ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Απαράδεκτες οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ανάμειξης του Αμερικανού πρεσβευτή στην πολιτική ζωή της Κύπρου

Λευκωσία

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,και προσθέτει πως με τις δηλώσεις αυτές το θέμα της ανάμειξης του Αμερικανού πρεσβευτή στην πολιτική ζωή της Κύπρου παραμένει ανοιχτό. Καλεί επίσης την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία και τους θεσμούς και να στείλουν το μήνυμα ότι τέτοιες επεμβάσεις δε γίνονται ανεχτές.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι μέσα από τις δηλώσεις εκφράζεται η αλαζονεία των πλανηταρχών, που θέλουν να ποδηγετούν την πολιτική ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα δεν εκχωρεί σε κανένα το δικαίωμα του να έχει άποψη, την οποία να διατυπώνει δημόσια και ελεύθερα ακόμα και με λαϊκές κινητοποιήσεις.

Το ΑΚΕΛ προσθέτει ότι εγείρει ερωτηματικά η αναφορά του Τζ. Ρούμπιν πως στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό πρέσβη, η συνομιλία αφιερώθηκε στο Κυπριακό.

Αν έγιναν παραστάσεις για τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή και το αποτέλεσμά τους ήταν αρνητικό, τότε, αναφέρει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε καθήκον να ενημερώσει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Εντονη αντίδραση Κυπριανού

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού,αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του πρεσβευτή της στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι στη Βουλή, ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Τζέιμς Ρούμπιν έχει μπλέξει τα θέματα. Κύριο σημείο διαφωνίας, είπε ο Σπ. Κυπριανού, με τον Κένεθ Μπριλ, ήταν η στάση του έναντι του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας καθώς και η συμπεριφορά του έναντι των κομμάτων και ειδικότερα έναντι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε την αναφορά του Αμερικανού εκπροσώπου, στα εγκλήματα των Σέρβων.

Αν έγιναν εγκλήματα, είπε ο Σπ. Κυπριανού, το ΝΑΤΟ δεν είχε κανένα δικαίωμα να καταστρέψει μια χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι ο Τζέιμς Ρούμπιν εκθέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν υποστηρίζει ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή συζήτησαν μόνο το Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν του εξέφρασε τη διαμαρτυρία των κομμάτων για τη στάση του έναντί τους.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις των Αμερικανών

Τις παραπάνω αντιδράσεις προκάλεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,με τις δηλώσεις του ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ,σχετικά με την προώθηση της αμερικανικής πολιτικής στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο εκπρόσωπος είχε κληθεί να απαντήσει πώς επηρεάζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για επίλυση του Κυπριακού, η αντιπαράθεση του Κένεθ Μπριλ με κυπριακά κόμματα γύρω από το ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τζ. Ρούμπιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο οποίες και συνεχίζονται.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Κένεθ Μπριλ απέστειλε επιστολές σε κομματικούς ηγέτες της Κύπρου στις 9 και 10 Ιουνίου και ότι αυτές οι επιστολές ασχολούνταν αποκλειστικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις "ανακριβείς και ανεύθυνες", όπως είπε, δηλώσεις που έγιναν από κομματικούς επισήμους στη διάρκεια και μετά του αντιΝΑΤΟικού συλλαλητήριου της 7ης Ιουνίου στη Λευκωσία.

Ο Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε, επίσης, ότι ο "Αμερικανός πρέσβης εργάστηκε πολύ σκληρά και με ευρηματικό τρόπο για να αντικρούσει την παραπληροφόρηση, όπως υποστήριξε, που εμφανίστηκε σε μεγάλο τμήμα του ελληνοκυπριακού Τύπου γύρω από τις εγκληματικές ενέργειες του Μιλόσεβιτς και τις βαρβαρότητες που έγιναν εις βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Προσέγγιση" υπό καθοδήγηση

Σήμερα η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Τζεμ

Κάτω από την αμερικανική... καθοδήγηση η Αθήνα οδηγείται σε επιλογές που αποσκοπούν στον "κατευνασμό" της Αγκυρας. Οι επιλογές αυτές, θα αποτυπώνονται στην απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, η οποία πιθανότατα θα αποσταλεί σήμερα στην Αγκυρα.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, προβάλλουν εντέχνως εδώ και αρκετές μέρες την "άρνηση" της Αθήνας να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση για την υπογραφή ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτή, η "άρνηση", όπως λένε πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απλώς προβάλλεται για να καλύψει την "καλή διάθεση" της ελληνικής κυβέρνησης η οποία κατατίθεται χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην επιστολή θα διατυπώνονται προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη εδραίωσης της συνεργασίας στους τομείς αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, του εγκλήματος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στη ναυσιπλοϊα (έρευνες, διάσωση κλπ.).

Σε ό,τι έχει σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, θέση της Αθήνας είναι ότι "δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε οτιδήποτε, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου". Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία και αντιπροτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.Το κλίμα, πάντως, που επιδιώκει να διαμορφώσει η επιστολή Παπανδρέου, είναι θετικό και όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, περιγράφει, ως ένα βαθμό, τη διάθεση της Αθήνας να "βοηθήσει" την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οπως είναι γνωστό οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα τεθούν και πάλι τον προσεχή χειμώνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με δεδομένη τη διάθεση της Ουάσιγκτον και των ισχυρών Ευρωπαίων να προωθήσουν την ευρωτουρκική προσέγγιση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Επί θύραις "κάποια μορφή συνομοσπονδίας"

Σκεπτικισμός στην Κύπρο από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(Του ανταποκριτή μας).-

Με πολύ σκεπτικισμό μελετούν ο Πρόεδρος Κληρίδης και τα κόμματα, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία εισηγείται επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς όπως προβλέπει και η δήλωση της "Ομάδας των Οχτώ". Ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, δεν πρόκειται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στην έκθεση του Κόφι Ανάν. Ο Πρόεδρος θα εκθέσει τις απόψεις του στο Εθνικό Συμβούλιο στη νέα συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Πολιτικοί κύκλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του θέτει έμμεσα αλλά σαφώς θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, αφήνει να νοηθεί ότι το προσφυγικό έχει διευθετηθεί και ανοίγει το παράθυρο για λύση κάποιας μορφής συνομοσπονδίας αντί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι από την έκθεση απουσιάζουν σημαντικά πράγματα και ότι σ' αυτή περιέχεται κάτι το πολύ επικίνδυνο και αυτό είναι η μεγάλη έμφαση στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Οταν ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλά για την πολιτική ισότητα, τόνισε ο Σπ. Κυπριανού, αναφέρεται βασικά στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι πολιτική ισότητα όπως έλεγε ο προκάτοχός του σε σχέση με τη λύση της ομοσπονδίας που κατ' ανάγκη δεν σήμαινε αριθμητική τοποθέτηση. Ο προκάτοχός του, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, έλεγε ότι οι δύο ομόσπονδες περιοχές θα είχαν μια ισοτιμία έναντι της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι πολύ επικίνδυνο και το 'λεγε για να το προσέξουμε, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι διπλωμάτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ετοιμάσει δύο προσχέδια ψηφισμάτων για το Κυπριακό, που αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Το ένα ψήφισμα αφορά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και το άλλο τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί το κείμενο της δήλωσης της "Ομάδας των Οχτώ" και καλεί τον Γενικό Γραμματέα να αρχίσει διαβουλεύσεις για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς με στόχο την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα προηγούμενα ψηφίσματα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προσέλθουν σε διάλογο και να δεσμευτούν πάνω στις αρχές της δήλωσης της "Ομάδας των Οχτώ".

Ο νέος κύκλος συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Ανοησίες κατά τονΝτενκτάς

Ο Ντενκτάς απέρριψε σαν ανόητη την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίχτηκε από την "Ομάδα των Οχτώ", να καλέσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε συνομιλίες χωρίς όρους. Σε δηλώσεις του στο "Ρόιτερ" μετά την κυκλοφορία της έκθεσης για την Κύπρο του Κόφι Ανάν, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τον Γλαύκο Κληρίδη όταν ο τελευταίος "προσποιείται ότι αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου".

ΜΙΖΕΣ "F-16"
Αρχισαν οι καταθέσεις

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη, ο οποίος διενεργεί τη δικαστική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση με τη δωροδοκία Ελλήνων από την αμερικανική εταιρία "Λίτον" το 1993 για να αναλάβει την προμήθεια των συστημάτων ηλεκτρονικής προστασίας των "F-16", κατέθεσε χτες ο Ηλ. Ευαγγέλου, ο οποίος φέρεται ως εκπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τηΣοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστημίο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494-57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

Οι Αρκάδες της Αθήνας

Η Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους συντοπίτες, συντρόφους και φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται την Τρίτη 29 Ιούνη και ώρα 8 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια) με θέμα: "Αποτελέσματα ευρωεκλογών και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ