ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο στόχαστρο των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης της ΕΕ τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στη συζήτηση με τον Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπο αρμόδιο για την «Ενωση Ασφάλειας» της ΕΕ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα την ώρα που ενισχύει τους πολυπλόκαμους αντιδραστικούς μηχανισμούς παρακολούθησης και συγκέντρωσης δεδομένων.

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κύριε επίτροπε, τι μας είπατε εδώ; Οτι πρώτα συλλέγετε μαζικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων και κάποτε... στο μέλλον, θα φτιάξετε νομικό πλαίσιο διατήρησης δεδομένων. Δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών βρίσκονται στο στόχαστρο κι εσείς επιχειρείτε να ξεμπερδέψετε με ευχές για προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων ή για τον κανονισμό GDPR; Ποιος άραγε μπορεί να ελέγξει το τι και πώς συλλέγεται στο όνομα της "ασφάλειας", να ελέγξει τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς και τα δίκτυα παρακολούθησης, δακτυλοσκόπησης, συγκέντρωσης δεδομένων πληροφοριών, με επεξεργασία στοιχείων σε διασύνδεση με μεγάλους ομίλους τηλεπικοινωνιών, με πώληση ή διαρροή στοιχείων για εμπορικούς, πολιτικούς κ.ά. λόγους; Σήμερα οι λαοί είναι εκτεθειμένοι από την καταγραφή από το απλό κλικ στον υπολογιστή τους έως την ενοχοποίηση ακόμα και των ταξιδιωτικών προορισμών τους.

Μιλάτε για "καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης", έννοια που με αυθαίρετο τρόπο γίνεται λάστιχο. Ενοχοποιείται η συμμετοχή στο εργατικό κίνημα, η συνδικαλιστική δράση, διώκεται ακόμα και η απλή απεργία, τυλίγονται "σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι με βάση υποψίες και αυθαίρετες ερμηνείες. Πού ξεκινά και πού σταματά η ριζοσπαστικοποίηση; ...Σκόπιμη θολούρα που καλλιεργεί η ΕΕ.

Αλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι οι γνωστές ομάδες με την αποκρουστική δράση τους χρηματοδοτήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, από κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ, έγιναν πιόνια σε ανταγωνισμούς και πολέμους μεγάλων συμφερόντων. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες...

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι λαοί θα σπάσουν τις αλυσίδες τους, και τις ηλεκτρονικές που τους φοράτε εσείς, οι κυβερνήσεις σας και το σύστημά σας με μέθοδο αυτήν την περίοδο».

Συναντήσεις Ρίκερ στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τα Σκόπια

Από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης
Από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χτες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ, συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, κατόπιν αυτών που είχε στην Αθήνα, με ατζέντα «Ασφάλεια», Αμυνα και μπίζνες. Επόμενος σταθμός στο ταξίδι του τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, χτες, συνοδευόμενος από τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου. Οπως έγραψε κατόπιν στο ιστολόγιό του ο πρόξενος, έγινε «σε βάθος συζήτηση» «για τις αναπτυξιακές προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα και τη στενή συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη».

Οι Αμερικανοί είδαν επίσης τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα. Ο Φλέγκερ ανέφερε σχετικά ότι στο προξενείο «προσμένουμε τη συνέχιση της ισχυρής συνεργασίας με την πόλη, καθώς επανοικοδομεί τον κεντρικό ρόλο της στην "καρδιά" των Βαλκανίων», με βασικό εργαλείο, βέβαια, τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, την οποία οι Αμερικανοί πλασάρουν στην ντόπια αστική τάξη ως μέσο για να επεκτείνει την παρουσία τους στη «βαλκανική ενδοχώρα».

Από την πλευρά Ζέρβα σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας του δήμου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις Προξενικές Αρχές και προσθέτει πως «υπήρξε γόνιμος διάλογος, που αφορούσε τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της εκπαιδευτικής συνεργασίας, αλλά και σε πιθανές επενδύσεις στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υφυπουργός συναντούσε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. «Επαναβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία και συζητήσαμε παράλληλα τον οικουμενικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο της», αναφέρει ο Φλέγκερ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Συνεχίζεται η περατζάδα στελεχών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αλλος ένα υψηλόβαθμος παράγοντας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατέφτασε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, εντείνοντας της ανησυχίες ότι η χώρα θα αξιοποιηθεί ως μια απέραντη βάση υποστήριξης των πολεμικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα σε Περσικό και Ανατ. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Αμυνας εμφανίστηκε χτες ο ίδιος ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Επισήμως, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής».

Θυμίζουμε, την Τρίτη βρέθηκε στο Αμυνας, για να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία την παραπέρα ενίσχυση της διμερούς «αμυντικής συνεργασίας», ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Την ίδια μέρα εμφανιζόταν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας ο ίδιος ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command - USEUCOM), πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς (είναι ταυτόχρονα και ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης - SACEUR). Συναντήθηκε εκεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζουν πώς θα αξιοποιήσουν και παραπέρα τη βάση για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, 19 με 20/7 βρέθηκε στη Σούδα ο ίδιος ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, ο οποίος επιθεώρησε τον ναύσταθμο, το αεροπορικό σκέλος της βάσης και συνολικά το σύμπλεγμα των εγκαταστάσεων που αξιοποιούν οι Αμερικανοί στο Μαράθι.

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τα 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Στη μαύρη αυτή επέτειο η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, και πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή καταδίκης του απαράγραπτου αυτού εγκλήματος και τιμής στα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, επισημαίνοντας την επικαιρότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου, καθώς όπως τονίζει «δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, υλοποιεί την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».

«Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, καλώντας το λαό να εντείνει την πάλη του για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ