ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ ανέστειλε την απεργία

Τη στάση της καταγγέλλει η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»

Από πρόσφατη κινητοποίηση των λιμενεργατών

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των λιμενεργατών
Την αναστολή της απεργίας των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά αποφάσισε η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καταγγέλλει ότι η απόφαση λήφθηκε από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία σε Ομοσπονδία και σωματεία, νέο και παλιό κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, μέσα από συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, αφού προηγουμένως η πλειοψηφία «οδήγησε σε εκφυλισμό τον αγώνα μας».

Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ότι «η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ και του Σωματείου Ενωσης Λιμενεργατών (ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ), με πρόσχημα τις δημαγωγικές δηλώσεις του υπ. Ναυτιλίας για δήθεν διατήρηση του κανονισμού εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων απ' το νέο ιδιοκτήτη, προχώρησε σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Λένε ψέματα, πουλάνε για άλλη μια φορά ψεύτικες ελπίδες. Μόνη διασφάλιση για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια είναι ο αγώνας ενάντια στα σαρωτικά μέτρα που έρχονται (...)

Καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια να καταδικάσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Καλούμε να στηρίξουν τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους με κλιμάκωση της πάλης. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, για να είναι οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μέσα από μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία, κόντρα στα νέα μέτρα.

Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Η παράταξη προβάλλει τα εξής αιτήματα: ΣΣΕ σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντάσσουν αυτές τις διεκδικήσεις στον αγώνα για συνολικότερες, πιο ριζικές αλλαγές. Για λιμάνια κοινωνικοποιημένα, που ως λαϊκή περιουσία θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια με υποδομές στήριξης για τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, που εξυπηρετούν το λαό και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφος Θανάσης Βάιος

Αύριο, Κυριακή, στη Λάρισα η πολιτική κηδεία

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Θανάση Βάιου, μέλους και στελέχους του Κόμματος για πάνω από 32 χρόνια.

Ο Θανάσης Βάιος γεννήθηκε το 1956, στη Βερδικούσια Λάρισας και ήταν γιος πολύτεκνης και φτωχής αγροτικής οικογένειας. Οικοδόμος στο επάγγελμα, οργανώθηκε στο Κόμμα από νεαρή ηλικία. Υπήρξε για χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, της Αχτιδικής και μετέπειτα της Τομεακής Επιτροπής Εργατών Λάρισας του Κόμματός μας.

Από τα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της περιοχής. Διετέλεσε για πολλές θητείες πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Επίσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις, τελευταία και από εκείνη του προέδρου. Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του Αννα, στην κόρη του Γεωργία και σε όλη την οικογένειά του.

Η κηδεία του συντρόφου Θανάση Βάιου θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο, Κυριακή, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Βερδικούσια, όπου θα ταφεί, θα γίνει στις 12 μ.

  • Ανακοίνωση για τον πρόωρο θάνατο του Θανάση Βάιου εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην πολιτική τελετή και αντί για στεφάνια, όσοι επιθυμούν, να προσφέρουν χρήματα για τη στήριξη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ ή της ΕΕΔΥΕ, όπως ο ίδιος ήθελε.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

(τεύχος 170, Απρίλης - Μάης - Ιούνης)

Το εξώφυλλο του Περιοδικού, τεύχος 170
Το εξώφυλλο του Περιοδικού, τεύχος 170
Συνεχίζοντας το Αφιέρωμα στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με πλούσια ύλη, κυκλοφόρησε το περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» του δεύτερου τριμήνου του 2016.

Στο Αφιέρωμα, περιλαμβάνονται το υπόμνημα του ΕΑΜ προς την Επιτροπή του ΟΗΕ που δόθηκε στα 1947 και αποκαλύπτει παραστατικά τις αιτίες και τους υπεύθυνους του Εμφυλίου. Επίσης, περιλαμβάνονται ρεπορτάζ από την εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λιτόχωρο για το ξεκίνημα του ΔΣΕ όπως και από άλλες εκδηλώσεις παραρτημάτων μας σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και τον Εβρο.

Στις Θέσεις μας, δημοσιεύονται κύριο Αρθρο και Ρεπορτάζ για τις γερμανικές οφειλές και πολεμικές αποζημιώσεις (για τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής, της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της FIR).

Επίσης, στις Επετείους δημοσιεύονται ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και σημειώματα για τους Αρη Βελουχιώτη, Χαρίλαο Φλωράκη και καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου).

Επίσης, Αναμνήσεις για τον ΔΣΕ της μαχήτριας Τασούλας Κεφαλέλη και της Ευανθίας Ζωίδη. Ενώ στα Ρεπορτάζ δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις τιμής των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου, όπως και από τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Ακόμα, δημοσιεύεται σημείωμα του συναγωνιστή Μανώλη Μαθιουδάκη για τη «μικρή Μόσχα της Αντίστασης στην Κρήτη», την Κοξαρέ Ρεθύμνου.

Τέλος, στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται μια συγκλονιστική μαρτυρία του Απόστολου Κουτσούμπα (το παρέδωσε στο Αρχείο του Κόμματος ο γιος του, Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) για τα εγκλήματα του μοναρχοφασισμού.

Επίσης, ενδιαφέροντα υλικά δημοσιεύονται και στις υπόλοιπες στήλες του περιοδικού: «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ - ΗΡΩΕΣ - ΜΑΡΤΥΡΕΣ» «ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ», «ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ», «ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ».

Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα, τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093.
  • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Καλούνται τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να προμηθευθούν, έγκαιρα, πριν από τις διακοπές το περιοδικό για τη διακίνησή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ