ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σήμερα το μεγάλο φοιτητικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή το Φοιτητικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Με ανανεωμένο και ενισχυμένο πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο Σάββατο στο ύψος του δημαρχείου, πάρκο ΧΑΝΘ στη Νέα Παραλία, ξεκινούν στις 20.00.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

- 20.00: Workshop των Τομεακών Οργανώσεων Φιλοσοφικής, ΠΑΜΑΚ, ΝΟΠΕ με θέμα «Ο ρόλος του πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας: Το παράδειγμα των ανθρωπιστικών σχολών».

- 20.00: Επίδειξη judo.

- 21.00: Εκδήλωση με τίτλο «Η Υγεία στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», με βάση την ομώνυμη μπροσούρα της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας της ΚΝΕ και ομιλητές τον Ηλία Κονδύλη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, και τον Δημήτρη Ταξίδη, Γραμματέα της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ.

- 22.00: Συναυλίες με τους ADAMO, «Φυγή», Friendzone και «Βουκολική Διαταραχή».

Αύριο Σάββατο:

- 20.00: Workshop των Τομεακών Οργανώσεων Πολυτεχνείου, Σχολής Θετικών Επιστημών, ΔΙΠΑΕ, με θέμα «Επιστήμη και έρευνα στο αστικό πανεπιστήμιο: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;».

- 20.00: Επίδειξη σύγχρονου χορού.

- 21.00: Εκδήλωση με θέμα «Ζωή ελεύθερη και ολόκληρη, όχι με δόσεις! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!».

- 22.00: Μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία.

- 22.30: Συναυλίες με τους Blue Sicks Tease, «Πέλαγος» και BAiLDSA.

«Μέσα από το Φεστιβάλ μας να δυναμώσει η φωνή της ελπίδας και της αγωνιστικής συνέχειας»

Μπροστά στην έναρξη του Φοιτητικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε με την Αννα - Μαρία Ηλιού, γραμματέα της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ:

-- Ο καιρός μάς τα χάλασε στην αρχική ημερομηνία του φετινού Φεστιβάλ. Πέρα από την ημερομηνία και τον χώρο, τι άλλο αλλάζει στο Φοιτητικό Φεστιβάλ;

-- Οι απαραίτητες προσαρμογές στην ημερομηνία και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η νέα τοποθεσία, δεν κατάφεραν να πτοήσουν τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, που συνεχίζουν τη μάχη για την πλατιά απεύθυνση στους φοιτητές και στη νεολαία της πόλης μας, συζητούν, παίρνουν μέτρα για την αναβάθμιση του Φοιτητικού μας Φεστιβάλ, που αναμένεται να είναι από όλες τις απόψεις βελτιωμένο!

Η πολιτική δραστηριότητα, λόγω και των νέων ημερομηνιών, που συμπίπτουν και με την Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στα Ναρκωτικά, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αντίστοιχη συζήτηση - εκδήλωση γύρω από τις κρυστάλλινες θέσεις του Κόμματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, χωρίς διαχωρισμούς.

-- Πώς νιώθουν οι φίλοι και τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια οι οποίοι οργανώνουν ξανά το Φοιτητικό τους Φεστιβάλ;

-- Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είναι οπλισμένοι με το μεράκι και τη σιγουριά που τους δίνει το συλλογικό σχέδιο, η οργανωμένη δράση για την προετοιμασία του Φεστιβάλ μας, από τη διαμόρφωση του χώρου έως το πολιτικό του περιεχόμενο. Οδεύοντας και προς την ολοκλήρωση μιας σύνθετης ακαδημαϊκής χρονιάς, που χαρακτηρίστηκε από την εξέλιξη της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα και τα κλειστά πανεπιστήμια, μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών, νόμων και νομοσχεδίων που έβαλαν στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, επιλέγουμε και μέσα από το Φεστιβάλ μας να δυναμώσει η φωνή της ελπίδας, της αγωνιστικής συνέχειας για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έχοντας ξεκάθαρο ότι ο αγώνας τώρα χρειάζεται να δυναμώσει, να μην αφήσει κανέναν εκτός!

Είμαστε σίγουροι ότι το Φεστιβάλ μας μπορεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα: Κανένας και καμία εκτός της μάχης για πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες της εποχής, για επιστήμη και έρευνα που θα εξυπηρετεί την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, που δεν θα είναι έρμαιο των επιταγών της αγοράς. Αυτή θα είναι και η θεματική των workshops των Τομεακών Οργανώσεων και της Εκθεσης του Φεστιβάλ. Κανένας και καμία έξω από τη μάχη για κοινωνία και ζωή απαλλαγμένη από την τοξικοεξάρτηση, τη γυναικεία ανισοτιμία, τη διαρκή ανασφάλεια για την προστασία της υγείας, της ανθρώπινης ζωής, για αναβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα, ζητήματα με τα οποία «καταπιάνονται» οι θεματικές γωνίες του Φεστιβάλ.

-- Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ επανέρχονται με σύνθημα «Μη σταματάς να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Γιατί επέλεξε φέτος η ΚΝΕ αυτό το σύνθημα;

-- Γιατί σε αυτό συμπυκνώνεται η διαρκής προσπάθεια των Οργανώσεων της ΚΝΕ, του ΚΚΕ να δείχνουν την προοπτική, τη διέξοδο για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον λαό, για μια ζωή που να βρίσκεται στο μπόι των αναγκών τους, παρά τις δυσκολίες και τον αρνητικό συσχετισμό.

Εμπνεόμενοι από την ακλόνητη πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας δύναμης σήμερα, ότι μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, το κέρδος, είναι εφικτό να γίνει πράξη, νιώθοντας σιγουριά ότι τα μεγάλα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος δεν γιατρεύονται, η βαρβαρότητα δεν εξωραΐζεται, ανατρέπεται.

-- Γιατί είναι σημαντικό ένας νέος σήμερα να συναντηθεί με τα μέλη της ΚΝΕ στο φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ;

-- Γιατί το Φοιτητικό Φεστιβάλ, με το πολιτικό και πολιτιστικό του πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει μια αναγκαία διέξοδο για κάθε νέο και νέα σήμερα. Να είναι χώρος συνάντησης, συζήτησης, ψυχαγωγίας, απάντηση στην ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να βρεθούν έξω, να ξεσκάσουν, να συζητήσουν ό,τι τους απασχολεί. Γιατί τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς, κοινές ανησυχίες για το επιστημονικό τους αντικείμενο, τις σπουδές και το μέλλον τους, την εργασιακή τους προοπτική με όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σήμερα, που μπορούν στο πλευρό τους να γνωρίσουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν όλα όσα τους προβληματίζουν και τους γεμίζουν οργή, συλλογικά.

Γιατί μπορούν να γίνουν πολλοί περισσότεροι οι νέοι σε κάθε τμήμα του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, του ΔΙΠΑΕ που θα εμπιστευτούν τη δύναμή τους, θα αντιληφθούν την ανάγκη για ριζική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, θα εμπνευστούν από τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, θα αντιληφθούν τη δυνατότητα αυτός να οικοδομηθεί στη χώρα μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποχρηματοδότηση, κατηγοριοποίηση και σκυφτοί δάσκαλοι στα «αυτόνομα» σχολεία

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης από εκπαιδευτικά σωματεία τη Δευτέρα

Με νέα μέτρα που υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, εντείνουν τις ανισότητες, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών για να υλοποιούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση η κυβέρνηση.

Επόμενος σταθμός είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προωθεί στρατηγικές επιλογές όπως η λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας που οδηγεί σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, «απαλλαγή» του κράτους από τις υποχρεώσεις του για χρηματοδότηση, στελέχωση κ.τ.λ., ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των σχολείων και της μόρφωσης των παιδιών από τις τσέπες των γονιών τους. Η κυβέρνηση έρχεται παράλληλα πιο αποφασιστικά να προωθήσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον ασφυκτικό έλεγχο ως προς την υλοποίηση των αντιδραστικών πολιτικών που αποφασίζονται για το σχολείο. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις δομές της Εκπαίδευσης και τις επιλογές στελεχών, στο πλαίσιο υλοποίησης της αυτονομίας και της αξιολόγησης, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο, τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, είναι ρυθμίσεις που έχουν απορριφθεί από τον εκπαιδευτικό κόσμο που έχει αποκαλύψει τις πραγματικές στοχεύσεις των μέτρων.

Οργανώνοντας την απάντηση απέναντι και στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα, Πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλούν σε σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Αττικής τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο της ΠΕΚΑΜ (Αγίων Ασωμάτων 31).

«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας μέσα στο κατακαλόκαιρο κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Αφού προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας με αφορμή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, έρχονται σαν τον κλέφτη, με κλειστά σχολεία, να φέρουν νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», αναφέρεται σε καλέσματα σωματείων, τα οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «καίγονται να περάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να προχωρήσουν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να κλείσουν σχολεία, μέσω συμπτύξεων και συγχωνεύσεων. Ολα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε, ως οφείλουν, να πάρουν μέτρα, για να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας».

Ενώ τονίζουν πως δεν χωρά καμία αυταπάτη: «Η ατομική αξιολόγηση και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας στοχεύουν σ' ένα σχολείο της υποχρηματοδότησης και της κρατικής ανευθυνότητας με τον δάσκαλο σκυφτό και υποταγμένο».

Εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και η Ομάδα Γυναικών Παιανίας - Γλυκών Νερών (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Παιανίας (Ι. Μεταξά και Λάμπρου Ανδρίκου) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος, πρόεδρος του Παραρτήματος Αθήνας του ΕΣΥΝ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ διοργανώνει πολύμορφη δραστηριότητα μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνονται τουρνουά μπάσκετ από την ΤΟ Λάρισας τη Δευτέρα 28 Ιούνη στο πάρκο Χατζηχαλάρ και από την ΤΟ Μαγνησίας την Τετάρτη 30 Ιούνη στο Καραγάτς.

Παράλληλα θα γίνουν εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Σε άλλες πόλεις

Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σήμερα Παρασκευή 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ στη Λαμία, στο προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, στα Γαλανέικα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Από τις 8 μ.μ., τουρνουά σκάκι και πινγκ πονγκ, και γκράφιτι - ζωγραφική με θέμα «Εξω οι φασίστες από τις σχολές και τις γειτονιές μας!».

-- Στις 9 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο; "Ταχύτητες φωτός" για την κερδοφορία των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών;». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 10 μ.μ.:

Συναυλία με το φοιτητικό συγκρότημα «Τουρσί» και το συγκρότημα Scars of Onna.

Εντεχνο - λαϊκό γλέντι με τους: Ανδρέα Λενά, Μαρία Γκολφομήτσου, Δημήτρη Ρούσκα και Αλέξη Παρά.

Cocktail party με DJ set.

Αύριο Σάββατο 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ στην Κατερίνη, στο πάρκο της πόλης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει:

-- Ξενάγηση στην έκθεση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

-- Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Σενιέ Πενιέ».

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν Στέκι Νέων Εργαζομένων, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org