ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αύριο η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης για τον Μπρεχτ

Εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2013, θα γίνει αύριο Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Ανοιχτό θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Ιωαννίνων - Λόφος Κολωνού). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Πέμπτης είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και περιλαμβάνει:

Στο Α' ΜΕΡΟΣ:

Μουσική παράσταση: Κείμενα Μπ. Μπρεχτ - μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου.Σκηνοθετική Επιμέλεια:Κώστας Καζάκος.Ενορχήστρωση:Στέφανος Χατζηαναγνώστου.Διαβάζουν οι ηθοποιοί:Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη.Τραγουδούν:Σύλβια Καπερνάρου, Θοδωρής Καρέλλας, Ερση Φτούλη.Παίζουν οι μουσικοί:Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (Φλάουτο).

Ακόμα, θα ακουστούν τα ακόλουθα μελοποιημένα ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου:

  • Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Θ. Μικρούτσικος)
  • Ποτάμι ο Μολδάβας (Χ. Αϊσλερ)
  • Η μπαλάντα του έμπορα (Θ. Μικρούτσικος)
  • Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου (Θ. Μικρούτσικος)
  • Το τραγούδι της ενότητας (Χ. Αϊσλερ)
  • Το τραγούδι της αλληλεγγύης (Χ. Αϊσλερ)

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός ότι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά προσαρμοσμένα στα ελληνικά, σε μουσική Χανς Αϊσλερ: «Το τραγούδι μιας Γερμανίδας μάνας» (Χ. Αϊσλερ). «Εγκώμιο στη μάθηση» (Χ. Αϊσλερ). «Εγκώμιο στη διαλεκτική» (Χ. Αϊσλερ).

Θα διαβαστούν τα ποιήματα: «Ο φωτισμός», «Δίκαια κυνηγημένος», «Η εξαίρεση και ο κανόνας», «Αυτή η ανεργία», «Εγκώμιο στη μάθηση», «Θέατρο, τόπος ονείρων», «Εγκώμιο στη διαλεκτική».

Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του Μπρεχτ: «Η Μάνα», «Μικρό όργανο για το θέατρο», «Ιστορίες του κ. Κόινερ», καθώς και από τη συλλογή κειμένων του με τίτλο «Για την τέχνη και την πολιτική».

Στο Β' ΜΕΡΟΣ:

Θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στο Γ' ΜΕΡΟΣ:

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ. «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα». Μία παραγωγή του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το Επιστημονικό Συνέδριο, 2013.

  • Πληροφορίες για την πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης:

Τρόλεϊ 12 (Ζάππειο - Περιστέρι) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή Α13 (Ομόνοια - Κηπούπολη) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή (κυκλική) 057 (Ομόνοια - Λόφος Σκουζέ) - στάση Ηλέκτρας.

Ο πλησιέστερος σταθμός Μετρό είναι αυτός του Μεταξουργείου.

Αφιερωμένη στη μνήμη του Θ. Καρακατσάνη

Σκηνή από το «Θάνατο του εμποράκου»
Σκηνή από το «Θάνατο του εμποράκου»
Δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 30 Ιούνη από το θάνατο του σπουδαίου μας ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη. Ο Θύμιος Καρακατσάνης, γεννημένος μεγάλος θεατρίνος, αλλά και «βαφτισμένος» στο επαγγελματικό του ξεκίνημα και αναβαπτιζόμενος σε όλη τη διαδρομή του στον - παντοτινά αστείρευτο - «ποταμό» της αριστοφανικής κωμωδίας, διήνυσε μια πορεία γόνιμη, δημιουργική, πορεία προσφοράς και διαλόγου με το θεατρόφιλο κοινό που τον αγκάλιασε με μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Γι' αυτό και κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η νεοσυσταθείσα Θεατρική Ομάδα του παρουσιάζουν την (πρώτη τους) παράσταση «Η Εύελπις του αιώνα» της Ρούλας Καρακατσάνη (από το ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις «Καστανιώτη»), Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29 Ιούνη στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός). Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, τηλ.: 210.3428.650. Είσοδος ελεύθερη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη. Ο Σύλλογος τιμώντας τη μνήμη του θα στηρίξει οικονομικά το Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».

Πρόκειται για μια συρραφή διηγημάτων - με τη μορφή των μονολόγων και όχι μόνο - μέσα από τα οποία η συγγραφέας καταγράφει τη διαδρομή της ηρωίδας της ανάμεσα στα τοπία των «κοινών πόνων και ευχαριστήσεων» (Α. Καμί), ανιχνεύοντας το ανθρώπινο που εξακολουθεί - όπως λέει και ο ποιητής Καρούζος - να είναι «...δρόμος!».

Σκηνοθεσία, επιλογή κειμένων, δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά, κοστούμια, φώτα, μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Παίζουν: Μαρία Καραγιάννη, Τζίνα Καπατσόλου, Βάλια Λασηθιωτάκη, Αννα - Μαρία Μανιού, Δημήτρης Μπραζιώτης. Ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Ακορντεόν: Απόστολος Μάγγανος. Τραγούδι: Μαρία Βασιλοπούλου.

60χρονα ... Μαίρης Λίντα

«60 χρόνια και... Μαίρη Λίντα». Αυτό τον τίτλο φέρει η συναυλία της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Μαίρης Λίντα, σήμερα (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθετική επιμέλεια Θωμά Μοσχόπουλου, μουσικό συντονισμό Κορνήλιου Σελαμσή, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, ηχητικό σχεδιασμό Αλέξη Πολίτη.

Την Μαίρη Λίντα, μια ερμηνεύτρια από τους τελευταίους «μύθους» της χρυσής εποχής του λαϊκού μας τραγουδιού, με 60χρονη πορεία στο πάλκο, συνοδεύει λαϊκή ορχήστρα: Γιώργος Παγιάτης, Νίκος Καπηλίδης, Αγγελος Παπαδάτος, Μιχάλης Διακογιώργης, Αλέξανδρος Ρούπας, Χριστόφορος Κροκίδης, Σπύρος Βλάχος, Σπύρος Παγιάτης, Γιώργος Χαλκιαδάκης, Αλέξανδρος Μανάτος, Νίκος Σακελλαράκης, Μανώλης Καραντίνης, Θανάσης Βασιλάς και 18μελής κλασική ορχήστρα εγχόρδων. Συμμετέχουν: «Apurimac», «Gadjo Dilo», «Imam Baildi» και φωνητικό τρίο: Νίκος Κοτενίδης, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος.

Το πρόγραμμα της «μούσας» του Μανώλη Χιώτη θα «καθρεφτίσουν» μεγάλες επιτυχίες της από το 60χρονο μουσικό ταξίδι της, με επίκεντρο τραγούδια των Χιώτη, Θεοδωράκη και Χατζιδάκι.

Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Θέατρο των Βράχων

Συναυλία στο Θέατρο των Βράχων - «Μελίνα Μερκούρη» στο Βύρωνα θα δώσει ο Σωκράτης Μάλαμας, σήμερα, Τετάρτη 25 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων». Ο Μάλαμας, αυθεντικός και πηγαίος, περιπλανιέται με τον δικό του τρόπο σε μουσικά σταυροδρόμια, όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση, λαϊκά και ροκ ακούσματα και εμφανίζεται στη σκηνή χωρίς πρόγραμμα και «πρέπει» αφού γνωρίζει τα συστατικά εκείνα που κάνουν τις βραδιές αξέχαστες...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ