ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σχέδιο μετα - Ολυμπιακού ξεπουλήματος

Στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών οδεύουν πολλά από τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις που πλήρωσε και θα εξακολουθεί να ξεπληρώνει για χρόνια αποκλειστικά ο ελληνικός λαός

Το σχέδιο εκποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που έχει εκπονήσει η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Ενα σχέδιο που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρήσει στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο (που εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να υλοποιηθεί, στα βασικά του σημεία, από τη σημερινή) χρησιμοποιεί ως βασικό πρόσχημα τη μείωση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και έτσι προτείνει «την προσθήκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις νέων χρήσεων εμπορικού χαρακτήρα (εμπορίου, αναψυχής και τουρισμού, κυρίως)», προκειμένου να υπάρξει «μια άλλη δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων».

Ακόμα, προτείνει - και μάλιστα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να επιδιωχτεί - «η διεύρυνση προς μη αθλητικές χρήσεις των εγκαταστάσεων» και ότι επίσης «πρέπει να επιδιωχτεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των εγκαταστάσεων». Μάλιστα, για ορισμένες εγκαταστάσεις προτείνονται προγράμματα real estate, δηλαδή κατασκευή και πώληση κατοικιών σε αυτές τις περιοχές.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο

Eurokinissi

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο
Ετσι, οι εγκαταστάσεις που - όπως όλα δείχνουν - μπορούν να βγουν στο «σφυρί» είναι εκείνες στο Ελληνικό, στο Φάληρο, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στο Σχινιά, στα Ανω Λιόσια, στο Γαλάτσι, στη Νίκαια, στο Μαρκόπουλο, στο Γουδί αλλά και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι, το Κέντρο Τύπου και το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Καυτατζόγλειου στη Θεσσαλονίκη, του Ηρακλείου, της Πάτρας και του Βόλου. Γήπεδα και εγκαταστάσεις που όπως όλα δείχνουν μπορούν να βγουν «στο σφυρί». Και να σκεφτεί κανείς ότι οι εγκαταστάσεις αυτές όχι μόνο κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά ο λογαριασμός δε θα έχει καν εξοφληθεί ακόμα κι όταν το μεγάλο κεφάλαιο θα τις «αξιοποιεί» εμπορικά.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Στο σχέδιο αναφέρεται η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί μέσω της κατασκευής ακινήτων. Η διατύπωση είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική των προθέσεων:

«Οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει, όπου και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, να αντιμετωπιστούν με όρους διαχείρισης ακινήτων (real estate). Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από κατάλληλους φορείς δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ή τα Ολυμπιακά Ακίνητα ή ad hoc νομικά πρόσωπα ανάλογα προς αυτά που έχουν σήμερα την ευθύνη του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ. Ενα προφανές περαιτέρω βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο θα μηδενίσει το δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, πιθανώς θα καλύψει και το κόστος της απόσβεσης, και ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόσθετους πόρους για τη στήριξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στις οποίες δεν είναι δυνατό ή σκόπιμο να υπάρξει ανάλογη τακτική.

Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο

Eurokinissi

Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο
Η συμμετοχή αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως:

  • Μερική παραχώρηση της μη αθλητικής χρήσης της εγκατάστασης σε ιδιωτικό φορέα είτε με μακροχρόνια μίσθωση ή κατά περίπτωση.
  • Δημιουργία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με μεικτή συμμετοχή, δημόσια (Ολυμπιακά Ακίνητα, Δήμος, Αθλητική Ομοσπονδία) και ιδιωτική.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης μείωσης του δημοσιονομικού κόστους, μια πρώτη δυνατότητα είναι η επιδίωξη απόκτησης ιδίων εσόδων μεγαλύτερων από αυτά στα οποία οδηγούσε το «προολυμπιακό μοντέλο». Οσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις συνήθους τύπου (δηλαδή με μορφή κλειστού γυμναστηρίου ή ανοιχτού γηπέδου με κερκίδες), υπάρχουν γενικά περιθώρια αύξησης των ιδίων εσόδων στο βαθμό που αυτό προολυμπιακά δεν αποτελούσε συστηματική επιδίωξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αφενός με την πιο ορθολογική χρέωση της χρήσης των εγκαταστάσεων για αθλητικές δραστηριότητες (από συλλόγους και ομοσπονδίες), και αφ' ετέρου με την επιδίωξη προσέλκυσης περισσότερων μη αθλητικών εκδηλώσεων για τις οποίες προσφέρονται οι αθλητικές κτιριακές εγκαταστάσεις και οι υπαίθριοι χώροι τους με ταυτόχρονη επίσης πιο ορθολογική τιμολόγηση».

Υποψήφιος για εκποίηση και ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό
Υποψήφιος για εκποίηση και ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό
Την παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων από το ΟΑΚΑ σε ιδιώτες, μελετά η κυβέρνηση
Την παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων από το ΟΑΚΑ σε ιδιώτες, μελετά η κυβέρνηση
Το σχέδιο εκποίησης

Οπως αναφέρει το σχέδιο για τη μετα-Ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων, «βασική κατεύθυνση στα περισσότερα από τα ολυμπιακά έργα ήταν η πρόταση ενός "μείγματος" χρήσεων με εμπορικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιλεχθεί ένα μέρος από τις χρήσεις αυτές, το οποίο θα ήταν περισσότερο επωφελές οικονομικά (σενάριο εκτεταμένης εμπορικής αξιοποίησης). Ωστόσο, ένας συνδυασμός χρήσεων είναι αυτός που θα μεγιστοποιούσε τα συνολικότερα οφέλη (κοινωνικά και οικονομικά) από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και θα τις έκανε ανοιχτές και ελκυστικές για μεγαλύτερο αριθμό χρηστών - επισκεπτών.

Αυτή η φιλοσοφία ακολουθεί και τη διεθνή εμπειρία, αφού οι μεικτές χρήσεις θεωρούνται ως οι πιο ενδεδειγμένες σε προγράμματα αστικής ανάπλασης και κατασκευής μεγάλων αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε και κατόπιν έρευνας σχετικά με τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σίδνεϊ. Στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων αυτών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη εναλλακτικών χρήσεων που επιτρέπουν την πληρέστερη αξιοποίησή τους».

Η παραπάνω διατύπωση είναι ενδεικτική του τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, «πατώντας», στα σχέδια της προηγούμενης. Το σχέδιο χωρίζει τα έργα σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με το είδος τους. Οπως αναφέρεται: «Με γνώμονα τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους, τα αθλητικά έργα, αλλά και τα έργα επικοινωνιών, όπως τα Κέντρα Ραδιοτηλεόρασης και Τύπου, κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τις δυνατότητες που προσφέρουν:

  • Τα έργα που παραμένουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και συνεχίζουν να λειτουργούν με το νομικό καθεστώς του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών - ΟΑΚΑ και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - ΣΕΦ).
  • Τα έργα που δίνουν τη δυνατότητα για τη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, των Δήμων και των αθλητικών ομοσπονδιών. Στη συνεργασία αυτή δίνεται η ευκαιρία για τη συμμετοχή και ιδιωτών, ώστε να περιορίζονται οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας, αλλά και να εξασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή επιχειρηματική αξιοποίηση των μη αθλητικών χώρων.
  • Τα έργα που δίνουν τη δυνατότητα για την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού εταιριών του Δημοσίου με τα χαρακτηριστικά της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Με την αξιοποίηση αυτή σημαντικοί πόροι επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο και επιτρέπουν τη συνέχιση της πολιτικής μας για την αθλητική ανάπτυξη στην Περιφέρεια και μετά το 2004.
  • Τα έργα που εντάσσονται στο σχεδιασμό για το μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού».
Πρόσχημα το κόστος λειτουργίας και συντήρησης

Ενα από τα ζητήματα που παρουσιάζονται ως πρόσχημα για την εκποίηση των εγκαταστάσεων είναι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες.

«Μια προφανώς σκόπιμη επιδίωξη για τη μεταολυμπιακή περίοδο είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας - συντήρησης που συνδέεται με το προολυμπιακό μοντέλο διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων», αναφέρει το σχέδιο. Και συνεχίζει: «λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο διαμόρφωσης του ύψους των δαπανών διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, που προσδιορίζονται από τον αριθμό του προσωπικού και το μέσο ύψος αμοιβών (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών κλπ. συναφών δαπανών), θεωρούμε ότι μια σχετική συμπίεση και των δύο μεγεθών στη μεταολυμπιακή περίοδο (αναφερόμαστε σε μέσους όρους για τη διαχείριση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων) είναι αναγκαίος και (από τεχνική άποψη) εφικτός».

Και στη συνέχεια το σχέδιο προτείνει: «Οι προηγούμενες αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα περιθώρια αύξησης των ιδίων εσόδων των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων στη μεταολυμπιακή περίοδο είναι σημαντικά αν τούτο επιχειρηθεί συγκροτημένα και σε συνεργασία με την ιδιωτική οικονομία. Περαιτέρω αύξηση των ιδίων εσόδων -που είναι αναγκαία- μπορεί να γίνει μόνο με τη διεύρυνση του φάσματος των πηγών εσόδων. Τέτοια διεύρυνση μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους. Μια περίπτωση είναι η παροχή ειδικών υπηρεσιών συναφών με τον αθλητισμό. Πολύ καλύτερες είναι οι προοπτικές όσον αφορά εξωαθλητικές δραστηριότητες, πέρα από αυτές που έχουν συμπεριληφθεί παραπάνω στην κατηγορία "μη αθλητικές". Αναφερόμαστε σε δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα».

«Περαιτέρω διεύρυνση -σημειώνεται στο σχέδιο- επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με συλλογικά όργανα που εξειδικεύονται στον τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συνεργασίες της εταιρίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Αθηναϊκό Γραφείο Συνεδρίων, το HATTA κ.ά.».


Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Εμπορικές χρήσεις, κατοικίες, συνεδριακά κέντρα

Το σχέδιο μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι υποψήφιες για εμπορική χρήση είναι οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στο Φάληρο, στο Μαρκόπουλο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο ΟΑΚΑ, το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, το Κέντρο Τύπου και τα γήπεδα του Καυταντζογλείου, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Πάτρας.

Για την κατασκευή κατοικιών προτείνονται οι περιοχές Μαρκόπουλου και Νίκαιας.

Για την κατασκευή συνεδριακών χώρων προτείνονται οι περιοχές: Φαλήρου, Σχοινιά, Μαρκόπουλου, Ανω Λιοσίων, Γαλατσίου, ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ