ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
Σελ. /28
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Επιστημονική ημερίδα για την απεξάρτηση

Με συμμετοχή πολλών ειδικών, εκπροσώπων φορέων εργαζομένων που δουλεύουν στον τομέα της πρόληψης και των Θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων Οικογένειας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα με τίτλο «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες - Θεραπευτική πρόταση ή και κοινωνικό μήνυμα», πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Μίλησαν οι: Βασίλης Καλαμπαλίκης, υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, Παναγιώτης Γεωργάκας, τ. επιστημονικά υπεύθυνος Προγράμματος «ΑΡΓΩ», Μαρία Κυριακίδου (Κ.Π. «Πυξίδα»), Αναστάσης Μαυρομιχάλης (Κ.Π. «Ελπίδα»), Βασιλική Ζουντουρίδου (Δίκτυο Αλφα), Γιούλη Χαριτάκη (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ), Αθηνά Κουλοπούλου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Ιουλία Μεσημέρη (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - ΨΝΘ), Χρήστος Βέττας (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ), Στράτος Ξυρουδάκης (Σύλλογος Γονέων Προγράμματος «ΑΡΓΩ»), Φώτης Ζεϊμπέκης (Σύλλογος Γονέων Θ.Π. ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Χρήστος Καρκανέβατος (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - ΨΝΘ), Βαγγελιώ Δανιηλίδου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ).

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθεί το κοινωνικό περιεχόμενο της εξάρτησης. Καθώς μπορεί το αποκλειστικό αίτιο της ανάπτυξης μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς να μην είναι κοινωνικοί λόγοι, αλλά οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες της μεγέθυνσης, της εξάπλωσης και της επιδείνωσης αυτού του κοινωνικού προβλήματος, το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία.

Αναδείχθηκε ότι σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει, οι μισθοί αντικαταστάθηκαν από φιλοδωρήματα - ψίχουλα, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιέται, προβάλλεται ως «ελευθερία» η δυνατότητα πρόσβασης σε εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτησιογόνους παράγοντες, προβάλλεται ως δικαίωμα «η ζωή με δόσεις», χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς ιδανικά, που καθόλου δεν ενοχλεί, δεν ανησυχεί και δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Από τις τοποθετήσεις φωτίστηκε η διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα στα στεγνά προγράμματα και σε αυτά των υποκατάστατων.

Οπως είπε ο Παναγιώτης Γεωργάκας, τα Προγράμματα Απεξάρτησης δεν στηρίζουν απλώς την προσπάθεια των μελών τους, αλλά τα οδηγούν και στη βεβαιότητα ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα και τα δυσάρεστα, χωρίς τη χρήση ενός εξαρτησιογόνου παράγοντα. Ενώ η προσφορά οποιουδήποτε υποκατάστατου είναι μια πράξη που επί της ουσίας παραδέχεται ότι δεν μπορεί αλλιώς να τα αντιμετωπίσει.

Τα προγράμματα ελεύθερα ουσιών έχουν εχθρό την εξάρτηση και προσπαθούν να επιτύχουν την απεξάρτηση, στοχεύουν στην ίαση.

Τα προγράμματα υποκατάστατων αντιμετωπίζουν την εξάρτηση ως αρρώστια, διαμορφώνουν αξιοπρεπή χρήση και ισόβια εξαρτημένους.

Ο Βασίλης Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων. Οπως είπε, «η χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται και είναι και αβέβαιη, προσλήψεις προσωπικού δεν γίνονται».

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή πρόληψη, αναδείχθηκε ότι περιορίζεται ο ρόλος της σε ένα περιβάλλον όπου προωθούνται ο διαχωρισμός «μαλακών» - «σκληρών», η νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» και η εξάπλωση της υποκατάστασης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανέφερε η Βασιλική Ζουντουρίδου. Ενώ υπήρξε αύξηση των αιτημάτων υποδοχής μειώθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Π.χ. το 2008 είχαν 58 υποδοχές ατόμων και οικογενειών και το 28% αφορούσε χρήση ουσιών. Το 2014 ο αριθμός των υποδοχών έφτασε τις 114, όμως το ποσοστό που σχετίζεται με χρήση ουσιών μειώθηκε στο 9%. Οπως είπε, αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χρήση π.χ. χασίς, μέσω του δημόσιου διαλόγου απενοχοποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα και τα προγράμματα των υποκατάστατων πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Αναστάσης Μαυρομιχάλης χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το διαχωρισμό «μαλακών» - «σκληρών», που στοχεύει στη νομιμοποίηση. Σημείωσε ότι απαιτούνται ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες πρωτογενούς πρόληψης καθώς και ότι τόσο η πρωτογενής πρόληψη όσο και τα στεγνά προγράμματα θα πρέπει να εστιάσουν στις αιτίες της εξάρτησης. Οπως είπε, δεν μπορεί να παρεμβαίνεις μόνο στο άτομο. Πρέπει ταυτόχρονα να παρεμβαίνεις και στην κοινωνία, στις παραμέτρους που σπρώχνουν στην εξάρτηση.

Με ιδιαίτερη έμφαση αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυσκολίες στην κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι πρώην εξαρτημένοι, κυρίως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι πριν από 7 χρόνια στην επανένταξη της «ΙΘΑΚΗΣ» δούλευαν όλοι, από τον πρώτο μήνα, σε μια δουλειά έστω μερικής απασχόλησης. Τώρα, μόλις το 10% απασχολείται και αυτό ανασφάλιστο.

«Δημιουργείται μια διαφορετική "πόλη" μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια δεύτερη κοινωνία, αφού δεν υφίσταται πλέον κοινωνικό κράτος και οι πρώην εξαρτημένοι καλούνται να επανενταχθούν χωρίς δουλειά και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας», ανέφερε ο Χρήστος Βέττας, συμπληρώνοντας ότι οι περιστασιακές θέσεις απασχόλησης, με 2 και 3 ευρώ την ώρα, δεν συντελούν στην επανένταξη.

Τέλος, αναδείχθηκε ότι παραμένει σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας στη στήριξη των απεξαρτημένων για μια επιτυχημένη επιστροφή στον κοινωνικό ιστό.

«Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε... »

Τα κολαστήριά τους οι κομμουνιστές τα μετέτρεψαν σε σχολεία. Οι φυλακές τους έγιναν ...«Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια». Μια συγκλονιστική έκθεση φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων νέων, δείχνοντας με ανάγλυφο τρόπο τη συστηματική εκπαιδευτική δουλειά των κομμουνιστών κρατούμενων στους τόπους εξορίας και τις φυλακές, που έγιναν τόποι μόρφωσης και Παιδείας, ένα είδος πρότυπων λαϊκών πανεπιστημίων. Αυτή η δραστηριότητα δεν αποσκοπούσε απλά στη δημιουργική απασχόληση του χρόνου, αλλά ήταν επιτακτικό καθήκον για τη μετέπειτα δράση, γιατί οι κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για ν' αλλάξουν τον κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους, όχι για το ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Προτεραιότητα δίνεται στις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Συγκροτούνται λαϊκά φροντιστήρια, όπου πέρα του βασικού εγγραμματισμού, υπήρχε και τεχνική κατάρτιση. Διδάσκονταν μαρξιστική φιλοσοφία, πολιτική οικονομία, ξένες γλώσσες. Στην Ακροναυπλία, με τη συμβολή των Δ. Γληνού, Γ. Ιμβριώτη, Μ. Παπαμαύρου, εφαρμόστηκαν πρωτοποριακά μοντέλα εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επιμορφωτικής προσπάθειας των πολιτικών κρατουμένων. Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στους τόπους εξορίας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και των δεσμοφυλάκων, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητές και στους ντόπιους κατοίκους των νησιών εξορίας.

Η Κ. Καμαρινού μίλησε για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η Κ. Καμαρινού μίλησε για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ, μίλησε στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη, για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια», αναφερόμενη στη μόρφωση ως στάση ζωής, ως διαρκή συνειδητή πράξη του ατόμου, που στοχεύει τόσο στην επίλυση των ατομικών και των συλλογικών αναζητήσεων και προβλημάτων, όσο, κυρίως, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης προς όφελος της ανθρωπότητας, που είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας της ελευθερίας: «Ενας θαυμάσιος ορισμός - είπε - που προσδιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου, είναι αυτός που δόθηκε από τον Μαρξ, ότι, δηλαδή, είναι η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας να συστρατευθείς για το καλό της ανθρωπότητας και να αλλάξεις τον κόσμο. Μα για να συστρατευθείς και για να καταλάβεις πόσο άδικος είναι ο κόσμος, για να καταλάβεις πώς μπορείς να τον ανατρέψεις, πρέπει να μορφωθείς, να κατακτήσεις δηλαδή την επιστημονική γνώση, να δεις ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε μοιραία, ούτε αναπότρεπτη, ότι η ζωή αλλάζει και εμείς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό».

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας.

Αύριο η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα

Μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ οργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» και στόχο την προβολή των θέσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των αιτιών που το γεννούν.

Ετσι, αύριο, στο Σύνταγμα διοργανώνει μεγάλη, πολύμορφη εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., με εργαστήρι και έκθεση σκίτσου, εργαστήρι graffiti και stencil, παιχνίδι ερωτήσεων. Στο χώρο θα διατίθεται και η νέα έκδοση με τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Την έκδοση των θέσεων θα παρουσιάσει η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών, της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ