ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Νερό - κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για το λαό, όχι εμπόρευμα!

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Μια πρώτη αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ παίρνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και του νερού.

Το νέο αυτό βήμα αφορά την παράδοση σε ιδιωτικό όμιλο της διαχείρισης λειτουργίας και συντήρησης - με τη γνωστή μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) - του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Εύηνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κ.λπ.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα έχει άμεση συνέπεια την απώλεια του ελέγχου του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, την περαιτέρω αύξηση της τιμής του νερού κι ενώ ήδη χιλιάδες οικογένειες απειλούνται ακόμα και με διακοπές νερού, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις «τσουχτερές» ανατιμήσεις, την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας έμπειρου τεχνικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, όπως και τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο και τη γενίκευση των εργολαβιών, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους και για την τελική ποιότητα του νερού που πίνει ο λαός, δεδομένου ότι η συντήρηση των - ήδη πεπαλαιωμένων δικτύων - θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο.

Κρίκος στην πορεία ιδιωτικοποίησης...

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε με τις αποφάσεις για την εισαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο ήδη από το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), φτάνοντας σήμερα να κατέχεται από ιδιώτες το 39% των μετοχών της, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι διαδοχικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την εταιρεία αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια στο Υπερταμείο (ΣΥΡΙΖΑ) προς περαιτέρω «αξιοποίηση», ακολουθώντας και τις σχετικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Πατώντας πάνω σε αυτά, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος υποκριτικά σήμερα σηκώνει κουρνιαχτό για το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ - συνέχισε το καθεστώς παραχώρησης στους ιδιώτες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας και της Μεταμόρφωσης, παραδίδοντας στη συνέχεια και τη συντήρηση του δικτύου της αποχέτευσης, συμφώνησε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκποίηση επιπλέον ποσοστού έως και 49% και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την παράδοση του νερού στους ιδιώτες, φέρνοντας το νόμο για τις ΣΔΙΤ, τον οποίο και ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2016.

Πρόκειται για τον ίδιο αυτό νόμο που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, ο οποίος και εισάγει τη μέθοδο των ΣΔΙΤ ως το πλέον «προσοδοφόρο» σχήμα αντί της ευθείας ιδιωτικοποίησης, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ιδιωτικοί όμιλοι μπορούν και διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία, την ίδια στιγμή που ενδεχόμενες ζημιές που θα προκύψουν στην πορεία της «σύμπραξης» περνούν στο κράτος, δηλαδή στις πλάτες των εργαζομένων.

...με βαριές συνέπειες για το λαό

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που με συνέπεια ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας είναι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να λένε «το νερό νεράκι». Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι άκρως ενδεικτική για το τι θα επακολουθήσει εάν προχωρήσουν τα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια:

-- Ηδη έχουν αυξηθεί οι εντολές διακοπής νερού και αφαίρεσης μετρητών στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, το κόστος του νερού για τα λαϊκά στρώματα έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ σε άλλες υπηρεσίες, όπως η αποχέτευση, το κόστος έχει διπλασιαστεί.

Την ίδια ώρα και με τα νέα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να εκτιναχτεί παραπέρα και το κόστος της αγροτικής παραγωγής που είναι ήδη απαγορευτικό για τους μικρούς αγρότες, κάνοντας τα αγροτικά προϊόντα είδος πολυτελείας για τα λαϊκά νοικοκυριά και σφίγγοντας παραπέρα τη θηλιά στη μικρομεσαία αγροτιά.

-- Ανάλογες είναι και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους της επιχείρησης όπου έχουν επεκταθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (με 9 διαφορετικές σχέσεις εργασίας να βρίσκονται σε ισχύ), τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περικοπές που έφτασαν μεσοσταθμικά το 35%, οι εργολαβίες που πάνε χέρι χέρι με μείωση αποδοχών, απολύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία γενικεύονται, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά φτάνοντας το 50% σε σχέση με το 2003 και το 70% σε σχέση με το 1995, κι ενώ οι ανάγκες έχουν εκτοξευτεί, όπως αποτυπώνει και το γεγονός ότι το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ έχει αυξηθεί κατά 40%.

Η πείρα αυτή, αλλά και η διεθνής πείρα που έχει αποδείξει ότι όπου προωθήθηκαν ιδιωτικά σχήματα στη διαχείριση του νερού, και αύξηση των τιμών υπήρξε για τους καταναλωτές αλλά και υποβάθμιση αυτού του ζωτικής σημασίας αγαθού, ξεγυμνώνει και τα κυβερνητικά παραμύθια πως δήθεν η «προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού» μέσω της παραπέρα ιδιωτικοποίησης θα έχει οφέλη για το λαό και μπορεί να επιφέρει ακόμη και... μείωση της τιμής του νερού.

Ενώ αντίστοιχη είναι και η πείρα των λαϊκών στρωμάτων από όλους τους υπόλοιπους κλάδους που ακολούθησαν την ίδια πορεία ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθέρωσης», με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, οι μεταφορές, όπου ο λαός είδε τις ανάγκες του να υπονομεύονται παραπέρα, τις τιμές να παίρνουν την ανηφόρα και οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς τα δικαιώματά τους να ξηλώνονται ένα ένα.

Πάλη για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, για να σταματήσουν κάθε σκέψη για αύξηση της τιμής του νερού αλλά και οι διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και με βάση τις ανάγκες του λαού, για νερό φτηνό και ποιοτικό, είναι αγώνας που αφορά κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, μικρό αγρότη.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους, ρήξη με τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των πολιτικών τους εκφραστών, γραμμή σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο του νερού και συνολικά στην οικονομία, που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας όπου από τη μέση θα έχει φύγει το κέρδος, μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα, για να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και το λαό η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων
Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ:

«Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ εδώ και 20 χρόνια, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της επιχείρησης των Παγίων, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνουν σε απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια σήμαιναν μείωση του προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πολλές εργολαβίες και βεβαίως μείωση των αποδοχών τους, πράγμα το οποίο προβλέπουμε να συνεχιστεί με τη νέα πορεία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Κυρίως αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού, γιατί τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας είναι που θα πουν "το νερό νεράκι", με την αύξηση της τιμής της ύδρευσης, της αποχέτευσης. Σε αυτόν τον αγώνα, λοιπόν, ενάντια σε αυτήν την πορεία ιδιωτικοποίησης και όλα τα δεινά που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Είμαστε μαζί στους αγώνες τους και στη Βουλή, με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Σήμερα η απεργία των εργαζoμένων στην ΕΥΔΑΠ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σε 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 12 μ. προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, με απόφαση της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση απευθύνει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ,«για να αποτρέψουμε τον σχεδιασμό του ξεπουλήματος των υποδομών, που κλιμακώνει τις εξελίξεις στην πλήρη παράδοση του νερού στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σε κλιμάκωση του αγώνα για την αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού καλεί το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι ο αγώνας για το νερό αφορά κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να μην προχωρήσουν η διαδικασία παραχώρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να διεκδικήσουν:

Εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ύδρευσης, με ελεγμένο, ποιοτικό νερό. Κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. Κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού. Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών, προστασία των δασών. Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της και αξιοποίηση της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών και έργων υποδομής ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, ως μοχλών ανάπτυξης εγχώριων βιομηχανικών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ταυτόχρονη κατάργηση της δραστηριότητας των εργολάβων και των «δουλεμπορικών» γραφείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ