ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας

Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες και τη βάρβαρη πολιτική που καταδιώκει Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με θέμα: «Οι οικονομικοί μετανάστες, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι θέσεις του ΚΚΕ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος για το ζήτημα. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν και πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για:

1. Μαζικές συλλήψεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέσω εκτεταμένων επιχειρήσεων - "σκούπα" και 12μηνη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην ΕΕ έχει αποφασισθεί το 18μηνο, ενώ στη χώρα μας έως τώρα ισχύει το 3μηνο. Προοπτική, η απέλαση στις χώρες απ' όπου προέρχονται ή στις χώρες - πέρασμα.

2. Προσφυγή στην υποκριτική αλληλεγγύη της ΕΕ για τη σύναψη νέων συμφωνιών επανεισδοχής και την ενεργοποίηση της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.

3. Φύλαξη των συνόρων από τη FRONTEX.

4. Επεξεργασία ενός πιο αντιδραστικού πλαισίου για τους πρόσφυγες.

Καταδικάζουμε τη μεθοδευμένη προσπάθεια να ενοχοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες για την αυξανόμενη ανεργία, για την κοινωνική εγκληματικότητα. Ταυτίζουν το μετανάστη με τον κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως λέγεται. Η ανοικτή ή συγκαλυμμένη ρατσιστική φιλολογία και παραφιλολογία που περνάει από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγεί τελικά στο κυνήγι κεφαλών, σε υπονόμευση της προσπάθειας κοινής δράσης και αγώνα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκεύματος, και βεβαίως ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων και γενικότερα συνθηκών και τομέα δουλειάς.

Μετανάστες εργάτες, μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, παρακολουθούν τη συνέντευξη Τύπου
Μετανάστες εργάτες, μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, παρακολουθούν τη συνέντευξη Τύπου
Η κυβέρνηση προεκλογικά άφησε συνειδητά ελεύθερο το έδαφος στη δηλητηριώδη, ύπουλη, ρατσιστική προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ. (ανεξάρτητα των τάχα χαμηλών τόνων που χρησιμοποιεί), ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος. Μετεκλογικά αξιοποιεί την προπαγανδιστική συναυλία του ΠΑΣΟΚ περί "μηδενικής ανοχής". Σύμμαχος στην αντιμεταναστευτική πολιτική αναδεικνύονται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης που, άλλα με κακότεχνο και άλλα με περίτεχνο και καμουφλαρισμένο τρόπο, υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε ένα είδος πλύσης εγκεφάλου, ώστε τα μέτρα κατά των μεταναστών να συναντήσουν την ανοχή έως την ενεργητική υποστήριξη των εργαζομένων, ώστε να χάσουν από τα μάτια τους τη βασική αιτία της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης ως κύριου παράγοντα για την έξαρση της ανεργίας, την ανασφάλεια και τη φτώχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της ΕΕ είναι ο χώρος αναζήτησης λύσης, κάτω από την επίδραση της χρόνιας ευρω-λαγνείας.

Τα κυβερνητικά μέτρα δε συνιστούν πρωτοτυπία, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τη γενική γραμμή της ΕΕ και ειδικά με το ευρωενωσιακό Σύμφωνο για το άσυλο και τη Μετανάστευση.

Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν και ακολουθούν διπρόσωπη τακτική, ανάλογα με τη συγκυρία απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα. Από τη μια μεριά, προσέλκυσαν με διάφορους τρόπους μετανάστες, για να καλυφθούν ελλείψεις εγχώριων εργατικών χεριών στην ύπαιθρο, αλλά κυρίως, γιατί μέσω των αλλοδαπών έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης. Από την άλλη, ανάλογα με την πρόοδο της ανεργίας ή για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, σε διάφορες χώρες βάζουν εμπόδια στην υποδοχή μεταναστών, τους αφήνουν στο έλεος των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων του εγκλήματος και της διαφθοράς. Η λεγόμενη πολιτική της "πολυπολιτισμικότητας" είναι ο φερετζές στην άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών και στην πολιτική καταδίωξής τους.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Κατευθυντήρια θέση του ΚΚΕ είναι ότι η εργατική τάξη της χώρας μας, συνολικά οι εργαζόμενοι που υποφέρουν, έχουν τον ίδιο κοινό αντίπαλο με τους εργάτες και εργάτριες, τους άλλους εργαζόμενους που μην μπορώντας να ζήσουν στη χώρα τους αναγκάστηκαν στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης αλλού, ένα φαινόμενο που είναι συνυφασμένο με τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανήκουν σε εκείνες τις κυβερνήσεις που συνέβαλαν στην έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος στη 10ετία του '90.

Επομένως:

1. Ενα το κρατούμενο πρέπει να είναι ότι 200 εκατομμύρια είναι μετανάστες, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης και 16 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, με βάση τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δηλαδή πάνω από το 3% του παγκοσμίου πληθυσμού. Είναι ψέμα, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατακλύζουν τη λεγόμενη καπιταλιστική Δύση. Το 80% φιλοξενείται στις γειτονικές χώρες που είναι εξίσου φτωχές. Η αύξηση των μεταναστών και προσφύγων οφείλεται στην καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στον υποκινούμενο εμφύλιο όπως στη Σομαλία, στις χώρες που υπάρχει ληστρική εκμετάλλευση, όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία. Αρα είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, γι' αυτό και οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους δεν είναι σε θέση παρά μόνο με τη συκοφαντία, την καταστολή και κυρίως με την πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό. Θα ήταν σαν να απαρνούνται ένα μέσο πρόσθετης κερδοφορίας, ένα μέσο διχασμού και αποπροσανατολισμού.

2. Δε δεχόμαστε την υποκριτική προπαγάνδα ότι δεν επιτρέπεται τα σύνορά μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι, όταν ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ, και κυρίως κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης επί κυβέρνησης Σημίτη, συμφωνία που δεν έχει αρνηθεί και αναιρέσει η ΝΔ αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ. "Σουρωτήρι" έγιναν τα ελληνικά σύνορα και εδάφη με τη διέλευση των δολοφονικών αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ.

3. Με τα σημερινά δεδομένα, η θέση για απώθηση των μεταναστών στα σύνορα σημαίνει κατακόρυφη αύξηση των θανάτων στα σύνορα και στο Αιγαίο και κατακόρυφη αύξηση των δαπανών με βάση το λεγόμενο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων και το αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου και εξόδου.

4. Τα οξυμένα προβλήματα του κέντρου και των συνοικιών της Αθήνας και της Πάτρας θα αξιοποιηθούν για γενικευμένες διώξεις μεταναστών, αλλά κα για το πέρασμα προειλημμένων αποφάσεων να μετατραπεί το κέντρο σε χώρο υπηρέτησης των επιχειρηματικών και ιδιωτικών δραστηριοτήτων υψηλών εισοδημάτων, να κρυφτεί η φτώχεια μακριά από το κέντρο. Η δίωξη κατά των μεταναστών ή των αποκαλούμενων "λαθρομεταναστών" θα οδηγήσει στη γιγάντωση της παρανομίας και της ημιπαρανομίας, των διάφορων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Η ανοχή της δραματικής κατάστασης στο Εφετείο δεν είναι τυχαία. Καραδοκούν τα ίδια συμφέροντα που έδρασαν και δρουν για αγορά φιλέτων γης αντί πινακίου φακής, στο Γκάζι, στο Βοτανικό, στου Ψυρρή.

5. Είναι ψέμα ότι οι μετανάστες κοστίζουν. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται ως μέσο για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η ελληνική εργατική δύναμη. Στην ΕΕ εκτιμούν ότι χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες, για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα και για να ικανοποιηθούν οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή της στρατηγικής του κεφαλαίου.

6. Το πρόβλημα της άρνησης χορήγησης άδειας να περάσουν μετανάστες σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως χώρο προσωρινής παραμονής, οφείλεται στη συνθήκη Σένγκεν και στον Κανονισμό του Δουβλίνου, δηλαδή στην ΕΕ. Σύμφωνα με αυτές, όποιος αλλοδαπός συλλαμβάνεται για παράνομη είσοδο φακελώνεται, είναι ανεπιθύμητος σε όλη την ΕΕ, γι' αυτό και οι μετανάστες στη μεγάλη τους πλειοψηφία κρύβουν την ταυτότητά τους. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχει καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη Σομαλία, να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ενώ δε δίνεται άσυλο ούτε σε έναν στους 100 αιτούντες. Για να μειωθεί η εγκληματικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί η νόμιμη διαμονή τους, ώστε να διεκδικήσουν μια έστω ανεκτή ζωή και να μην πέφτουν στα κυκλώματα του εγκλήματος και της πορνείας, της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι μετανάστες να γίνουν πηγή δύναμης του κινήματος

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στη δική τους ευθύνη την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκαλεί το μεταναστευτικό. Είναι προϋπόθεση για να μη γίνει το άλλοθι για νέα μέτρα κατά των εργαζομένων, για το διαίρει και βασίλευε, για την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής που αποβλέπει στην υποταγή και τη φίμωση του κινήματος.

1. Να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος. Οι μετανάστες ως μέρος του λαϊκού κινήματος, να γίνουν πηγή δύναμης και όχι μοχλός για την ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωσή του. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας και γενικότερα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, άρα παράγοντας ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης. Κάθε άλλη αντιμετώπιση, ως πρόβλημα αποκλειστικά ανθρώπινης αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας ή ως πολιτιστικό ζήτημα δε δίνει διέξοδο και προοπτική. Η κύρια ευθύνη για την ταξική ενότητα ανήκει στην εργατική τάξη της χώρας, στις ταξικές δυνάμεις. Ωστόσο, χρειάζεται προσπάθεια να κατανοήσουν και οι ίδιοι οι μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν άδεια παραμονής, ότι πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι προσπάθεια, ώστε να μην πέφτουν οι νεοεισερχόμενοι αλλά και οι συνάδελφοί τους που ζουν στην Ελλάδα στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα σχέδια ξένων και εγχώριων υπηρεσιών που τους χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς. Να βοηθηθούν, ώστε να αντιμετωπίζουν την πιο στυγνή εκμετάλλευση από τους ομοεθνείς τους που έχουν αναδειχθεί σε εργοδότες - εργολάβους, και επίσης από κυκλώματα που συνεργάζονται με αντίστοιχα εγχώρια.

2. Η κοινή δράση κατά κλάδο με το μετανάστη δεν πρέπει να περιορίζεται στα εργασιακά, συνδικαλιστικά, όσο και αν αυτά αποτελούν το πιο βασικό πρόβλημα. Αφορά την οικογένειά του, το ζήτημα της παιδείας, της περίθαλψης, του διεθνισμού, τη βοήθεια για τη διαβίωση στη χώρα μας, την αντιμετώπιση του ρατσισμού . Την πάλη για να βελτιωθεί η κατάσταση στις πατρίδες τους.

3. Απαιτείται ειδική προσπάθεια κατά κλάδο και στη γειτονιά, ώστε τα παιδιά των μεταναστών, οι νέοι μετανάστες να αντιμετωπίσουν τις ακόμη πιο έντονες γι' αυτούς ταξικές διακρίσεις στο σχολείο, την ανεργία και την υποαπασχόληση, ώστε να πάρουν τη θέση τους, ως η νέα βάρδια της εργατικής τάξης της χώρας μας, να πλαισιώσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε εισηγητικά στα παρακάτω:

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις γιατί δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Οχι στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και την επαναπροώθηση.

7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνο εφόσον το επιθυμούν.

8. Οχι στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ