ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ (SCO)
Ενίσχυση οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας

Μετά την ένταξη των Ινδίας και Πακιστάν, δυναμώνει η ίδια συζήτηση και για το Ιράν

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Με την τελική δρομολόγηση της πλήρους ένταξης των Ινδίας και Πακιστάν αναμενόταν χτες να ολοκληρωθούν οι εργασίες της 16ης Συνόδου Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO), στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Σήμερα, πλήρη μέλη είναι Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Ακόμα, Αφγανιστάν, Ιράν, Μογγολία, Πακιστάν Ινδία, Τουρκία και Σρι Λάνκα έχουν σχέση «παρατηρητή» ή «εταίρου».

Συνολικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των μελών της Οργάνωσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δυνατότητες της περιφερειακής αντι-τρομοκρατικής δομής, το συντονισμό των δυνάμεων επιβολής τάξης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών», δήλωσε από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως παράδειγμα «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» ο Πούτιν έκανε ειδική αναφορά στο Αφγανιστάν που «απαιτεί ειδική προσοχή... είναι σημαντικό μαζί με τους Αφγανούς εταίρους (μας) να αντιμετωπίσουμε ενεργά την απειλή της τρομοκρατίας και το διασυνοριακό έγκλημα...» Ακόμα, ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε πως «σημαντικό συστατικό των δραστηριοτήτων της SCO είναι η ανάπτυξη στενής οικονομικής συνεργασίας». Για αυτό και «πρέπει να συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τα εμπόδια στο εμπόριο, την κίνηση κεφαλαίων και εργατικής δύναμης, πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στη βιομηχανία και την τεχνολογία». Τόνισε, ακόμα, τη σημασία της ανάπτυξης «βιομηχανικών αλυσίδων», αλλά και υποδομών Μεταφοράς στην «επικράτεια» της SCO.

Στο μεταξύ, εκτός από την Ινδία και το Πακιστάν, που μέχρι το 2017 αναμένεται να αποτελούν πλήρη μέλη, πιο κοντά στην ένταξη φαίνεται ότι βρίσκεται και το Ιράν, με τον Πούτιν να μην παραλείπει να σημειώσει: «Το Ιράν έχει πάρει ενεργό μέρος στη δουλειά της οργάνωσης για καιρό. Θεωρώ ότι μετά την απόφαση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ δεν υπάρχουν εμπόδια για μια θετική απάντηση στο ιρανικό αίτημα (για ένταξη)».

Συνάντηση Πούτιν - Σι

Μεταξύ άλλων, έγινε και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των μελών της SCO, όπου συζητήθηκε «η σημασία της συγκεκριμένης δράσης για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο χώρο της SCO», όπως εξήγησε στο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, δεδομένης της «αυξανόμενης απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού» (σ.σ. που βέβαια ξεπηδούν ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δυναμώσει «η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας για την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών κοντά στα σύνορα των κρατών - μελών της SCO και η κατάλληλη ανταλλαγή πληροφοριών», συνέχισε ο Αντόνοφ. Ακόμα, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν και με την προετοιμασία των κοινών ασκήσεων «Επιχείρηση Ειρήνη - 2016» που θα γίνουν, αποτυπώνοντας την αφοσίωση των μελών της SCO να καταπολεμήσουν «τις τρεις δυνάμεις του κακού - την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τα αποσχιστικά κινήματα».

Στο περιθώριο της Συνόδου, έγινε και συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που - σύμφωνα με το «Σινχουά» - έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της SCO στην «ανάπτυξη», αλλά και την «ασφάλεια» της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκινά επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπό το φόντο του «Brexit»

Ολοκληρώθηκε χτες η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία για τις αυριανές εκλογές, που προκλήθηκαν αφού μετά από τις προηγούμενες εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη τα ενδοαστικά παζάρια δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά δεδομένα, το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό γύρω στο 30%, ακολουθούν η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos, η εκλογική σύμπραξη των «Ποδέμος» του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ενωμένης Αριστεράς όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) με 25% - 26%, οι Σοσιαλιστές με 22% και οι «Πολίτες» (συνονθύλευμα σαν το Ποτάμι) με 13% - 15%. Βεβαίως, η νίκη του «Brexit» στη Βρετανία είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει και την Ισπανία.

Δεν είναι τυχαία η κίνηση της τελευταίας στιγμής του Ραχόι να ζητήσει συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ που ανήκει στη Βρετανία. Πάντως, έως την τελευταία ώρα κυριαρχεί η διαπάλη της συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε» με το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη «δεξαμενή» του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με βασικό στοιχείο το ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής και ικανότερος να διώξει τη δεξιά. Πρόκειται για μια προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού», που διαγκωνίζονται η νέα με την παλιά σοσιαλδημοκρατία. Βεβαίως, σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούνται τα σκάνδαλα διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα, ενώ και το ζήτημα της δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων αυτονομίας είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Ο Ιγκλέσιας, στη λογική της συνεργασίας μετεκλογικά με τους Σοσιαλιστές, το απέσυρε, ωστόσο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και άλλα στελέχη το χρησιμοποιούν ως στοιχείο που αποδυναμώνει την Ισπανία, και καλούν σε καταψήφιση των «Ποδέμος» και δική τους υπερψήφιση. Είναι όμως φανερό ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης για ενδεχόμενο κομπρεμί, χωρίς να αποκλείεται και ρήξη.

Επίσης, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που ισχυρίστηκε ότι τίποτε δεν μπορεί να τον αποτρέψει ώστε να κυβερνήσει έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ως «θλιβερή μέρα για την Ευρώπη» και ότι πρέπει αυτή να αλλάξει, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ένωση του κεφαλαίου μπορεί δήθεν να μεταρρυθμιστεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδικάζει τις νέες βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας

Ενίσχυση των «αμυντικών» εξοπλισμών ζητούν οι ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τη «σθεναρή καταδίκη» των νέων βαλλιστικών δοκιμών στις οποίες προχώρησε η ΛΔ Κορέας, σημειώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε προχτές, μετά από την έκτακτη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη. Σε αυτή, η Πιονγιάνγκ κατηγορείται για «σοβαρή παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και εκτιμάται ότι οι εξελίξεις συμβάλλουν στην «ανάπτυξη» του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας και «την αύξηση της έντασης». Καλεί τα μέλη του να δράσουν για την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά και διαμηνύει πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε «να λάβει νέα μέτρα» αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γγ του Οργανισμού χαρακτήρισε τις δοκιμές «μια αυθάδη και ανεύθυνη ενέργεια» και «μια σκόπιμη και πολύ σοβαρή παραβίαση των διεθνών της (της ΛΔ Κορέας) υποχρεώσεων».

Φυσικά, ιμπεριαλιστικά κέντρα με πρώτες τις ΗΠΑ έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο για να επισπεύσουν τις δικές τους αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, στην κόντρα τους με άλλους. Ηδη, τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ γέμισαν ρεπορτάζ για την «επιτάχυνση των συνομιλιών για την εγκατάσταση του THAAD», του υπερσύγχρονου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, στου οποίου την ανάπτυξη αντιδρούν έντονα Κίνα αλλά και Ρωσία.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι οι νέες εκτοξεύσεις αναδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ενίσχυση των «αμυντικών» οπλοστασίων σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία, αλλά και ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η Πιονγιάνγκ επανέλαβε ότι οι δοκιμές εντάσσονται στην πολιτική υπεράσπισης και άμυνας της χώρας έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σε ειδικά καταρτισμένα εργαστήρια της Γαλλίας παραδίδουν οι αιγυπτιακές αρχές τα μαύρα κουτιά που ανέσυραν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου Α320 της EgyptAir, που συνετρίβη τον περασμένο μήνα ανοικτά των βόρειων αιγυπτιακών ακτών στη Μεσόγειο, προκαλώντας το θάνατο 66 επιβαινόντων. Τα κουτιά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε σημείο που κατέστη αδύνατο να «ξεκλειδώσουν» το περιεχόμενό τους Αιγύπτιοι ερευνητές.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εκπρόσωπος των Κούρδων και Αράβων μαχητών που συγκροτούν τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) ανακοίνωσε χτες πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν περίπου 900 Κούρδους από την επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων για τον έλεγχο της περιοχής Μανμπίτ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται εδώ και μέρες σε περιοχές της κεντρικής Καλιφόρνιας, της Γιούτα, της Αριζόνα, του Κολοράντο και του Νέου Μεξικού έδωσαν και χτες εκατοντάδες πυροσβέστες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, εκατοντάδων σπιτιών και περιουσιών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προσχήματα για μεγαλύτερη επιθετικότητα

Οσο πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στις 8 - 9 Ιούλη στην Ουκρανία, όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των στρατευμάτων της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά της σύνορα και τη Ρωσία, πυκνώνουν και οι συνεννοήσεις των ιμπεριαλιστών ηγετών. Προχτές, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, υπογραμμίζοντας τη στήριξή της στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη του 2015, όταν είναι γνωστό ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι αυτό που την παραβιάζει καθημερινά τόσο με τη μη απόσυρση των οπλικών συστημάτων όσο και με τη μη προώθηση της νομοθεσίας που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Οπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ενισχύεται καθημερινά ο στρατιωτικός εξοπλισμός κοντά στη λεγόμενη ουδέτερη ζώνη και ειδικά με μηχανοκίνητα συστήματα πυροβολικού. Ετσι συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και οι σποραδικές μάχες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org