ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάρτα σφαγιασμού των παροχών

Η ενιαία Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προοιωνίζεται την αντιμετώπιση των εκρηκτικών λαϊκών αναγκών, αλλά, αντίθετα, σηματοδοτεί νέα επίθεση στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες παροχές Υγείας και στη φαρμακευτική κάλυψη. Τη φαρμακευτική περίθαλψη που ήδη καταρρέει, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να αποπληρώσουν τους φαρμακοποιούς. Οχι μόνο δεν προϊδεάζει για τον εξορθολογισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων -όπως διακηρύσσουν πομπωδώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας, αφού πλέον ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας Υγείας εξισώνονται και τυπικά και ουσιαστικά.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν την κάρτα - και θα οριστικοποιηθούν σε δύο μήνες - εκφράζουν το βασικό μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και θα συμπληρώνουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Ασφάλιση που έγινε με το νόμο Πετραλιά. Κατηγοριοποιούνται οι ασθένειες με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο γιατρός υποχρεώνεται να προχωρήσει μόνο σε εκείνες τις θεραπείες που έχουν τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του. Ομαδοποιούνται και τα φάρμακα και ορίζεται ανώτερη τιμή αναφοράς - μέχρι το ύψος της οποίας θα αποζημιώνονται οι άρρωστοι απ' τα Ταμεία, δηλαδή από τα δικά τους χρήματα. Από κει και πέρα θα τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Αλλά, εκτός απ' την ομαδοποίηση, υπάρχει και ο αποκλεισμός απ' τα πρωτότυπα φάρμακα - που μπορεί να είναι το μέσο υψηλής κερδοφορίας για τις πολυεθνικές αλλά, κατά κανόνα, είναι αναμφισβήτητη η συμβολή τους στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας. Τα λαϊκά στρώματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα αντίγραφα φάρμακα. Δηλαδή, όταν λήξει η πατέντα των πρωτοτύπων ή - τουλάχιστον - δέκα χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία των πρωτοτύπων.

Η Ενιαία Κάρτα αποτελεί εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως αποτυπώνονται στη λεγόμενη «ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι και το εισιτήριο για τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή ο ασθενής - πελάτης θα μπορεί να νοσηλευτεί σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξει, θα πληρώνει με τους όρους που ισχύουν στη χώρα της νοσηλείας και θα αποζημιώνεται με τους όρους των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας του. Θα βάζει βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζει την υγειά του. Αλλιώς...

Ολο το «πακέτο» θα σημάνει νέα αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και ακόμα μεγαλύτερη για τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μετατραπεί σε υποζύγια των δαπανών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πηγή κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην Υγεία. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, με πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες τις μονάδες σε όλα τα επίπεδα που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος ολόκληρου του λαού.

Σ' αυτού του τύπου το σύστημα Υγείας δε χωρά η επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ και καλεί τα λαϊκά στρώματα να την προτάξουν στις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων και βασικών αναγκών τους.

Τους άλλαξαν τα... πετρέλαια

Νέο πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών επιφέρει η κυβερνητική απόφαση να χρησιμοποιούν κοινό πετρέλαιο κίνησης αντί για το «κόκκινο» πετρέλαιο, που χρησιμοποιούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα, με σκοπό, όπως επισήμως είχε ανακοινωθεί, την «καταπολέμηση» της λαθρεμπορίας καυσίμων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει, ότι το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ/χιλιόλιτρο του «αγροτικού» πετρελαίου, θα επιστρεφόταν πίσω στους παραγωγούς, σε τιμές που θα καθόριζε στην πορεία, ανάλογα την κάθε καλλιέργεια. Οι παραγωγοί περιμένουν ακόμη να πάρουν πίσω τα χρήματα που έπρεπε να τους είχαν επιστραφεί από τις 15 του Ιούνη και ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση «κουτσούρεψε» όσο μπορούσε τα χρήματα που έπρεπε να επιστρέψει, ορίζοντας τιμές για κάθε καλλιέργεια, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματική αξία των καυσίμων, που κατανάλωσαν οι παραγωγοί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εύσημα για τη σύλληψη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εύσημα για τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς διεκδικεί, φαίνεται, ο Γ. Παπανδρέου, διαδίδοντας δεξιά και αριστερά ότι είχε συμβάλει στο σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό σχόλιο της «Ελευθεροτυπίας», ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κόμματος δηλαδή που είχε ιδρύσει ο Σλ. Μιλόσεβιτς και συμμετέχει στη νέα φιλοευρωενωσιακή κυβέρνηση, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, όπως σημειώνεται στο σχόλιο «ήταν μεταξύ εκείνων που κατέβαλαν προσπάθειες για να σχηματιστεί στη Σερβία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος»... Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλωστε, έχει εργαστεί σκληρά και στο παρελθόν για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε στενός συνεργάτης του Αλεξ Ρόντος...

Ο κύριος ... Ριχάρδος

«Ο Κάρατζιτς ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας... Δεν ήταν πρώην "αριστερός" όπως ο Μιλόσεβιτς και ας τον στηρίζει ο ... Περισσός. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξαναδιαβάζαμε σήμερα όσα εγκώμια του έπλεξαν τότε οι μεγαλόσχημοι δικοί μας. Κάθε ιδεολογικής απόχρωσης. Και που δεν πάνε στη Χάγη». Αυτή την κυνική άποψη δεν έχουν τολμήσει να την ξεστομίσουν ούτε οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των δολοφονιών ολόκληρων λαών όπως στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε οι πιο σφοδροί πολέμιοι των κομμουνιστών. Ούτε αυτοί δεν τόλμησαν να βάλουν ζήτημα παραπομπής της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο ελεεινό δικαστήριο της Χάγης. Γιατί η άποψη περί «κάθε ιδεολογικής απόχρωσης» είναι το άλλοθι για να πει ο Ριχάρδος Σωμερίτης, στο χτεσινό «Βήμα», ότι θα 'πρεπε όσοι στήριξαν τον αγώνα του γιουγκοσλάβικου λαού να πάνε στη «Χάγη», εννοώντας προφανώς τον Περισσό. Αυτός ο επιφανής δημοσιολόγος είναι πράγματι πρωτοπόρος στο πλασάρισμα ιδεών στήριξης της μιας και μόνης θεωρίας του ιμπεριαλιστικού συστήματος και της «δημοκρατίας» του. Αυτής που θέλει να εξοβελίσει «στο πυρ το εξώτερον» κάθε διαφορετική γνώμη από τη δική τους. Και επειδή αντικειμενικά δε γίνεται, προβάλλει την ιδέα της καταστολής κάθε διαφορετικής πολιτικής άποψης. Τόσο δημοκράτης και υπέρμαχος της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και γνώμης είναι που δεν αντέχει να ακούγεται και να γράφεται τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που στηρίζει την ιμπεριαλιστική βία. Και γράφει βιάζοντας συνειδήσεις. Τον πόνεσε γιατί το ΚΚΕ, το οποίο δημόσια τοποθετήθηκε αναφέροντας ότι το χωρίζει ιδεολογική άβυσσος από τον Κάρατζιτς, είπε επίσης ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπρεπε να κάθονται οι ευρωατλαντικές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ, που δολοφονούσαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Βλέπετε, για τον κοσμοπολίτη κύριο Ριχάρδο και τους περί αυτόν η αντίσταση των λαών, όταν τους δολοφονούν οι ιμπεριαλιστές, είναι έγκλημα. Και δεν το σηκώνει ο καθωσπρεπισμός του, αυτός των σαλονιών της μπουρζουαζίας, γιατί τους χαλά την ησυχία στο φαγοπότι του πλουτισμού από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Στη φυλακή, λοιπόν. Αλλά με δίκη, για να είναι δημοκρατική η φίμωση που θέλουν να επιβάλουν. Θαυμάστε τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ