ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσει ο σχεδιασμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ολυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων
Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στον Ολυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας, που μετατρέπουν την Ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιταχύνουν την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε διάφορες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών, με τη συναίνεση επί της ουσίας της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μετά τις βουνοκορφές των Αγράφων και του Ασπροποτάμου, που ήδη γίνονται εργασίες τοποθέτησης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί την εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στον Ολυμπο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα έξι βουνά και τόπους της Ελλάδας που είναι παγκόσμιας σημασίας η προστασία του, αργότερα στον Κίσσαβο και στο Πήλιο.

Ετοιμάζει το «έδαφος» για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε δασικές εκτάσεις, κοντά στα χωριά Καλλιπεύκη και Καρυά, στα νότια του εθνικού δρυμού Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, στη θέση Τούμπα Ελασσόνας, ενάμισι τετραγωνικό χιλιόμετρο από περιοχή NATURA, στο όρος Γκονταμάνι και κοιλάδα Ροδιάς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας (ΝΔ) και οι δημοτικές αρχές Τεμπών (ΝΔ) και Ελασσόνας (ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ), που γνωμοδοτούν θετικά για ΜΠΕ και στηρίζουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, σιωπούν ακόμα και μπροστά στην άλωση του Ολύμπου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που ετοιμάζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών που προωθείται στα βουνά της Θεσσαλίας, καθώς δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνει τέλος πως «σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος».

ΕΣΥΝ
Πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Με πολύμορφες δράσεις τιμούν τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε όλη τη χώρα την Παγκόσμια Μέρα Κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, στέλνοντας μήνυμα αγώνα «για ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

Το παράρτημα Χανίων σήμερα στο Γυαλί Τζαμί θα πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις. Το Σάββατο 26/6 θα γίνει ποδηλατοδρομία και την Κυριακή στις 6 μ.μ. ομιλία του ΕΣΥΝ και μουσική εκδήλωση με την «Εναλλασσόμενη τάση».

Το παράρτημα Πάτρας προχωρά σήμερα, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Πάτρας.

Αύριο, Σάββατο:

  • Το παράρτημα Κέρκυρας πραγματοποιεί το 16ο φεστιβάλ του ΕΣΥΝ ενάντια στα ναρκωτικά με συνδιοργανωτή τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων «Διάπλους» με μονοήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου (4 μ.μ. - 8 μ.μ.) με τη συμμετοχή των αθλητικών ομάδων: Αχιλλέας Νυμφών, Θιναλιακός, Οδυσσέας Αυλιωτών, Ολυμπιακός/Σφακιανάκης, Ολυμπος, Ορφέας, Ρόμα, Φοίνικες
  • Το παράρτημα Βοιωτίας θα προχωρήσει σε μαζική εξόρμηση και με πανό και μουσικά δρώμενα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Κρύα, στις 6 μ.μ.
  • Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του ΕΣΥΝ στις 8 το βράδυ, στο θεατράκι της πλατείας Βεργίνας στα Ανω Λιόσια (Βέροιας και Αλκής, Δροσούπολη) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση για το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, ενώ θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Η Εβραία» του Μπρεχτ, ανεβασμένη από τη θεατρική ομάδα σωματείων, φορέων και επιτροπής ανέργων Κορυδαλλού.
  • Το παράρτημα Αιγάλεω θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πύλη του Μπαρουτάδικου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος», το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα.

Το παράρτημα Παιανίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, την Κυριακή 27 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Παιανίας. Θα μιλήσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΕΣΥΝ.

Το παράρτημα Περιστερίου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Τρίτη 29 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως (μπροστά από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης). Θα μιλήσει η πρόεδρος του ΕΣΥΝ Περιστερίου, Γεωργία Σωτηροπούλου.

Το παράρτημα Αγίας Βαρβάρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση στις 30 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα.

Υπό ψυχιατρική εξέταση ο ιερέας που επιτέθηκε με καυστικό υγρό

Στο «Δρομοκαΐτειο» οδηγήθηκε χτες ο 37χρονος πρώην αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Κόμβος που επιτέθηκε προχτές με καυστικό υγρό κατά μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, για περαιτέρω ψυχιατρική αξιολόγηση πριν οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος που είχε καθαιρεθεί σε 1ο βαθμό για υπόθεση ναρκωτικών από τη Μητρόπολη Βέροιας όπου ανήκε, δικαζόταν στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο, και όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση επικύρωσης του αποσχηματισμού του αντέδρασε βγάζοντας από την τσάντα του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό που έριξε στο προεδρείο προκαλώντας εγκαύματα σε 7 μητροπολίτες, στον γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και 2 δικηγόρους.

Οσον αφορά την κλινική κατάσταση των θυμάτων, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του ΚΑΤ ο αρχιμανδρίτης - γραμματέας Συνοδικού, καθώς φέρει τα σοβαρότερα εγκαύματα, ενώ εξιτήριο πήραν χτες από το ΚΑΤ οι μητροπολίτες Αρτης, Γλυφάδας, Ζακύνθου (οι οποίοι έφεραν ελαφρά εγκαύματα) και από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» οι μητροπολίτες Γουμενίσσης, Κηφισίας, Δρυινουπόλεως - Κονίτσης, Κασσανδρείας, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν ήπια βλάβη του κερατοειδούς και περιορισμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα για τα οποία έλαβαν την κατάλληλη αγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρώην αρχιμανδρίτης ήταν ψυχικά ασταθής και φέρεται να ήταν για κάποια χρόνια χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ το 2018 είχε διωχθεί από την Εισαγγελία Βέροιας για κατοχή ναρκωτικών και εκκρεμεί δίκη.

Ο συνήγορός του, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, τον χαρακτήρισε «ψυχικά ασθενή» και συνέχισε λέγοντας πως «η άδικη πράξη που τέλεσε κατά το άρθρο 34 αίρει τον καταλογισμό. Εχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενή που προσπάθησε πριν 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του. Παίρνει βαριά καταθλιπτικά χάπια. Θα ζητήσουμε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ότι είναι άρρωστος ψυχιατρικά θα παραιτηθούμε». Ανέφερε επίσης ότι «βρήκε τη χημική ουσία έναντι 40 ευρώ από το ίντερνετ».

Για το προφίλ του 37χρονου πρώην ιερωμένου βγαίνουν διάφορα στοιχεία από μαρτυρίες που δημοσιοποιούνται από παράγοντες της περιοχής που υπηρετούσε, οι οποίες δείχνουν ότι προκαλούσε διάφορα προβλήματα. Επίσης, ότι είχε προαναγγείλει την επίθεση σε σχόλιό του στο διαδίκτυο. Ακόμα και μετά την πράξη με το καυστικό υγρό, απείλησε τον ιερέα που τον έχει αντικαταστήσει.

Διαμάχη για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Αίτημα αποκλειστικής επιμέλειας του 11μηνου παιδιού της Καρολάιν Κράουτς, της Λυδίας, κατέθεσε χτες η οικογένεια της δολοφονημένης κοπέλας, στον εισαγγελέα ανηλίκων. Οπως είπε ο δικηγόρος της μητέρας της 20χρονης, Θανάσης Χαρμάνης, «πληροφορηθήκαμε ότι οι εκθέσεις είναι θετικές ιδίως για την Αλόννησο. Καταθέσαμε αίτημα να ανατεθεί η επιμέλεια στη μητέρα της Καρολάιν διότι είναι το καταλληλότερο περιβάλλον καθώς στη μεν Αθήνα η μικρή Λυδία θα είναι η κόρη του δολοφόνου, στην Αλόννησο το παιδί που έχασε τη μανούλα του». Η οικογένεια του καθ' ομολογία δολοφόνου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου που έχει προφυλακιστεί, φέρεται να έχει καταθέσει αίτημα για επιμέλεια από κοινού. Η οικογένεια του 32χρονου έχει προτείνει το βρέφος να ζει έξι μήνες στην Αλόννησο και τους υπόλοιπους στην Αθήνα.

Σύλληψη ιερέα στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο ιερέας χωριού της περιοχής του Ορεινού Βάλτου 49 χρόνων, συνελήφθη μετά τις καταγγελίες που έκαναν δύο κοπέλες (τις οικογένειες των οποίων γνώριζε ο ιερέας) ότι τις είχε βιάσει όταν ήταν ακόμα ανήλικες.

Οπως δήλωσαν στην Ασφάλεια Αγρινίου οι ενήλικες σήμερα κοπέλες, δεν τον είχαν καταγγείλει φοβούμενες την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατοχή του ιερέα βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές ανηλίκους και πλέον κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων κατά συρροή, ασελγείς πράξεις και κατοχή πορνογραφικού υλικού.

Φωτιά στα Πετρωτά Ροδόπης

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στα Πετρωτά Ροδόπης, η οποία έκαψε δέκα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης πριν τεθεί υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, περίπου δύο ώρες μετά την αρχή της επιχείρησης κατάσβεσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 18 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 2 αεροσκάφη τύπου «PZL».

Αργότερα το απόγευμα, η αστυνομία συνέλαβε έναν 82χρονο ερασιτέχνη μελισσοκόμο, ο οποίος απολογήθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ επίσης σχηματίζεται δικογραφία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Η τοξικοεξάρτηση είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό και βαθιά δομικό

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων, επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Εφόσον η κοινωνία αναγνωρίσει ότι το φαινόμενο της εξάρτησης είναι πολυπαραγοντικό και βαθιά δομικό, τότε το πλαίσιο αντιμετώπισής του σταματά να είναι "φιλανθρωπία", ή απλά "τιθάσευση των συμπτωμάτων του" και καθίσταται αναγκαία επανορθωτική λειτουργία όλης της κοινωνίας.

Τότε σταδιακά μπορεί να γίνει "ασφαλές".

Ξεκινώντας από την πρόληψη. Ξεκινώντας από τη χώρα μας.

Πρόσφατα ανανεώθηκε η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης για άλλα εφτά χρόνια. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ακόμα ad hoc, όπως πειραματικά ξεκίνησε (...) Υπάρχουν φωνές που συνεχίζουν να θεωρούν ότι η πρόληψη είναι επιφανειακό, συμπτωματικό και άρα "εποχιακό" εργαλείο (...)

Το "ασφαλές πλαίσιο" είναι σημαντικό να έχει στη βάση του την Πρωτοβάθμια Πρόληψη, μια διαδικασία που αφορά όλη την κοινότητα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org