ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
Με περηφάνια και τη σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ξεκίνησε χτες το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με την εναρκτήρια εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μια μοναδική συναυλία

«Κόμμα - / ραχοκοκαλιά της τάξης. / Κόμμα - / αθανασία των έργων μας. / Κόμμα - / το μόνο που δε θα με προδώσει. / Σήμερα εντολοδόχος / κι αύριο / βασίλεια κάνω λιώμα. / Νους της τάξης, / έργο της τάξης, / ισχύς της τάξης - / να τι σημαίνει / κόμμα»!

Με τους στίχους του ποιήματος «Κόμμα» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι να προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη, με μουσική υπόκρουση την εμβληματική 11η Συμφωνία του Σοστακόβιτς αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1905, άρχισαν χτες στο κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

«Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό»!

Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει στο χώρο, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και πολιτιστικό πρόγραμμα με οπτικοποιημένη συναυλία με επαναστατικά - διεθνιστικά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο, συνοδευόμενα από βίντεο και κατασκευές, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της κορυφαίας στιγμής για το Κόμμα, το Συνέδριό του, σταθμός και συνάμα αφετηρία μιας πιο ορμητικής πορείας.

Με συνείδηση των μεγάλων δυσκολιών αλλά και ακλόνητη πεποίθηση ότι μπορούμε να αναμετρηθούμε με αυτές και να νικήσουμε, ότι «το ΚΚΕ θα τα καταφέρει», όπως πάντα τα κατάφερνε στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού, που «ξέσπασε» στο σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», τραντάζοντας το στάδιο όταν στο βήμα ανέβαινε ο ΓΓ της ΚΕ, στην έναρξη του Συνεδρίου συναντήθηκαν γενιές και γενιές κομμουνιστών, από τους παλαίμαχους της «δρακογενιάς» της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέχρι τους νεότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους προσκαλεσμένους, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ που δίνουν στο πλάι του τις μάχες του.

Κατέφταναν στο κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου αρκετά πριν τις 7.30 μ.μ., καθορισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Με χαμόγελο στα χείλη που αντανακλούσε στα μάτια τους γι' αυτό το πολύτιμο αντάμωμα, για την ευκαιρία να γίνουν συμμέτοχοι στην κορυφαία για το Κομμουνιστικό Κόμμα στιγμή του Συνεδρίου.

Ανάμεσα στους πολλούς που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την έναρξη των εργασιών, ήταν δεκάδες εκπρόσωποι από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, φορέων του επιστημονικού κόσμου και των μαζικών κινημάτων, αγωνιστές που συμπορεύονται χρόνια με το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος, του αγροτικού, του κινήματος των ΕΒΕ, τους αγώνες των γυναικών και της νεολαίας. Τις δεκάδες δηλώσεις τους, με τις ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου, θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενα φύλλα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν από το προεδρείο της Βουλής οι Ν. Κακλαμάνης, Δ. Βίτσας και Σοφία Σακοράφα. Επίσης ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος, και ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης.

«Χωρίς το ΚΚΕ, οργανωτή και ψυχή, επικρατεί η "νέκρα"»

Από πολύ νωρίς όλες οι είσοδοι είχαν κατακλυστεί από κόσμο. Από εργάτες και εργάτριες, ανθρώπους του μόχθου, της τέχνης, του πολιτισμού και αθλητισμού, ανθρώπους της επιστήμης, νέους και νέες, παιδιά της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Ηταν οι σύνεδροι και προσκεκλημένοι του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη από ενθουσιασμό ατμόσφαιρα, αλλά και «περηφάνια και χαρά γιατί το Κόμμα μας τα κατάφερε», όπως έλεγαν, με φόντο τις κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν παντού στο χώρο και με την ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας - στα οποία συμπεριλαμβανόταν και rapid test - περίμεναν να πάρουν τις θέσεις τους στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο του Γαλατσίου. Στο χώρο που θα «φιλοξενούσε» την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, η οποία και όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα.

Οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια σε όλη τη διάρκεια της «αναμονής» έδιναν και έπαιρναν, με πιο «ζωντανά» τα σημεία όπου είχαν οριστεί ως μέρος συνάντησης των νεολαίων.

Ο Ρήγας, 24 ετών είναι εργάτης σε συνεργείο αυτοκινήτων προσκεκλημένος της πρώτης μέρας του Συνεδρίου. «Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, που αποτελεί την πιο μεγάλη στιγμή όχι μόνο για το Κόμμα, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της χώρας, γιατί είναι πράγματι ο οργανωτής, η ψυχή της πάλης του. Το έδειξε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Το έδειξε και τώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο. Αν δεν ήταν οι κομμουνιστές να τα δίνουν όλα σε σωματεία και χώρους δουλειάς, παντού, θα το ψηφίζανε με άνεση, αλλά δεν τους πέρασε».

Η Θοδώρα, 25 ετών φοιτήτρια, θα συμπληρώσει: «Είναι μεγάλη υπόθεση ότι το Κόμμα τα κατάφερε να γίνει το Συνέδριό του. Οχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό από το ΚΚΕ. Εδωσε μία μεγάλη μάχη σε πρωτόγνωρες συνθήκες, που είναι μεγάλη παρακαταθήκη ειδικά για εμάς τους πιο νέους που δεν έχουμε ζήσει και πολλά από κατακτήσεις και δυναμικές στιγμές της ταξικής πάλης. Μας ατσάλωσε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά».

«Το περίμενα από το ΚΚΕ ότι θα τα καταφέρει να πραγματοποιήσει το Συνέδριο, αλλά εντυπωσιάστηκα από τη διαδικασία. Εντυπωσιάστηκα με την αποφασιστικότητα, την πλούσια συζήτηση που έγινε σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία σε πολύ δύσκολες συνθήκες με την πανδημία, αλλά και δίνοντας τη σκληρή μάχη σε μια σειρά ανοιχτά αγωνιστικά μέτωπα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση», θα πει η 22χρονη Μαρίνα, υπάλληλος σε τηλεφωνικό κέντρο.

Εκεί βρίσκεται και ο Ξάνθος, 17 ετών μαθητής: «Είναι μεγάλη η χαρά μου για την πρόσκληση και νιώθω και λίγο τυχερός που μπορώ να συμμετέχω στην εκδήλωση του ΚΚΕ. Του Κόμματος που χωρίς αυτό, χωρίς κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, χωρίς ΚΝίτες μέσα στα σχολεία, αυτό που επικρατεί είναι η "νέκρα". Ετσι καταλαβαίνω και το σύνθημα του Συνεδρίου, νους, οργανωτής και ψυχή».

Ενα καλαίσθητο ντοσιέ

Ενα καλαίσθητο ντοσιέ με τα τρία κείμενα των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, μια κάρτα για τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και το λεύκωμα της ΚΕ για το ανακαινισμένο κτίριο στον Περισσό, και μαζί ένα προσεγμένο πρόγραμμα για τη χτεσινή πολιτιστική εκδήλωση δόθηκαν στους προσκεκλημένους.

Ευχές από το «Σπίτι του Αγωνιστή»

Οι φιλοξενούμενοι στο «Σπίτι του Αγωνιστή» εκφράζουν τις θερμότερες ευχές τους για καλή επιτυχία στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στον Περισσό

Οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή 25 Ιούνη, στις 9 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιούνη. Τα θέματα του Συνεδρίου, με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, είναι τα εξής:

α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.

β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο κτίριο στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου με εθελοντική δουλειά και οικονομική στήριξη από μέλη, οπαδούς και φίλους ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

Γι' αυτούς που «έφυγαν» από τη ζωή...

Με ενός λεπτού σιγή, υπό τον ήχο του Πένθιμου Εμβατηρίου, οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν τους συντρόφους και συναγωνιστές που «έφυγαν» από τη ζωή στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο: Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Μάκη Μαΐλη, Βαγγέλη Μπούτα, Καίτη Φειδάκη. Το μέλος της ΚΕΟΕ Θανάση Βλόντζο. Τα πρώην μέλη της ΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Βέρα Νικολαΐδου, Γιάννα Τρικαλινού, Κώστα Μαραγκουδάκη.

Αλλα στελέχη του Κόμματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, παράγοντες της Τέχνης και της Επιστήμης, όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Φαρσακίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γρηγόρης Ριζόπουλος, Δημήτρης Ταλαγάνης, Σταύρος Σκοπελίτης, Λευτέρης Ηλιάκης, Τάκης Ψημμένος, Ευανθία Αγγουράκη, Αριστούλα Ελληνούδη, Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, Κώστας Βουτσάς, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κωστής Μαλκότσης, Σοφία Αδαμίδου, Τιτίνα Δανέλλη, Δάφνη Σκούρα, Ελένη Μπιμίκου - Αντωνιάδου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου.

«ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ. ΝΟΥΣ - ΚΑΡΔΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!»Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org