ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στα κοράκια του τζόγου οι επικουρικές συντάξεις

Παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο επίθεσης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Στη «λοταρία» στέλνει η κυβέρνηση την επικουρική σύνταξη
Στη «λοταρία» στέλνει η κυβέρνηση την επικουρική σύνταξη
Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε χτες από το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ο ίδιος ο τίτλος του «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν πρωτίστως τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, που παραδίδονται στα κοράκια του χρηματιστηριακού τζόγου και γίνονται βορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα (ΕΤΕΑΕΠ), θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση, ύψους 56 δισ. ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται μέχρι σήμερα να αναρτηθεί επίσημα και να τεθεί για διαβούλευση δύο βδομάδες, ενώ στη συνέχεια θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ομολόγησε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), όπως αυτός συμπληρώθηκε με τον νόμο 4670/2020 της ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση έχει συνέχεια, κλιμακώνεται και αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε: «Σήμερα παρουσιάζουμε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, υλοποιώντας έτσι μια ακόμα βασική μας προεκλογική δέσμευση. Προηγήθηκε η παρέμβασή μας στο σκέλος της κύριας σύνταξης με τον νόμο 4670/2020, με τον οποίο η κυβέρνηση διόρθωσε αρκετές από τις ατέλειες του "νόμου Κατρούγκαλου". Συνεχίζουμε με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις...».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση.

Με «μπαμπούλα» το «δημογραφικό πρόβλημα» και τη «γήρανση του πληθυσμού», τα στελέχη της κυβέρνησης στήνουν το αναγκαίο σκηνικό κινδυνολογίας, ενώ με σημαία τον «ατομικό κουμπαρά», που δήθεν οι νέοι ασφαλισμένοι θα τον κάνουν ό,τι θέλουν, επιχειρούν να «χαϊδέψουν τα αυτιά» των νέων, να τους παραπληροφορήσουν και να τους παγιδέψουν.

Καθορισμένες εισφορές - αβέβαιες «παροχές»

Απαριθμώντας τα δήθεν πλεονεκτήματα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και στο τελικό της ύψος. Δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι' αυτόν, χωρίς αυτόν...». Πρόκειται για χοντροκομμένα ψέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο λεγόμενος «ατομικός κουμπαράς» θα βρίσκεται στα χέρια των «ειδικών» που θα διαχειρίζονται τις εισφορές, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται ανελλιπώς για 40 χρόνια. Στα χρήματα αυτά ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί ούτε να ακουμπήσει. Η μόνη «ελευθερία» που θα έχει θα είναι να επιλέξει τον «βαθμό του ρίσκου» για τις «επενδύσεις» που θα κάνουν οι ειδικοί!

Στην πραγματικότητα, με τον «ατομικό κουμπαρά» πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, παύει να είναι κρατική υποχρέωση, αλλά γίνεται απολύτως «ατομική» υπόθεση. Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»! Και επειδή, οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους επενδυτές» και να βρεθούν στον δρόμο! Οσο για τους «αυστηρούς κανόνες» που επικαλούνται, αυτά ας τα πούνε στους χιλιάδες ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που αντί για σύνταξη έγιναν θύματα των διακυμάνσεων του χρηματιστηριακού δείκτη.

Μετά απ' αυτά, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «το Ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο» είναι τουλάχιστον κοροϊδία όταν το κράτος δεν δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης, πέραν της επιστροφής των εισφορών, που αυτό στην πράξη σημαίνει ποσά που θα αντιστοιχούν σε ελεημοσύνη μερικών δεκάδων ευρώ!

Λεφτά από τον ιδρώτα των εργαζομένων πηγαίνουν απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους

Δεύτερο «πλεονέκτημα» με το σύστημα του «προσωπικού κουμπαρά» - σύμφωνα με τον υπουργό - είναι πως θα δημιουργηθεί «μια νέα κουλτούρα αποταμίευσης» που θα φέρει επενδύσεις. Πρόκειται για ανοιχτή ομολογία ότι η κυβέρνηση, όπως και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμετωπίζουν την Ασφάλιση ως εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με τζάμπα χρήμα, χωρίς μάλιστα να δεσμεύονται απέναντι στους μελλοντικούς συνταξιούχους για τις συντάξεις τους. Βλέπουν τους ασφαλισμένους ως παίχτες, στον χρηματιστηριακό τζόγο και τις ανάγκες τους ως μέσο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως δηλαδή έχει γίνει με την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Ως τρίτο «πλεονέκτημα», το υπουργείο Εργασίας εμφάνισε τον ανυπόστατο ισχυρισμό πως «το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους». Με μια σειρά από αριθμούς και διαφάνειες για τις «μεγάλες αποδόσεις» που έχουν οι «επενδυτικές εταιρείες» οι υπουργοί στήνουν τη φάκα για να τσιμπήσει η νέα γενιά.

Οπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, «για να γίνουμε Ευρώπη» χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις πρακτικές που υπάρχουν στις χώρες της, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ούτε «καινοτομεί» ούτε «πρωτοτυπεί», καθώς η επίθεση σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ και των περιβόητων «βέλτιστων πρακτικών».

Συνολικά και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ολοκληρώνοντας την καταλήστευση των κόπων εκατομμυρίων εργαζομένων, στο πλαίσιο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταδικάζουν την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης

Σε επιφυλακή μπροστά στην κατάθεση του νέου επαίσχυντου νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων καλούν τους συνταξιούχους και τα σωματεία - μέλη τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) εκφράστηκε η καθολική αντίθεση των συνταξιούχων στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την περίοδο που γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα των Συνταξιούχων να πραγματοποιήσει πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 8 Οκτώβρη του 2021 και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΣΕΑ που έγινε μετά από τις πανελλαδικές συσκέψεις των ΔΣ των σωματείων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «θεωρεί τη συζήτηση, όλη τη διαδικασία και τη συμμετοχή των σωματείων πολύ θετικές. Θετικές είναι οι προτάσεις για τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου των αιτημάτων της ΣΕΑ σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας, οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι παντελείς ελλείψεις δημόσιων δομών σε οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Εκφράσθηκε η αγανάκτηση των συνταξιούχων για τη δραματική καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων, την αδυναμία επικοινωνίας των ασφαλισμένων με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Από τη συζήτηση που έγινε στις συσκέψεις από τα ΔΣ των σωματείων καθολική είναι η καταδίκη της συνέχισης των αντισυνταξιουχικών - αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης που πήραν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες και έχουν τσακίσει όλα τα δικαιώματα των συνταξιούχων που είναι πληρωμένα με τη δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής».

Επίσης, η ΣΕΑ καταδίκασε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει στήσει η κυβέρνηση με μέσα ενημέρωσης, με τον οποίο αδίστακτα, δίχως καμιά ντροπή, με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα, συστηματικά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Οπως σημειώνει, «ωραιοποιούν την κατάσταση, κάθε τόσο μοιράζουν αυξήσεις, αναδρομικά και "σπρώχνουν" τους συνταξιούχους στα δικαστήρια απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που σήμερα βιώνουν οι συνταξιούχοι, αλλά και τα λαϊκά στρώματα». Καταγγέλλει πως στη διαδικασία αυτή, από τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μέσων, αποκλείονται συστηματικά οι πραγματικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Τέλος, η ΣΕΑ χαιρετίζει τα σωματεία της δύναμής της για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες απεργιακές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org