ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Πρωτοβουλίες ενάντια στα ναρκωτικά

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προχωρούν σε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.

 • Στην Αττική, διοργανώνουν αθλητικά τουρνουά:

Αργυρούπολη: Στις 26 Ιούνη, στις 10 π.μ. τουρνουά BEACH VOLLEY στην παραλία της Γλυφάδας.

Μπραχάμι: Σήμερα 25 και αύριο 26 Ιούνη τουρνουά 5 επί 5 στον Ασύρματο.

Καλλιθέα - Ταύρος: Στις 29 και 30 Ιούνη τουρνουά ποδοσφαίρου.

 • Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Θεσσαλονίκη: Αύριο 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ., προβολή ταινίας, στην Ασπροβάλτα.

Κατερίνη: Αύριο 26 Ιούνη, συζήτηση για τα ναρκωτικά και 2/7 ποδηλατοδρομία.

Σέρρες: Σήμερα 25 και αύριο 26 Ιούνη, τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ., συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας.

 • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία κάνουν εξορμήσεις με ανακοίνωση και ερωτηματολόγια σε σχολεία, σε ΑΕΙ, στη ΔΕΗ και σε στέκια νεολαίας, ενώ προγραμματίζουν και τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Φλώρινα: Αύριο 26/6, στις 8 μ.μ., στο πάρκο της Φλώρινας, εκδήλωση με μικροφωνική, ταμπλό, προβολή ταινίας «Η πόλη του θεού».

Καστοριά: Αύριο 26/6, στο Αργος Ορεστικό, προβολή της ταινίας «Η πόλη του θεού» και εξόρμηση με μικροφωνική στο ΤΕΙ της Καστοριάς.

Γρεβενά: Αύριο 26/6 εξόρμηση με μικροφωνική στην κεντρική πλατεία.

Κοζάνη: Σήμερα 25/6, στις 8 μ.μ., σύσκεψη με μαθητές, στα γραφεία της ΚΝΕ στη Σιάτιστα. Αύριο 26/6, συναυλία στην Κοζάνη. Επίσης αύριο 26/6, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Πτολεμαΐδας, εκδήλωση με μικροφωνική, ταμπλό, προβολή ταινίας.

 • Το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ, στις 27 Ιούνη, διοργανώνει αγώνα στις 7.30 το απόγευμα στο γήπεδο Ευδήλου, με τη συμμετοχή των αθλητικών συλλόγων του νησιού.
 • Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ηρακλείου Κρήτης, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6.00 μ.μ., τουρνουά ποδοσφαίρου και εκδήλωση στο γηπεδάκι των Δειλινών.
Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις

Από τις εκδηλώσεις των ΤΕΙ Αττικής που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Μπαρουτάδικο
Από τις εκδηλώσεις των ΤΕΙ Αττικής που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Μπαρουτάδικο
Οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχουν ξεκινήσει και απλώνονται σε όλη τη χώρα με σύνθημα εμπνευσμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!»

Αυτές τις μέρες είναι προγραμματισμένα τα εξής:

ΛΑΡΙΣΑ: Σήμερα, Τετάρτη, γίνεται το εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην πλατεία Λαμπρούλη, στο «Φρούριο». Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8.45 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικά δρώμενα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ για τη δράση της ΕΠΟΝ Λάρισας και της κομμουνίστριας ΕΠΟΝίτισσας Δήμητρας Τσάτσου. Ομιλία από τον Θανάση Παππά, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ. Συναυλία hip - hop, με τον Afaza. Λαϊκό, ρεμπέτικο γλέντι με τοπικό μουσικό σχήμα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσουν έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», φωτογραφικό αφιέρωμα για τα «15 χρόνια ΠΑΜΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΣΕΡΡΕΣ: Σήμερα, Τετάρτη, γίνεται το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΤΕΙ της ΚΝΕ, στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό πάρκο ανάμεσα στα κτίρια ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επιδείξεις χορών latin. Συζήτηση - ομιλία για την ανεργία και την εσωτερική μετανάστευση στις χώρες της ΕΕ. Συναυλία με τους «georgopoulos trio» (Γιώργος Γεωργόπουλος - μπουζούκι, Βασίλης Προδρόμου - κιθάρα, Γιάννης Καρακαλπακίδης - μπάσο, κιθάρα). Στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα για τα εξής θέματα: Φασισμός. 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Μουντιάλ. Φτώχεια και εξαθλίωση στην ΕΕ. Σοσιαλισμός - ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αύριο, Πέμπτη, γίνεται και το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων, στο πάρκο Λιθαρίτσια, από τις 8 μ.μ., με βιβλιοπαρουσίαση του «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» από την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 27 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ, γίνεται το Φεστιβάλ Εργατικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. και αύριο περιλαμβάνει ομιλία για τους μετανάστες από τον Χρήστο Χήρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και συναυλίες. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ: Στις 27 και 28 Ιούνη το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ, στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου). Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με αφορμή την έκδοση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία των «KollektivA» κ.ά., ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο κ.ά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Στις 27 και 28 Ιούνη θα γίνει διήμερο Φεστιβάλ, στο πάρκο Δηλαβέρη, όπου την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, κ.ά., ενώ τη δεύτερη μέρα θα δώσουν συναυλία οι «KollektivA», Βαγγέλης Κορακάκης κ.ά.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο χώρο της τοξικοεξάρτησης

«

Το 2014 είναι μία ακόμη χρονιά περικοπών και περιστολής των Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ο μοναδικός δρόμος μας είναι η συμμετοχή, η δράση, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Είναι δηλαδή όλα αυτά που δουλεύουμε με τους αποδέκτες των υπηρεσιών μας. Ας γίνουμε το παράδειγμα, μαζί με τους συναδέλφους των υπόλοιπων δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης». Σε αυτό το πλαίσιο το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προκηρύσσει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ προκηρύσσουν για αύριο πανελλαδική απεργία όλων των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στις δομές του ΟΚΑΝΑ έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των νέων μονάδων και την απορρόφηση μεγάλου αριθμού εξαρτημένων από τη λίστα αναμονής. Κι όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διαρκώς μειώνεται και το προσωπικό παραμένει αριθμητικά το ίδιο, αμειβόμενο βέβαια με δραματικά μειωμένες αποδοχές, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
 • Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ διοργανώνει μεγάλη συναυλία αύριο στο Πεδίον του Αρεως, μετατρέποντάς το για μια μέρα σε χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Στη συναυλία στις 7 το απόγευμα συμμετέχουν οι: Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Human Touch, Βαγγέλης Καρίπης, Belleville, Encardia, Υπόγεια Ρεύματα, Phase Reverse, Κωνσταντίνος Βήτα, Χάικ Γιαζιτζιάν, καθώς και η Μπάντα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Στον ίδιο χώρο από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος της συναυλίας θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα κ.ά). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 • Το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «18 Ανω» παρουσιάζει, με την υποστήριξη της Τεχνόπολης, από τις 23 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΒΛΕΜΜΑ», στο Κτίριο «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης στο Γκαζι (ώρες λειτουργίας: 17:00 - 20:30)
 • Η Δημοκρατική Ενωση Ηθοποιών, με τη θεατρική της ομάδα «Εναερίτες», ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του παραρτήματος Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών του ΕΣΥΝ, θα παρουσιάσει αύριο, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Θρακ/νων), την παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετά», από το ομώνυμο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Σεπούλβεδα Λούις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 • Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πετραλώνων - Θησείου πραγματοποιεί εκδήλωση σήμερα στις 7.30 το βράδυ, στην πλατεία Μερκούρη, στα Ανω Πετράλωνα, με ομιλία και προβολή ταινίας.
Γέμισε νιάτα το παλαιό Αρσάκειο στην Πάτρα

Ασφυκτικά γέμισε το παλαιό Αρσάκειο στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, στο Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ της πόλης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε πλήθος αθλητικών, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, αφιερώματα, εκθέσεις, μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο το Σάββατο κ.ά. Οι νέοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δύο βιβλιοπαρουσιάσεις που έγιναν. Στη βιβλιοπαρουσίαση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», που έκανε την Παρασκευή η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ανοίχτηκαν πλευρές για τις αιτίες που γεννούν το φασισμό και την ιστορική πείρα που υπάρχει. Εκφράστηκε ενδιαφέρον στο πώς πρακτικά αντιμετωπίζεται ο φασισμός στις μέρες μας και ποια στάση πρέπει να κρατήσουν οι νέοι απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Την παρουσίαση του βιβλίου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» έκανε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για το ιστορικό περίβλημα της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, για τα χρόνια της αντίστασης και του εμφυλίου, για τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ σε όλη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο. Στη συζήτηση παρενέβη και η συγγραφέας του βιβλίου Δήμητρα Σωτήρη Πέτρουλα, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις, ενώ δήλωσε ότι της πρότειναν και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν το βιβλίο της αλλά εκείνη αρνήθηκε: «Χειρότερη προσβολή δεν έχω νιώσει στη ζωή μου ποτέ, όταν με αποκάλεσαν "συντρόφισσα". Βέβαια, τους απάντησα πως συντρόφους έχω μόνο στη νεολαία της ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Αυτοί και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τη λέξη "σύντροφος" τσιχλόφουσκα και τη λέξη αριστερός συνώνυμη με την ειρηνική συνύπαρξη με τον ταξικό μας αντίπαλο. Εμείς στο ΚΚΕ, αριστερός εννοούμε ότι είναι όποιος σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του αντιμάχεται τον ταξικό μας αντίπαλο», είπε η συγγραφέας.

Γιορτή για παιδιά στο Περιστέρι

Η πλατεία Αγίας Τριάδας στο Περιστέρι γέμισε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας από χαρούμενα παιδιά που έπαιξαν, δημιούργησαν και το γλέντησαν με την ψυχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ, με κεντρικό σύνθημα «Παίζουμε, ζωγραφίζουμε μαζί με τα παιδιά μας αλλά και αγωνιζόμαστε για μας και τα παιδιά μας».

Από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν οι ζωγραφιές, οι χειροτεχνίες, ακολούθησαν μουσικοκινητικά παιχνίδια και αθλοπαιδίες και το πρόγραμμα τελείωσε με παράσταση Καραγκιόζη. «Μέσα από αυτήν τη δράση επιδιώξαμε να αναδείξουμε την ανάγκη για ουσιαστική ψυχαγωγία μέσα από τη συλλογικότητα και το ομαδικό παιχνίδι. Αλλά και την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα ενάντια σε όλες τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενάντια στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, ενάντια στις απολύσεις, αξιολογήσεις εκπαιδευτικών τόσο στο Περιστέρι αλλά και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας», σημειώνει η ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ, που απηύθυνε αυτό το κάλεσμα στους γονείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Εκδηλώσεις και στην Κρήτη

Το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πέρασε τις προηγούμενες μέρες, με πετυχημένες εκδηλώσεις, και από την Κρήτη.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλείου στις Εστίες του ΤΕΙ στην πόλη, που περιελάμβανε συζήτηση πάνω στο κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», και, ακόμα, αθλητικούς αγώνες και συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Κοτζάμπασης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που κάλεσε να δυναμώσει η ΚΝΕ και οι δεσμοί της με τη νεολαία και «να δοθούν όλες οι δυνάμεις για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος».

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, παρά τις προσπάθειες των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος να την παρεμποδίσουν, αρχικά με άρνηση παραχώρησης του χώρου και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κόβοντας το ρεύμα! Οι οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ έδωσαν έμπρακτη απάντηση, καθώς το φεστιβάλ συνεχίστηκε κανονικά.

Την Παρασκευή έγινε και προφεστιβαλική εκδήλωση των οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ρεθύμνου της ΚΝΕ, στο χώρο του ΤΕΙ. Μίλησε η Ελευθερία Αχυράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, σε μια συζήτηση γύρω από το ρόλο της Τέχνης και των καλλιτεχνών σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη να είναι «παρόντες στο κάλεσμα της εποχής», να αναπτύσσουν την τέχνη εκείνη που θα μιλάει για τα καθημερινά προβλήματα, θα εμπνέει τον λαό και θα εμπνέεται απ' αυτόν, που δε θα έχει αυτοσκοπό το να «κάνει απλά επιτυχία» αλλά να δίνει κίνητρα ανάλυσης, κατανόησης και παρέμβασης στην πραγματικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ προηγήθηκε απαγγελία ποιημάτων από νεολαίους σπουδαστές.

Την περασμένη Κυριακή έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση στο ιστορικό χωριό Παλιών Ρουμάτων Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση (στις 16 Ιούνη) των 70 χρόνων από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ έξω από το χωριό ενάντια στο προδοτικό τάγμα του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη του Σούμπερτ, και η οποία οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στην οριστική διάλυση του τάγματος. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ για το ρόλο της Χρυσής Αυγής και ακολούθησε ομιλία για το ρόλο της ναζιστικής οργάνωσης από την Αλέκα Κουμάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - κρητικό γλέντι από τους Κωνσταντίνο Παχάκη, Κωνσταντίνο Λιβιάκη και Χαρίλαο Βλαστάκη.

Σε χώρους δουλειάς

Συζητήσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών οργανώνουν συνδικάτα και φορείς στις 26 Ιούνη, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς:

 • Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών θα συζητήσουν με εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, στο Γέρακα, στις 9.30 π.μ.
 • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα βρεθεί στα «Πράκτικερ» στον Ταύρο, στη 1.30 μ.μ.
 • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας οργανώνει συζήτηση με τους εργαζομένους της ICAP, στις 9 π.μ.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ.
Αντιφασιστική συναυλία

«Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!» είναι το θέμα της αντιφασιστικής συναυλίας που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Θεατράκι του ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου. Θα παίξουν νεανικά - μαθητικά συγκροτήματα και οι «ΚollektivΑ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org