ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκρίθηκαν προτάσεις τους υπέρ λαϊκών οικογενειών στο Πέραμα

Με τις τροποποιήσεις που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψηφίστηκε χτες η απόφαση που είχε παρθεί από τον περασμένο Οκτώβρη, ώστε να δοθούν 350.000 ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής για τις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων και των ανέργων στο Πέραμα.

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με σημεία της εισήγησης για το για ποιες δράσεις θα δοθούν αυτά τα χρήματα που θα φέρουν μία στοιχειώδη ανακούφιση στους κατοίκους και τις οικογένειες του Περάματος. Συγκεκριμένα, τόνισαν πως τα χρήματα που θα δοθούν για δράσεις όπως οι εκπαιδευτικές δράσεις «δια βίου μάθησης» αλλά και η «Ακαδημία των Πολιτών» να απαλειφθούν από το πρόγραμμα και τα 30.000 ευρώ που ήταν να χρησιμοποιηθούν, για κάθε μία από αυτές, να δοθούν για άλλες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ειδικότερα, για την Ακαδημία Πολιτών και από την οποία -σύμφωνα με την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής- «θα δημιουργηθεί το "εργαστήρι επιχειρηματικότητας" που θα βοηθήσει τους νέους του Δήμου στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στον τρόπο αναζήτησης εργασίας, στη σύνταξη βιογραφικού κ.ά.», οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν πως πρέπει να δοθούν για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αγορά σχολικών ειδών για παιδιά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Αυτές οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά την αντίθετη γνώμη των συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να παραμείνει η εισήγηση ως έχει, με το σκεπτικό πως χάνονται χρήματα από αυτά που ήταν να πάνε στο πρόγραμμα για το Πέραμα.

Επίσης, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν να μπει ως προσθήκη στην εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία Κοινωνικού Βρεφονηπιακού Σταθμού, να δεχθεί ο δήμος όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και προϋποθέσεις και αν υπάρχουν ελλείψεις να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος για να καλυφθούν οι θέσεις. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Περιφερειακή Αρχή με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να επιβάλλει κάτι τέτοιο στη Δημοτική Αρχή.

Τέλος, δεκτή έγινε η πρόταση να μπουν στην επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος δύο ακόμα άτομα, ένας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ένας από το σωματείο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δε θα υλοποιήσει την αξιολόγηση

Αρνήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας να πάρει σαφή δέσμευση ότι δε θα εφαρμόσει το νόμο για την αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εγγύηση ότι μέχρι τις 30 Ιούνη -όπως προβλέπει ο νόμος- ο δήμος δε θα καταρτίσει τις σχετικές λίστες αξιολόγησης, οι οποίες θα αποτελέσουν τη δεξαμενή για νέες απολύσεις.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο αφήνει ανοιχτό το δρόμο στην αξιολόγηση και αντιπαρατίθεται σε επιμέρους πλευρές του σχετικού νόμου που εστιάζουν κυρίως στον τρόπο εφαρμογής του. Καταψήφισε δε, πρόταση που κατατέθηκε, να δώσει εντολή στο γενικό γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην υλοποιήσουν το νόμο.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που τελικά υιοθετήθηκε ζητείται το πάγωμα και η αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις αρχές Οκτώβρη, και η κατάρτιση από τετραμερή επιτροπή (Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ) ενός Προεδρικού Διατάγματος που θα θέτει τα πλαίσια ενός νέου συστήματος αξιολόγησης.

Προηγήθηκαν μια σειρά τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων υπέρ μιας λεγόμενης δίκαιης αξιολόγησης, ενισχύοντας ουσιαστικά την κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ της ανάγκης απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Εμείς δεν είμαστε υπέρ της αξιολόγησης», έκανε σαφές στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκής Συσπείρωση». Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που ουσιαστικά τάσσονταν υπέρ μιας δήθεν σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι «είναι αυταπάτη να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε το νόμο από τη συνολικότερη πολιτική». Σημείωσε ότι στόχος είναι η σταθερή και μόνιμη εργασία, συμπληρώνοντας πως ο νόμος ενισχύει τη δεξαμενή των απολύσεων. Προειδοποίησε ότι, ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή στον τομέα των απολύσεων, την επόμενη πενταετία μια σειρά λειτουργιών των δήμων θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη, όπως είπε, ο δήμος προχωρά σε δίμηνες συμβάσεις για να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ άγνωστο είναι με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Χρειάζεται -σημείωσε ο Ν. Σοφιανός- να αποφασίσουμε με σαφήνεια την απόσυρση του νόμου και να δώσουμε εντολή στο γενικό γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην τον υλοποιήσουν.

Θάνατος αγωνιστή

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΟ

Εφυγε χτες από τη ζωή ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ.

Γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Ιωαννίνων στις 13.8.1941. Μετανάστευσε στη Γερμανία το 1966, δούλεψε και παράλληλα τελείωσε την Τεχνική Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1968, δούλεψε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στις ελληνικές κοινότητες. Το 1974 γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε κομματικές ευθύνες στην Ηπειρο. Στην πρώτη συνδιάσκεψη ανέλαβε Γραμματέας Περιοχής Ηπείρου. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος του Κόμματος, στην ΚΟΒ του Αγίου Παντελεήμονα.

Η κηδεία του θα γίνει στα Γιάννενα και θα είναι πολιτική.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα τέσσερα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «NOOR ONE», κατά τη χτεσινή απολογία τους στον τρίτο τακτικό ανακριτή Πειραιά. Σήμερα, θα απολογηθούν άλλα δύο. Τα μέλη του πληρώματος, που είναι Ινδοί υπήκοοι, φέρεται να υποστήριξαν ότι δε γνώριζαν για το φορτίο της ηρωίνης και ότι το πλοίο ερχόταν στην Ελλάδα αποκλειστικά για επισκευαστικές εργασίες. Οι συλληφθέντες, αφού ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους στον ανακριτή χωρίς την παρουσία δικηγόρου, καθώς οι ίδιοι αρνήθηκαν την εκπροσώπησή τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Το πλοίο, που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν - στα τέλη του Απρίλη - στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές του Μάη να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε τα ναρκωτικά.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ο Λ. Λαυρεντιάδης, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Η εγγύηση τέθηκε για την υπόθεση που αφορά στην κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα δολοφονίας επιχειρηματία τον Ιούνη του 2012. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή προσφυγή του επιχειρηματία που συμπλήρωσε 19 μήνες κρατούμενος.

ΥΠΕΡΒΑΣΗ του ορίου ενημέρωσης του κοινού στις τιμές του όζοντος σημειώθηκε χτες, ώρα 5 μ.μ., στα Λιόσια και τους Θρακομακεδόνες σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος. Με όριο ενημέρωσης τα 180 μg/m³, στο σταθμό των Λιοσίων η τιμή έφτασε στα 207 μg/m³ και στους Θρακομακεδόνες στα 195 μg/m³. Το όριο συναγερμού είναι 240 μg/m³.

Ελεύθερος με εγγύηση ο Α. Πάλλης

Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο Α. Πάλλης, πρώην στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Β. Ρέστη, για την υπόθεση των επισφαλών δάνειων της τράπεζας FBB. Σε βάρος του εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκτελέστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν εμφανίστηκε αυτοβούλως. Οι κατηγορίες για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που βαρύνουν τον Α. Πάλλη αφορούν δάνεια ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την τράπεζα FBB συμφερόντων Β. Ρέστη. Η άλλη κατηγορία είναι της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Η καταγγελία Βρετανού, πρώην στρατιωτικού και πρώην συνεργάτη του Πάλλη, για απαγωγή και για μυστικό οπλοστάσιο στο Κορωπί ήταν η αφετηρία έρευνας που συσχετίστηκε ακόμη και με την αναζήτηση οπλισμού της Χρυσής Αυγής. Σε έρευνα στη βίλα του Α. Πάλλη στη Βούλα, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια κ.ά., ενώ εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, στρατιωτικές στολές, φωτογραφίες του Χίτλερ κ.ά. Ακολούθησε έρευνα και στις εγκαταστάσεις του πολεμικού μουσείου στη Βάρη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Για την υπόθεση των όπλων είχε αφεθεί ελεύθερος και είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη ΧΑ. Για τα όπλα είχε ισχυριστεί πως πρόκειται για μουσειακά κομμάτια.

Εισαγγελική παρέμβαση για συμπλοκή σε συναυλία

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Μάνου Τσάο, διέταξε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών. Ζητά να διερευνηθεί εάν ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης από τους διοργανωτές.

Στο μεταξύ, με εντολή της εισαγγελέως, αφέθηκε ελεύθερος ο 57χρονος διοργανωτής της συναυλίας, που χτες τα ξημερώματα είχε συλληφθεί από λιμενικούς κατηγορούμενος για «έκθεση σε κίνδυνο». Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγα λεπτά αφότου ανέβηκε στη σκηνή ο γνωστός καλλιτέχνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα θεατών συνεπλάκη με άλλη ομάδα, με συνέπεια να τραυματιστεί από αιχμηρό αντικείμενο ένας 40χρονος άντρας, ο οποίος διακομίσθηκε -εκτός κινδύνου- στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Εφαγε μουχλιασμένο κρέας από τα σκουπίδια και πέθανε

Ακόμα ένας μετανάστης που πέθανε λόγω της πείνας και της ανέχειας, ακόμα ένας μετανάστης που πέθανε μακριά από την πατρίδα του αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας. Η είδηση που περνά στα ψιλά συγκλονίζει. Πέθανε, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό, αναζητώντας υπολείμματα τροφών στα σκουπίδια και στους κάδους. Ο 45χρονος Βούλγαρος βρέθηκε νεκρός σε μία καλύβα, στην περιοχή της Ανδραβίδας όπου διέμενε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που τον εξέτασε ο θάνατός του οφείλεται σε αιμορραγία του πεπτικού συστήματος.

Ο 45χρονος Ilia Hristov εντοπίστηκε από έναν γείτονά του που τον αναζήτησε. Ο χώρος της καλύβας ήταν σε κακή κατάσταση με υπολείμματα τροφής μουχλιασμένα και εκατοντάδες έντομα τριγύρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούσε εργασία χωρίς όμως να καταφέρει να βρει. Στην καλύβα βρέθηκε δίπλα του μουχλιασμένο ένα κομμάτι κρέας από το οποίο φαίνεται πως έκοβε κομμάτια και έτρωγε. Αυτό όμως έμελλε να είναι μοιραίο γι' αυτόν. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως τον έβλεπαν συχνά να ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει χρήσιμα πράγματα και φαγητό. Τα μεροκάματα λιγοστά και όποτε υπήρχε η ευκαιρία, τα χρήματα ελάχιστα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ