ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μεθοδευμένο χτύπημα από κυβέρνηση - μεγαλέμπορους

Στο πρώτο βήμα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής προχωρά η κυβέρνηση, που σήμανε χτες την έναρξη «διαλόγου» για το θέμα, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε συγκεκριμένη μεθόδευση από την πλευρά της σε συνεργασία με τους μεγαλέμπορους, προκειμένου στο μέσο του καλοκαιριού να ανοίξει το θέμα που απειλεί ευθέως θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει ζήτημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους. Μετά τη συνάντηση που είχαν χτες η ΓΣΕΒΕΕ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, όπου εκφράστηκε η διαφωνία της, προέκυψε από κύκλους του υπουργείου ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει γραπτώς τα αιτήματα των «παραγόντων της αγοράς», θα επιδιώξει σύνθεση απόψεων και θα προχωρήσει σε αποφάσεις εάν υπάρξει «κοινός τόπος». Μάλιστα στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν ανακίνησε η κυβέρνηση το θέμα, αλλά οι «παράγοντες της αγοράς».

Τα ταξικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και ετοιμάζονται να απαντήσουν στο άθλιο και στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων. Οπως σημειώνουν, αυτή η πολιτική επιλογή θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων, έκρηξη της ακρίβειας, ενώ οι μικροί έμποροι αναμένεται να «γονατίσουν» μια ώρα αρχύτερα εάν κληθούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς θα αυξηθούν υπέρμετρα τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ σε κάθε περίπτωση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ο τζίρος τους. Η ΔΗΚΕΒΕ έχει ήδη καταγγείλει τη μεθόδευση με ανακοίνωσή της και τονίζει κατηγορηματικά «κάτω τα χέρια από την αργία της Κυριακής».

Οι παράγοντες που επικαλέστηκε στη χτεσινή συνάντηση ο υφυπουργός δεν είναι άλλοι από τον ΣΕΛΠΕ, το σύνδεσμο των πολυκαταστημάτων, που σε δημοσίευμα εφημερίδας πριν από λίγες μέρες επανέφερε τις απόψεις του για θεσμοθέτηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές κατά τη διάρκεια του έτους, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι θα τονωθεί η αγορά και θα χτυπηθεί η ...ακρίβεια! Το αντεργατικό τους αίτημα, που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις αφόρητες πιέσεις προς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αποτέλεσε την καθόλου τυχαία αφορμή για να ξεκινήσει το υπουργείο Ανάπτυξης το σχετικό «διάλογο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΝΑΡΑ
Στη μέγκενη κυβέρνησης και εργοδοσίας

Καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία των εργοστασίων του ομίλου. Αντίθετα χτες η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας κατέληξε σε νέα χρηματοδότηση του αντεργατικού επιχειρησιακού σχεδίου με επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ

Σε ένα φαύλο κύκλο μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοσίας και τραπεζών με την αρωγή και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους του ομίλου Λαναρά. Χωρίς να δοθεί καμία απάντηση, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή δέσμευση για τη συνέχεια λειτουργίας των εργοστασίων και την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έξω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, παρέπεμψε στην απόφαση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ομίλου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού πρώτα ο Λαναράς δώσει ενέχυρο στο Δημόσιο τις μετοχές που κατέχει.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο γγ του υπουργείου Γ. Σιδηρόπουλος, τη Δεύτερα 28 Ιούλη «οι πέντε βασικές πιστώτριες τράπεζες της "ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας" θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 35 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για να δοθεί η εγγύηση είναι να ενεχυριαστούν οι μετοχές του βασικού μετόχου». Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η χρηματοδότηση αφορά το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο που οδήγησε την κατάσταση στον όμιλο σε αυτό το κρίσιμο σημείο, ενώ όπως είναι γνωστό αυτό το σχέδιο προβλέπει μείωση θέσεων εργασίας και συρρίκνωση λειτουργίας. Δηλαδή, ο κίνδυνος για το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων παραμένει ανοιχτός.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος υπογραμμίζει ότι «η νέα οικονομική στήριξη που δίνεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας - στην οποία απόφαση συνέβαλε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός - κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αλλωστε, το επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει εκπονήσει η διοίκηση του ομίλου, προβλέπει κλείσιμο ή συρρίκνωση μονάδων και μαζικές απολύσεις για να αυξηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του ομίλου». Σημειώνει, μάλιστα, πως «όποτε υπήρξε οικονομική στήριξη του Λαναρά και των τραπεζών, αυτό οδήγησε σε μεγάλες περιπέτειες: Σε κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων τους». Γι' αυτό η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να σκεφτούν καλά αυτές τις εξελίξεις και να συνεχίσουν να στηρίζουν το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει: Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμιά απόλυση, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, ο Λαναράς από τα κέρδη του να βάλει χρήματα για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, άμεση οικονομική ενίσχυση τώρα όλων των εργαζομένων του ομίλου.

Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι στη δήλωσή του ο Γ. Σιδηρόπουλος είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα «ειδικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους του κλάδου πάνω από 50 ετών», που θα περιλαμβάνει και εργαζόμενους του ομίλου. Δηλαδή ήδη πρέπει να αναμένονται απολύσεις που θα παρουσιάζονται ως «αποχωρήσεις» και ένταξη σε «ειδικά προγράμματα». Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ μπροστά στους εργαζόμενους χτες έβγαλε πανηγυρικούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιτυχή και θετική έκβαση» και αυτός, όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν είπε κουβέντα για το τι θα γίνει με την παραπέρα λειτουργία των εργοστασίων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σε εφαρμογή οι αντιασφαλιστικές διατάξεις

Σε εφαρμογή μπαίνουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά) που αφορούν τους τραπεζοϋπαλλήλους εν ενεργεία και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, καθώς, όπως έχει αποφασιστεί, την 1η Αυγούστου το Ταμείο Κύριας Σύνταξης υπάγεται στο ΙΚΑ, ενώ μεθοδεύεται η διάλυση του Επικουρικού Ταμείου και η υπαγωγή του στο ΙΚΑ - ΕΤΑΤ. Μια εξέλιξη που θα σημάνει δραστική μείωση των συντάξεων. Σε χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εθνικής, έξω από το κεντρικό κατάστημα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης» και της «Ενιαίας Συνταξιούχων» κάλεσαν εργαζόμενους και συνταξιούχους σε κοινό μέτωπο πάλης για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Επίσκεψη του Αντόνιο Νέτο στο ΠΑΜΕ

Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε προχτές ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Βραζιλίας (CGTB) Αντόνιο Νέτο (αντιπρόεδρος της ΠΣΟ) και είχε συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση σχετικά με τους αγώνες της εργατικής τάξης στη Βραζιλία και στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η παραπέρα ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης και των σχέσεων ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα της Βραζιλίας.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι δύναμη και όπλο στα χέρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί νέους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες και έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στο Καραβάνι Αλληλεγγύης που οργανώνει στο Λίβανο και τη Συρία, στις 25 - 30 Σεπτέμβρη 2008, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης Αντίστασης. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ