ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου και χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών τόσο των δυνάμεων καταστολής όσο και του παραστρατιωτικού σώματος Μπασίτζ. Οι υπάρχουσες μαρτυρίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, μιλούν για χρήση και αληθινών πυρών, ενώ αναφέρουν τραυματισμούς και υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήταν σαφώς λιγότεροι από τις προηγούμενες μέρες.

Οι τόνοι έχουν, πλέον, ανέβει σημαντικά και στους κόλπους του θρησκευτικού καθεστώτος. Σε νέα παρέμβασή του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση στα αιτήματα των διαδηλωτών» και κατηγόρησε Βρετανία - ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν τις διαμαρτυρίες.

Ανάλογες κατηγορίες κατά Λονδίνου και CIA εξαπέλυσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Ο δε επικεφαλής των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, Χοσεΐν Μοχσενί Εζάι, τόνιζε ότι έχουν συλληφθεί «δεκάδες άνθρωποι με βρετανικά διαβατήρια» ...συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται η υποβάθμιση των σχέσεων Ιράν - Βρετανίας. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, έριξε «λάδι στη φωτιά», προειδοποιώντας ότι μια επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη σημαίνει επίθεση κατά όλης της ΕΕ.

Από την άλλη ο κύριος «μεταρρυθμιστής» υποψήφιος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δημοσιοποίησε κατάλογο αποδεικτικών στοιχείων για τη νοθεία (όπως ψηφοδέλτια χωρίς επίσημες σφραγίδες, περισσότερα από τους ψηφίσαντες κλπ.), ενώ ο Μεχντί Καρουμπί σε ανοιχτή επιστολή υπογραμμίζει ότι «όσοι υποστηρίζουν τον Αχμαντινετζάντ υιοθετούν θέσεις και συμπεριφορά που θυμίζουν Ταλιμπάν, κάτι που παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως τέθηκαν από τον Ρουχολάχ Χομεϊνί».

Στην αντιπαράθεση εισήλθε, χτες, και η σύζυγος του Μουσαβί, Ζάχρα Ραχναβάρντ, πρώην πρύτανης, που παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί με «στρατιωτικό νόμο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Ομπάμα δέχεται επικρίσεις ότι δε χρησιμοποίησε αρκετά «σκληρή γλώσσα», ενώ διαρρεόταν ότι ο Λευκός Οίκος είχε, ήδη, αποφασίσει και δρομολογήσει, πριν τις προεδρικές εκλογές, συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, για πρώτη φορά, με Ιρανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση των επιθέσεων

Κοριτσάκι στο Αφγανιστάν καμένο από βόμβα φωσφόρου των ΗΠΑ
Κοριτσάκι στο Αφγανιστάν καμένο από βόμβα φωσφόρου των ΗΠΑ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμακώνονται, παράλληλα με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν, οι πυραυλικές επιθέσεις αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, με στόχο δήθεν δυνάμεις των Ταλιμπάν και δεκάδες νεκρούς. Μόνο την Τρίτη, σε πυραυλική επίθεση εναντίον νεκρώσιμης ακολουθίας θυμάτων προηγούμενων επιθέσεων, στο Νότιο Ουαζιριστάν, με στόχο τους «αξιωματούχους των Ταλιμπάν και τον Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ που παρευρίσκονταν», έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι, οι οποίοι παρά τους διάφορους ισχυρισμούς, εκ μέρους των πακιστανικών αρχών, φυσικά και δεν ήταν «Ταλιμπάν», αλλά άμαχοι στην πλειοψηφία τους... Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τους 45, ενώ πολλά πτώματα είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν αναγνωρίζονται...

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, λίγο πριν την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών, που έχει προαναγγελθεί εδώ και μερικές μέρες, χωρίς να γίνουν γνωστές οι απώλειες, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις προτείνουν «συντονισμό ενεργειών» με το στρατό της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ.

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στο Αφγανιστάν, όπου χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος περισσότερων από 60 ανθρώπων σε συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις στις επαρχίες Χελμάντ και Ουρουζγκάν, με τις αφγανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι επτά μόνο ήταν άμαχοι και αυτοί σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν «αντάρτες»...

Στο μεταξύ, ΜΜΕ δημοσιοποιούν καταγγελίες κρατουμένων για βασανιστήρια και εξευτελισμό πρώην κρατουμένων της στρατιωτικής βάσης Μπαγκράμ του Αφγανιστάν από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής. Φυσικά, οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις κατηγορίες με το φαιδρό ισχυρισμό ότι «όλοι οι κρατούμενοι της βάσης Μπαγκράμ είχαν ανθρώπινη μεταχείριση, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές». Ισχυρισμοί που καταρρίπτονται από τις δηλώσεις των κρατουμένων σε ΜΜΕ, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «έκαναν πράγματα που δε θα έκανε κανείς ούτε σε ζώο».

ΚΚΕ
Υπεύθυνος να δώσει διέξοδο ο ιρανικός λαός

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Ιράν σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν στον απόηχο των προεδρικών εκλογών.

Η κατάσταση δεν είναι άσχετη και με την πορεία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, που ολοένα και περισσότερο μετατοπίζουν το κέντρο των ανταγωνισμών και της αστάθειας προς την κεντρική και νότια Ασία. Συνδέεται επίσης με τις αντιθέσεις της αστικής τάξης του ίδιου του Ιράν, με τη διαπάλη που αναπτύσσεται στους κόλπους της για κυριαρχία και για τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε περίπτωση νόθευσης της λαϊκής θέλησης, τη χρησιμοποίηση μέτρων καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά αλληλέγγυο με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Ιράν για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των κοινωνικών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, και την απελευθέρωση των κρατουμένων που παλεύουν για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Απαιτεί τη νομιμοποίηση του Τουντέχ και της ελεύθερης πολιτικής δράσης των κομμουνιστών.

Παράλληλα το ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση που με πρόσχημα την κατάσταση στο Ιράν επιδιώκει να προωθήσει το σχέδιο για την αναμόρφωση της "ευρύτερης Μέσης Ανατολής" σε βάρος όλων των λαών της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση μόνος υπεύθυνος να δώσει λύση και διέξοδο στην κρίση είναι ο ίδιος ο ιρανικός λαός».

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ιδια αντιλαϊκή πολιτική

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αντί για περιορισμένες αλλαγές, τελικά ο Γάλλος Πρόεδρος προχώρησε σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, τον τρίτο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Από τη νέα 38μελή κυβέρνηση, αποχώρησαν οκτώ υπουργοί (δύο εκ των οποίων, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, Ρασιντά Ντατί και Μισέλ Μπαρνιέ, εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές) και εισέρχονται οκτώ νέα ονόματα. Το σημαντικότερο είναι, πάντως, όπως δήλωσε και ο παραμένων στη θέση του πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης «παραμένει ίδια και απαράλλακτη».

Αναμφιβόλως, η πλέον ηχηρή παρουσία είναι αυτή του ανιψιού του πρώην σοσιαλιστή Πρόεδρου Φρανσουά Μιτεράν, Φρεντερίκ, στο υπουργείο Πολιτισμού. Παρά την εντύπωση που προκαλεί το όνομα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο 61χρονος Φρεντερίκ Μιτεράν ουδέποτε υπήρξε σημαίνον στέλεχος των Σοσιαλιστών και το 1995 είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον τότε γκωλικό Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετακίνηση της εσωκομματικής αντιπάλου του Σαρκοζί, Μισέλ Αγιό Μαρί από το υπερυπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη αναβάθμισή της σε υπουργό Προεδρίας. Τη θέση της στο υπουργείο Εσωτερικών, που ασχολείται και με ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και τάξης, αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Μπρικ Ορτεφί. Επίσης, από το υπουργείο Παιδείας, όπου προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις με διάφορες προτάσεις του, ο Ξαβιέ Νταρκό μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Προς «εξομάλυνση» σχέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρέσβη ετοιμάζεται ν' αποστείλει στη Δαμασκό ο Λευκός Οίκος τερματίζοντας τέσσερα χρόνια διπλωματικής υποβάθμισης των διμερών σχέσεων μετά την ανάκληση του εκεί Αμερικανού πρέσβη, με αφορμή τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι. Την πληροφορία της αποστολής πρεσβευτή δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που φέρεται να δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δε διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ ο Σύρος πρέσβης στην Ουάσιγκτον υποστήριζε ότι αν ισχύει η πληροφορία «είναι μια θετικότατη εξέλιξη για τις ΗΠΑ, για τη Συρία και για την ευρύτερη περιοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ