ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η συγκέντρωση για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης)

Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., γίνεται η συγκέντρωση στη μνήμη της δολοφονημένης ΚΝίτισσας φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης). Κάλεσμα στους εργαζόμενους και στη νεολαία για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έχουν απευθύνει με ανακοινώσεις τους οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το ΠΑΜΕ και η ΚΝΕ.

39 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Ιούλη του 1980, όταν παραμονές εργατικής απεργίας και κινητοποιήσεων, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν εξορμήσεις σε εργοστάσια, ανάμεσά τους και στο κάτεργο της ΕΤΜΑ. Η εντολή της εργοδοσίας όμως ήταν «να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ». Στο σχόλασμα της βάρδιας, το μεσημέρι, αστυνομία και εργοδοσία έδωσαν εντολή να βγουν τα πούλμαν με τους εργάτες με ταχύτητα έξω, πολλοί εργάτες άνοιξαν τα παράθυρα και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέταγαν τις προκηρύξεις μέσα. Σε μια τέτοια προσπάθεια χτυπήθηκε η Σωτηρία κι έπεσε κάτω, αλλά ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δεν φρέναρε και πέρασε από πάνω της.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η εν ψυχρώ δολοφονία της Σωτηρίας ως «τροχαίο ατύχημα» και τα αστικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν την είδηση της δολοφονίας στο άθροισμα των 11 νεκρών... στα τροχαία του Σαββατοκύριακου.

Μετά τη δολοφονία, χιλιάδες λαού και νεολαίας έφτασαν στο εργοστάσιο, διαδηλώνοντας και αφήνοντας λουλούδια στον τόπο του εγκλήματος. Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε η απεργία που κήρυξαν το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ. Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που διαλαλούσε από τα μεγάφωνα «Εργάτες και εργάτριες της ΕΤΜΑ, το εργοστάσιό σας (!) δεν απεργεί. Οσους σας παρασύρουν να τους αναφέρετε στη διεύθυνση...», η απεργία πετυχαίνει.

39 χρόνια μετά, η μνήμη της παραμένει ζωντανή. Η Σωτηρία ζει στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας, στο σύνθημα που γίνεται πράξη, «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», στην πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στα σύγχρονα κάτεργα. Γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της: «Οι νέοι και οι νέες έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση, για πραγματική ελευθερία. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο νεολαίας, στα σωματεία, στους Συλλόγους Φοιτητών και Σπουδαστών, στη μαθητική κοινότητα. Για να χτίσουμε τη δική μας δύναμη, το δικό μας αντίπαλο δέος, την κοινωνική συμμαχία ρήξης και σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ, της κυβέρνησης».


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια για κατάργηση του ασύλου

Από την εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης
Από την εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης
Τους χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές, που παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, ένωσαν τις φωνές τους στη μεγάλη συγκέντρωση την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και καλεί σε νέα κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα. Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ σημειώνει:

«Η μαζική και μαχητική παρουσία όλων αυτών έστειλε ένα πρώτο μήνυμα: Οτι η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τους αγώνες μας, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να κάνουν ανεμπόδιστα οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών, δεν θα περάσει!

Η προσπάθεια της ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξεμπερδέψει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα στο κατακαλόκαιρο με fast track διαδικασίες, να καταργήσει το άσυλο χωρίς να κουνηθεί φύλλο, έπεσε σήμερα στο κενό! Οι φοιτητές αποδεικνύουμε ότι οργανωμένοι στους συλλόγους μας, ενωμένοι ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο, δεν είμαστε εύκολος αντίπαλος!

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!

Συνεχίζουμε περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά και μαχητικά, στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης για τις διεκδικήσεις και τα όνειρά μας!

Αν τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου, θα απαντήσουμε μαχητικά και δυναμικά τη μέρα κατάθεσής του!

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αντεπίθεσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών! Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών" με εκ νέου κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου!

Καλούμε τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, να δυναμώσει η συζήτηση μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών, να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης σε κάθε ίδρυμα και τμήμα! Να κάνουμε τους συλλόγους μας κάστρα αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση! Να μπλοκάρουμε την κατάργηση του ασύλου!».

Αλλες κινητοποιήσεις

Μαζική εξόρμηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποίησε την Τρίτη η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ μαζί με τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στην κεντρική πλατεία και καφετέριες της πόλης, οι συγκεντρωμένοι διακίνησαν το ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και τη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Επίσης, για αύριο Παρασκευή, οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν προγραμματίσει πικετοφορία στους δρόμους της Πάτρας, ενάντια στα σχέδια για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., από την πλατεία Ολγας.


45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλική δραστηριότητα

Πλούσια προφεστιβαλική δραστηριότητα αναπτύσσουν μέσα στο καλοκαίρι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο πλαίσιο αυτό οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας αυτήν τη βδομάδα προγραμματίζουν τα εξής:

Σήμερα Πέμπτη: Προβολή ταινίας στην πλατεία Χαριλάου, μετά τις 21.00. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη, μετά τις 20.00.

Παρασκευή 26/7: Προβολή ταινίας στο πάρκο Κρύας Βρύσης, στην Πολίχνη, στις 21.30.

Σάββατο 27/7: Παιχνίδια για μαθητές στον πεζόδρομο Κατερίνης, μετά τις 19.00.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά μέριμνα για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποφοίτων προηγούμενων ετών

Μέριμνα για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση την προσεχή σχολική χρονιά οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας. Οπως εξηγείται στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης:

«Σοβαρά προβλήματα, ανησυχία και αγανάκτηση σε γονείς και μαθητές έχει προκαλέσει η απουσία πρόβλεψης στον νόμο 4610/2019 (νόμος για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ώστε οι παλιοί απόφοιτοι να εξεταστούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο οποίο είχαν ήδη δοκιμαστεί και για το οποίο είχαν προετοιμαστεί το προηγούμενο σχολικό έτος.

Καταρχάς η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας μεταβατικής πρόβλεψης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και στο παρελθόν, σε αλλαγές που επέρχονταν στο εξεταστικό σύστημα (1997, 2013 κ.λπ.) υπήρχε πρόβλεψη για τους παλιούς απόφοιτους. Συμβάλλοντας έτσι, στο βαθμό του δυνατού, στο να μη διαταράσσεται η ομαλότητα στην προσαρμογή σε νέα δεδομένα.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κατά το νέο σχολικό έτος (2019 - 2020) οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ' Λυκείου θα διδαχθούν:

  • Υλη διαφορετική από εκείνη των μαθητών που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2018 - 2019, αφού προστέθηκαν κεφάλαια σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά κ.λπ.
  • Μαθήματα διαφορετικά από εκείνα των μαθητών που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2018 - 2019, αφού προστέθηκε η Κοινωνιολογία στη θέση των Λατινικών, αλλά και η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Συνακόλουθα, λοιπόν, οι παλαιότεροι απόφοιτοι που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις το σχολικό έτος 2019 - 2020 θα κληθούν να εξεταστούν σε μαθήματα και ύλη που ουδέποτε διδάχτηκαν στο Λύκειο. Προκύπτει εμφανώς αδικία εις βάρος των τελευταίων, αφού δεν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε σχέση με τους τελειόφοιτους του έτους 2019 - 2020.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διευθέτηση του παραπάνω προβλήματος, γιατί αφορά μεγάλο αριθμό παλαιότερων υποψηφίων που θα θελήσουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό άμεσα μέτρα ώστε, χωρίς καμία απώλεια πολύτιμου χρόνου, να καθορίσει τη δυνατότητα εξέτασης για τους απόφοιτους παλιότερων ετών και με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ίσχυε μέχρι το σχολικό έτος 2018 - 2019.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ