ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διεκδικήσουν το δίκιο τους οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Ανακοίνωση για τις τεράστιες καταστροφές στην περιοχή και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε απροστάτευτους τους παραγωγούς

Αγρότες δείχνουν την κατεστραμμένη παραγωγή στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλο, που περιόδευσε σε Πέλλα - Ημαθία
Αγρότες δείχνουν την κατεστραμμένη παραγωγή στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλο, που περιόδευσε σε Πέλλα - Ημαθία
Σε ανακοίνωση για τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες νομών της περιοχής, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά και με αφορμή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς (παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις) αναδείχτηκε το πόσο απροστάτευτοι είναι από την πολιτεία οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας, όπως και όλης της χώρας, για τις παραγωγές τους.

Πολυδιαφημισμένα συστήματα προστασίας δε λειτούργησαν για μια ακόμη φορά και χιλιάδες στρέμματα με χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων καταστράφηκαν και έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής. Η πολυδάπανη εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών, με κόστος και πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα για τον ίδιο τον παραγωγό, είναι πέρα από κάθε συζήτηση για έναν αγρότη που δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειάς του ( χαράτσια, λογαριασμοί κλπ.).

Η δε εναέρια αντιχαλαζική προστασία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που θα προστάτευε καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κ. Μακεδονία, προβλέπεται, σύμφωνα με την καθυστερημένη κατά 9 μήνες ανανέωση της σχετικής σύμβασης, να λειτουργήσει ...πριν τον Οκτώβρη! Και όλα αυτά παρά το αποθεματικό που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα, «χαρατσώνοντας» με υπέρογκα ασφάλιστρα τους αγρότες της περιοχής, στους οποίους οφείλει ακόμη αποζημιώσεις για βεβαιωμένες καταστροφές από παγετό - ακαρπία και χαλαζοπτώσεις της περσινής και προηγούμενων χρόνων.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της «Gaia Επιχειρείν» που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά της Κ. Μακεδονίας και όλης της χώρας είναι δραματική.

Ολες οι πρόσφατες ενέργειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ (κατάθεση Αναφορών Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις ) είναι η αυτονόητη υποχρέωση ανάδειξης του μεγέθους των καταστροφών, που καθιστούν αδύνατη την ίδια την επιβίωση των μικρών αγροτικών νοικοκυριών της περιοχής, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Καλούμε τους πληγέντες αγρότες της Κ. Μακεδονίας να μην επαναπαυτούν στις "διαβεβαιώσεις" που θα λάβουν από κυβερνητικά χείλη, όπως και μέχρι σήμερα τις ελάμβαναν χωρίς αντίκρισμα για την αποζημίωση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους, τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και όλων, διαχρονικά, των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων».

Ανεργία κι απαξίωση των ατόμων με αναπηρία

Καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Την ανεργία και την απαξίωση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με αφορμή δυο περιπτώσεις μελών της. Η πρώτη αφορά παραπληγικό που εργαζόταν για 4 χρόνια ως υπάλληλος στο δήμο Ζωγράφου (πρόγραμμα «3 συν 1»).

Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση από τις αρχές του έτους να γίνει αορίστου χρόνου και από τότε, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψή του, παραμένει άνεργος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, δυσκολεύεται να κάνει τη θεραπεία του. Και, ενώ ο δήμος έχει πάρει απόφαση που δεν εκτελεί, ως δικαιολογία αναφέρει πως περιμένει την Περιφέρεια να την εγκρίνει.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τυφλό υπάλληλο του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος μπήκε σε «κινητικότητα» και μεταφέρθηκε σε παράρτημα του ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα. Ωστόσο βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση, καθώς είναι τοποθετημένος σε ένα γκισέ όπου δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και, επιπλέον, δέχεται άσχημες συμπεριφορές ως και επιθέσεις από αυτούς που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν αντιλαμβάνονται εξ αρχής ότι είναι τυφλός.

Εκανε αίτηση στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία -παρότι τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του- ώστε να μην είναι σε απραξία. Ζήτησε να μεταφερθεί είτε στην Πρόνοια είτε σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να εργάζεται και να προσφέρει. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας απέρριψε την αίτησή του. Η ΣΕΑΑΝ έχει κάνει κινητοποίηση γι' αυτό το θέμα και σκοπεύει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για το δικαίωμα των αναπήρων στη δουλειά.

Ο

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκαναν χτες πρώην σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των θέσεών τους και την απόλυσή τους. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους στις ίδιες θέσεις ή τη μετακίνησή τους σε άλλες. Μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου συνεχίζουν να συγκεντρώνονται οι απολυμένες καθαρίστριες.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Απεργούν το Σάββατο 28 Ιούνη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ». Απαιτούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών. Ανάκληση των απολύσεων, να μη γίνει καμία απόλυση. Πενθήμερη εργασία με κυλιόμενο ρεπό. Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση σημειώνει ότι η εταιρεία, τρεις μήνες μετά τη συμφωνία Franchise με τον «Μαρινόπουλο», προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις. Συνεχίζει να καθυστερεί τα δεδουλευμένα, εντατικοποιεί τη δουλειά και διευθετεί το χρόνο εργασίας. Επίσης, μετακινεί προσωπικό σε παραθαλάσσια καταστήματα και απαιτεί από το προσωπικό να μοιράσουν φυλλάδια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: 2ωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών στις 3 μ.μ., όπου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των αξιολογήσεων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Επιχείριση επισιτισμού στο Ηράκλειο ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία αποδέχονται να πληρώνονται το μισθό τους εντός τριμήνου! Για να «νομιμοποιήσει» την απληρωσιά, η επιχείριση επικαλούνταν την κρίση και οικονομικά προβλήματα. Είναι ένα από τα πολλά κρούσματα που δείχνουν ποια κατάσταση επικρατεί στην πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς.

COCA COLA: Αντιπροσωπεία εργαζομένων από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Coca Cola» Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Λάρισα (Πλατεία Λαού, δίπλα από το Δημοτικό Ωδείο), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί πανελλαδικά για τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων και το κλείσιμο των εργοστασίων.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Απολύσεις στη φαρμακευτική εταιρεία «GlaxoSmithKline» καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ: «Εδώ και χρόνια, πριν ακόμα εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση, κατά τη διάρκειά της αλλά και σήμερα, μπροστά στη "σταθεροποίηση" και την "ανάπτυξη", η πολυεθνική "GSK" προχωρά σταδιακά σε απολύσεις εργαζομένων. Δεκάδες είναι μέχρι σήμερα οι απολυμένοι από την εταιρεία, ιατρικοί επισκέπτες και διοικητικό προσωπικό. Τώρα, προχωρά και σε νέες απολύσεις ιατρικών επισκεπτών. Οι απολύσεις αυτές βαφτίζονται στην πλειοψηφία τους "οικειοθελείς αποχωρήσεις"».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Σε σύσκεψη για το ασφαλιστικό καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, την Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του (Ευγενίδου 5, πλατεία Αγ. Λουκά). «Η νέα ενοποίηση των ταμείων θα σημάνει μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδιο στα σχέδιά τους, με οργάνωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια σε αυτήν την πολιτική», σημειώνει στο κάλεσμά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μάνος Λοϊζος», διοργανώνουν θερινές ποιοτικές κινηματογραφικές προβολές στις Συκιές, στο πάρκο πίσω από το Δημαρχείο, και στη Νεάπολη, στο Ρολόι. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 8.45 μ.μ. Στις Συκιές προβολές θα γίνουν: Τετάρτη 2/7, «Η Διεθνής - Beynelmilel» (2006) των Σιρί Σιρεγιά Εντέ και Μουχαρέμ Γκιλμέζ. Πέμπτη 3/7, «Τα παιδιά του παραδείσου πατούν στη γη» (1997) του Μτζίντ Ματζιντί. Στη Νεάπολη: Δευτέρα 7/7, «Nueve Reinas» γνωστό και «Nine Queens» (2000) του David Mamet.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», αύριο Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιούνη. Θα διεξαχθούν και τις δύο μέρες στο ξενοδοχείο «Αθηνά», 2 μ.μ. - 10 μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org