ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι κρυφές χάρες της μπουρζουαζίας

«

Η Ρεμπέκα Ο... του Σ... Ρ... με τον πληθωρικό αδερφό της Μ... και την pretty woman των εστεμμένων Κάρμεν Π... σε δεξίωση στη Βουλή των λόρδων».

«Η Κατερίνα Μ... των υποκριτικών ονείρων με τον Λεωνίδα Αλ... της μακαρονοβιομηχανίας Σου... παρέα με τον Πέτρο Μορ... των καταλυτικών δαπέδων, ο οποίος συνοδεύει το γνωστό sexy μοντέλο Ρεγγίνα»! γράφει γνωστό ένθετο σοβαρής εφημερίδας, προβάλλοντας και τις σχετικές φωτογραφίες.

«Θυμάσαι», μου θύμισε φίλος μου από το Μιλάνο. «Θυμάσαι που ξαφνικά η Πιάτσα Ντελ Ντουόμο γέμισε γιαούρτια; Θυμάσαι τις κυρίες με τις γούνες, με τα ροζ και άσπρα γοβάκια, τα στρας και τις πολύχρωμε πούλιες που έτρεχαν να σωθούν στην γκαλερία Βιτόριο Εμμανουέλε; Και από κοντά έτρεχαν και οι συνοδοί για να σώσουν τα μαύρα φράκα και τα άσπρα ζωνάρια τους; Θυμάσαι που όλες οι έξοδοι της στοάς, ήταν κλεισμένες από τους γιαουρτο-πεταχτές; Θυμάσαι που μια επίσημη λαμπερή πρεμιέρα της σκάλας του Μιλάνου μετατράπηκε σε ιλαροτραγωδία; Το ξάφνιασμα της μιλανέζικης μπουρζουαζίας ήταν μεγάλο. Θυμάσαι; Και το σοκ, επίσης...».

«Τα χρόνια πέρασαν», συνέχισε ο φίλος μου. «Οι φοιτητές δυστυχώς, δεν έχουν, πια, καιρό για "παιγνίδια". Η μπουρζουαζία στολισμένη με στρας και με πολύχρωμες πούλιες ξανάσκασε μύτη σε επίσημες λαμπερές πρεμιέρες. Και προκαλεί! Στο μεταξύ, για το φόβο των Ιουδαίων, πήρε και τα μέτρα της. Νοίκιασε καλογυμνασμένους φουσκωτούς για να κρατάνε το πόπολο μακριά!

Φουσκωτοί στο Μιλάνο, βεβαίως! Το καταλαβαίνω. Και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Λογικό! Εκεί η άρχουσα τάξη μετράει αιώνες. Και το μίσος επίσης. Οι «έξοδοι» της αριστοκρατίας εκεί γίνονται, χρόνια πολλά, με τελετουργικό! Φουσκωτοί, όμως, εδώ στην Επίδαυρο; Στο Ηρώδειο; Στο κτήμα του Νάσιουτζικ; Στην παραλιακή; Για να φυλάξουν ποιον; Τον κόμη Ντε Μπαγάσα από το Χειλιομόδι και την κοντέσα Ντε Ξυνίλα από την Αράχοβα! Ολα αυτά τα φρικτά κακέκτυπα της δυτικής αριστοκρατίας, που παριστάνουν τους «κάποιους», ενώ ακόμα είναι λερωμένος ο σβέρκος τους και τα κότσια τους»; αγρίεψε ο πάντα ήρεμος φίλος μου.

Φουσκωτοί για να φυλάξουν τον "ευφάνταστο" κύριο Νίκο Στ... των τουριστικών ξενώνων Μπρ..., που συνοδεύεται από τη συλλέκτρια κυρία Μ... Χρι... και τον διάσημο ζωγράφο Μπ... Κορ..., στην έξοδό τους στο σκυλάδικο "Αλλα Γιάλλα"! Από ποιον κινδυνεύει αυτός ο τύπος και η παρέα του; Χεσμένο τον έχουν. Αν δεν τ' "ακούμπαγε" στο περιοδικό, φωτογραφία δε θα 'βλεπε στον αιώνα τον άπαντα!

«Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως, μου μυρίζει γιαούρτια», συνέχισε αλλάζοντας ύφος. «Τα πάντα μου θυμίζουν το Μιλάνο του 1965 -1970. Δε θα αργήσει να ξημερώσει γιαούρτια στην παραλιακή, γιαούρτια στο Ηρώδειο, γιαούρτια στην Επίδαυρο. Δεν είναι μακριά η μέρα ή η νύχτα που μόλις σκάσουν μύτη τα κότερα με τις βλάχες και τους τσομπαναραίους, που δήθεν "παθαίνουν" με τον Αισχύλο, θα γίνει της Πιάτσας Ντελ Ντουόμο! Η πρόκληση έχει και αυτή όρια. Στεφανώνονται, πρέπει να γίνει χαλασμός. Τόσα κόστισε το νυφικό, τόσα η τούρτα, τόσα το περιδέραιο. Βαφτίζουν το παιδί τους, πάλι το ίδιο. Και να οι τηλεοράσεις και να οι φωτογραφίες. Σιγά αγόρι μου, παντρεύτηκες δεν έκοψες τις φλέβες σου, ούτε το λαιμό σου, για να γίνεις είδηση; Κατούρησε η φοράδα στο αλώνι, αν σταφανώθηκες στο Παρίσι ή στην Αγία Φιλοθέη. Το ίδιο κατούρησε η φοράδα, επίσης, αν έδωσες δεξίωση στο four season ή στο "Αμπα Μπαλούμπα"! Αν η νύφη φορούσε λευκό νυφικό Versace με κίτρινη σατέν κιλότα. Ελεος!

«Μετά θα λένε πως φταίνε οι "φοιτητές" που, οπωσδήποτε, θα τους πάρουνε σβάρνα. Οπωσδήποτε θα τους βάλουν σημάδι και στόχο για τα γιαούρτια τους! Εχουν την εντύπωση, πως έχει χάσει το γούστο της και το χιούμορ της η νεολαία; Πως δεν ξέρει στο δικό τους "αστείο" να απαντήσει και αυτή με το δικό της "αστείο": Αυτοί δεν "παίζονται" αλλιώς. Προκαλούν ποικιλοτρόπως. Ποικιλότροπη πρέπει να είναι και η απάντηση. Η "πλάκα" με την "πλάκα" αντιμετωπίζεται! Με γιαούρτια και γιούχα. Εμπρός, λοιπόν! Γιαούρτωμα»! εξερράγη ο πάντα ήρεμος φίλος μου.

Ποτέ δεν είπα πως έχω φίλους μόνο σοβαρούς. Ανθρώπους που μάχονται με το γνωστό - και δοκιμασμένο - τρόπο! Εχω και φίλους που πέταξαν γιαούρτια. Φίλους που, παρότι πέρασαν τα χρόνια, ετοιμάζονται να ξαναπετάξουν!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΒΩΒΟΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ετοιμάζουν τσιμεντοποίηση στην Πουνταζέζα Σουνίου!

Ενα ακόμη τερατώδες μεγαθήριο είναι έτοιμος να κατασκευάσει η εταιρία του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, με τη ...βοήθεια μάλιστα και πάλι των κυβερνώντων, όπως άλλωστε γίνεται πάντα είτε έχουν «πράσινη», είτε έχουν «γαλάζια» απόχρωση. Αυτή τη φορά, η εταιρία του Βωβού, πήρε άδεια στις 30 Ιούνη 2004 για την ανέγερση πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη θέση «Ακρωτήρι» του Πάνορμου (πρώην Πουνταζέζα) του Σουνίου. Σε μια περιοχή, δηλαδή, όπως η Λαυρεωτική, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός και ιστορικής σημασίας χώρος, αλλά και ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προστατεύεται νομοθετικά με μεγάλη - υποτίθεται - αυστηρότητα!

Ενα εξίσου σοβαρό στοιχείο είναι ότι ο μεγαλοεργολάβος με την άδεια που πήρε επιδιώκει να οικοδομήσει το συγκρότημα των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 68 στρεμμάτων με όρους δόμησης, όχι τους σημερινούς, αλλά με αυτούς που ίσχυαν πριν το 1998, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις ζώνες προστασίας της Λαυρεωτικής. Με τον τρόπο αυτό τα κτίσματα που επιχειρεί να κτίσει θα καλύπτουν γύρω στα 18.000 με 20.000 τετραγωνικά μέτρα και όχι 1.200 τ.μ. που επιτρέπουν οι σημερινοί όροι δόμησης!

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί αυτοί στους κατοίκους της περιοχής, ενώ η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής με επιστολή που απέστειλε στις 12 Ιούλη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, επισυνάπτοντας και πλήρη φάκελο της υπόθεσης του απευθύνει τα εξής αιτήματα:

  • Να εφαρμοστούν οι ελληνικοί νόμοι στη χορήγηση οικοδομικών αδειών.
  • Να τηρηθούν η υφιστάμενη νομοθεσία και το Κοινοτικό Δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας.
  • Να εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία που προνοεί ότι η Λαυρεωτική είναι αρχαιολογικός και ιστορικής σημασίας χώρος και μάλιστα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Επίσης, με ανάλογη επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στις 5 Ιούλη, τον καλεί «να μην εγκριθεί η άδεια δόμησης» της εταιρίας, γιατί, όπως τονίζει, «απειλείται με εξαφάνιση μία ακόμη φυσική περιοχή της Αττικής». Επίσης, στο ίδιο έγγραφό της σημειώνει ότι με τον παραθεριστικό αυτό οικισμό απειλούνται με καταστροφή τρεις τύπου βιότοποι, οι οποίοι προστατεύονται από τους ελληνικούς νόμους, αλλά και από αυτούς της ΕΕ (Οδηγία 92/43, Παράρτημα Ι).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπάρχουν: Απόκρημνες βραχώδεις ακτές της Μεσογείου με ενδημικά limonium (1240), θαλάσσια σπήλαια εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια. Διάφορα σπάνια δενδροειδή και σπάνιο είδος χελώνας της ξηράς. Ακόμη επισημαίνεται ότι υπάρχει βεβαιωμένα η παρουσία της Μεσογειακής Φώκιας Μονάχους - Μονάχους, που προφανώς καταφεύγει στα θαλάσσια σπήλαια της περιοχής, είδος που είναι από τα σπανιότερα θηλαστικά της υδρογείου.

Σημειώνουμε ότι το οικόπεδο αυτό περιήλθε στην κατοχή της εταιρίας του Μπ. Βωβού το 1997, ύστερα από ανταλλαγή που έκανε με την Εθνική Τράπεζα, παραχωρώντας της το γνωστό γυάλινο κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας.

Με αίτησή του προς το Δήμο Λαυρίου η εταιρία του Βωβού ζητούσε να μετατοπίσει με απόφασή του τους αγροτικούς δρόμους που βρίσκονται μεταξύ των κληροτεμαχίων 440, 441, 442, 435 και 432 που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να οικοδομήσει άνετα γύρω στα 20.000 τ.μ. Η δημοτική αρχή στην αρχή είχε κάνει ένσταση στους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά λίγο αργότερα και κατά τρόπο που εγείρει πολλά ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής υπαναχώρησε...

Η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής με ανοιχτή επιστολή που μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα στους κατοίκους της περιοχής, επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ θα φέρει ακέραια την ευθύνη αν πράγματι έχουν παραβιαστεί η ελληνική νομοθεσία και οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά».

Επίσης, απευθυνόμενη στους κατοίκους αναφέρει: «Μας λένε ότι με τα έργα αυτά "ΘΑ" βρουν δουλιά οι άνεργοι του Λαυρίου. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία αυτή έχει δικά της οργανωμένα συνεργεία. Μας λένε ότι εκατοντάδες άνθρωποι "ΘΑ" έρχονται στην αγορά του Λαυρίου και έτσι θα τονωθεί το λαυριώτικο εμπόριο. Η αλήθεια είναι ότι προβλέπεται η δημιουργία εμπορικού κέντρου στον οικισμό, οπότε και εξ αυτού του λόγου υπάρχουν φόβοι ότι όχι μόνο δε θα υπάρξει η παραμικρή ωφέλεια για τους Λαυριώτες, αλλά θα χάσουν κι από πάνω πελάτες...».


Ν. Π.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org