ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή ξεκινάει το Διήμερο στο ΦΙΞ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Από προηγούμενο Διήμερο στο ΦΙΞ
Από προηγούμενο Διήμερο στο ΦΙΞ
Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιούνη θα γίνουν οι φετινές εκδηλώσεις του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου για Ελληνες και μετανάστες που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, συνεχίζονται οι εξορμήσεις των Οργανώσεων. Η ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες, σε μια προσπάθεια να φτάσει το μήνυμα του Διημέρου στους μετανάστες και στη δική τους γλώσσα.

Τις εξορμήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν μετανάστες συνεχίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής. Εκεί που Ελληνες και μετανάστες αντιμετωπίζουν την απληρωσιά, την ανασφάλιστη δουλειά, τις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις, την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης. Το κάλεσμα έχει φτάσει, μεταξύ άλλων, στους κλάδους του Μετάλλου, της Κλωστοϋφαντουργίας, του Τύπου - Χαρτιού, των Τροφίμων. Χτες, εξορμήσεις έγιναν σε εταιρείες ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής σημειώνει: «Μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να πιστέψουμε τα ψέματα των αφεντικών και να φαγωθούμε μεταξύ μας, να υποταχθούμε. Η άλλη να ανασυντάξουμε το κίνημά μας. Να οργανώσουμε κοινό αγώνα. Να παλέψουμε για την προστασία των ανέργων, ενάντια στις μειώσεις μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις. Να μην περάσουν οι νέες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις. Για να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι φτωχού από τους τραπεζίτες. Για να μην κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία.

Η καπιταλιστική ΕΕ ανοιγοκλείνει την πόρτα της μετανάστευσης ανάλογα με το συμφέρον των αφεντικών. Τις προηγούμενες δεκαετίες "άνοιξαν" τις πόρτες τους στους μετανάστες για να μεγαλώσουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Χρησιμοποίησαν τους μετανάστες για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Τώρα που η κρίση εκτόξευσε την ανεργία και οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά και για τους ντόπιους, τώρα θέλουν "ελεγχόμενη μετανάστευση" γι' αυτό και ονομάζουν ανθρώπους "λαθραίους", όπως ακριβώς κάνουν με τα εμπορεύματα!».

Συνταγματικό το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού

Για «ρωγμή στη λογική των μνημονίων» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ όσον αφορά στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούσε την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, δηλαδή της κυβερνητικής παρέμβασης με την οποία περικόπτονταν οι κατώτεροι μισθοί, καταργούνταν η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ και υπονομεύονταν το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ όχι μόνο δεν αποτελεί «ρωγμή» αλλά επικυρώνει όλες τις βασικές ανατροπές που έχει επιβάλλει η ΠΥΣ, κάνοντας ακόμα πιο επίκαιρη την ανάγκη οι εργαζόμενοι, με την οργάνωση και τον αγώνα τους, να την καταργήσουν στην πράξη. Μοναδική εξαίρεση στην απόφαση είναι η ακύρωση του άρθρου 3 (παρ. 1,2, και 4) της ΠΥΣ, με την οποία γίνεται και πάλι δυνατό το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία.

Σημειώνεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις που ακυρώθηκαν είχε καθιερωθεί το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών (άρθρο 3 παρ. 1), η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιορισθεί αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, με απαγόρευση ρύθμισης οποιουδήποτε άλλου ζητήματος, ακόμη και διατηρητικών ρητρών (άρθρο 3 παρ. 2), ενώ εκκρεμείς προσφυγές στον ΟΜΕΔ, αν μεν είχαν κατατεθεί μονομερώς ετίθεντο στο αρχείο, ενώ αν είχαν κατατεθεί με κοινή συμφωνία κρίνονταν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΠΥΣ 6/2012 (άρθρο 3 παρ. 4).

Ολο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο της ΠΥΣ παραμένει σε ισχύ, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να απειλεί ότι ...θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κινητοποίηση των ΕΒΕ ενάντια στη φοροαφαίμαξη

Κινητοποίηση ενάντια στη φοροεξόντωση οργανώνουν, σήμερα, Τετάρτη, στις 8 π.μ., στην Εφορία Αγίων Αναργύρων, η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ) και η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Περιστερίου. Διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία, μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις, απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο Δημόσιο, στις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία, κ.ά.

Μέτρα για τον καύσωνα ζητάει το ΕΚ Λάρισας

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον επερχόμενο καύσωνα διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα μέτρα αφορούν ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια κτλ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς, όπου, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή κτλ.) είτε λόγω άλλων παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία να απαιτήσουν μεταξύ άλλων τα εξής: Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Το ίδιο και σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κτλ.). Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών σε ασφυκτικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Αποχή από την εργασία σε συνθήκες καύσωνα των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου, επαρκή διαλείμματα κ.ά.

Χυδαίοι...

Στην ιστοσελίδα «rproject.gr» της ΔΕΑ - συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ - δημοσιεύεται κείμενο του Παντελή Μέλιου, μέλους της Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου. Σε αυτό γράφεται: «Την Πέμπτη 19/6 στο Επιμελητήριο του Αγρινίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα "Διαθεσιμότητες - Απολύσεις και η κατάσταση του Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος". Η εκδήλωση ήταν το πρώτο βήμα συγκρότησης του ΜΕΤΑ (σ.σ. παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και της ευρύτερης αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης. Ακολούθησε βέβαια ανοικτή συζήτηση, που αποτύπωσε (...) και τον αγώνα δεκάδων αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων αγωνιστών (...) των ανένταχτων αριστερών και του ΠΑΜΕ που μας τίμησαν με την παρουσία τους».

Η αθλιότητα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «ταβάνι». Οργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης εμφανιζόταν να είναι το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτήν συμμετείχαν και τρεις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου, που είναι μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βάφτισαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση «πρώτο βήμα συγκρότησης του ΜΕΤΑ» και προσπαθούν να δημιουργήσουν συγχύσεις, επικαλούμενοι την παρουσία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ! Πρόκειται για προβοκάτσια, που τους αποκαλύπτει και πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους.

Το θράσος τους, όμως, δεν προκαλεί εντύπωση. Ετσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τα συνδικάτα: Σαν «εργαλεία» που θα συνδράμουν την ανέλιξή του στην καρέκλα της διακυβέρνησης, σαν μέσο ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων και υποταγής τους στη λογική της διαχείρισης με το μείγμα που αυτός προτείνει. Σ' αυτή του την προσπάθεια, δε διστάζει πουθενά. Στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μοιράζει πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων τις έδρες με τον Φωτόπουλο και στο Αγρίνιο μετατρέπει σε παραμάγαζό του το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στη χυδαιότητα από τον παλιό...


Χ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ