ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Χωροταξικός σχεδιασμός για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα επί της αρχής και επί των άρθρων, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο καθορίζεται ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ολόκληρης της χώρας. Σήμερα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και έρχεται να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, καταργώντας τους όποιους υποτυπώδεις περιορισμούς στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή χρήσης γης.

Ελευθερία δράσης του κεφαλαίου

Το νέο χωροταξικό, επίσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα νομοσχέδια όπως το «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής και νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης», το «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής» κ.ά., με τα οποία διαμορφώνεται σταδιακά ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης της χώρας να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό, ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου αλλά και τουριστικός «κόμβος», διασφαλίζει πλήρη ελευθερία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων παντού. Από τα δάση και τις παραλίες της χώρας, μέχρι και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, «χτυπώντας» τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Για παράδειγμα, καταρτίζονται Ειδικά Χωρικά Σχέδια ώστε να καταστούν διάφορες περιοχές κατάλληλες είτε για την οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας. Ετσι καταργεί την έννοια της «αμιγούς κατοικίας» και εισάγει τη κατηγορία Κατοικίας «Κ1», στην οποία επιτρέπονται από εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, πάρκινγκ και πρατήρια καυσίμων.

Σε περιοχές που βρίσκονται πάνω σε οδικές αρτηρίες που έχουν εμπορική σημασία δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός για αυτού του είδους τις δράσεις. Ενώ, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και να τους ανοίξει το δρόμο για την χωροθέτησή τους μέσα στον οικιστικό ιστό, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων, καύσης τοξικών στερεών αποβλήτων και ΑΠΕ ως «Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας», όταν μέχρι τώρα ήταν στην κατηγορία της «υψηλής όχλησης»!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τόνισε ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό. Και πάντα μπαίνει το πολιτικό ερώτημα, χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον». Τόνισε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι άμεσα δεμένος με την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ», «με την ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου για αναζήτηση νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης» που θα του αποφέρουν σίγουρο και γρήγορο κέρδος».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό. «Το ΚΚΕ ξεκινά από τη θεμελιακή αρχή ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα, με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης αλλά και των κοινωνικών υποδομών, των υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες δράσεις. Για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτουν την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη, προϋποθέτουν και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, προϋποθέτουν τη ρήξη με τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την εξουσία τους».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί διαφωνεί με το γενικό πλαίσιό του αλλά, σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη, για τη διαδικασία «εξπρές» που επέβαλε η κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι βουλευτές επιφυλάχτηκαν να ψηφίσουν στην Ολομέλεια.

Χωροταξικό για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι «συμφωνώ ότι η χωροταξία είναι βαθύτατα πολιτική ενέργεια. Βαθειά πολιτική επιστήμη και τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που ρυθμίζεις το χώρο ενέχει μέσα του ισχυρότατα στοιχεία πολιτικών αποφάσεων» και είτε τα χωροταξικά «θα γίνονται με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας ή θα πας στην αντίπερα όχθη». Ενώ ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θα προχωρήσει σε εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας και έτσι θα γνωρίζουμε πού υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις χερσαίες περιοχές της χώρας».

ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO
«Παρών» δηλώνουν οι Ρώσοι...

... και προετοιμάζουν για απολύσεις

Επανεπιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την απόκτηση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και της «ROSCO» (Εταιρία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού) ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Βλ. Γιακούνιν, σε συνέντευξή του στο ρώσικο ειδησεογραφικό δίκτυο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, με την προϋπόθεση, όπως είπε, την ανάληψη των χρεών τους από το ελληνικό κράτος. Ακόμη, ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά έχει εξετάσει το θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρομικών υποδομών με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής διόδου εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας ότι το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται όχι μόνο στην εξαγορά δικαιώματος χρήσης αλλά και των υποδομών μέσω των οποίων θα μεταφέρονται εμπορεύματα.

Σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε ότι σκοπός της ρωσικής εταιρείας δεν είναι η απόκτησή του -«δεν ασχολούμαστε με τη λειτουργία του λιμανιού», είπε χαρακτηριστικά-, καθώς επιδίωξή της είναι η συνεργασία με «δυτικούς εταίρους που έχουν σχετική εμπειρία». Σχετικά με τη στάση που τηρεί η ΕΕ, επισήμανε ότι πρόκειται για «επιχειρηματικό - επενδυτικό έργο» και πρόσθεσε πως δε θα ήθελε «πάνω σε αυτό το θέμα να παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική προσέγγιση».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο απολύσεων από την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και τη «ROSCO» σε περίπτωση που αποκτηθούν από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, αν και είπε ότι είναι «ανεπίκαιρο να μιλήσουμε για τους εργαζόμενους, πόσοι, πώς εργάζονται ή απολύονται», ανέφερε ότι, από τις έρευνες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η εταιρεία του, προκύπτει ότι ο «όμιλος είναι σε άθλια κατάσταση, να πω ό,τι δεν μπορείς να διατηρείς μια εταιρεία όπως έναν οίκο ευγηρίας, ούτε να τη μετατρέπεις σε οίκο κοινωνικής πρόνοιας, αυτό είναι μια απόλυτα καθαρή και αντικειμενική προσέγγιση και νομίζω ότι οι Ελληνες φίλοι μας θα πρέπει να το κατανοήσουν».

Στην ουσία, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν απολύσεις στις δύο εταιρείες και για να υποστηρίξει τα σχέδιά του προέβη στις συνήθεις συκοφαντίες κατά της σοβιετικής οικονομίας, παρομοιάζοντας τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο ελληνικός σιδηρόδρομος με την... ΕΣΣΔ, όπου, δήθεν, οι εργαζόμενοι ήταν περίπου... «τεμπέληδες». Δίνοντας έτσι μια «πρώτη γεύση» για το άθλιο μέλλον που προετοιμάζουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, στους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Στις εφορίες μεταφέρεται το χαράτσι της ΔΕΗ

Τα στοιχεία όσων έχουν αφήσει ανεξόφλητο το χαράτσι του «Ειδικού Εκτακτου Τέλους Ακινήτων» (ΕΕΤΑ) θα μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και τις κατά τόπους εφορίες για τα «περαιτέρω», σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, καλώντας όσους έχουν απλήρωτες δόσεις να τις καταβάλλουν το αργότερο μέχρι σήμερα 25 Ιούλη. Στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ επισημαίνεται ότι όποιος πληρώσει το χαράτσι μαζί με το λογαριασμό του ρεύματος μετά από αυτήν την ημερομηνία, τα χρήματα θα συμψηφιστούν με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει καταναλώσει, ωστόσο η οφειλή του θα παραμείνει στην εφορία. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την επιστροφή του ποσού από τη ΔΕΗ θα πρέπει να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας έναν πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα για να του καταβληθούν τα χρήματα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συνεχίζεται η φοροληστεία

Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2013) θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία της 30ής Ιουνίου, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε «καθυστέρηση θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος, όπως και στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος».

Σημαντικό μέρος της φοροληστείας απέναντι στους μισθούς και τις συντάξεις έχει ήδη προχωρήσει μέσω της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου που διενεργήθηκε στη διάρκεια του 2013 απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων (κατάργηση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου, όσο και του πρόσθετου αφορολόγητου για προστατευόμενα παιδιά, αύξηση συντελεστών φορολόγησης). Παράλληλα, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο, έχει καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των προβλεπόμενων «ελαφρύνσεων» στη βάση των αποδείξεων που προσκόμιζαν τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η «ελάφρυνση» για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα στα 15.000 ευρώ, αναγνωρίζουν ιατρικές δαπάνες μόνο κατά το μέρος τους που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση που ξόδεψε 800 ευρώ θα υπολογίσουν μόλις 50 ευρώ και αυτά με συντελεστή 10%, με την τελική «έκπτωση φόρου» να υπολογίζεται μόλις στα 5 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προβλέπεται η υποχρέωση εμφάνισης αποδείξεων λιανικής αξίας στο 25% του οικογενειακού εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που «λείπει».

Στην επικαιρότητα επανέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της κατάσχεσης μέσω τραπεζικών λογαριασμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία ενόψει των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα αποσταλούν μαζικά το επόμενο διάστημα με ακατάσχετο όριο στα 1.500 ευρώ το μήνα και αφορά σε λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων. Ακατάσχετα είναι και τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα καθώς και το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Εξάλλου, για τη θέση της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προορίζεται η Αικ. Σαββαΐδου, στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων «PwC-Ελλάς», μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org