ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απορροφηθούν από την «Ελληνικός Χρυσός» οι απολυμένοι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Από πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων στα μεταλλεία
Από πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων στα μεταλλεία
Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», στο Στρατώνι, κάνει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι των εταιρειών «Τεχνοχημική» και «Ελληνικά Λατομεία», οι οποίοι εργάζονταν στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», βρέθηκαν στην ανεργία, καθώς έληξε η σύμβαση μεταξύ των εταιρειών. Οι εργασίες στο μεταλλείο συνεχίζονται και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν απευθείας από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», όπως είχε ζητήσει και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).

Ομως περίπου 40 εργολαβικοί εργάτες, μεταλλωρύχοι, έρχονται να προστεθούν στους εργαζόμενους που βρίσκονται χωρίς δουλειά, ξεκρέμαστοι σε καθεστώς αναμονής και ομηρίας, όπως συμβαίνει σε μια σειρά εργασιακούς χώρους όλων των κλάδων.

Αυτή η εξέλιξη ήρθε να αποκαλύψει τι πραγματικά φέρνει για τους εργαζόμενους η νέα ληστρική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Η ΤΕ Χαλκιδικής σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι τάχα θα προκύψουν "τεράστια οφέλη" για το Δημόσιο, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι στυγνή: Οι 1.400 θέσεις εργασίας που τάζουν, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι αυτές, όσες και όποτε δημιουργηθούν. Αλλωστε δεν υπάρχει στη σύμβαση η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας, όχι μόνο για αύξηση θέσεων εργασίας αλλά ούτε καν κάποια εγγύηση για τη διατήρηση των υφιστάμενων, που στην πλειοψηφία τους είναι μέσω εργολάβων και ορισμένου χρόνου, χωρίς ΣΣΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περίπου 40 απολύσεις στις Μαύρες Πέτρες.

Αποδεικνύεται και με τις απολύσεις των εργατών ότι η κερδοφορία θα έχει ως εγγύηση την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και το χειροτέρεμα των συνθηκών εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι συνεχώς δουλεύουν με ελλιπή μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, με αύξηση της εντατικοποίησης και με συνεχή αύξηση του φαινομένου της εργολαβίας. Αδιάψευστο μάρτυρα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας αποτελούν τα τρία θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην "Ελληνικός Χρυσός". Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού θέλουν να μας οδηγήσουν είναι οι πρόσφατες αλλαγές ωραρίων, με τις οποίες δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν τον "μη παραγωγικό χρόνο", και οι απειλές εναντίον πρωτοπόρων εργαζομένων συνδικαλιστών τη στιγμή που υπήρχαν έντονες κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν τους αγώνες και το σωματείο τους».

Η ΤΕ Χαλκιδικής τονίζει ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «ανάπτυξη από ποιον για ποιον» και αναδεικνύει τη θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.

«Για να συμβεί αυτό χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα διασφαλίζουν μια ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και όχι την κερδοφορία μιας χούφτας παρασίτων. Χρειάζεται η εργατική τάξη και ο λαός να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους», σημειώνει.

Και στη βάση αυτή της φιλολαϊκής προοπτικής, καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει και να βγει μπροστά σήμερα στον αγώνα για:

-- Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Να απορροφηθούν στο έργο με ευθύνη της εκμεταλλεύτριας εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα δικαιώματά τους.

-- Επίδομα ανεργίας σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους για όσο καιρό είναι εκτός έργου, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στον νομό Χαλκιδικής.

-- Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη σύμβαση του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός».

-- Στην πράξη να ακυρωθεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

-- Αναβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα μεταλλεία, κατοχύρωσή τους μέσω υποχρεωτικής εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εργοδοτικό ξεσάλωμα με εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις

Προκλητική η στάση της εργοδοσίας των «Jumbo» στην τριμερή συνάντηση

Τις απολύσεις έξι εργαζομένων από το κατάστημά της στο Ηράκλειο Κρήτης υπερασπίστηκε με προκλητικό τρόπο η εργοδοσία της αλυσίδας «Jumbo» στην τριμερή που έγινε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι απολύσεις έγιναν από τις 7 έως τις 15 Ιούνη, δηλαδή λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία της 10ης Ιούνη, αλλά και παραμονή της απεργίας στις 16 Ιούνη και, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στόχευσαν εργαζόμενους που «σηκώνουν κεφάλι» μέσα στον χώρο δουλειάς και παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Ανάμεσα στους απολυμένους η επιχείρηση δεν δίστασε να στείλει στην ανεργία και εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά, μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Στις καταγγελίες της Ενωσης για εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αντέταξε την πάγια τακτική της να αλλάζει διαρκώς το προσωπικό της. Οπως ισχυρίστηκε, κάθε χρόνο η επιχείρηση «ανακυκλώνει» το 40% των εργαζομένων της, παρουσιάζοντας τις απολύσεις και τις λήξεις των συμβάσεων σαν μια ...κανονικότητα που πρέπει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι. Οσο για την καταδίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, το «επιχείρημα» ότι «υπάρχουν ακόμα απεργοί που δουλεύουν στα "Jumbo"» δείχνει πως η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ως ...σεβασμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα το γεγονός ότι δεν έχει ήδη απολύσει και τον τελευταίο απεργό.

Κατά τα άλλα, στις καταγγελίες του Σωματείου για τις συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα, που φέρνουν εργαζόμενους γονείς σε αδιέξοδο όταν μαθαίνουν το βράδυ πως το επόμενο πρωί καλούνται να πιάσουν δουλειά νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε πως το μόνο που ενδιαφέρει την επιχείρηση είναι η «απόδοση» του προσωπικού και όχι η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακόμα όμως και αυτό το κριτήριο της «απόδοσης» που η ίδια θέτει, διαψεύδει την εργοδοσία όσον αφορά τις πρόσφατες απολύσεις, καθώς οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο είχαν καλές «αξιολογήσεις» της «απόδοσής» τους.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τους απολυμένους εργαζόμενους. Στο μεταξύ, καθημερινά πληθαίνουν τα σωματεία και οι φορείς που συνυπογράφουν το ψήφισμα καταδίκης των απολύσεων και ενώνουν τη φωνή τους στο αίτημα να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά.

Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις στα «Jumbo» στο Ηράκλειο και να σταματήσουν η τρομοκρατία, οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης έχει ζητήσει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Εκδικητική απόλυση απεργού στην Πάτρα

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που συμμετείχε στις δυο απεργιακές μάχες στις 10 και 16 Ιούνη, από την εργοδοσία του παιδικού σταθμού, στη γραμματεία του οποίου δούλευε, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

«Η απόλυση έγινε από εργοδότρια που διατηρεί δύο παιδικούς σταθμούς, στην περιοχή της νότιας Πάτρας», αναφέρει το Σωματείο και υπενθυμίζει ότι έχουν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων. «Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για τρομοκράτηση του προσωπικού όταν φέρνουν αντιρρήσεις σε απλήρωτες υπερωρίες», για πιέσεις στους εργαζόμενους «να επιστρέφουν τα Δώρα», ενώ «το αποκορύφωμα είναι ότι απαιτεί από τις γυναίκες συναδέλφους να μην μείνουν έγκυες». Επιπλέον, η συγκεκριμένη εργοδότρια «αλλάζει σαν τα πουκάμισα το παιδαγωγικό προσωπικό για να μην μπορούν να κατοχυρώνουν δικαιώματα», πρακτική που εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους είναι και αντιπαιδαγωγική για τους μικρούς μαθητές.

Η απόλυση της εργαζόμενης «είναι εκδικητική και δεν θα μείνει αναπάντητη», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό ώστε να ελεγχθούν οι εργασιακές σχέσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓAΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE E-VALUE»
Να σταματήσουν οι απολύσεις, η εντατικοποίηση και το δουλεμπόριο

Την εργοδοσία της «Cosmote e-Value» που προχώρησε σε δύο απολύσεις εργαζομένων, η μία μητέρα με 2 παιδιά, από το τμήμα της τεχνικής υποστήριξης στο κτίριο της Καλλιθέας, καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο σημειώνοντας πως «για ακόμη μία φορά η εταιρεία στέλνει στο ταμείο ανεργίας εργαζόμενους με πρόσχημα τη χαμηλή παραγωγικότητα και τους χρόνους διαχείρισης των κλήσεων». Απαιτεί δε την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Η τακτική αυτή, επισημαίνει, «αποτελεί συνέχεια των απολύσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, με το ίδιο πρόσχημα, στα τμήματα πωλήσεων στο κτίριο του Κεραμεικού. Αποδεικνύεται ότι σε κάθε περίπτωση η καθημερινή μέτρηση της "ποιότητας" έχει ως στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς, η οποία έχει χτυπήσει κόκκινο, και την αύξηση της παραγωγικότητας, με τελικό στόχο πάντα την αύξηση των κερδών της εταιρείας.

(...) Η μοναδική λύση σε αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα, στην οργάνωση στο σωματείο μας, στην πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Να μπει τέλος στην "ενοικιαζόμενη" εργασία που μας καθιστά αναλώσιμους στις διαθέσεις των εργοδοτών».

Το Σωματείο απαιτεί να σταματήσει το αίσχος των απολύσεων, να γίνουν προσλήψεις, να σταματήσουν το χτύπημα στον εργάσιμο χρόνο και η εντατικοποίηση της δουλειάς. «Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε και να ζούμε σαν δούλοι. Να καταργηθεί η "ενοικιαζόμενη" εργασία. Τέλος στο δουλεμπόριο. Να μετατραπούν όλες οι Συμβάσεις σε "Cosmote e-Value" και να υπογραφεί ΣΣΕ για όλους», σημειώνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ