ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Σύσφιξη των σχέσεων Κίνας - Ρωσίας, για τη «νέα εποχή» των ανταγωνισμών

Xinhua

Με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που οξύνει παραπέρα τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι διήμερες εργασίες της 14ης Συνόδου των BRICS (όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική).

Η Σύνοδος έγινε διαδικτυακά, με φετινό διοργανωτή το Πεκίνο και θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη», και επιβεβαίωσε την ενίσχυση του συντονισμού Κίνας - Ρωσίας για την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως «η κρίση στην Ουκρανία είναι άλλο ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη "θέση δύναμης" και οι προσπάθειες επέκτασης στρατιωτικών συμμαχιών και αναζήτησης της δικής τους ασφάλειας σε βάρος των άλλων θα προκαλούν ζητήματα ασφαλείας».

Κάλεσε ακόμη τις υπόλοιπες χώρες των BRICS να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή για να υπερασπιστούν ένα «πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα», αλλά και «να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και (εμμέσως) στον ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τάχθηκε υπέρ «μιας ειλικρινούς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και επέκρινε «τις απερίσκεπτες και εγωιστικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών», καλώντας τις χώρες των BRICS «να προωθήσουν την παγκόσμια σταθερότητα».

Ενδεικτική του αναβαθμισμένου ρόλου που Πεκίνο - Μόσχα θέλουν να αποκτήσουν οι BRICS στην «αντιμετώπιση» των ΗΠΑ είναι και η πρόταση που επανήλθε για παράκαμψη του δολαρίου σε μεταξύ τους συναλλαγές και συνολικά στις οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα, ο Πούτιν ανέφερε ότι ερευνάται και η «δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων BRICS».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η δυναμική των BRICS επηρεάζεται άμεσα από αντιθέσεις τις οποίες η Δύση επιδιώκει να διευρύνει, με χαρακτηριστικότερη τη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Ινδίας, αν και το Νέο Δελχί συνεχίζει να μην υιοθετεί κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η τοποθέτηση του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ήταν πολύ πιο «προσεκτική», με αναφορές στις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στους BRICS και «αύξησαν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού», αλλά και επαίνους για το ότι είναι «αιτία ευτυχίας» η πλατιά συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Θυμίζουμε πως η Ινδία - όπως και η Νότια Αφρική που επίσης είναι μέλος των BRICS - είναι μία από τις χώρες που το G7 έχει προσκαλέσει στην επικείμενη Σύνοδό του, στη Βαυαρία, ενώ πρόσκληση για τη Σύνοδο έχει λάβει και η Αργεντινή που βρίσκεται επίσης σε παζάρια για ένταξη στους BRICS.

Νέες εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, η Ιαπωνία κατήγγειλε πως δύο πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησαν αυτήν τη βδομάδα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παραβίαση των χωρικών της υδάτων εδώ και μια δεκαετία, πλέοντας για περισσότερο από 64 ώρες σε αυτά, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Senkaku/Diaoyu, από τα οποία έφτασαν και σε απόσταση αναπνοής, στα λιγότερο από δύο μίλια.

Τόσο το Τόκιο όσο και το Πεκίνο διεκδικούν τα ακατοίκητα νησιά ως δικά τους, αλλά η Ιαπωνία τα διαχειρίζεται από το 1972, ενώ και η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, διεκδικεί επίσης την ιδιοκτησία των νησιών.

Την Παρασκευή ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο «P-8A Poseidon» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν σε μια επίδειξη της «δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», λίγες μέρες μετά την είσοδο 29 κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών στην αυτοανακηρυχθείσα ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση του Ειρηνικού.

ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη συνταγματικότητα των εκτρώσεων

Με μια σκοταδιστική απόφαση, που ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3, την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων που ίσχυε εδώ και περίπου μισό αιώνα, ακυρώνοντας την απόφαση «Roe v. Wade» του 1973, που έκρινε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Η ακύρωση της απόφασης, που χαρακτήριζε αντισυνταγματικό οποιονδήποτε πολιτειακό νόμο απαγόρευε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης, είχε γίνει γνωστή στις αρχές Μάη, όταν είχε διαρρεύσει εμπιστευτικό έγγραφο που κατέγραφε τις προθέσεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η εξέλιξη της 24ης Ιούνη ουσιαστικά παρέχει σε κάθε Πολιτεία τη δυνατότητα να αποφασίζει για τις αμβλώσεις, εκτός κι αν το Κογκρέσο θεσπίσει νόμο που θα προστατεύσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Από την άλλη, η απόφαση αυτή ξαναβγάζει στους δρόμους της διεκδίκησης και του αγώνα εκατοντάδες γυναικείες οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στο δικαίωμα στην άμβλωση αναμένεται να ξεκινήσουν να επιβάλλονται σε τουλάχιστον 13 Πολιτείες, με νόμους που ενεργοποιούνται με το που καταργήθηκε η συνταγματική προστασία του δικαιώματος, όπως το Αρκανσο, το Αϊνταχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.

Το θέμα, που απασχολεί μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, αξιοποιείται εξίσου από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για τις δικές τους σκοπιμότητες, αναπαράγοντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα ώστε να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Ανεξάρτητα όμως από επιμέρους διαφορές, στις δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα καμία από τις πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις δεν νομοθέτησε για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις διαφορετικές Πολιτείες, αλλά και να παραμένουν οι αμβλώσεις ανοιχτό πεδίο για παρεμβάσεις του Δικαστηρίου.

Και, φυσικά, στο πλαίσιο και του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, μένουν «στα αζήτητα» επί δεκαετίες και οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν ασφαλή άμβλωση, στην προστασία της αναπαραγωγικής υγείας της, την ώρα που συνολικά με την πολιτική τους και τα δύο κόμματα τροφοδοτούν τις οξυμένες κοινωνικές και άλλες ανισότητες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηττα Συντηρητικών και παραίτηση του προέδρου του κόμματος

Αυξημένη κινητικότητα και όξυνση των εσωκομματικών τριβών παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, με αποκορύφωμα την παραίτηση, την Παρασκευή, του προέδρου του κόμματος Ολιβερ Ντάουντεν, έπειτα από την ήττα δύο Συντηρητικών υποψήφιων βουλευτών σε ισάριθμες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Οι ήττες αυτές είναι οι πιο πρόσφατες στη σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας», παραδέχτηκε ο Ντάουντεν σε επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος, προσθέτοντας αφενός ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» και αφετέρου ότι κάποιος «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έχασε από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες την έδρα στο Τίβερτον και Χόνιτον, η οποία ψηφίζει υπέρ των Τόρις από το 1997, όταν δημιουργήθηκε, με διαφορά μεγαλύτερη από 6.000 ψήφους. Επιπλέον, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την έδρα στο Γουέικφιλντ της βόρειας Αγγλίας, παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος, το οποίο όμως είχε χάσει στις εκλογές του Δεκέμβρη 2019, στις οποίες είχαν σαρώσει οι Συντηρητικοί. Και στις δύο περιφέρειες οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά από παραιτήσεις των βουλευτών λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ένα 15ήμερο αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «επιβίωσε» πρότασης μομφής με πρόσχημα τα πάρτι που έκανε ενώ ίσχυαν μέτρα καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων λόγω πανδημίας.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Τζόνσον μετέβη στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, όπου ξεκινούσε η σύνοδος ηγετών των 54 χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στους 6 ανέβηκαν οι νεκροί διαδηλωτές

Αυξάνεται ο φόρος αίματος που πληρώνουν στους δρόμους του αγώνα δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς του Εκουαδόρ, οι οποίοι από τις 13 Ιούνη παλεύουν ενάντια στην ακρίβεια, που έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος ζωής και εξανεμίζει τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και στην κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση της λαϊκής οργής.

Την Παρασκευή έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ο έκτος κατά σειρά διαδηλωτής, στην πόλη Κασπιγασί, ενώ καταγγέλλονται επίσης ο τραυματισμός πάνω από 90 διαδηλωτών και δεκάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά εδώ και καιρό για το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν μείωση στις τιμές των καυσίμων, οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας, σεβασμό των συλλογικών δικαιωμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ