ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Μειωμένα κονδύλια ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις

Χωρίς καμιά εγγύηση και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας για τους Παιδικούς Σταθμούς
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας για τους Παιδικούς Σταθμούς
Τη μείωση κατά 15 εκ. ευρώ των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που αφορούν στο πρόγραμμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου.

Επί της ουσίας, ανήγγειλε ότι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν και φέτος από το πρόγραμμα, ενώ όσοι «τυχεροί» κερδίσουν μια θέση ενδεχόμενα να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το μειωμένο προϋπολογισμό. Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη για τη χρηματοδότηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και των παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, πέρσι είχαν γίνει δεκτές οι αιτήσεις για 68.000 παιδιά και διατέθηκαν 178 εκ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό, για τον ίδιο αριθμό παιδιών θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 162 εκ. ευρώ. Η δραστική αυτή μείωση των κονδυλίων, κατά 16 τουλάχιστον εκ. ευρώ, αποδίδεται από τον υπουργό στη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» και στην «αναπροσαρμογής αμοιβών». Σε ανατροπές δηλαδή που σχετίζονται με το λεγόμενο «κόστος εργασίας» υπέρ των εργοδοτών.

Να σημειωθεί ότι πέρσι είχαν κατατεθεί 90.000 αιτήσεις, δηλαδή έμειναν εκτός προγράμματος περισσότερα από 21.000 παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης, φέτος αναμένονται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 120.000, που σημαίνει ότι το 50% των παιδιών θα μείνουν «εκτός»! Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο υφυπουργός Εργασίας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και εναπόθεσε στους χορηγούς την προοπτική να «ανοίξουν» κάποιες παραπάνω θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. Οπως είπε, «οι πιθανοί πρόσθετοι πόροι που θα προέλθουν από προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και οι χορηγίες, όπως και πέρσι, οι οποίες ενίσχυσαν τον αριθμό, θα έρθουν και φέτος να προσθέσουν στα 68.000 παιδιά περισσότερα παιδιά προς ένταξη. Γιατί πρέπει να το πούμε, με τη χορηγία του ιδρύματος Στ. Νιάρχου πέρσι προστέθηκαν περίπου 3.000 παιδιά. Και ευελπιστούμε και φέτος ότι όχι μόνο το συγκεκριμένο ίδρυμα αλλά και άλλα ιδρύματα θα μιμηθούν αυτήν την προσπάθεια»!

Ανέφερε ακόμα ότι «πράγματι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χρηματοδότηση που μας εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ και στο συνολικό κόστος του προγράμματος. Και έτσι θα έχουμε το ποσό αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ανακατανομή».

Στον αέρα το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε ό,τι αφορά τους 3.600 εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι, όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, είναι απλήρωτοι από 6 ως 9 μήνες, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «το αργότερο ως τις 4 Ιουλίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων μέχρι και το Μάη, που αντιστοιχεί σε ένα ποσό ύψους 40 εκ. ευρώ» και ότι «θα έρθει ρύθμιση για την ανανέωση των συμβάσεων».

Αργότερα, σε άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, αναφερόταν ότι «ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ, 45 εκατ. από το υπουργείο Εργασίας και 15 εκατ. από το Υπουργείο Εσωτερικών». Παρά την παράθεση αριθμών, πουθενά δεν αναφέρεται ότι εξασφαλίζεται τόσο η συνέχιση του προγράμματος, όσο και ότι οι εργαζόμενοι στο εξής θα πληρώνονται κανονικά.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε χορηγίες και σε "ευεργέτες" για να καλύψουμε τέτοιες ανάγκες του λαού μας. Είναι γνωστό ότι πέρσι οι δήμοι ζητούσαν 250 εκατομμύρια για το σχεδιασμό που είχαν να καλύψουν ανάγκες των παιδιών αλλά και ηλικιωμένων ατόμων. Δόθηκαν πέρσι 180 εκ., άρα λοιπόν απέχει πολύ από αυτές τις ανάγκες που πραγματικά υπήρχαν».

Απαίτησε: «Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς εργαζόμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Στο επίκεντρο η διάλυση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Με κεντρικό άξονα την παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίστηκε στο 5μηνο του 2014 η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη αντιλαϊκή εξέλιξη στήριξε, κατά κύριο λόγο, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες και ως προς το σκέλος των φορολογικών εσόδων, ειδικότερα μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων καθώς και του «ενιαίου φόρου» που επιβάλλεται πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (5μηνο Γενάρη - Μάη 2014):

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες καρατομήθηκαν, αφού δόθηκαν 19,9 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Η μείωση φτάνει σε 2 δισ. ευρώ και ποσοστιαία σε 9,1%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καρατομήθηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ (από 5,7 δισ. πέρσι), με τη μείωση να φτάνει στο 21%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από το 5μηνο έχει διατεθεί το 52,5% της επιχορήγησης που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος προς τον ΟΑΕΕ, το 45,1% προς το ΙΚΑ και το 47,3% προς τον ΟΓΑ.

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 17,3 δισ. ευρώ (από 17,44 δισ. ευρώ πέρσι). Το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) έφτασε στα 16 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν στις κάθε είδους επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα») διαμορφώθηκαν μόλις σε 748 εκατ. ευρώ ή σε 4,7% της συνολικής πίτας των φόρων. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (πετρέλαιο, βενζίνες κ.ά.) διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. (από 1,7 δισ.) και ο ΦΠΑ επί των πετρελαιοειδών σε 821 εκατ. (από 903 εκατ.). Η εμφανιζόμενη μείωση της συνολικής μάζας των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή απηχεί την πτώση του επιπέδου κατανάλωσης.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφεται σε 707 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 970 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις μεθοδεύσεις γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα φορολογικών και άλλων διατάξεων. Σε έγγραφο που εξέδωσε η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος τονίζεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους». Το εν λόγω έγγραφο αφορά, καταρχήν, τη δικαστική απόφαση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλα προβλήματα στις Προνοιακές Δομές

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες για αργίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οι προνοιακές δομές, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος. Παραμένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, κύριο και βοηθητικό), απαξιώνεται ο πάγιος εξοπλισμός των κτιρίων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ., ενώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη αναλώσιμων, όπως υγειονομικό υλικό, καθώς και υλικά καθαριότητας.

Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Παντελεήμων», που χωρίζεται σε τέσσερις δομές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και του παραρτήματος Κιλκίς, καλύπτει περιστατικά από όλη την Ελλάδα για άτομα με κινητικές αναπηρίες (παραπληγία, τετραπληγία κ.ά.), νοητική υστέρηση, περίθαλψη ατόμων τρίτης ηλικίας, κατάκοιτων. Συνεχώς μειώνεται το προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει 131 εργαζόμενοι για 400 περιθαλπτόμενους (κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης). Στις απογευματινές βάρδιες απασχολούνται 14 εργαζόμενοι και στις νυχτερινές μόλις 7. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

«Εισφορές υπέρ τρίτων»

Να διαμορφώσει κλίμα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Με το «επιχείρημα» για «μείωση των τιμών και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας», προχώρησαν στη λειτουργία ιστοσελίδας όπου οι «πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων». Αλήθεια, δεν τους ξέρει το κράτος και βάζει τους εργαζόμενους να τους καταγράψουν; Οχι. Είναι μια ύπουλη μέθοδος, που αφενός φέρνει σε αντιπαράθεση μεταξύ τους τμήματα των εργαζομένων και αφετέρου πάει να τεκμηριώσει μέσω των εργαζομένων την κατάργησή τους, που θα είναι σε βάρος άλλων εργαζομένων, αφού, μια σειρά από εισφορές υπέρ τρίτων, αποτελούν πηγές εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τους ΟΤΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org