις χρονικά, μπορεί να επιταχυνθεί, μπορεί να 'ρθει λίγο αργότερα, μπορεί να 'ναι οξυμένη στον α΄ ή στο β΄ βαθμό, δεν αναστέλλεται η κρίση, έχει μια σημασία κι αυτό εμείς θέλουμε να θέσουμε, η ετοιμότητα του κινήματος στην Ελλάδα, και όχι μόνο, να αντιμετωπίσει τις πιο τραγικές συνέπειες και κυρίως να μετατρέψει τα συμπεράσματα αυτής της κρίσης σε ένα πολιτικό συμπέρασμα αντεπίθεσης». Εξηγώντας πως «έτσι κι αλλιώς, όταν έχουμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όταν έχουμε αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής, όταν έχουμε υπερπροσφορά τροφίμων και πετρελαίου ή έλλειψη, πίσω από αυτές τις διαδικασίες υπάρχει το ίδιο πράγμα: Το κυνήγι του κέρδους και ο οξύτατος ανταγωνισμός ανάμεσα, είτε στις εταιρείες πετρελαίου, είτε στις πολυεθνικές διατροφής και εκδηλώνεται και ως ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι απαιτείται «ένας πλατύτερος και βαθύτερος εργατικός και λαϊκός ριζοσπαστισμός αντίστασης και αντεπίθεσης σ' αυτήν την κατάσταση», κάτι για το οποίο οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Ο ριζοσπαστισμός που υπάρχει, τόνισε, χρειάζεται να θωρακιστεί απέναντι σε υποκατάστατα ψευτολύσεων, σε προσπάθειες των δυνάμεων που υπηρετούν το σύστημα για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Δεν υπάρχουν απλές λύσεις», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι ο «υγιής και μη υγιής ανταγωνισμός», οι «έλεγχοι τροφίμων» κ.τ.λ. δεν έχουν αποτελεσματικότητα, διότι η καπιταλιστική οικονομία είναι έτσι οργανωμένη που αυτά δεν οδηγούν πουθενά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ, πέρα από την αντικειμενική και σωστή επιστημονική διαφώτιση, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς περιττά πράγματα, χωρίς περικοκλάδες και ψέματα, είναι πάνω απ' όλα να δείξουμε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αντιπαλέψει όλη αυτήν την κατάσταση, όχι σε ένα βράδυ, όχι σε 24 ώρες, αλλά χαράζοντας μια άλλη πορεία».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει σήμερα, σε σημαντικό βαθμό, τη δυνατότητα να κοροϊδεύουν το λαό, «αυτό είναι καλό, πρέπει να τη χάσουν ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «η περίοδος που διανύουμε δε σηκώνει αυταπάτες». «Είμαστε σε φάση επίθεσης του κεφαλαίου, επίθεσης των μονοπωλίων, της πιο ακραίας - ας πούμε θα υπάρχει και πιο ακραία στο μέλλον - βαρβαρότητας. Αρα, αυταπάτες δεν υπάρχουν». Και κατέληξε, λέγοντας: « Ή θα είσαι κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, με όρους καθαρής αντίθεσης και με προοπτική ρήξης ή θα σε βάλουν στο χέρι. Και μόνο το πρόβλημα της διατροφής να δείτε, και μόνο το ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το θέμα της διατροφής υπέρ του λαού, και μόνο γι' αυτό, αξίζει η συστράτευση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Κοινά τα συμφέροντα μικρομεσαίων και εργαζομένων

Συνάντηση με το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς

Motion Team

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι και αναδεικνύουν γιατί η συμμαχία τους με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια ικανοποιεί τα συμφέροντά τους, επισημάνθηκαν στη συνάντηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς, χτες το απόγευμα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση: «Πέρα από τη γενικότερη ενημέρωση που έχουμε για τις βιομηχανικές ζώνες σ' όλο το νομό του Κιλκίς, εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα προβλήματα και την κατάσταση των μικρών εμπόρων, των μικρών επιχειρηματιών, που ζουν τις συνέπειες του ανταγωνισμού μεγάλων επιχειρήσεων, που δρουν και στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αντιμετωπίζουν επίσης τις συνέπειες της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας του λαού, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, των μισθών και των συντάξεων πείνας. Ο,τι περνά απ' το χέρι μας γι' αυτούς τους μικρότερους επιχειρηματίες εμείς θα το κάνουμε. Πιστεύοντας ότι και τα συμφέροντά τους είναι κοινά με τους εργαζόμενους, αλλά και αυτοί χρειάζονται να ελαφρυνθούν όσο γίνεται από τα βάρη που σηκώνουν. Βεβαίως, το ΚΚΕ υποστηρίζει και τα προβλήματα της περιοχής μέσα από τη συλλογική του πρόταση για φιλολαϊκή ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Βεβαίως, εμείς στοχεύουμε τελικά σε μία οικονομία όπου και ο πλούτος και τα μέσα θα ανήκουν στο λαό».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μαγειρεύονται αντιλαϊκά σενάρια, να μην εφησυχάζει ο λαός

Κατά την άφιξή της χτες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Κιλκίς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Για τα σκάνδαλα

«Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, κανένας Ζορμπάς δε θα μπορεί να βρίσκει καμία άκρη. Αποτυπώματα χωρίς ταυτοποίηση θα βρίσκει, αφού ο καθένας από τους δυο, ξεκινώντας από την κυβέρνηση, παίρνει μια γομολάστιχα να σβήσει τα δικά της και να αφήσει τα ίχνη του άλλου. Τίποτα δε θα μείνει. Ούτε φτερό δε θα μπορέσει να βρεθεί».

Για τη στάση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ

«Το δεύτερο, στο οποίο ήθελα να σταθώ είναι η στάση της ηγεσίας της FYROM. Δυστυχώς, η ηγεσία της FYROM, προκειμένου να εγείρει ή να παζαρέψει τον αλυτρωτισμό της, δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα, βάζει μπροστά τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, που δυστυχώς δεν επαναπατρίστηκαν στην ώρα τους, δε λύθηκε το ζήτημα και με τον τρόπο που λύθηκε το συνολικό πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων. Σε καμία περίπτωση εμείς δε θα επιτρέψουμε αυτήν την καπηλεία, όταν υποτάσσεται στην έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος με την έννοια της μακεδονικής εθνότητας και όταν συνδέεται μάλιστα με εξελίξεις στα Βαλκάνια που οπωσδήποτε περιέχουν ανησυχία, ιδιαίτερα και μετά την παράδοση του Κάρατζιτς απ' την πλευρά της Σερβίας».

Για τον ΟΣΕ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για τον ΟΣΕ, ότι κάποιοι βάλανε το χέρι στο μέλι και ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, σημείωσε:

«Τον άκουσα. Τα έχω ακούσει πάρα πολλές φορές ότι "όποιος βουτάει το χέρι του στο μέλι θα του το κόψουν"... Το θέμα είναι, θα τον βρουν; Δυστυχώς σκάνδαλα υπάρχουν. Οταν εμείς μιλάμε για σκανδαλολογία είναι, είτε η αποσιώπηση των σκανδάλων, είτε η χρησιμοποίηση των σκανδάλων σαν ένα μέσο για την ηθικοποίηση του συστήματος, το οποίο δεν ηθικοποιείται ακόμα και όταν κάποιοι το στείλουν στον Κορυδαλλό».

Για τα σενάρια συνεργασίας κομμάτων

Ερωτώμενη σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τόνισε:

«Εμείς εκτιμάμε ότι υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού. Ομως, δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, διότι τα μαγειρεία έχουν λύσεις αντιλαϊκές να ετοιμάσουν, γι' αυτό ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος αν δεν καταφέρει να ματαιώσει τέτοιες λύσεις, ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τουλάχιστον να κάψει το κύρος τους».

Για την αποτέφρωση νεκρών

Τέλος, σε ερώτηση για το ΠΔ για την αποτέφρωση των νεκρών τόνισε:

«Σαφώς είμαστε υπέρ του δικαιώματος να αποτεφρώνονται οι νεκροί. Είναι και ζήτημα επιλογής, ας το πω, του καθενός. Αλλά είναι και ένα μέσο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούν τα νεκροταφεία μέσα σε κατοικημένες περιοχές, που και αυτά συντελούν σε προβλήματα μόλυνσης».

Το σημερινό πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η διήμερη περιοδεία στο Κιλκίς της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- 9.00: Επίσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς.

-- 11.00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο ΦΑΙΔΩΝ στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς.

-- 12.00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο TORRE στην περιοχή Νέας Σάντας Κιλκίς.

-- 14.00: Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ