ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ

(Αψήφησαν τα τανκς)

ΜΠΟΡΕΙ να πέρασαν εξήντα ένα χρόνια από τότε (22 Ιούλη 1943) κι η πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη αποκτήσει τα μνημεία, που ταιριάζουν στις μεγάλες, τις μοναδικές ώρες που έζησε στα μεγάλα, τα πυρωμένα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ.

ΥΠΑΡΧΕΙ μια πλάκα εντοιχισμένη στο μέγαρο της Τράπεζας Ελλάδας, στη γωνία Πανεπιστημίου που πάνω της έχει καταγραφεί μια κορυφαία στιγμή της αδούλωτης Αθήνας. Πάνω στην πλάκα το μήνυμα πως στην καρδιά της πρωτεύουσας ο λαός τα νιάτα της ΕΠΟΝ, νέες 18χρονες κοπέλες ΕΠΟΝίτισσες, η Παναγιώτα Σταθοπούλου κι η Κούλα Λίλη αψήφησαν τα γερμανικά τανκς. Θυμίζει τον παλλαϊκό ξεσηκωμό στις 22 Ιούλη 1943 που ανέτρεψε τα σχέδια των χιτλερικών και των κουίσλινγκς για επέκταση της βουλγαροφασιστικής κατοχής.

Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ της κεντρικής λεωφόρου της Αθήνας περαστικός και βιαστικός (αν τυχόν δεν έχει ζήσει τον μεγάλο πατριωτικό εκείνο ξεσηκωμό) δεν μπορεί να φανταστεί την ξανθιά εκείνη κοπέλα, που αρπάζει τη σημαία από τα χέρια του νεαρού ΕΠΟΝίτη που 'χε χτυπηθεί κατάστηθα να χυμά στο τανκς κι οι ερπύστριες να περνούν πάνω από το κορμί της. Σαν αστραπή, δευτερόλεπτα δεν είχαν περάσει και μια άλλη ΕΠΟΝίτισσα η Κούλα Λίλη σκαρφάλωσε στο σιδερένιο θεριό κι άρχισε με το παπούτσι της να χτυπάει το δολοφόνο ώσπου μια ριπή θέρισε και το δεύτερο κορίτσι.

ΟΛΕΣ αυτές τις μεγάλες ώρες με της νιότης, της ΕΠΟΝ τον αφάνταστο ηρωισμό μάς εξιστόρησε ο συνάδελφος Παναγιώτης Πατρίκιος, ο οποίος μάλιστα στο τέλος της καταματωμένης αυτής μέρας βρέθηκε σε μια μικρή πάροδο της οδού Αχαρνών κι εκεί σ' ένα μικρό δωμάτιο το φέρετρο με την Παναγιώτα κι έζησε ολονυχτίς το ξόδι μιας ηρωίδας.

Η ΑΘΗΝΑ περιμένει πάντα το λαμπρό μνημείο, που θα δείξει τη μεγάλη, την τιμημένη εκείνη πράξη που παιδιά, κοπέλες πάλεψαν με τα σιδερένια θεριά. Να υψώσουμε όπως πανάξια ταιριάζει το σύμπλεγμα της λεβεντιάς, αυτό που νίκησε τα σιδερένια τέρατα του φασισμού. Την Παναγιώτα, την Κούλα, τον Θώμη Χατζηθωμά, τον Θανάση Γεριακή και δεκάδες άλλους ηρωικούς νεκρούς της μεγάλης μέρας, της ματωμένης πύρινης μέρας της αδούλωτης Αθήνας.

ΟΛΑ τούτα φέρνουν στο νου οι μεγάλες μνήμες μιας συγκλονιστικής μέρας, που η πένα του Ηλία Βενέζη με το ψευδώνυμο Μ. Αλκαίος στο περιοδικό της ΕΠΟΝ Μακεδονίας «Λεύτερα Νιάτα» μας άφησε ένα μοναδικό κείμενο - μαρτυρία, που έπρεπε να 'χε μπει στα σχολικά βιβλία. Και να διδάσκεται όπως τ' αξίζει.

ΓΡΑΦΕΙ για τη μέρα αυτή ο Ηλίας Βενέζης: «... Στην κορφή του κύματος μια σημαία ξεδιπλώθηκε, κυμάτισε για λίγο στον αέρα, κυμάτισαν και τα μαλλιά του κοριτσιού, που τη σήκωνε στα χέρια του... Τα συμβάντα ήρθαν ύστερα σαν αστραπή. Το γερμανικό άρμα χύθηκε πάνω στο πλήθος...

»ΤΟ αλαλιασμένο πλήθος μόλις πέρασε ο μηχανοκίνητος θάνατος ξεχύθηκε πάλι απ' τις παρόδους, όπου είχε καταφύγει, κι έτρεξε προς το σώμα του κοριτσιού, που έχοντας αγκαλιασμένη τη σημαία την έβρεχε με το αίμα από τις σπαραγμένες σάρκες του...

»... ΚΙ ΑΠ' ΤΗ βαθιά σιωπή, που είχε απλωθεί με το δέος του θανάτου, σηκώθηκε άγρια σα σίφουνας η φοβερή κραυγή του πλήθους, που καταριόταν τους φονιάδες και φώναζε για εκδίκηση και λευτεριά...

»... ΕΚΑΝΕ όνειρα για το μέλλον. Κοιμήσου μικρή Ελληνίδα. Τα όνειρα θα 'ρθουν. Δε θα 'ρθουν πια για σένα. Αλλά θα 'ρθουν για τα άλλα κορίτσια και τ' αγόρια του τόπου σου για τα κορίτσια και τ' αγόρια του κόσμου. Κι αυτά θα σε θυμούνται και θα σ' ευλογούν επειδή με το αίμα σου άγιασες τα όνειρά τους...».

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ του Ιούλη 1943. Η Πέμπτη που μας πέρασε η μεγάλη, η πύρινη μέρα της αδούλωτης Αθήνας. Τότε που ματαιώσαμε την επέκταση της βουλγαροφασιστικής κατοχής. Λαμπρή σελίδα στους αγώνες του λαού μας. Τη θυμόμαστε πάντα και την τιμάμε. Και για τους ήρωες που νίκησαν τα γερμανικά τανκς πρέπει να υψώσουμε το λαμπρό, το ταιριαστό στη θυσία τους μνημείο... Πέρασαν εξήντα ένα χρόνια.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Τρελάθηκαν στα κέρδη το 2003

Οι 41 μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών για το ελληνικό εμπόριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της «Stat Bank», αύξησαν τα κέρδη τους το 2003 κατά 37,8% ή 48 εκατ. ευρώ

Χρυσοφόρος αποδείχτηκε και για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ και η κατακόρυφη άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, που προκάλεσαν οι 5 πολυεθνικές που ελέγχουν τον κλάδο. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα στοιχεία της εταιρίας «Stat Bank» που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Τα στοιχεία αυτά, καταγράφουν τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς με τους οποίους αυξήθηκαν το 2003, τα κέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, τόσο εξαιτίας του πολέμου, όσο και της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών (που τροφοδοτεί την κερδοσκοπική ασυδοσία τους).

Ενδεικτική της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εταιριών πετρελαιοειδών είναι και η τιμή της αμόλυβδης, που συνεχώς ανεβαίνει και κοντεύει να φτάσει το 1 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των ισολογισμών, που έκανε και δημοσιοποίησε η «Stat Bank», οι 41 εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους κατά 37,8%. Πρόκειται δηλαδή για ρυθμό αύξησης των κερδών υπερ-δεκαπλάσιο του πληθωρισμού και υπερ-επταπλάσιο του τζίρου των ίδιων εταιριών! Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη των 41 επιχειρήσεων του κλάδου ανήλθαν το 2003 σε 175,1 εκατομμύρια ευρώ, από 127,1 εκατ. ευρώ το 2002. Είναι, δε, αξιοσημείωτο, πως από τις 41 εταιρίες του δείγματος, οι τρεις μεγαλύτερες -που καθορίζουν και τους όρους στην αγορά- μοιράστηκαν μεταξύ τους το 79,5% των συνολικών κερδών του κλάδου. Από την επεξεργασία των στοιχείων για το σύνολο των 41 εταιριών του κλάδου εμπορίας καυσίμων, που δημοσιοποίησε η «Stat Bank», προκύπτουν και τα εξής:

Πρώτον, ότι ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών ήταν 7 φορές υψηλότερος του αντίστοιχου ρυθμού αύξησης των πωλήσεων. Η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν υψηλότερη και του μέσου όρου αύξησης των κερδών των 1.000 μεγαλυτέρων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας - ανεξαρτήτως κλάδου.

Δεύτερον, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν το 2003 με ρυθμό 5,8% και από 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2002, έφτασαν τα 7,3 δισ. ευρώ το 2003.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν -για μια ακόμη χρονιά- τον τομέα εμπορίας καυσίμων στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας του εγχώριου εμπορίου. Σε κανέναν άλλο κλάδο τόσο λίγες εταιρίες δε διαχειρίζονται τόσο υψηλό τζίρο. Οσο, όμως, μεγάλη συγκέντρωση εμφανίζεται στη διαχείριση του συνολικού τζίρου της αγοράς, το ίδιο μεγάλη -ίσως και μεγαλύτερη- παρουσιάζεται η συγκέντρωση στο επίπεδο κατανομής των κερδών. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τρεις μόνον εταιρίες (από τις 41 του δείγματος) αποσπούν το 79,5% των συνολικών κερδών του κλάδου. Σε επίπεδο επιμέρους επιχειρήσεων, αυτές, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων (μερίδια αγοράς) είναι οι: «Aegean Oil», «Elin», «Revoil», «KAOil», «Dracoil», «Silk Oil», «Shell», «ΕΚΟ» και «Avin».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η «BP Hellas» διατήρησε την πρωτιά στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων εταιριών στην εμπορία πετρελαίου.
  • Η ΕΚΟ, εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση κερδών.
  • Η «Shell», αποδείχτηκε η δεύτερη πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρία καυσίμων και η τρίτη από άποψη τζίρου.
  • Η «Avin», που ανήκει στον όμιλο «Μότορ Οϊλ» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, κατείχε στο τέλος του έτους το 9% της συνολικής αγοράς, ενώ τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.
  • Η «Jetoil», των Αφών Μαμιδάκη, που ελέγχει το 7,4% της εγχώριας αγοράς βενζινών και ντίζελ, αύξησε τα κέρδη της κατά 12%. Ο όμιλος επιχειρήσεων Μαμιδάκη κατέχει ωστόσο σημαντική θέση στην ευρύτερη αγορά των γειτονικών βαλκανικών χωρών.
  • Ιδιαίτερα θετική παρουσιάζεται η πορεία της νεοεισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρίας «Elin», η οποία ελέγχεται από τον εφοπλιστή Σπ. Καρνέζη, καθώς εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία, αλλά και επέκταση σε νέες δραστηριότητες.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα της «Aegean Oil» (μέλος του ομίλου Μελισσανίδη) εμφανίζουν επίσης σταθερά ανοδική πορεία. Η «Aegean Oil» αποτελεί την επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς μεταξύ όλων των μεγάλων εταιριών, ασκώντας ιδιαίτερα επιθετική πολιτική, ενώ ήδη επιχειρεί να προσπεράσει την «Elin».
  • Η ΕΤΕΚΑ ΑΕ, είναι η επιχείρηση εμπορίας καυσίμων με τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών, που κινήθηκαν με ρυθμό μεταβολής 228%.
  • Τέλος, αξιόλογες επιδόσεις εμφάνισε και η εταιρία «Revoil» οι μέτοχοι της οποίας είδαν τα κέρδη (της εταιρίας) να αυξάνουν με ρυθμό 32%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει μεταξύ άλλων και το εξής συμπέρασμα: Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Ιράκ - που άρχισαν την άνοιξη του 2003 (με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της ανθρωπότητας από τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι κατείχε ο Σαντάμ Χουσεΐν και στην πραγματικότητα με στόχο τις πλούσιες πετρελαιοπηγές της χώρας) και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνη του ίδιου χρόνου (με την κατάληψη και κατοχή μέχρι σήμερα του Ιράκ από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα) - υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι. Στους μεγάλους χαμένους, είναι ο λαός του Ιράκ (με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η χώρα), καθώς επίσης και οι λαοί του κόσμου, που εκτός των άλλων ακριβοπλήρωσαν την κατακόρυφη άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Στους μεγάλους ωφελημένους ανήκουν τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, όσο και οι εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, που είδαν τα κέρδη τους το 2003 να απογειώνονται σε νέα ύψη ρεκόρ.


Λ. Τ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org