ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις

Σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις περιλάμβανε το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Κούβα, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Γιάννη Πρωτούλη. Κατά τη δεύτερη μέρα παραμονής της στην Αβάνα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε επίσημη συνάντηση με τον Α΄ Γραμματέα της ΚΝ Κούβας Χούλιο Ραμιρέζ Μαρτίνες. Στη συνάντηση, που έγινε σε θερμό συντροφικό κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις και δεσμοί των δύο οργανώσεων.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη που τυγχάνει η σοσιαλιστική Κούβα όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, αλλά και από μεγάλο μέρος της νεολαίας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ΚΝΕ το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών, το εμπάργκο και την αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης.

Από τη μεριά του, ο Γραμματέας της ΚΝ Κούβας, ευχαρίστησε το ΚΣ της ΚΝΕ για τις πρωτοβουλίες της Οργάνωσης. Οι δύο Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώμες για την κατάσταση τόσο στην Κούβα, όσο και στην Ευρώπη. Επίσης, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανοδική πορεία και δράση της ΠΟΔΝ, η διοργάνωση του επόμενου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστινιός.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφθηκε την Οφθαλμολογική Κλινική της Αβάνας, κέντρο οργάνωσης της επιχείρησης «θαύμα», που με κουβανικό ιατρικό προσωπικό έχει περιθάλψει και γιατρέψει ως τώρα πάνω από 1.500.000 ασθενείς όχι μόνο στην Κούβα αλλά σε όλη τη Λατινική Αμερική και συνολικά σε 30 χώρες παγκοσμίως.

Επίσης, σημαντική εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη της ΚΝΕ στην καπνοβιομηχανία ICT, η οποία διαθέτει την πιο σύγχρονη εκμηχάνιση της παραγωγής πούρων και τσιγάρων στη χώρα.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Κομματική Οργάνωση και την Οργάνωση Βάσης της Νεολαίας της UJC, με το Συνδικάτο της επιχείρησης, καθώς και με τη διοίκηση του εργοστασίου. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 500 εργαζομένων το 75% είναι νέοι κάτω των 30 ετών και το 78% είναι γυναίκες.


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με αφιερώματα σε μεγάλους εργατικούς αγώνες και σε ηρωικές μορφές κομμουνιστών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία στο Καναλάκι Πρέβεζας με ομιλήτρια την Εύη Πάρλα, μέλος ΝΓ του ΝΣ Πρέβεζας της ΚΝΕ.

-- Αύριο, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στην Πλατανιά (παραλία) Ηγουμενίτσας.

-- Την Κυριακή 27 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στη Σκάλα Καλλιράχης, στη Θάσο, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

-- Την Τρίτη 29 Ιούλη, στα Λιμενάρια Θάσου, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η πρόταση του ΚΚΕ».

-- Την Πέμπτη 31 Ιούλη, στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 9.30 μ.μ. στο πάρκο παραλίας Λευκάδας, με ομιλητή τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στην Πρέβεζα 1 και 2 Αυγούστου και ώρα 10 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου, με ομιλητές την 1η μέρα των εκδηλώσεων τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ και την 2η μέρα τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


-- Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο λιμάνι Μύρινας στη Λήμνο, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι Εύβοιας

Οι διακοπές και ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα, επισημαίνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη του κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι Εύβοιας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Αυγούστου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του:

«Οι διακοπές και το δικαίωμα στην αναψυχή είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης. Το δικαίωμα αυτό χρόνο με το χρόνο αφαιρείται από όλο και περισσότερους νέους, από όλο και περισσότερους εργαζομένους.

Είναι άλλη μια συνέπεια της πολιτικής της ακρίβειας και της απλήρωτης δουλειάς, της πολιτικής που ορθώνει ταξικούς φραγμούς στους εργασιακούς χώρους, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο.

Είναι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου που αφαιρεί το δικαίωμα στην ξεκούραση, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τις παραλίες, τους ελεύθερους χώρους, τα δάση, απελευθερώνει τα ναύλα, χαρίζει νέα προνόμια στο τουριστικό κεφάλαιο.

Η ΚΝΕ απαντάει με φθηνές διακοπές και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Με το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ στο Αχλάδι της Β. Εύβοιας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού (ΠΑΤΟΥΣΥ) των εργαζομένων της "Τυποεκδοτικής".

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία έχει και η φιλοξενία στο Κάμπινγκ αντιπροσωπείας της KSM (Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας), που διώκεται για τη δράση και τις αρχές της. Η φιλοξενία αυτή είναι άλλη μια πράξη αλληλεγγύης της ΚΝΕ προς τους συντρόφους της KSM.

Η πρόσβαση στο Αχλάδι είναι εύκολη. Για τους νέους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο, η ΚΝΕ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για το Αχλάδι, την Παρασκευή 25 Ιούλη και στις 4 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο (δίπλα στο Πολυτεχνείο). Παράλληλα, αναχωρούν ΚΤΕΛ καθημερινά από Αθήνα για Χαλκίδα και από Χαλκίδα για Αχλάδι.

Οι διακοπές, ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια... είναι δικαίωμα!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ