ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
  • Ο εκφυλισμός και η «συζήτηση» μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών κυριάρχησαν στο συνέδριο της ΔΟΕ
  • Σήμερα ξεκινάει το συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ολοκληρώθηκε, χτες, το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αλλά η συζήτηση που έγινε ήταν μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Στην ουσία δεν μπήκε πρόγραμμα δράσης και οι διαδικασίες αναλώθηκαν σε «καυγάδες» και στο ύψος της συνδρομής των εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την τακτική των άλλων παρατάξεων, που θέλησαν να κρατήσουν τη συζήτηση εντός των τειχών του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) και τις Παρεμβάσεις, που «έπαιζαν» με το ποσό της συνδρομής, ενώ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, πήραν πρωτοβουλία να διακοπεί το συνέδριο την πρώτη μέρα για να συμμετάσχουν στις «κινητοποίησης» της συμβιβασμένης και εργοδοτικής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν σημαντική άνοδο στις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα τα ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) έλαβαν 7.310 ψήφους στους Συλλόγους, ενώ το 2009 είχαν 6.562 ψήφους, αυξάνοντας το ποσοστό τους από 11,3% σε 13,9%, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους στο συνέδριο από 54 (το 2009) σε 68.

Μετά τις χτεσινές αρχαιρεσίες στο συνέδριο της ΔΟΕ το ΠΑΜΕ έλαβε 68 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ της ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ πήρε 212 ψήφους και 4 έδρες (από 252 και 5 έδρες), η ΔΑΚΕ 179 ψήφους και 4 έδρες (από 226 και 4 έδρες), οι Παρεμβάσεις 91 ψήφους και 2 έδρες (από 63 και 1 έδρα), η Συνεργασία 36 και καμία έδρα (δεν είχε έδρα), ενώ 5 ψήφους πήραν διάφοροι και 2 οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Για το ΔΣ της ΔΟΕ ψήφισαν 600 αντιπρόσωποι και υπήρχαν 5 άκυρα και 2 λευκά.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μίλησαν για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, το «νέο» καλλικρατικό σχολείο της «αγοράς», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα προβλήματα των νέων εκπαιδευτικών, ζητήματα της προσχολικής και ειδικής αγωγής. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο τι είδους κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Απ' το συνέδριο της ΔΟΕ φάνηκε ο εκφυλισμός που καλλιεργείται και η ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, κίνημα που να στοχεύει την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματά της. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα παλέψουν ενάντια στον εκφυλισμό, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών μέσα στους αγώνες και το κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην πράξη, μέσα στην ταξική πάλη.

Σήμερα ξεκινά και η ΟΛΜΕ

Σήμερα ξεκινά το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Στον πίνακα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα απ' τις εκλογές στις ΕΛΜΕ. Σημειώνεται πως σε 21 ΕΛΜΕ οι δυνάμεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις) «κατέβηκαν» μαζί και το εκλογικό τους αποτέλεσμα «βγαίνει» με αναγωγή στις αρχαιρεσίες στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια. Η συνεργασία των δύο δυνάμεων φαίνεται πως έχει και συνέχεια. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΕΛΜΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκλέγουν δεύτερη έδρα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (από μια έδρα), αλλά όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, και αφαίρεσης της δεύτερης έδρας απ' το ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία) σχεδιάζουν να πριμοδοτήσουν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις), ώστε να βγάλει αυτή τη δεύτερη έδρα. Τον σχεδιασμό κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και ζήτησαν να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις. Φαίνεται πως η αφαίρεση της δεύτερης έδρας απ' το ΠΑΜΕ «ψήνεται»....

Γενικότερα, πάντως, η κοινή κάθοδος των δυνάμεων ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε 35 Συλλόγους στη ΔΟΕ και 21 ΕΛΜΕ στην ΟΛΜΕ αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του οπορτουνισμού ιδεολογικά και πολιτικά και προσανατολισμό έχουν και στόχευση. Οπως συχνά έχει τονίσει το ΠΑΜΕ τα λεγόμενα κοινά ενωτικά σχήματα της Αριστεράς είναι «όχημα» ενσωμάτωσης του εκπαιδευτικού κινήματος και επιδιώκουν να «χτυπήσουν» τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Διαβούλευση» υπονόμευσης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Το υπουργείο Παιδείας, με μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει πως έχει σκοπό να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε... ανάμνηση, απάντησε στην προχτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταργήσει και τυπικά τα δύο βιβλία ανά μάθημα, προωθώντας το ένα βιβλίο ανά μάθημα! Το υπουργείο ανακοίνωσε, μάλιστα, πως για το θέμα των συγγραμμάτων και γενικότερα την πρόσβαση σε βιβλία και πηγές για τους φοιτητές και τους σπουδαστές θα ξεκινήσει «διαβούλευση» τις επόμενες μέρες. «Η νοοτροπία των λίγων βιβλίων στο ράφι του φοιτητή πρέπει να δώσει τη θέση της στη νοοτροπία τού "χρησιμοποιώ μια πλούσια, ενημερωμένη και σύγχρονη Βιβλιοθήκη"», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Η «μετάφραση» της παραπάνω «ωραίας» περιγραφής σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό των δωρεάν συγγραμμάτων με «όχημα» το «πολλαπλό σύγγραμμα».

Το υπουργείο Παιδείας δε βρήκε χώρο σε μια ανακοίνωση τριών σελίδων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως υπάρχει πρόθεση να περιορίσει τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στο ένα βιβλίο ανά μάθημα. Μάλλον γιατί τα σχέδιά του πάνε πολύ παραπέρα... Ανεξάρτητα, πάντως, από τα - υπαρκτά - «παιχνίδια» εκδοτών και κάποιων καθηγητών (που το υπουργείο υποκριτικά «χτυπά») ο σκοπός είναι οι «μπίζνες» με τα συγγράμματα να περάσουν σε άλλα επίπεδα. Το υπουργείο μιλάει για ενίσχυση της «πρόσβασης μέσω του Διαδικτύου στις ηλεκτρονικές πηγές» κλπ, ενίσχυση του ρόλου «Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ανάδειξή τους ως κεντρικού εργαλείου εντός των Ιδρυμάτων μέσω του εμπλουτισμού τους με σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία». Μάλιστα, «κλείνει το μάτι» στους μεγαλοεκδότες υποστηρίζοντας ότι «είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων η συνεργασία για την προώθηση των αλλαγών».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτα λιγότερο από τα πάντα για τη μόρφωσή τους: Δωρεάν διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις πηγές, εξοπλισμένες βιβλιοθήκες με πλήρη βιβλιογραφία και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τις σπουδές τους.

Υποσχέσεις περί προγραμματισμού

Συσκέψεις για τον «προγραμματισμό για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, τη σχολική χρονιά 2011-12» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, θα καλύψει ...τα πάντα! Θα προγραμματιστούν οι διαδικασίες για το διορισμό των μόνιμων εκπαιδευτικών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου «ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών, που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις/ παραιτήσεις των εκπαιδευτικών κ.ά.

Ανεξάρτητα πάντως απ' τις υποσχέσεις και «σχέδια» του υπουργείου η κατάσταση στα σχολεία προβλέπεται να είναι δραματική, αφού, η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου παραδέχτηκε, την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά έναν πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να πληρωθούν τώρα οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ!

Να καταβληθούν άμεσα, εδώ και τώρα, τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εκπαιδευτικούς των Δημοσίων ΙΕΚ, απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία επισημαίνει: «Τα τρία τελευταία χρόνια οι καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ είναι απλήρωτοι! Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Παιδείας γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Η πλειοψηφία των καθηγητών στα Δημόσια ΙΕΚ εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας. Ενας μικρός αριθμός εκπαιδευτικών είναι μόνιμοι, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά. Και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι.

Η δουλειά με την ώρα και μάλιστα απλήρωτη, η δουλειά κάτω από άθλιες συνθήκες στα ΙΕΚ δεν αποτελούν τυχαίο φαινόμενο. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ. Συμφωνούν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Θέλουν τον εργαζόμενο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα φτηνό, χωρίς δικαιώματα, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η στροφή στην κατάρτιση, δηλαδή η παροχή εφήμερων και ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων, που έχει ανάγκη η αγορά, είναι βασικός στόχος κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι η πολιτική της "διά βίου κατάρτισης", για την οποία δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ πληρώνουν δίδακτρα, οι εκπαιδευτικοί είναι ωρομίσθιοι και μάλιστα απλήρωτοι», αναφέρει η Γραμματεία, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ