ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Βόμβα" στο Σκαραμαγκά!

Αναστατωμένοι οι εργαζόμενοι μετά τις ανακοινώσεις για ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου. Ωστόσο, για την πλειοψηφία του σωματείου "δεν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιουργεί το ΚΚΕ"! Σε συγκέντρωση μπροστά στο σωματείο σήμερα, στις 10.30 πμ, καλεί η Εργοστασιακή Επιτροπή

Αναστάτωση επικρατεί στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,μετά τις προχτεσινές δηλώσεις - "βόμβα" του προέδρου του ναυπηγείου και διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά,για την απόφαση της κυβέρνησης να τα ξεπουλήσει. Το ρόλο του κυβερνητικού υπαλλήλου αναλαμβάνει για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, θεωρώντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα! Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10.30 το πρωί, καλεί η Εργοστασιακή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΒΑ, ο Γ. Κασμάς προανάγγειλε την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων και σημείωσε πως ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά τους από εταιρία του Λονδίνου! Μάλιστα ξεκαθάρισε πως "όποια και να είναι η θέση των εργαζομένων, εμείς θα πουλήσουμε το πακέτο μετοχών που κατέχουμε".

Χτες το πρωί στελέχη της Εργοστασιακής Επιτροπής ζήτησαν από τον πρόεδρο του σωματείου Σ. Μαρκάτο, να γίνει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα και έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους. Ο Σ. Μαρκάτος αρνήθηκε, ισχυριζόμενος πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα. Το ΚΚΕ το κάνει θέμα"!!!

Οι δηλώσεις Γ. Κασμά, ωστόσο, αποτέλεσαν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης των εργαζομένων, που βλέπουν να καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του σωματείου ότι το σχήμα 51% - 49% εξασφάλιζε το δημόσιο έλεγχο του ναυπηγείου. Εδώ και τέσσερα χρόνια - από την υπογραφή της διαβόητης συμφωνίας - πληρώνουν αδρά από το μισθό τους (603.000 δρχ. καθαρά ο καθένας μέχρι σήμερα) για επενδύσεις και μετοχές, για να παραδοθεί τώρα το ναυπηγείο σε κάποιο αετονύχη ιδιώτη.

Στο μεταξύ "πράσινοι" συνδικαλιστές σε αρκετούς εργαζόμενους που προσέφυγαν στο σωματείο για να ενημερωθούν, τους καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα σημείωναν ότι δε θα απολυθεί κανένας και ότι θα υπάρξουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και "οικειοθελείς" αποχωρήσεις.

Μετά τη στάση αυτή της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η Εργοστασιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που μοίρασε στους εργαζόμενους, τούς καλεί σε συγκέντρωση σήμερα μπροστά στα γραφεία του σωματείου για να απαιτήσουν έκτακτη Γ. Συνέλευση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων που είναι σε έξαρση, αλλά και για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το '99.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξαπλώνεται ο εφιάλτης της ανεργίας

Κατά 57,6% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέσα σ' ένα χρόνο! Αποκαλυπτικά στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο που καταγγέλλει ότι η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιάζει την ανεργία

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό ανεργίας στο Νομό Λάρισας,όπουτο 1998 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 13.400, αυξημένοι δηλαδή κατά 57,6% σε σχέση με τους 8.500 ανέργους του 1997!Το πρώτο εξάμηνο του 1999 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 9.000!Στην πραγματικότητα η ανεργία είναι κατά πολύ υψηλότερη, αφού - εκτός των άλλων - στους παραπάνω δεν προστίθενται οι μακροχρόνια άνεργοι.

Τραγική επιβεβαίωση του ότι ο εφιάλτης της ανεργίας εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελεί και το ότι την ίδια στιγμή που γίνονταν γνωστά τα παραπάνω στοιχεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,μία ακόμα βιοτεχνία στη Λάρισα έκλεινε, πετώντας στο δρόμο 35 εργαζόμενους, ενώ άλλες 27 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν από τα σούπερ μάρκετ "Καράογλου".

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι άνεργοι ευελπιστούν να βρουν διέξοδο από το δράμα της ανεργίας στα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ και σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Εργατικό Κέντρο, μέσα στο 1998 κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις, ενώ 500 αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το 1999.

Η πλειοψηφία των ανέργων εργαζόταν προηγούμενα εποχιακά ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΛ, το οποίο τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι στοιβάζονται κυριολεκτικά στα γραφεία του εκεί υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, που όμως αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, αφού διαθέτει για την απογραφή των ανέργων δυο υπαλλήλους, ενώ το γραφείο εργασίας έχει 10 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 8 είναι στη διάθεση της υπηρεσίας. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο, αφού εκτός των ανέργων, ο ΟΑΕΔ πρέπει να εξυπηρετεί και 8.500 καταγραμμένους αλλοδαπούς. Για το λόγο αυτό το ΕΚΛ ζητά πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, στελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και μηχανοργάνωση του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί "αποκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης, που πολλαπλασιάζει την ανεργία. Μια πολιτική, που στην καλύτερη περίπτωση ανακυκλώνει τις ίδιες θέσεις εργασίας".

Το ΕΚΛ καταγγέλλει ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι "η χρησιμοποίηση της ανεργίας ως άλλοθι για τη λήψη σαρωτικών μέτρων που αποσκοπούν στην ένταση της εκμετάλλευσης και στην παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας". Μέτρα, που αφορούν σε "επέκταση της μερικής απασχόλησης, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα του 8ωρου - 7ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των ΣΣΕ κι άλλων κατακτήσεων".

Εντονη όμως είναι η αντίδραση του ΕΚΛ και για τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα επίδομα της ανεργίας, κάτι για το οποίο τονίζει ότι "αρπάζουν την μπουκιά από το στόμα του ανέργου και τη δίνουν ως επιδότηση στους εργοδότες, συνεχίζοντας να πουλάνε το παραμύθι της δήθεν δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το παραμύθι που ακούμε κατά κόρον τελευταία με το διαβόητο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", το οποίο κινείται σε αντεργατική κατεύθυνση".

Ανεργες και απλήρωτες 35 εργαζόμενες

Χωρίς δουλιά, μισθούς και ένσημα έμειναν 35 εργαζόμενες στη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων της Ευαγγελίας Φουκαλά,η οποία, εδώ και χρόνια, άλλαζε συνεχώς επωνυμίες στη βιοτεχνία της, προκειμένου να καρπώνεται τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, μέχρι που της έβαλε λουκέτο!

Στις 35 εργαζόμενες οφείλονται η άδεια και το επίδομα αδείας του '98, ένα υπόλοιπο του δώρου Χριστουγέννων του '98, οι μισθοί του Μάρτη - Απρίλη και Μάη, υπόλοιπο του Δώρου Πάσχα, διαφορές ημερομισθίων και αναδρομικά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Σωματείο Ιματισμού Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν παράσταση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, ζητώντας να επικολληθούν τα ένσημα και να μη δοθούν τα χρήματα του προγράμματος, στο οποίο είχε ενταχθεί η βιοτεχνία αν πρώτα δεν καταβληθούν οι οφειλές στις εργαζόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΛ, η Ε. Φουκαλά ετοιμάζεται να ανοίξει νέα επιχείρηση με διαφορετική επωνυμία, για μια ακόμα φορά, ενώ καταγγέλλεται ότι πολλά εκατομμύρια του ΟΑΕΔ περνάνε στις τσέπες αεριτζήδων για προσλήψεις που γίνονται μόνο στα χαρτιά.

Σε κίνδυνο 27 θέσεις εργασίας

Στη μεταβίβαση των καταστημάτων τους προχωρούν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ "Καράογλου",αδιαφορώντας για τους 27 εργαζόμενους που βρίσκονται από τις 13 Μάη σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένες αποδοχές ύψους 55 εκατομμυρίων δραχμών!

Σε ανακοίνωση - καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καταγγέλλεται ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι οι εργοδότες άνοιγαν καταστήματα, παίρνοντας τις ανάλογες επιδοτήσεις και αγόραζαν κτήματα στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Καταγγέλλεται ακόμα ότι"πίσω από τις επιχειρήσεις "Καράογλου" βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα του Νομού, τα οποία επανειλημμένα στήριξαν τους εργοδότες"!

Ο Σύλλογος ζητά την παρέμβαση και του νομάρχη, προκειμένου να σταματήσουν οι μεταβιβάσεις ή να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι τη δουλιά τους στους νέους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Προβληματική η λειτουργία του ΙΚΑ στο Βόλο

Ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής,σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΙΚΑ Βόλου.

Οπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, "η έλλειψη προσωπικού και η καθυστέρηση της μηχανοργάνωσης στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βόλου δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών και στερεί τον Οργανισμό από έσοδα - οφειλές εργοδοτών".

"Συγκεκριμένα - σημειώνεται - ο πολλαπλασιασμός των υπηρεσιών του Οργανισμού δε συνοδεύτηκε με αύξηση του προσωπικού. Χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη είκοσι άτομα, σύμφωνα με την υπηρεσία, για την ομαλή λειτουργία του".

Ο υπουργός ερωτάται τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,με θέμα: Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κινητοποιήσεις στην ΕΒΙΕΣΚ Βόλου

Για "εμμονή σε αυταρχικές και αυθαίρετες θέσεις" που στόχο έχουν "την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την αμφισβήτηση κεκτημένων δικαιωμάτων", καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην ΕΒΙΕΣΚ Βόλου, τόσο τη διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, όσο κι αυτή της ΕΒΙΕΣΚ, την οποία καταγγέλλει επιπλέον και για τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, με το σύστημα των "οικειοθελών αποχωρήσεων", των προσυνταξιοδοτικών προγραμμάτων και της μερικής απασχόλησης.

Σε ανακοίνωση του σωματείου εκφράζεται η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να απαντήσει στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, με αποχή από τις υπερωρίες το Σαββατοκύριακο και τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και στα δύο εργοστάσια της ΕΒΙΕΣΚ, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Επίσης, το σωματείο αποφάσισε να ενημερώσει για τα προβλήματα τα Μέσα Ενημέρωσης και όλους τους φορείς της Μαγνησίας, καθώς και το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βόλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ