ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε τροχιά κλιμάκωσης, μετά και τις επιθέσεις σε Μπέλγκοροντ και Μαύρη Θάλασσα

Ενώ προετοιμάζονται «συμφωνίες ασφαλείας» ΝΑΤΟικών κρατών και Ουκρανίας

Ενοπλοι από το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», που δρα στα σύνορα με την Ουκρανία

Copyright 2020 The Associated

Ενοπλοι από το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», που δρα στα σύνορα με την Ουκρανία
Ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με σοβαρές συγκρούσεις στο Μπέλγκοροντ (νοτιοδυτική συνοριακή περιοχή της Ρωσίας βόρεια του Χαρκόβου), όλο και περισσότερο βαρύ εξοπλισμό να διοχετεύεται στο Κίεβο και όλα τα στρατόπεδα να προετοιμάζονται για «χρόνια πολέμου». Εξάλλου, χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε ανεπιτυχή επίθεση στο αναγνωριστικό πλοίο «Ivan Khurs» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η απόφαση του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε F-16 και να «ανοίξει η πόρτα» ώστε να εξοπλιστεί το Κίεβο με δυτικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη «για το μέλλον», όπως και οι αποφάσεις για βήματα ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τις οποίες αναμένεται να λάβει η Σύνοδος Κορυφής του Ιούλη, προμηνύουν άγρια και μακροχρόνια γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε Διάσκεψη για την Αμυνα στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι οι «Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας» είναι έτοιμοι να στηρίξουν τη χώρα στον πόλεμο «επί χρόνια», σύμφωνα με τους «Financial Times».

Πρόσθεσε δε ότι η στρατηγική της Ρωσίας «να περιμένει για να κουραστούν, να βαρεθούν στη Δύση (...) δεν πρόκειται να λειτουργήσει», ανέφερε η εφημερίδα.

«Τώρα διευθύνουμε μια συζήτηση με συμμάχους σχετικά με το ποιες μακροπρόθεσμες πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες Ασφαλείας μπορούμε να συνάψουμε με την Ουκρανία», είπε ο Σούνακ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη μια σειρά χώρες - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία - συζητούν να προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενεργήσουν ως ο κύριος «εγγυητής ασφαλείας» για το Κίεβο «με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων», ένα «μοντέλο ασφαλείας» παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή στο Ισραήλ.

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, δήλωσε χθες ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ετσι, λαμβάνονται μέτρα για την ντε φάκτο «ΝΑΤΟποίηση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ουκρανίας. Επομένως, η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα επικεντρωθεί σε αποστολές όπλων και προηγμένων τεχνολογιών, ενώ αναμένεται να συσταθεί ένα νέο όργανο, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει το Συμβούλιο και να ζητήσει βοήθεια, η οποία θα παρέχεται από μεμονωμένα κράτη - μέλη.

«Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν πως το να γίνεις μέλος εν μέσω πολέμου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» και «το θέμα είναι τι συμβαίνει όταν τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Ανεβαίνει η ένταση στη Βαλτική

Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βαλτική, όπου ένα ακόμα επεισόδιο σημειώθηκε προχθές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Ενα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, ο οποίος δεν παραβιάστηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ αεροσκαφών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη βδομάδα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε αναφέρει δύο παρόμοια περιστατικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, με ένα γαλλικό και ένα γερμανικό αεροσκάφος, ενώ τον Μάρτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper MQ-9» το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, η Πολωνία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαδικασία αγοράς υποβρυχίου το 2023.

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το «USS Gerald R. Ford», κατέπλευσε χθες στο Οσλο, σε μια επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσουν τις ερχόμενες μέρες εκπαιδευτικές ασκήσεις μαζί με τις νορβηγικές Ενοπλες Δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοινώθηκε από τον νορβηγικό στρατό.

Νορβηγικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ρωσική πρεσβεία στο Οσλο καταδίκασε την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ζητήματα στον αρκτικό βορρά που απαιτούν στρατιωτική λύση, ούτε θέματα στα οποία χρειάζεται έξωθεν επέμβαση», καθώς η Ρωσία «δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία», επομένως «τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς».

Οι νορβηγικές Ενοπλες Δυνάμεις και «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ περιπολούν από το φθινόπωρο γύρω από θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετά τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στους αγωγούς «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία «θα πετύχει όλους τους στόχους της» στην Ουκρανία με οποιοδήποτε μέσο

«Η Δύση βλέπει τη Ρωσία και την Κίνα ως στρατηγικούς αντιπάλους, που αποτελούν σχεδόν υπαρξιακή απειλή για την κυριαρχία της», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, «όπως αποδεικνύεται από δηλώσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του G7», η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε το «πάγωμα» της σύγκρουσης ξεκαθαρίζοντας πως η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει στην Ουκρανία.

Στόχος της Μόσχας είναι μόνο «η ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η εξασφάλιση της προστασίας «των συμφερόντων της» «είτε μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, είτε με οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο μέσο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Ρωσία θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» την ένοπλη σύρραξη.

Η Μόσχα υπονοεί επίθεση στο Μπέλγκοροντ με δυτικά όπλα

Το Κρεμλίνο σχολίασε ρεπορτάζ ότι οι «Ουκρανοί μαχητές» που συμμετέχουν στις επιθέσεις στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό δυτικής κατασκευής, λέγοντας πως συνάδουν με την αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς «δεν είναι μυστικό ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλο και περισσότερο εξοπλισμό από τη Δύση».

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε προχθές ότι εξουδετέρωσε μαχητές που επιτέθηκαν στα ρωσικά σύνορα με τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώνοντας περισσότερους από 70 «Ουκρανούς εθνικιστές» και απωθώντας τους υπόλοιπους πίσω στην Ουκρανία.

Χθες ο φερόμενος αρχηγός του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» Ντενίς Νικίτιν, γνωστός κατά το παρελθόν ως ακροδεξιός εξτρεμιστής, μίλησε στον ανταποκριτή των «Financial Times» στο Κίεβο, Κρίστοφερ Μίλερ, διαψεύδοντας το ρωσικό υπουργείο Αμυνας περί εξουδετέρωσης όλων των μαχητών και λέγοντας ότι η επιχείρηση στο Μπέλγκοροντ συνεχίζεται.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στη διεθνή υπηρεσία του BBC, ο Μίλερ ανέφερε ότι τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι μαχητές, διαστρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση. «Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχασαν κανέναν μαχητή. Αυτή η πληροφορία είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί αυτήν τη στιγμή», είπε.

Η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που έλαβε χώρα μετά την εισβολή στη νοτιοδυτική περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας από Ρώσους υπηκόους κατά του Πούτιν, ευθυγραμμισμένους με την Ουκρανία, έχει αρθεί, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Ο Γκλάντκοφ είπε ότι η πόλη του Μπέλγκοροντ και το άμεσο περιβάλλον της έγιναν στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «δέχτηκαν επίθεση από drone τη νύχτα» και ένας εκρηκτικός μηχανισμός «έπεσε από ένα UAV».

Η «Λεγεώνα της Ελευθερίας για τη Ρωσία» δήλωσε την Τρίτη στο «Telegram» ότι αυτή και μια άλλη ομάδα, το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών», «συνεχίζουν να απελευθερώνουν την περιοχή του Μπέλγκοροντ!». Η ανάρτηση περιέγραψε τις ομάδες ως «πατριώτες εθελοντές» και υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη σε επιθέσεις, καθώς «δεν έχει αποθέματα για να ανταποκριθεί σε στρατιωτικές κρίσεις. Ολο το στρατιωτικό προσωπικό είναι νεκρό, τραυματισμένο ή στην Ουκρανία».

Ανησυχίες για το «εσωτερικό της Ρωσίας»

Με φόντο «αναλύσεις» των ΗΠΑ, της Πολωνίας κ.ά. ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαμελιστεί σε μικρότερα κράτη και μπροστά στην ανησυχία ο πόλεμος να προκαλέσει λαϊκό ξεσηκωμό και αναταραχές, ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, προειδοποίησε για έναν «επίπονο πόλεμο» και κάλεσε να επιβληθεί «στρατιωτικός νόμος».

Μάλιστα ο Πριγκόζιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη «με μια επανάσταση» ...παρόμοια με αυτή του 1917 και να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτός αν η «ελίτ» ασχοληθεί «σοβαρά» με τον πόλεμο, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο.

Οπως είπε ο επικεφαλής της «Wagner», η Ουκρανία προετοιμάζει μια αντεπίθεση με στόχο να σπρώξει τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στα προ 2014 σύνορα, στο πλαίσιο της οποίας θα προσπαθήσει να περικυκλώσει το Μπαχμούτ και να επιτεθεί στην Κριμαία.

«Αυτό το σενάριο δεν θα είναι καλό για τη Ρωσία, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν επίπονο πόλεμο», είπε.

Μπροστά στον κίνδυνο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και λαϊκές αντιδράσεις, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι «είμαστε σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσαμε να χάσουμε τη Ρωσία - αυτό είναι το κύριο πρόβλημα... Πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο».

«Η ελίτ της Ρωσίας», συνέχισε, «προστάτευε τα παιδιά της από τον πόλεμο, ενώ τα παιδιά των απλών Ρώσων χάθηκαν στο μέτωπο, μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη Ρωσία. Αν οι απλοί Ρώσοι συνεχίσουν να βάζουν τα παιδιά τους σε φέρετρα ενώ τα παιδιά της ελίτ λιάζονται στο εξωτερικό, η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μια αναταραχή παρόμοια με τις επαναστάσεις του 1917, που οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ