ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
Σελ. /20
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συνδικαλιστικός νόμος - απεργιακό δικαίωμα: Κατά παραγγελία του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζει νέα αντεργατικά χτυπήματα, στο έδαφος της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου
  • Εργαζόμενοι «Αφοί Βλάχου» - «ΣΙΔΕΝΟΡ»: Απαντούν αγωνιστικά στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πάλης τους
  • Ημαθία - Πέλλα: Παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων για τα προβλήματα των εργαζομένων στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία
  • Συνδικάτα - φορείς Δυτικής Αττικής: Αγωνιστική δράση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία - Ρεπορτάζ από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας

Μπροστά στην οργάνωση του αγώνα μπαίνει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας

Το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις
Το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις
Σε εργασιακά κάτεργα έχουν μετατραπεί οι δεκάδες επιχειρήσεις μεταποίησης (διαλογητήρια, κονσερβοποιεία) στην Πέλλα και στην Ημαθία, με την εργοδοσία να βγάζει σημαντικά κέρδη, εκμεταλλευόμενη τον μόχθο των αγροτών στον εύφορο κάμπο της περιοχής και τη φθηνή εργατική δύναμη χιλιάδων εργατών.

Στους δύο νομούς λειτουργούν περίπου 20 επιχειρήσεις κονσερβοποιίας και 100 επιχειρήσεις συσκευασίας - διαλογητήρια (συνεταιριστικές και ιδιωτικές). Οι επιχειρήσεις αυτές συγκεντρώνονται κυρίως σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Εδεσσα και Γιαννιτσά.

Απασχολούνται περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχιακοί, σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς.

Αυτή η εργασιακή ζούγκλα σημαίνει για τους εργάτες δουλειά ήλιο με ήλιο με μεροκάματο 20 ευρώ, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, εργατικά «ατυχήματα» λόγω ακατάλληλων συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης. Πολύμηνες ή και χρόνιες καθυστερήσεις στα μεροκάματα, επιστροφές Δώρων και επιδομάτων από τους εργαζόμενους υπό την απειλή της απόλυσης, εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις.

Και όλα αυτά θέλουν να τα επιβάλουν με σιγή νεκροταφείου. Γι' αυτό και θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έξω από τα ταξικά τους συνδικάτα...

Ετσι, ενώ οι βιομήχανοι του κλάδου διαμαρτύρονται για έλλειψη εργατικών χεριών, την ίδια ώρα δεν προσλαμβάνουν εργάτες με πολυετή πείρα που σήκωσαν κεφάλι για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που πάλεψαν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, όπως η αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας.

Εντατικοποίηση, εποχικότητα, άσχημες συνθήκες, απληρωσιά και απολύσεις...

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, ανέδειξε μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα, στη Βέροια, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήδη πραγματοποιεί εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζει περιφερειακές Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου για την αποκάλυψη της κατάστασης, όπως και στις παρεμβάσεις που γίνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, αναφέρθηκε στην εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί.

Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, 7 μέρες τη βδομάδα, με αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες. Η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», κυρίως για το τεχνικό προσωπικό (οδηγούς κλαρκ, συντηρητές, ηλεκτρολόγους κ.ά.). Στα κονσερβοποιεία δουλεύουν με υψηλές θερμοκρασίες. Τα εργατικά «ατυχήματα» δεν δηλώνονται από τους εργαζόμενους, υπό το φόβο της απόλυσης.

Οι βιομήχανοι εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ, όπου απασχολούνταν εκατοντάδες μόνιμοι και εποχιακοί εργάτες.

Οι νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ανάβουν το «πράσινο φως» στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν στην ανεργία.

Ταυτόχρονα κλιμακώνουν την τρομοκρατία με απολύσεις. Εργαζόμενοι με πολλά χρόνια δουλειάς δεν επαναπροσλαμβάνονται επειδή σήκωσαν κεφάλι, επειδή μαζί με το κλαδικό Σωματείο πάλεψαν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αποκάλυψαν τις ευθύνες των εργοδοτών για τα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν πέρυσι. Τέτοιες εκδικητικές απολύσεις έγιναν στη «Venus», στην ΑΛΜΕ και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Απολύονται πολύπειροι εργαζόμενοι για να αντικατασταθούν με νέους, επιδοτούμενους, ακόμη πιο φθηνούς εργάτες.

Ο Γ. Διάκογλου κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν και να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που θυμάται τους εργαζόμενους μόνο κάθε φορά που πρέπει να γίνουν εκλογές στο Σωματείο Ψύξης - Διαλογής, το οποίο ελέγχει, προκειμένου να διατηρεί τους νόθους συσχετισμούς στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας και στη ΓΣΕΕ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να γραφτούν στο κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας. «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απληρωσιά, την τρομοκρατία, τις απολύσεις. Ο φόβος της εργοδοσίας είναι οι οργανωμένοι εργάτες», σημείωσε.

Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στο τσάκισμα των εργαζομένων

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστας Κατσιμένης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις συνολικά στον κλάδο, στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και την περίοδο της κρίσης, τα οποία χτίστηκαν πάνω στην εκμετάλλευση και τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Στον αντίποδα, σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού. Στοιχείο του εργασιακού μεσαίωνα είναι και η γενικευμένη χρήση εποχιακών και εργολαβικών εργατών, η εκ περιτροπής απασχόληση, η "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας. Σε πολλούς χώρους δουλειάς τα εξαντλητικά ωράρια και συνολικά οι συνθήκες εργασίας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών...».

Ενισχύεται το «δουλεμπορικό» καθεστώς εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων

Για πρώτη φορά φέτος άρχισαν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις της περιοχής πρόσφυγες και μετανάστες, που στέλνονται μέσω ΜΚΟ. Το Συνδικάτο αναφέρει την περίπτωση της ΑΛΜΕ, όπου καθημερινά μεταφέρονται με ένα λεωφορείο Σενεγαλέζοι εργάτες.

«Οι μετανάστες, ένα τμήμα των εργατών ιδιαίτερα ευάλωτο στις εργοδοτικές πιέσεις, δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με μεροκάματα των 20 ευρώ», υπογράμμισε ο Κ. Κατσιμένης και πρόσθεσε:

«Οι επιχειρηματίες του κλάδου, αξιοποιώντας τις δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, διά στόματος του πρώην υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κλείνουν το μάτι και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για "αξιοποίηση" των προσφύγων και μεταναστών ως φθηνού εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Αναδεικνύεται η σχετική συζήτηση που γίνεται συνολικότερα στο επίπεδο της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τροποποιείται και απλουστεύεται υπέρ των εργοδοτών το ισχύον "δουλεμπορικό" καθεστώς εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού, που σήμερα στην περιοχή είναι γύρω στο 10%. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να έχουν όσο πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εισαγόμενους ξένους εργάτες, για όσο ακριβώς διάστημα και για όποια συγκεκριμένη εργασία χρειάζονται, που θα μπορούν στη συνέχεια να τους πετούν και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με συνοπτικές διαδικασίες...».

«Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης εισάγοντας το εργόσημο, με σκοπό την επέκτασή του για όλους τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας και με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυση του αγώνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

  • Να προσληφθούν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει αιτήσεις.
  • 5ήμερο - 40ωρο. Επαρκή διαλείμματα και αυξημένα τις μέρες του καύσωνα.
  • Να πληρώνονται όλες οι ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας, τα Δώρα και τα επιδόματα.
  • Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Να περαστούν κλιματιστικά σε όλα τα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας.
  • Η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ