ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια ετοιμότητας και δράσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία

Με δείπνο εργασίας ξεκίνησε, χτες το βράδυ, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι βασικές εργασίες της οποίας διεξάγονται σήμερα με «κύριο πιάτο»: Την κατάσταση στην Ουκρανία, την ετοιμότητα για αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, την επόμενη φάση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, την ενίσχυση των δεσμών του ευρωατλαντικού άξονα αλλά και της σχέσης με άλλες χώρες - εταίρους.

Οι ΥΠΕΞ, στο χτεσινό τους δείπνο, συζήτησαν για την ατζέντα της Συνόδου, καθώς και για την επονομαζόμενη Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας (την εγκόλπωση όλο και περισσότερων κρατών, αποσπώντας τα από την επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων), συγκεκριμένα την «πρόοδο» των τεσσάρων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην «επιδεινούμενη» (όπως χαρακτηρίζεται επισήμως) κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για τις σημερινές εργασίες, στο πλαίσιο της προώθησης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια, οι ΥΠΕΞ θα επανεξετάσουν τα μέτρα που έλαβε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και «το έργο που επιτελείται για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Ετοιμότητας και Δράσης για την ενίσχυση της άμυνας των Συμμάχων».

Παραπέρα, θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του «διατλαντικού δεσμού» μεταξύ Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, επιπλέον το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί του ΝΑΤΟ με τους «διεθνείς εταίρους» του. Επ' αυτού αναμένεται να εξεταστούν δύο «πρωτοβουλίες σύμπραξης»: «Η μία είναι να ενισχυθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ να παράσχει συνδρομή για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στους εταίρους και σε άλλες χώρες που θα το ζητήσουν. Το άλλο σχέδιο προσφέρει σε μερικούς από τους πιο ενεργούς εταίρους του ΝΑΤΟ αυξημένη πρακτική συνεργασία και πολιτικό διάλογο».

Σε ξεχωριστή συνεδρίαση οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με το νέο ΥΠΞΕ της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση σήμερα στη χώρα και το πώς μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης δημιουργίας ταμείων αρωγής για να στηρίξει την οικοδόμηση της αμυντικής δυνατότητά της».

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με μια συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, όπου θα συμμετέχουν και κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ (όπως η Γεωργία) που συνεισφέρουν δυνάμεις στην τωρινή επιχείρηση της λυκοσυμμαχίας στην πολύπαθη χώρα. Θα παραστεί, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ερσάντ Αχμάντι, ο ειδικός απεσταλμένος του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον. Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο επιχειρήσεων για την επόμενη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με αντικείμενο, επισήμως, «να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύει και να βοηθά τις αφγανικές δυνάμεις».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή

Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ
Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας έως τις 27 Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα περίχωρα του πολύπαθου Σλαβιάνσκ. Ταυτόχρονα, η πλευρά της κυβέρνησης παραδέχτηκε τη ρίψη ελικοπτέρου που μετέφερε στρατιωτικό υλικό με 9 επιβαίνοντες από πύραυλο από εκτοξευτή ώμου. Επίσης, στην περιοχή του Ντονέτσκ ανατινάχτηκε γέφυρα κοντά στην πόλη Νοβοκαρλόφκα από άγνωστους ενόπλους και στην περιοχή του Λουγκάνσκ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Κοντρασέφσκαγια - Νόβαγια και Ογκορόντι ανατινάχτηκαν σιδηροδρομικές γραμμές. Τη Δευτέρα επίσης στην ίδια περιοχή την ώρα που διερχόταν ρωσικό τρένο σημειώθηκε ανατίναξη πιθανότατα από παγίδευση της γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν 14 βαγόνια.

Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανεβάζει σε 423 τους νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επίθεση» στην ανατολή, στις 15 Απρίλη. Η σχετική έκθεση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναφέρεται σε στρατιωτικούς και πολίτες και κάνει λόγο για 15.200 εκτοπισμένους (μέγεθος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αρκετά υποτιμημένο).

Συνάντηση Ποροσένκο και Γερμανού υπουργού Εξωτερικών

Στο Κίεβο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που συναντήθηκε με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, με αντικείμενο την υποτιθέμενη ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την Ουκρανία. Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου και τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία μετά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός, ενώ επέρριψε τις ευθύνες παραβίασής της στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη του σχεδίου καθώς και για τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζήτησε το συντομότερο δυνατόν εισαγωγή του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα με την ΕΕ για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας και ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα η οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανατολή.

Ο Σταϊνμάγιερ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της τριμερούς ομάδας επαφής στο Ντονέτσκ, λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Κλίμκιν, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και η ειδική εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ελβετή διπλωμάτισσα Χάιντι Ταλιαβίνι. Ενώ ζήτησε την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στη Βιέννη ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), σημείωσε σχετικά με την Ουκρανία ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί και μετά τις 27 Ιούνη και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». «Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων, η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κιέβου δεν μπορεί να επιμένει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων την ίδια στιγμή που εθνικιστές, όπως ο "Δεξιός Τομέας", δεν έχουν αφοπλιστεί παρά τις υποσχέσεις».

Πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη ο Πούτιν ζήτησε από την Ανω Βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να προχωρήσει σήμερα στην ανάκληση μιας απόφασής της με την οποία εξουσιοδοτούσε τον Πρόεδρο να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος. Ωστόσο, είπε ότι «θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και θα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει αν χρειαστεί».

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «Νότιου Ρεύματος», χτες στην Αυστρία υπογράφτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την αυστριακή OMV η ίδρυση κοινοπραξίας (μοιρασμένης κατά 50%) για την κατασκευή του αυστριακού κλάδου κόστους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μεταφέρει ετησίως 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ξεκινάει στις αρχές του 2015 και οι πρώτες ροές θα υπάρξουν το 2017 και η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για το Γενάρη του 2018. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμπλοκή με το τμήμα του αγωγού στη Βουλγαρία, όπου μπήκαν εμπόδια από την ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να αντικαταστήσει στο 95% τις εισαγωγές εξαρτημάτων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Ουκρανία (τομέας που είναι αναπτυγμένος σε αυτή τη χώρα), μετά το πάγωμα των αποστολών από τη νέα εξουσία στο Κίεβο.

ΓΑΛΛΙΑ
Νόμος η «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες, με 355 ψήφους υπέρ, 168 κατά και 27 αποχές, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, που αποτέλεσε την αιτία για μια μακρά απεργία, διάρκειας 14 ημερών, στους γαλλικούς σιδηρόδρομους (SNCF), η οποία αναμένεται να τερματιστεί.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, που στην ουσία συμφωνούν φυσικά όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, είναι η «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, ώστε ιδιώτες να μπορούν ανεμπόδιστα να επενδύσουν, η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της SNCF, η «μείωση του ελλείμματος». Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι φυσικά η περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως το ν/σ προβλέπει ότι θα υπάρχει μία ενιαία Συλλογική Σύμβαση για το σύνολο των εργαζομένων, ώστε να «ενιαιοποιηθούν» οι συνθήκες εργασίας, φυσικά προς τα κάτω, και να καταργηθούν κατακτήσεις που ακόμα διατηρούν μια σειρά εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του UMP, καταψήφισαν το κείμενο, όπως και το «Μέτωπο της Αριστεράς» που πρότεινε διαχειριστικές τροποποιήσεις, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Κεντρώοι ψήφισαν υπέρ.

Προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες των συνδικάτων προστέθηκαν τροπολογίες για τη μερική διατήρηση κάποιων κατακτήσεων. Πάντως οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει πλήρως και κάποιες ενώσεις προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org