ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκρηκτικά προβλήματα στα 14 ΤΕΙ της χώρας

Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, μ' ένα τμήμα του προσωπικού να έχει συνταξιοδοτηθεί, τον αριθμό των εισακτέων να αυξάνεται κατά 20%, νομοτελειακά οδηγούμαστε να κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο. Περισσότερα από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας δε θα μπορούν να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη. Το περασμένο έτος το 40 - 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ήταν ωρομίσθιοι. Υπάρχουν τμήματα που έχουν 1 - 2 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς κανέναν διοικητικό υπάλληλο.

Αυτή είναι η εικόνα που μετέφερε η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ στον υπουργό Παιδείας, Α. Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησής τους στο υπουργείο, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία - συνέπειες από την κατακρεούργηση της κρατικής χρηματοδότησης, τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, που πάνω απ' όλα πλήττουν βίαια την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και το μέλλον χιλιάδων παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Για όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας κινήθηκε στη λογική διαχείρισης της μιζέριας που διέπει τα ΤΕΙ, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που θα απαλλάσσουν το κράτος από δικές του αρμοδιότητες και θα ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στα ίδια τα ιδρύματα. Για παράδειγμα, αντί να δεσμευτεί για την εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, έκανε λόγο για ρυθμίσεις που θα επιτρέπει στους προέδρους των ιδρυμάτων να αξιοποιούν τα ταμεία των ιδρυμάτων. «Θα πάρετε ευθύνες δικές μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα σας διασφαλίσουμε ότι αυτά που θα κάνετε θα επιτρέπονται ολοφάνερα. Θα σας δώσω την ξεκούραση ότι ο νόμος τα επιτρέπει»... Η ερώτηση των προέδρων των ΤΕΙ ήταν «λεφτά θα μας δώσετε»;

Σ' αυτές τις συνθήκες η ποιότητα σπουδών θα πέσει σε επίπεδο ΕΠΑΛ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, σημείωσε ότι λύση δεν μπορεί να είναι τα αποθεματικά του ιδρύματος, καθώς στην περίπτωσή του επαρκούν μόλις για ένα χρόνο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο για ένα εξάμηνο χρειάζεται να καλυφθούν 3.500 - 4.000 διδακτικές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η μισθοδοσία που θα πρέπει να καλύψει το ίδρυμα για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται στα 1.750.000 ευρώ.

«Μας μένουν φοιτητές στα χέρια, δεν υπάρχουν υποδομές», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ στο ΤΕΙ Θεσσαλίας τρία τμήματα λειτουργούν με ένα διοικητικό υπάλληλο, ενώ από τη διαδικασία της κινητικότητας μόνο πέντε από τα 14 ΤΕΙ απορροφούν ένα μικρό μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε χρήση των ταμειακών υπολοίπων των ιδρυμάτων για να καλύψουμε και τις ανάγκες σίτισης. Σε αυτές τις συνθήκες, σχεδόν όλοι οι σπουδαστές των ΤΕΙ χρήζουν σίτισης, οι αιτήσεις που έχουμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο», επισήμαναν πρόεδροι των ΤΕΙ.

Ο αριθμός των εισακτέων προσαυξήθηκε φέτος κατά 20%. Θα βουλιάξουν τα κεντρικά ΤΕΙ και θα ερημώσουν τα περιφερειακά, σημείωσαν οι πρόεδροι. Φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, υπολογίζονται σε 6.000 ότι θα είναι ο αριθμός των νέων εγγεγραμμένων σπουδαστών (3.789 ο αριθμός των εισακτέων και οι υπόλοιποι από μεταγραφές άλλων ιδρυμάτων). «Πού θα τους βάλω όλους αυτούς; Δεν υπάρχουν υποδομές, τα εργαστήρια είναι 25άρια, μόνο για το πρώτο εξάμηνο χρειάζονται 2.000 ώρες επιπλέον σε εκπαιδευτικό προσωπικό»...

«Προεξοφλώ αδυναμία τα επόμενα χρόνια σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, από την πρωτοβάθμια μέχρι την ανώτατη. Ερχεται η πρώτη ωμή εκδήλωση της κρίσης. Να βρούμε μια λύση για φέτος», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο πρόεδρος του ιδρύματος μίλησε για σωρεία οικονομικών και διοικητικών δυσλειτουργιών και εκκρεμοτήτων που βάραιναν το ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο, όταν συγχωνεύτηκε πριν ένα χρόνο με το ΤΕΙ Λαμίας, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του νέου ιδρύματος. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας το διορισμό ελεγκτή, προκειμένου να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ο υπουργός από τη μεριά του δεσμεύτηκε για επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα με εκπροσώπους του ιδρύματος και τον Χρήστο Σταϊκούρα, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, απαίτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να έχουν αποστείλει μέχρι τις 30 Ιούνη έστω και προσχέδια των Οργανισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγησή τους.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Ανακοίνωση για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

...και τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

Πρυτανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ τριών υποψηφίων που επέλεξε το Συμβούλιο του Ιδρύματος από τους έξι συνολικά που είχαν υποβάλει αρχικά υποψηφιότητα.

Με αφορμή τις σημερινές εκλογές η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι, ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προθέσεις, οι νέοι πρυτάνεις έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και των υπόλοιπων αντιδραστικών ρυθμίσεων που έχουν προβλεφθεί για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΔΗΠΑΚ μιλάει ακόμα για τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές, που θέλησαν να συμμετάσχουν με δικό τους υποψήφιο τον καθηγητή Σπύρο Γεωργάτο, ο οποίος όμως δεν επιλέχθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ (όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) να βγάλει μια απόφαση διαμαρτυρίας για τα «αδιαφανή κριτήρια» των επιλογών του Συμβουλίου.

Η ΔΗΠΑΚ διαφώνησε με αυτήν την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ και σημειώνει: «Οι δυνάμεις αυτές δίνουν χέρι βοήθειας στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, καλούν στην καλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα κελεύσματα της αγοράς, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι ένας "καλός" πρύτανης θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, ότι η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου είναι παθογένεια και όχι εργαλείο της σύγχρονης στρατηγικής του κεφαλαίου να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε Ανώνυμη Εταιρεία. Η συγκεκριμένη απόφαση της "Συσπείρωσης" και του Περιφερειακού Συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ουσιαστική αντίθεση αλλά το παράπονό τους επειδή, ενώ είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το "νέο πανεπιστήμιο", αποδεχόμενοι (κατά δήλωση του συναδέλφου Σπ. Γεωργάτου) τους κανόνες του παιχνιδιού, το Συμβούλιο Διοίκησης δεν τους αντάμειψε με το να συμπεριλάβει τον υποψήφιό τους ανάμεσα στους τρεις που επέλεξε ως υποψήφιους πρυτάνεις.

Οι νέες διοικήσεις, τόσο στο επίπεδο των Συμβουλίων Ιδρύματος όσο και των πρυτάνεων, θα είναι οι πρωτεργάτες της εφαρμογής όλων των αντιδραστικών νόμων, του ξεπουλήματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο όνομα της δήθεν αριστείας».

Στη συνέχεια η ΔΗΠΑΚ καλεί:

«Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή στα νέα όργανα διοίκησης. Να μην μπει κανείς στη λογική του μικρότερου κακού, να μη σπαταλήσει δυνάμεις σε ουτοπίες, να μη μείνει έξω από το λαϊκό κίνημα. Δεν νομιμοποιούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο με τη συμμετοχή μας στην εκλογική παρωδία. Συμπόρευση με τη ΔΗΠΑΚ για να αντισταθούμε από κοινού, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που θα προωθήσουν και οι νέες πρυτανικές αρχές. Μαζί με τους φοιτητές μας, με όσους προασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε στο πλευρό των εργαζομένων, γιατί το Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών είναι και δική τους υπόθεση».

  • Στο μεταξύ, πρυτανικές εκλογές έγιναν τη Δευτέρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου ψήφισαν 555 καθηγητές και λέκτορες (από τους 589 που απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα) και εξέλεξαν τον καθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη, με 310 ψήφους, έναντι 242 που πήρε ο συνυποψήφιός του Παναγιώτης Πρασόπουλος.
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις

Το κεντρικό καθήκον της ανασύνταξης του κινήματος, η δράση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς προς αυτήν την κατεύθυνση και οι αρνητικές για την εκπαίδευση εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Παναττικής Γραμματείας και προέδρων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Στη διάρκειά της, μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα σχολεία όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην προωθούμενη αξιολόγηση, τις συγχωνεύσεις, την «τράπεζα θεμάτων», τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ειδική αγωγή κ.ά. Τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η δράση και οι πρωτοβουλίες ενάντια στη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης στην εκπαίδευση, το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης που αποκαλύπτεται, τους όρους που συνεχώς δυσχεραίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις θα προετοιμάσουν μια μεγάλη πολύμορφη καμπάνια για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, θα ενταθεί η προσπάθεια για την οργάνωση στο σωματείο και τη διεκδίκηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα διεκδικήσουν μαζί με γονείς και εργαζόμενους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαναπρόσληψη των απολυμένων.

ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για την Παιδεία στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο για την Παιδεία διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Θεσσαλονίκης, ενώ απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ.

Οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν:

-- Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της «τράπεζας θεμάτων», οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κάθε σχολείου και των εκπαιδευτικών.

-- Καμία σύμπτυξη - συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.

-- Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Δεκαπέντε (15) νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α' και Β' τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.

-- Χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

-- Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org