ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του νερού

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και η οριστική διέξοδος

Τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση και τιμολόγηση του νερού παρουσίασαν οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Δέλτα, με αφορμή τις εξελίξεις με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του δήμου και το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στη Δημοτική Ενότητα Αξιού.

Οι θέσεις του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου, από την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τους τοπικούς συμβούλους Γιάννη Τανάνη (Καλοχωρίου) και Γιώργο Ρίσκο (Κυμίνων).

Οπως αναφέρθηκε, η νέα τιμολογιακή πολιτική που ψήφισε πρόσφατα η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑΔΔ) για τις Δημοτικές Ενότητες Εχεδώρου και Χαλάστρας εκτινάσσει το κόστος κατανάλωσης του νερού, καθώς εισάγει αυξήσεις για τα οικιακά τιμολόγια οι οποίες ξεκινούν από 43% στις μικρές καταναλώσεις και φτάνουν στο 183% για τις καταναλώσεις άνω των 100 κυβικών (η χρέωση γίνεται ανά εξάμηνο).

Ενδεικτικά, μια οικογένεια με κατανάλωση 150 κυβικά πληρώνει 90 ευρώ με την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική, ενώ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική θα πληρώσει 235 ευρώ! Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι θα δουν τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Ταυτόχρονα, γι' αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν δύο συνεχόμενους λογαριασμούς θα κόβεται η σύνδεση, ενώ αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται θα αρχίσουν να μπαίνουν τόκοι.

Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις έρχονται ενώ ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά της ΔΕ Εχεδώρου είναι καταχρεωμένα με χιλιάδες ευρώ από τους υπέρογκους λογαριασμούς που εκδόθηκαν το 2019, όταν η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην έκδοση συγκεντρωτικών λογαριασμών για τα έτη 2013 έως 2017, στους οποίους πρόσθεσε και το ειδικό τέλος 80% επί της κατανάλωσης.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έλλειψη πόσιμου νερού στη ΔΕ Αξιού. Οι κάτοικοι των Κυμίνων, των Μαλγάρων και της Βραχιάς καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να αγοράζουν νερό προκειμένου να πίνουν και να μαγειρεύουν, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν πάγια και προς τη ΔΕΥΑΔΔ.

Ο Γ. Τανάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της τιμολόγησης του νερού στη ΔΕ Εχεδώρου και στις αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις του λαού της περιοχής, που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, για την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η δημοτική αρχή.

Ο Γ. Ρίσκος έκανε λόγο για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για πόσιμο νερό, και σχολίασε ότι οι πρόσφατες διακηρύξεις της δημοτικής αρχής ότι θα φέρει πόσιμο νερό και στη ΔΕ Αξιού δεν είναι για πανηγυρισμούς, καθώς τον 21ο αιώνα κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι δεδομένο.

Η Λ. Χατζηκυριάκου τόνισε ότι «μοναδική διέξοδος για τη φιλολαϊκή διαχείριση των υδάτων, με γνώμονα την ολόπλευρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση του νερού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, που καταργεί τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι οι ΚΟ Δήμου Δέλτα του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι του με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίζουν τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για φθηνό και ποιοτικό νερό.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Ανάκληση των λογαριασμών ύδρευσης που αφορούν τα έτη 2013 - 2017 και αφαίρεση του ειδικού τέλους 80%, καθώς και ακύρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔΔ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Επιστροφή των χρημάτων σε όσους τα έχουν πληρώσει.
  • Κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης για όσους καταναλωτές τους έγινε διακοπή.
  • Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και ειδικά σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενους με κλειστά μαγαζιά, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να το πληρώσουν.
  • Χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για τη ΔΕ Αξιού:

  • Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά, να δοθεί ειδικό επίδομα στους κατοίκους της περιοχής για την αγορά πόσιμου νερού και για προμήθεια πόσιμου νερού στα σχολεία, με ευθύνη του δήμου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδεικνύει την επικίνδυνη καύση σκουπιδιών με σκοπό τα κέρδη των βιομηχάνων

Κάλεσμα για οργανωμένη απάντηση με στόχο την προστασία από τη ρύπανση και τη διαχείριση των απορριμάτων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

Η ρύπανση από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι συνεχίζεται με στήριξη των αστικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Eurokinissi

Η ρύπανση από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι συνεχίζεται με στήριξη των αστικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών
Να σταματήσει η καύση RDF/SRF και κάθε άλλου παράγωγου σκουπιδιών στο εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι Εύβοιας και να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων και των άλλων επιχειρήσεων στην περιοχή απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, η ΚΟ Αλιβερίου κάνει λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» της δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή της για τη στάση του δημάρχου Κύμης - Αλιβερίου που μιλά για «ανάγκη πληροφόρησης των κατοίκων που υποφέρουν από αντικρουόμενες πληροφορίες» σε μία περιοχή πολλαπλά επιβαρυμένη, με υψηλό αριθμό καρκινογενέσεων και όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση του RDF.

«Φτάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα από τους όψιμους υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Τα "έργα και ημέρες" των ίδιων και των κομμάτων τους είναι μάρτυρες της πολιτικής που υπηρετούν με συνέπεια», σημειώνει η ΚΟ Αλιβερίου και επισημαίνει ότι η περιοχή «στις πλημμύρες πνίγεται, στις φωτιές τσουρουφλίζεται και δεκαετίες τώρα δηλητηριάζεται από τα βιομηχανικά απόβλητα για να μη διαταραχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Τονίζει επίσης τη μη διάθεση κονδυλίων για την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», που σημαίνει τη συνέχιση της ρύπανσης των βιομηχανικών ομίλων χωρίς καν να πληρώνουν, αφού τελικά την πληρώνει ο λαός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η πολιτική αυτή έγινε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα πιο μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως μαρτυρά η πείρα στο Αλιβέρι, στον Ασωπό, στον Ασπρόπυργο, στη δυτική Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σημειώνει επίσης ότι την ευθύνη για την ουσιαστική ανυπαρξία μηχανισμών καταγραφής και ελέγχου της ρύπανσης από τις βιομηχανίες και για τις σκόπιμες ελλείψεις στους υπάρχοντες κανονισμούς έχουν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στο δίκτυο σταθμών μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που την ευθύνη λειτουργίας του έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λειτουργούν μόνο 14 σταθμοί σύμφωνα με στοιχεία του 2019! Από αυτούς μόνο 6 μετρούν αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2.5 και μόνο 4 το βενζόλιο. Δεν υπάρχουν δεδομένα από συστηματικές μετρήσεις καρκινογόνων ουσιών όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, διοξίνες, φουράνια κ.λπ. (...) Ο κρατικός έλεγχος για την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και την πρόληψη της ρύπανσης είναι ψευδεπίγραφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Τμήματα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος των Σωμάτων Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, το 2019 πανελλαδικά υπηρετούσαν συνολικά μόνο 17 επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες ελέγχου της κάθε Περιφέρειας είναι επίσης υποστελεχωμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη στάση που κράτησε στην ψηφοφορία του νόμου για το περιβάλλον το 2020 και σημειώνει ότι το φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο που επιχειρεί να παρουσιάσει αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον λαό της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του για να σταματήσει η καύση RDF/SRF και κάθε άλλου παράγωγου σκουπιδιών, να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων και των άλλων επιχειρήσεων της περιοχής και να διεκδικήσει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση.

Επίσης, τονίζει ότι η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της παραγωγής που στο επίκεντρό της έχει την αύξηση της κερδοφορίας, την οποία κάθε επιχείρηση βάζει πάνω από την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και σημειώνει ότι «όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, άλλα τόσα παραθυράκια θα υπάρχουν σαν ξέφωτα στο δρόμο της επιχειρηματικότητας».

ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ
Παραμένουν τα προβλήματα για τους 1.400 ξεριζωμένους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους πρόσφυγες

Τη δομή προσφύγων - μεταναστών στο Κουτσόχερο, όπου υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται σήμερα περίπου 1.400 πρόσφυγες, επισκέφτηκε την Τετάρτη κλιμάκιο της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή και τους εργαζόμενους της δομής, ενώ μοίρασε και την ανακοίνωση του Κόμματος στους πρόσφυγες που ήταν τυπωμένη σε διάφορες γλώσσες.

Τα στελέχη του Κόμματος διαπίστωσαν πως η οποιαδήποτε ανακούφιση, ιδιαίτερα στις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, βασίζεται στην προσωπική συνεισφορά του υγειονομικού προσωπικού, στο φιλότιμο και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Επίσης, παραμένει πρόβλημα η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των προσφυγόπουλων τους μήνες που ήταν κλειστά τα σχολεία, τη μεταφορά των προσφύγων στην πόλη, στο νοσοκομείο και αλλού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ενεργός εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ, στη διαχείριση των όποιων προβλημάτων, που χρηματοδοτούνται αδρά, κερδοσκοπώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στις ρίζες του προβλήματος, που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, για τα οποία έχουν ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις που μπλέκουν τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η φτώχεια, που βασιλεύει σε πάρα πολλές χώρες και οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και με τους εργαζόμενους - συμβασιούχους της δομής, όπου διαπιστώθηκε η εργασιακή ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν με το διαφαινόμενο τέλος των προγραμμάτων. Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες αυτοί που 4 χρόνια τώρα στηρίζουν τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητάς τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ