ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα και στρατεύματα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Σχέδιο του Λονδίνου για αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα παρουσιάζουν βρετανικά δημοσιεύματα

Βρετανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σχέδια για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα αποτελεί σοβαρή παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης

Copyright 2021 The Associated

Βρετανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σχέδια για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα αποτελεί σοβαρή παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης
Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Εκτός από τις βάσεις και τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, επιπλέον «μπαρούτι» στη Μαύρη Θάλασσα βάζει πιθανό σχέδιο της Βρετανίας, σύμφωνα με όσα παρουσιάζουν βρετανικά δημοσιεύματα - τα οποία εμφανίστηκε να διαψεύδει εν μέρει το Λονδίνο.

Η Βρετανία σχεδιάζει με συμμάχους στο ΝΑΤΟ ένα πιθανό σχέδιο αποστολής πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, που έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, για να προσφέρει «προστατευτική συνοδεία» σε πλοία που εξάγουν ουκρανικά σιτηρά, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» γράφει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκ. Λάντσμμπεργκις, συζήτησε τη δημιουργία ενός τέτοιου «προστατευτικού διαδρόμου» από την Οδησσό με την Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας. Είπε επίσης ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων» κρατών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που εξαρτώνται από τα σιτηρά, όπως η Αίγυπτος, μπορεί να δεσμεύσει στρατιωτικούς πόρους για να ενισχύσει την προστασία και να αποτρέψει εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων.


Σύμφωνα με τους «Times», το σχέδιο προβλέπει ότι τα συμμαχικά πολεμικά ναυτικά θα καθαρίσουν την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Οδησσού από ρωσικές νάρκες για να προστατεύσουν τα πολεμικά σκάφη, αλλά και τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν ζωτικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν έξι πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και δύο υποβρύχια στη θάλασσα, τα οποία σύμφωνα με ουκρανικές πηγές απειλούν την ασφάλεια των εμπορευματικών πλοίων.

Προβλέπεται επίσης να αναπτυχθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, για να αποτρέψουν κάθε ρωσική προσπάθεια να υπονομεύσει τον «διάδρομο».

Η Δανία, σε κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ, υποσχέθηκε να παράσχει μια παρτίδα αντιπλοϊκών πυραύλων «Harpoon» και έναν εκτοξευτή, για να επεκτείνει το βεληνεκές κρούσης της Ουκρανίας και να υπερασπιστεί τα εμπορευματικά πλοία που εξάγουν σιτηρά. Τα Harpoons, κατασκευασμένα από την «Boeing», θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό μακριά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν έως και την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Αντιπλοϊκούς πυραύλους έχει δεσμευτεί να στείλει στην Ουκρανία και η Βρετανία.

Πάντως ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διέψευσε χτες εν μέρει τα βρετανικά δημοσιεύματα ανακοινώνοντας: «Ο απεχθής αποκλεισμός της Οδησσού από τον Πούτιν εμποδίζει τα τρόφιμα να φτάσουν στους ανθρώπους που το χρειάζονται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά με διεθνείς εταίρους για να βρούμε τρόπους για να συνεχίσουμε την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μαύρη Θάλασσα».

Σε κάθε περίπτωση, το μπαράζ δημοσιευμάτων από μεγάλα βρετανικά συγκροτήματα ΜΜΕ δείχνει πως υπάρχει μια «προετοιμασία εδάφους» για τέτοιους σχεδιασμούς παραπέρα κλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ εμφανίστηκε να διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για τον αποκλεισμό των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγορώντας για αυτό τη ναρκοθέτησή της από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από 44 κράτη

Τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο συζήτησαν προχτές 44 κράτη στη σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» που οργάνωσαν οι ΗΠΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης, με 20 κράτη να δεσμεύονται να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλα δεσμεύτηκαν να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, 40 δισ. δολαρίων.

Οι υποσχέσεις για τα όπλα που θα παραδοθούν στην Ουκρανία «μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών», σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα του να «μπορέσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χρήσης» των όπλων.

Ακόμη 500 εκατ. ευρώ για στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενέκρινε ως «τέταρτη δόση» το Συμβούλιο της ΕΕ, ανεβάζοντας στα 2 δισ. ευρώ τη συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF). Με τα χρήματα αυτά η ΕΕ υποστηρίζει τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού των κρατών - μελών της ΕΕ στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και την αντικατάστασή τους.

«Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Το κάναμε από την αρχή του πολέμου και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Χιλιάδες ΝΑΤΟικά στρατεύματα ζητάει η Λετονία

Μια ακόμη χώρα της Βαλτικής, η Λετονία, επαναφέρει επιτακτικά την περαιτέρω ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ εντείνεται και η συζήτηση για μόνιμες και πιο ισχυρές βάσεις του ΝΑΤΟ.

Οπως είπε ο Λετονός Πρόεδρος, Εγκιλς Λέβιτς, η χώρα του χρειάζεται μια ταξιαρχία του ΝΑΤΟ, ένα στρατιωτικό σώμα που θα ανέρχεται σε έως και 5.000 στρατιώτες, για να αποτρέψει, όπως είπε, τη Ρωσία από μια πιθανή επίθεση. Σε συντονισμό με άλλα κράτη θα πιέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη για πρόσθετα στρατεύματα, ανέφερε.

Οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» θα συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να συντονίσουν τη δράση τους.

Εξάλλου, «μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να εμφανίζονται σε χώρες «στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας» και «η Πολωνία είναι έτοιμη να οικοδομήσει βάσεις» για τη μόνιμη εγκατάσταση των «ελαφρών δυνάμεων» του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Επίσης η Πολωνία προτίθεται να αγοράσει 6 επιπλέον συστοιχίες πυραύλων «Patriot», ενώ διαθέτει ήδη δυο συστοιχίες. Η Βαρσοβία έχει δηλώσει πως θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 3% του ΑΕΠ και θα υπερδιπλασιάσει το μέγεθος των ένοπλων δυνάμεών της για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση.

Πολύ χαρακτηριστική της οξυμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης είναι και η απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέμου», αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. «Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα». Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να εγκρίνει γρήγορα μέτρα, με διατάγματα. Η Ουγγαρία έχει υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να στείλει όπλα ή να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για αποστολές εξοπλισμών προς την Ουκρανία.

Με το «βλέμμα» στραμμένο στη Ρωσία το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αυτήν τη βδομάδα επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο με μία ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman».

Η άσκηση «Neptune Shield 2022» διεξάγεται από τις 17 έως τις 31 Μάη και στα πλαίσιά της γίνεται αδιάκοπη κίνηση των αεροσκαφών στην τεράστια πίστα προσνήωσης του αεροπλανοφόρου που πλέει βόρεια της Βεγγάζης στη Λιβύη και έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Επίσης οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη Μεσόγειο.

«Θέλω να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι», εξηγεί ο αντιναύαρχος Κερτ Ρένσο. «Κοιτάζουμε τις ρωσικές ικανότητες και κοιτάζουμε τις δικές μας και, στη συνέχεια, εκπαιδευόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορούν εκείνοι να κάνουν».

Αν και η επιχείρηση «σχεδιάστηκε πολύ πριν» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η φύση της δράσης της ενισχυμένης επιφυλακής αναπροσαρμόσθηκε στη διαφορετική συγκυρία», σύμφωνα με Βρετανό πιλότο του Βασιλικού Ναυτικού που αποσπάσθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Σε ό,τι αφορά «τις ρωσικές δυνάμεις, τις παρακολουθούμε πολύ στενά, περιλαμβανομένων των υποβρυχίων τους που βρίσκονται σε αποστολή».

Πυκνώνουν εξελίξεις και αντιθέσεις στη Μολδαβία

Τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Μολδαβίας, σχετικά με τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύει το περιστατικό με τις έρευνες στο γραφείο και στην κατοικία του φιλορώσου πρώην Προέδρου της χώρας Ιγκορ Ντοντόν από το Κόμμα των Σοσιαλιστών.

Εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Μολδαβίας δήλωσε ότι ο Ντοντόν τέθηκε υπό 72ωρη κράτηση ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά, καθώς στη χώρα εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη φιλοδυτική κυβέρνηση και στη φιλορωσική αντιπολίτευση. Σε βάρος του Ντοντόν διεξάγεται έρευνα για «προδοσία του κράτους», «παθητική διαφθορά», «χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος από εγκληματική οργάνωση» και «παράνομο πλουτισμό».

Η Μόσχα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την κράτηση του Ντοντόν.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μολδαβία κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και η ΕΕ αποφάσισε σημαντική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας.

Η Βρετανία δήλωσε προχτές ότι θα ήθελε να δει ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς στη Μολδαβία.

Μια ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που επισκέφτηκαν το Κισινάου την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκαν επίσης στρατιωτική βοήθεια στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μολδαβικού κοινοβουλίου Ιγκ. Γκρόσου, το Κισινάου είναι έτοιμο να δεχτεί στρατιωτική βοήθεια από «στρατηγικούς εταίρους», ενώ η Πρόεδρος της χώρας δεν βλέπει «καμία εγγύηση στην ουδετερότητα» της Μολδαβίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Δημοκρατίας» της Υπερδνειστερίας, Β. Κρασνοσέλσκι, εξέφρασε «ανησυχία» για τα σχέδια του ΝΑΤΟ να προμηθεύσει με όπλα τον μολδαβικό στρατό, υπενθύμισε δε με νόημα ότι αντίστοιχες κινήσεις της Γεωργίας το 2008 προκάλεσαν τον πόλεμο στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία και την αυτονόμησή τους με ρωσική στήριξη.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι πρόσφατες «τρομοκρατικές ενέργειες» στον φιλορωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας, με τις αποσχιστικές αρχές να καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις «προέρχονταν από το ουκρανικό έδαφος».

Ρωσική βάση στη Χερσώνα;

Η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας θα ζητήσει από τη Μόσχα να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στο έδαφός της, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».

Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα, περιοχή που συνορεύει με την Κριμαία, και έκτοτε εγκατέστησε νέα διοίκηση και άρχισε να εισάγει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, με σχέδια να ενσωματώσει την περιοχή στην επικράτειά της.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή Χερσώνα», δήλωσε στο RIA ο Κ. Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της «πολιτικοστρατιωτικής περιφερειακής διοίκησης» της Χερσώνας. «Αυτό θα ζητήσουμε και αυτό θέλει όλος ο πληθυσμός. Αυτό είναι απαραίτητο και θα είναι εγγυητής της ασφάλειας για την περιοχή και τους κατοίκους της», πρόσθεσε.

Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και «δεν κυνηγάει προθεσμίες», δήλωσε χτες ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ν. Πατρούσεφ, προσθέτοντας πως όλοι οι στόχοι που έχει ορίσει η Μόσχα θα εκπληρωθούν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, επειδή «δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για τους αμάχους.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν χτες αποθήκη όπλων στο Ντονμπάς με βλήματα για τα αμερικανικής παραγωγής πυροβόλα «M777 Χόβιτσερ».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε για άλλη μια φορά ότι ο Πούτιν είναι ο μοναδικός Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί, και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: Τον τερματισμό του πολέμου. Παραδέχτηκε πάντως ότι ο σχεδιασμός για συνομιλίες με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης της Χερσονήσου της Κριμαίας διά της βίας θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Αντιφατικές δηλώσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο μεταξύ, αντιφατικές δηλώσεις για το σχεδιαζόμενο σταδιακό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο αναδεικνύουν την αντιπαράθεση και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της.

Η ΕΕ θα καταλήξει «εντός ημερών» σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, προεξόφλησε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανώς θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται «προφανώς για ασυνήθιστο μέτρο, αλλά ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς», εξήγησε ο Χάμπεκ. Το μέτρο «λειτουργεί μόνο αν το ενστερνιστούν πολλές χώρες» και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται ότι είναι το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, χτεσινή επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη βδομάδα.

Ο Ορμπαν επανέλαβε ότι «οι λύσεις πρέπει να προηγηθούν των κυρώσεων». «Κοιτάζοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση πριν από την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μάη», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για το πακέτο κυρώσεων χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη βδομάδα έως και 2 δισ. ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια - την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Τους προσφέρθηκε επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταβατικής περιόδου.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε πως υπήρξαν «ενθαρρυντικά μηνύματα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο «REPowerEU» της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, εντούτοις «το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 18 Μάη δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε θέσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ