ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ξέπλυνε» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τώρα κουνάει το δάχτυλο στο ΚΚΕ!

Οχι μόνο εφάρμοσε μια δεξιά αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της «αριστεράς», «ξεπλένοντας» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ζητάει από πάνω και τα ρέστα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 επιστράτευσε κάλπικα διλήμματα, εικονική πραγματικότητα και ολίγη από κάλπικη «αυτοκριτική», ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί στο ΚΚΕ.

«Η λογική τού ''τι Πλαστήρας, τι Παπάγος'' ήταν μια επιζήμια λογική για το κομμουνιστικό κίνημα, για το κομμουνιστικό κόμμα και για την Αριστερά», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κουνώντας με θράσος το δάχτυλο στο ΚΚΕ και καταλογίζοντάς του ότι τον ταυτίζει με τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη. Φυσικά, ούτε εδώ πρωτοτύπησε, αφού αντέγραψε τις γνωστές ΠΑΣΟΚιές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η διαφορά της Ελλάδας του 2014 με την Ελλάδα του 2019 είναι η μέρα με τη νύχτα», καθώς «μια σειρά από μεγάλες τομές προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας έγιναν από την κυβέρνηση της αριστεράς, με το πιστόλι στον κρόταφο», που «είναι πιο δύσκολο και πιο αξιέπαινο από το να γίνονταν αυτά τα πράγματα σε συνθήκες κανονικότητας»... Βέβαια, η μόνη διαφορά ανάμεσα στο 2014 και το 2019 είναι ότι προστέθηκαν δεκάδες ακόμη μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι παραμένουν σε συνθήκες «μεταμνημονιακής κανονικότητας», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να στείλει στον καναπέ έναν κόσμο που οργιζόταν από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ακόμη πιο φαιδρός είναι ο ισχυρισμός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε την «αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης» και κατάφερε «να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση», μιας και η κυβέρνηση βομβάρδισε το λαό με φόρους, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ.

Απέναντι στο σχέδιο της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε «Αρμαγεδδώνα», ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «συνέχιση αυτής της προσπάθειας να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί», εννοώντας τα ψίχουλα που θα περισσεύουν από τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, πολλά από αυτά που διαφήμισε ως «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» αφορούν πρωτίστως το μεγάλο κεφάλαιο, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα μειώσει περισσότερο την ήδη χαμηλή φορολογία του. Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να επεκταθεί η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στις επιχειρήσεις «με τζίρο έως 2 εκατομμύρια ευρώ», που προφανώς δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά το αντίθετο. «Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, εγώ είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να νομοθετηθεί», σημείωσε.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δεσμεύεται να «χτίσει» πάνω στην αντιλαϊκή παρακαταθήκη της σημερινής κυβέρνησης

Την αποφασιστικότητά του να πάει πολλά βήματα παραπέρα τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο από εκεί που θα το αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ξανά τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στον απόηχο και της παρουσίασης του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, που προβλέπει νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενδεικτικά, σε συνέντευξη στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναφέροντας τις προτάσεις του κόμματός του για νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, με παράλληλο «τσεκούρι» στις δαπάνες, μίλησε για ανάγκη «να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών», με «αξιολόγηση δαπανών ανά υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει». Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τον «καρφώνει» στο κεφάλαιο μιλώντας για μέτρα που οδηγούν σε «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», υποστήριξε ότι «η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική (...) που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των στόχων για τα πλεονάσματα, για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας πως «θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις», θα χτίσει δηλαδή πάνω σε όλη την αντιλαϊκή παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ και στις κοινές τους δεσμεύσεις απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», «και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων», και για νέα προνόμια δηλαδή στους ομίλους.

Στα Εργασιακά, μεταξύ άλλων έκανε σαφές ότι ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, λέγοντας πως «ο κατώτατος μισθός καθορίζεται ακόμα - και θα καθορίζεται ακόμα για τα επόμενα 3 χρόνια - με κεντρικές αποφάσεις για να φτάσουμε τελικά σε ένα επίπεδο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», παραπέμποντας «κάπου και κάποτε», σε μια «δυνατότητα» να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία, δεσμεύτηκε να χτίσει πάνω στην αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, επαναφέροντας όλες τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ, όπως οι ΣΔΙΤ, το «τεχνοκρατικό μάνατζμεντ» στα δημόσια νοσοκομεία, οι προτάσεις για «διαγνωστικές υπηρεσίες εντός των δημόσιων νοσοκομείων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» κ.ο.κ.

  • Στο μεταξύ, η μέχρι πρότινος υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Τόνια Μοροπούλου απέσυρε την υποψηφιότητά της, μετά την αποκάλυψη πως έως το 2017 έπαιρνε τη σύνταξη του θανόντος πατέρα της χωρίς να τη δικαιούται, ενώ γύρω από την υπόθεση στήθηκε και ο γνωστός δικομματικός καβγάς.
ΚΙΝΑΛ
Δεν θέλει «περιπέτειες» για το κεφάλαιο

Τους τομείς όπου μπορεί το ΚΙΝΑΛ, ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση», να βάλει πλάτη στην όποια επόμενη κυβέρνηση, ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες βράδυ στο «Alpha», στο όνομα της «εθνικής συνεννόησης», όπως κατονόμασε τη στοίχιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Μίλησε συγκεκριμένα για τις πλειοψηφίες που θα χρειαστούν για συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και «εταίρους» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ολα για την «πολιτική σταθερότητα», την οποία χαρακτήρισε «το κλειδί για να υπάρξει ανάπτυξη, να έρθουν επενδυτές». «Το αντιλαμβανόμαστε απόλυτα», διαβεβαίωσε ντόπια και ξένα κέντρα, «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, κάλεσε σε ενότητα, πάνω βέβαια στη γραμμή που καθορίζουν οι «ισχυρές συμμαχίες», όπως τις χαρακτήρισε, της ντόπιας αστικής τάξης, ΝΑΤΟ και ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά ζητήματα αν υπάρχει ενιαίο εθνικό μέτωπο», να στοιχηθεί ο λαός στα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης, και ότι θεωρεί πως υπηρετούνται αποδοτικότερα.

«Ανακρίβειες»;

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» δημοσιοποίησε ο Γ. Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ25, με αφορμή το δημοσίευμά μας του Σαββατοκύριακου με τίτλο «Το "χρήσιμο" κόμμα του κ. Βαρουφάκη».

1ον: Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ανακρίβεια αυτό που γράψαμε, ότι στις 10 Ιουλίου έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία ψήφισε ΝΑΙ στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και το οποίο ήταν η νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM, η οποία συνοδευόταν από σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία υπήρχαν αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων.

Θυμίζουμε λοιπόν πως: Στην εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, που είχε ένα και μοναδικό άρθρο, υπήρχαν δύο κείμενα στα Αγγλικά. Το ένα κείμενο ήταν η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Το δεύτερο ήταν ένα κείμενο που περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του κ. Βαρουφάκη να πάρει, ως προϋπόθεση για το νέο δάνειο από τον ESM! Ανάμεσα σε αυτά ήταν βεβαίως και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και οι μειώσεις στις συντάξεις. Αρα, όχι μόνο γνώριζε ...γενικά... ότι ο «Ευκλείδης» πάει να διαπραγματευτεί, αλλά επίσης γνώριζε πολύ συγκεκριμένα πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτεί και τι έχει αποδεχτεί ήδη η κυβέρνησή του.

2ον: Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως είναι ανακρίβεια η αναφορά του «Ριζοσπάστη» ότι στο Γιούρογκρουπ «...ο Βαρουφάκης προσπαθούσε να αποδείξει στους "εταίρους" ότι η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά το ΝΑΙ, παρόλο που θα καλέσει τον κόσμο να πει ΟΧΙ».

Θυμίζουμε μόνο δύο αποσπάσματα από την ομιλία Βαρουφάκη στο περίφημο Γιούρογκρουπ στα τέλη Ιουνίου:

«Κάποιοι ανησυχούν ότι μια ψήφος στο "ναι" θα είναι μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας (μιας και θα προτείνουμε ψήφο στο "όχι"), και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούμε να υποσχεθούμε στο Γιούρογκρουπ ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαστε αφοσιωμένοι δημοκράτες. Εάν ο λαός μάς δώσει καθαρή εντολή για να υπογράψουμε τις προτάσεις των θεσμών, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πράξουμε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση».

«(...) Συνάδελφοι, η άρνησή σας για επέκταση του προγράμματος για μερικές εβδομάδες ώστε να δώσουμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να μελετήσει ήσυχα και με ηρεμία την πρόταση των δανειστών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τις δεχθεί (σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση), θα πλήξει μόνιμα την αξιοπιστία του Γιούρογκρουπ ως ενός οργάνου δημοκρατικών αποφάσεων το οποίο αποτελείται από κράτη - μέλη που μοιράζονται όχι μόνο ένα κοινό νόμισμα, αλλά και κοινές αξίες».

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνος του ταυτίστηκε με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ3 και την αναφορά του στο ΚΚΕ: «Ο κ. Τσίπρας, ευρισκόμενος προφανώς σε αμηχανία και σύγχυση, αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν τον ταυτίζει το ΚΚΕ με τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά. Μόνος του ταυτίστηκε, με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε και το 3ο μνημόνιο που μαζί ψήφισαν, δίνοντας το δικαίωμα στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, να κουνάνε το δάχτυλο και απογοητεύοντας προοδευτικό, αριστερό κόσμο.

Μόνο μεγαλύτερη οργή προκαλεί σ' αυτόν τον κόσμο η αναφορά ότι η κυβέρνησή του ακολούθησε πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, τη στιγμή που εφάρμοσε μια σκληρή ταξική πολιτική, που έφτασε ακόμη και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ από την άλλη έδωσε απλόχερα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο για το σύνθημα "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", του υπενθυμίζουμε ότι είναι ιστορικά δικαιωμένο. Η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή, που ανάμεσα σε άλλα, εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του κατ' εντολή των Αμερικανών, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας μοιράζεται σήμερα "κοινές αξίες"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ