ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κορυφώνεται το Σάββατο 25/6 με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας | Πλούσιο πρόγραμμα και τη δεύτερη μέρα

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 8 μ.μ., κορυφώνονται το Σάββατο 25/6 οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!», το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή το απόγευμα, με δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διοργανώθηκαν στον χώρο. Η πρώτη αφορούσε τους μαθητές και η δεύτερη τους μεγάλους αγώνες ως «πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα» με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων.

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να προβάλει πλευρές της δράσης της Οργάνωσης, με στέκια και εκθέσεις. Λειτουργούν επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ο χώρος του «Τραβέρσο» με τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες, χώρος κατά των ναρκωτικών, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» κ.ά.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε συναυλίες με τον Retro, τους «Κοινούς Θνητούς», την Ιουλία Καραπατάκη, αλλά και μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα και stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Από την εκδήλωση με μαθητές την Παρασκευή το απόγευμα
Από την εκδήλωση με μαθητές την Παρασκευή το απόγευμα
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο ως εξής:

20.30 - Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 - Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο «Τραβέρσο», με την Πολυξένη Καράκογλου.

22.30 - Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

00.30 - Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους Rebeti.

Η πρόσβαση στον χώρο

Για την είσοδο στην πύλη Ε1 (Κράκαρη): Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: 703 - τερματική στάση «Ακτή Βασιλειάδη», 859 - στάση «ΥΕΝ», 420 - τερματική στάση.

Για την είσοδο στην πύλη του υδατόπυργου: Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: Τρόλεϊ 20 - στάση «Δραπετσώνα». Από το Μετρό Νίκαιας: 820 - στάση «ΙΚΑ» (μέσω πλατείας Κύπρου, Ταμπούρια).

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις δυο μέρες του Φεστιβάλ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Συνεχίζονται τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις Φοιτητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνονται το Σάββατο 25 Ιούνη σε μεγάλες πόλεις με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό!».

  • Στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις γίνονται στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους: Mystery Dice, Urban Pulse, Μιθριδάτη & Κίτρινα Ποδήλατα. Η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.
  • Στην Πάτρα, για δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται στον Μόλο Αγίου Νικολάου και περιλαμβάνουν: Ομιλία από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «DASON». Λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.
  • Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις στο Φρούριο περιλαμβάνουν: Τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ. Μάθημα Swing. Συζήτηση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, με τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα.
  • Στο Ηράκλειο οι εκδηλώσεις στο Πάρκο Κομμένο Μπεντένι περιλαμβάνουν: Συζήτηση για μεγάλους αγώνες το τελευταίο διάστημα σε διάφορους κλάδους. Παρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Παλεύουμε για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα». Συζήτηση για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια. Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.
  • Στη Λαμία, στο προαύλιο του Πανεπιστημίου (Γαλανέικα): Επίδειξη graffiti, τουρνουά πινγκ πονγκ, συζήτηση για τα πανεπιστήμια με τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλίες και λαϊκό γλέντι.
  • Στην Κοζάνη (την Κυριακή 26 Ιούνη), στην πλατεία της Σκ'ρκας, από τις 7 μ.μ.: Παρουσίαση project από φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία». Συζήτηση για τα πανεπιστήμια με την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Συναυλίες.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στις 1 και 2 Ιούλη το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» θα πραγματοποιηθεί φέτος το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιούλη στο πάρκο της Νέας Ελβετίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την Παρασκευή 1 Ιούλη στις 8 μ.μ. θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Οταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία», από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τους Θανάση Λαδά και Βαγγέλη Λευθέρη, καθώς και συναυλία με τους «POLKAR».
  • Το Σάββατο 2 Ιούλη στις 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με τίτλο «Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος είναι αυτός του συλλογικού ταξικού αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει», με τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις συνδικαλιστών, συναυλία με τους «Υπεραστικούς» και ρεμπέτικο γλέντι με τα «Καναρίνια».

Να φτάσουν παντού το κάλεσμα και η φωνή του ΚΚΕ!

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Ιούνη στο Μενίδι, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Την Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επιδίωξη των Κομματικών Οργανώσεων είναι να πραγματοποιηθεί - με κορύφωση τη μέρα της συγκέντρωσης - μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ σε έναν εργατικό - λαϊκό δήμο, που είναι από τους μεγαλύτερους της Αττικής. Δεν στοχεύουμε στο να εκφραστεί απλά μια καλύτερη συσπείρωση του ήδη δοσμένου κομματικού περίγυρου, αλλά τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος να ενταχθούν στην πολιτική μάχη συζήτησης, καλέσματος κόσμου και προπαγάνδισης της συγκέντρωσης.

Επιδιώκουμε να μετρήσουμε βήματα στη συσπείρωση και συμπόρευση νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ, εργατικού - λαϊκού κόσμου που διατηρεί ακόμα ενστάσεις ή έχει και διαφωνίες με την πολιτική του ΚΚΕ, όμως αντιλαμβάνεται ότι στο ΚΚΕ μπορεί να ακουμπήσει. Επιδιώκουμε ευρύτερος εργατικός - λαϊκός κόσμος να ακούσει από το ίδιο το ΚΚΕ τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του για το σήμερα και το αύριο, να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτές.

Είναι ο κόσμος που διακίνησε τη φωτογραφία της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του 2020, που ένιωσε ανάταση όταν το ΚΚΕ έσπαγε τις απαράδεκτες κυβερνητικές απαγορεύσεις, όπως στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου το 2020, που εμπνεύστηκε από μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της «e-food», της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των Πετρελαίων Καβάλας και αλλού.

Είναι ο ίδιος κόσμος που σήμερα ανησυχεί για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας, αγωνιά για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, έχει καθημερινό άγχος για το εισόδημά του που εξανεμίζεται εξαιτίας της ακρίβειας και των καθηλωμένων μισθών.

Παίρνοντας υπόψη ότι το Μενίδι είναι μια περιοχή που έχει βιομηχανική ζώνη με μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς, έχει δεκάδες σχολεία με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, έχει τους εργαζόμενους στον δήμο Αχαρνών, εργαζόμενους από άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς, έχει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, προσανατολίζουμε εκεί το πλατύ άνοιγμα της Οργάνωσης μπροστά στη συγκέντρωση, με τη συμβολή δεκάδων οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Θέτουμε ταυτόχρονα ως στόχο να αναδείξουμε και να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για μεγάλα εργατικά - λαϊκά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούμε συναντήσεις με μαζικούς φορείς και συλλόγους, καταγράφουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απευθύνουμε επίσημη πρόσκληση στα μέλη των ΔΣ για συμμετοχή τους στη συγκέντρωση.

Επανερχόμαστε σε μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπου οι δυνάμεις του Κόμματος έχουν πρωτοστατήσει τα προηγούμενα χρόνια στη διεκδίκηση. Για παράδειγμα, αναδεικνύουμε το μεγάλο ζήτημα των μέτρων πρόληψης και προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Παρόλο που ο λαός της περιοχής είδε το περσινό καλοκαίρι τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας να γίνεται στάχτη, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο ντορό με τις προηγούμενες, διατηρώντας υποστελεχωμένες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο της Πάρνηθας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενώ το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ομολογεί κυνικά, σε απάντηση σχετικής Ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ, ότι το μόνο που κάνει είναι να συντονίζει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, προγραμματίζονται παρεμβάσεις για το μεγάλο ζήτημα της εγκληματικότητας που βασανίζει τον λαό, εξαιτίας της χρόνιας υποβάθμισης της περιοχής, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, για τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου Αχαρνών με μόνιμο προσωπικό, για τη συντήρηση και αξιοποίηση προς όφελος του λαού της περιοχής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού και άλλα.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι τη μεγάλη συγκέντρωση, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτάσουν η φωνή και το κάλεσμα του ΚΚΕ παντού. Να δυναμώσουν η συμπόρευση και η συστράτευση στις μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η επιτυχία και η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση μπορεί να δώσουν ώθηση σ' αυτήν την προσπάθεια.


Αλέξανδρος ΚΑΜΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ