ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στη γραμμή των τρομονόμων η επικύρωση των συμφωνιών

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσαν χτες στη Βουλή την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα όσα είχαν συνομολογήσει με τις ΗΠΑ η ΕΕ και η χώρα μας

Στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, στο πνεύμα των τρομονόμων, στοχεύει η επικύρωση των δυο πρωτοκόλλων
Στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, στο πνεύμα των τρομονόμων, στοχεύει η επικύρωση των δυο πρωτοκόλλων
Τα δύο πρωτόκολλα, με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σπεύδει να προσαρμόσει την εγχώρια νομοθεσία στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμφωνίες για περιστολή των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων, ψήφισαν χτες στη Βουλή, με τη μορφή «τροπολογιών», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο πρωτόκολλα προβλέπουν των έκδοση Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ όταν αυτές το ζητήσουν, ακόμη και αν έχουν κριθεί αθώοι αμετάκλητα από τα ελληνικά δικαστήρια. Τα πρωτόκολλα εντάσσονται στη «Σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας» που συνήφθη στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ. Τη συγκεκριμένη σύμβαση προετοίμασε το ΠΑΣΟΚ και ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση.

Τον βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο χαρακτήρα των δυο τροπολογιών ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Απαίτησαν την απόσυρσή τους και κατήγγειλαν τη συνυπευθυνότητα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και την προσπάθεια ωραιοποίησης της ΕΕ από την πλευρά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στη γραμμή των τρομονόμων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «τα δύο πρωτόκολλα κινούνται στη γραμμή των τρομονόμων. Οι τρομονόμοι έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και όχι μόνο των κομμουνιστών. Τι θέλουν; Να υλοποιήσουν όσο πιο γρήγορα, όσο πιο γοργά ό,τι είχε υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαν αύριο, πριν από έξι χρόνια, είχαν πέσει οι υπογραφές. Ηταν ο κ. Πετσάλνικος που υπέγραψε. Εχουμε σήμερα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία προσπαθεί, προωθεί, υλοποιεί μία υπογραφή που έβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θέλουν με κάθε τρόπο να επιταχυνθούν, να απλοποιηθούν όλες αυτές οι πολύ επικίνδυνες διαδικασίες. Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα. Και σεις είστε που επανειλημμένα φωνάζετε, μερικές φορές κραυγάζετε, για το Σύνταγμα και για τη νομιμότητα. Λέει ότι υπάρχει δυνατότητα να δημιουργούνται κοινές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες τι θα ψάχνουν; Θα ψάχνουν στα πλαίσια της δραστηριότητας του εργατικού, του λαϊκού μαζικού κινήματος για να βρουν "τρομοκράτες". Γιατί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες τρομοκράτης χαρακτηρίζεται κάθε ένας ο οποίος παλεύει, αγωνίζεται, διεκδικεί το ψωμί του, διεκδικεί την αλλαγή της κοινωνίας.

Γίνεται λόγος για ισότητα δικαιωμάτων. Ο,τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κάνει και η Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίστοιχους υπόπτους ή εγκληματίες; Να σας θυμίσω το επεισόδιο στη Σούδα και το βιασμό της 77χρονης γυναίκας, που όταν πήγαν οι Ελληνες δικαστές να αναζητήσουν το δράστη, τον εγκληματία, τον Αμερικάνο, αυτός είχε μετατεθεί; Φοβούμαστε πολύ ότι σήμερα διαμορφώνονται όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις και με αυτή τη λογική της διολίσθησης να νομιμοποιήσουμε τα νέα Γκουντανάμο των ΗΠΑ».

Αντίθετο από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ

Τη στάση του ΚΚΕ όταν ήρθαν προς ψήφιση οι συμβάσεις (ΕΕ - ΗΠΑ και Ελλάδας - ΗΠΑ), στις οποίες προστίθενται τα πρωτόκολλα, θύμισε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, λέγοντας πως «είμαστε το κόμμα το οποίο όταν αυτές οι δύο συμβάσεις είχαν έρθει στην Επιτροπή, εξέφρασε κατηγορηματικά τις αντιδράσεις του». Παράλληλα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την εφαρμογή τόσο των συμβάσεων, όσο και των δυο πρωτοκόλλων, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμά μας καθίσταται αφ' ενός μεν Σύνταγμα μειωμένης κυριαρχίας. Βάζουμε το Σύνταγμα σε διμερή διαπραγμάτευση, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η χώρα θα γίνει αντικείμενο γεωστρατηγικών επιδιώξεων, πιέσεων και ενδεχομένως εκβιασμών για να διαπραγματευόμαστε την έκδοση κρατουμένου στην Ελλάδα ως υπόπτου και ούτε καν κρατουμένου; Μπορούμε να εκδώσουμε πλέον άνθρωπο, Ελληνα πολίτη, ο οποίος έχει αθωωθεί για αδικήματα εδώ και μάλιστα σε χώρα στην οποία ισχύει και για εγκλήματα η θανατική ποινή;».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, ανάμεσα σε άλλα, άσκησε έντονη πολιτική κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «άκουσα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε λήφθηκε υπ' όψιν ο Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Χάρτης αυτός είναι καταδικαστέος, γιατί είναι πολύ πιο πίσω από τις κατακτήσεις των λαών αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι πιο πίσω από το Χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε και να εξαιρούμε από τη νέα τάξη πραγμάτων την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κατέληξε επισημαίνοντας πως «επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η υπόθεση στην προσπάθεια να γίνει ευρωπαϊκή σύμβαση ενόψει του Ευρωσυντάγματος, δεν πέτυχε αυτό και η Ευρωπαϊκή Ενωση σπρώχνει όλες τις χώρες στο να κάνουν διμερείς συμβάσεις. Την υπογραφή την έχει βάλει ο κ. Πετσάλνικος και την εφαρμόζει σήμερα, την κυρώνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Αυτό συμβαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με ό,τι αφορά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Ο ένας μονογράφει, ο άλλος επικυρώνει στη Βουλή».

Διάτρητο δικονομικό σύστημα

Στο δικονομικό σύστημα των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, σχολιάζοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ανέφερε ότι «νομικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβαν εκστρατεία και κατάφεραν να αναθεωρηθούν πολλές δίκες καταδικασμένων σε θάνατο που ήταν πλαστές. Κατάφεραν και αποφυλακίστηκαν το χρόνο που πέρασε, σε ένα χρόνο, σε μία μόνο πολιτεία που ισχύει η θανατική ποινή, 95 κατάδικοι σε θάνατο. Απελευθερώθηκαν, αθωώθηκαν και έχουν αυτήν τη στιγμή φτιάξει σύλλογο αποφυλακισθέντων θανατοποινιτών, για να δίνει κουράγιο ο ένας στον άλλο, διότι πρόκειται για ανθρώπινα ράκη.

Αλλος έχει κάτσει δέκα χρόνια, άλλος τρία, άλλος πέντε, περιμένοντας κάθε μέρα τη θανατική του εκτέλεση, είτε με τα αέρια είτε με τις ενέσεις είτε με την ηλεκτρική καρέκλα. Ανησυχούν και λένε τώρα νομικοί κύκλοι στην Αμερική πόσοι άραγε αθώοι άνθρωποι έχουν θανατωθεί μέσα σε αυτά τα πολλά χρόνια που ισχύουν αυτά τα συστήματα. Αυτό το δικονομικό σύστημα λένε ότι είναι τόσο διάτρητο, με τόσα κενά, που αφήνει περιθώρια να αναπτύσσεται η αυθαιρεσία, ο εκβιασμός, η διαφθορά και κυρίως ανάμεσα στις εισαγγελικές αρχές και στους σερίφηδες, στην αστυνομία, στις πολιτείες που ισχύει η θανατική ποινή».

Προσαρμογή στο «συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα»

Αποκαλυπτικοί οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το χαρακτήρα των δυο πρωτοκόλλων

Εισηγούμενος τις δύο τροπολογίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η αντίρρηση στις δύο τροπολογίες «συνιστά λόγο αμφισβήτησης του συνολικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, κάτι το οποίο αποτελεί μεν συνεπή στάση για το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όμως δεν αποτελεί συνεπή στάση ούτε για το Συνασπισμό της Αριστεράς ούτε και για το ΛΑΟΣ». Σε δηλώσεις του αργότερα (όχι κατά τη διάρκεια της συζήτησης) χαρακτήρισε μάλιστα την προώθηση των δύο νομοθετημάτων «ουσιαστικό βήμα για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ».

Το ρόλο του «συνταγματικού συνήγορου» στις ρυθμίσεις ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως είπε, «η σύμβαση και τα πρωτόκολλα δεν μπορούν παρά να ερμηνευτούν μόνο ως ενισχυτικά της προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα και σε καμία περίπτωση συνταγματικές εγγυήσεις δεν καταλύονται μέσω κανόνων του συμβατικού διεθνούς δικαίου στο πεδίο αυτό. Αρα, ισχύει η αρχή της μείζονος προστασίας στα ατομικά δικαιώματα». Ετσι, υποστήριξε, «οι διμερείς συμβάσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε οι συμβάσεις και τα πρωτόκολλα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να καταλύσουν ή να αλλοιώσουν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ιδίως του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία που κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

Την υπεράσπιση της ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλαβε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδριοπούλου λέγοντας ότι η συμφωνία συνιστά «υποχώρηση του δικαιικού πολιτισμού της Ευρώπης, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο, είτε το ευρωπαϊκό, είτε το ελληνικό, αναφορά στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κείμενα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών». Κατά των ρυθμίσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες

Οι δύο «τροπολογίες» ενσωματώνονται στη συμφωνία για την «αμοιβαία δικαστική συνδρομή» και την «αμοιβαία έκδοση εγκληματιών» που υπογράφηκε το 2003 ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτή επικυρώθηκε την ίδια περίοδο από την Ελληνική Βουλή. Στην ίδια συμφωνία ενσωματώθηκαν και αναπροσαρμόστηκαν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τα θέματα αυτά, που είχαν υπογραφεί στις 26/5/1999 και 5/6/1931 αντίστοιχα. Με βάση τα προβλεπόμενα στις δύο τροπολογίες, «θα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις» ανάμεσα στα δύο κράτη «στις περιπτώσεις που συνταγματικές αρχές ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις είναι ενδεχόμενο να συνιστούν εμπόδιο για την εκπλήρωση της υποχρέωσής του για έκδοση (σ.σ. φυσικού προσώπου)». Επίσης διαβουλεύσεις θα γίνονται και για θέματα δικαστικής συνδρομής που τυχόν αντιμετωπίζουν «συνταγματικό κώλυμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ