ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Με αλληλεγγύη και διεκδίκηση υψώνουν τείχος στις ομαδικές απολύσεις

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση χτες στα δικαστήρια όπου ξεκίνησε η εκδίκαση προσφυγής του Σωματείου της ΒΦΛ ενάντια στις απολύσεις

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για να παρθούν πίσω οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα (ΒΦΛ) και στα Πετρέλαια Καβάλας έστειλαν οι εργαζόμενοι της πόλης με τη μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες έξω από τα δικαστήρια της πόλη, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ενάντια στις παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, τις πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη. Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στη διαδικασία κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, που επικαλείται ότι δεν έχει παραγωγική δραστηριότητα, ενώ η επιχείρηση δουλεύει εντατικά με εργολαβικούς εργαζόμενους και παρένθετες εταιρείες.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Καβάλας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ καθώς και πλήθος Σωματείων και φορέων.

Με πορεία, τραγουδώντας, κρατώντας αναμμένους πυρσούς και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στα δικαστήρια οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ και των «Πετρελαίων Καβάλας». «Δεν μας τρομάζουνε οι απολύσεις, δεν μας τρομάζουνε οι απειλές, αγώνα δίνουμε για τα παιδιά μας, με υψωμένα χέρια και γροθιές. Λιπάσματα - εργατιά ενωμένοι σαν γροθιά», διαδήλωναν οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων. Και αμέσως έπαιρναν τη σκυτάλη οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων, «είμαστε ψυχή απ' την ψυχή σας, αδέρφια απ' τα Λιπάσματα είμαστε μαζί σας». Και όλοι μαζί «Πετρέλαια - Λιπάσματα είμαστε μαζί, όλοι ενωμένοι ό,τι κι αν συμβεί».


Μπροστά στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε μια μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Εκεί βρέθηκαν τα Εργατικά Σωματεία, με το πανό τους να δηλώνει: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ενοχη είναι η πολιτική που φέρνει φτώχεια και πόλεμο». «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν το σύνθημα των φοιτητικών συλλόγων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. «Είμαστε μαζί σας, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας», αποτυπώνονταν στο πανό του Συλλόγου Γυναικών Καβάλας.

Αγώνας δίκαιος, αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης

Εκεί, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημείωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα Λιπάσματα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την εργατική τάξη. «Για μας, για όλους τους εργαζόμενους της χώρας αυτός ο αγώνας ήδη είναι νικηφόρος και αυτή η μεγάλη πείρα που έχει συγκεντρωθεί είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες που έχουμε να δώσουμε».

«Είστε τα παιδιά μας. Δίνουμε την ψυχή μας για να υπάρχει το αύριο για σας. Ευελπιστούμε ότι θα δικαιωθείτε. Οι απολύσεις είναι άδικες. Ο αγώνας σας θα δικαιωθεί», ανέφερε με τη σειρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΒΦΛ.


«Μαχόμαστε δίπλα σας για το ψωμί και τη ζωή μας. Ψηλώνουμε καθημερινά με τις κατακτήσεις κάθε εργάτη που αγωνίζεται πανελλαδικά, από την COSCO και τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια», είπε η Βάσω Μπράτσιου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας. Και πρόσθεσε: «Η λαϊκή απαίτηση είναι αυτή που θα σας δικαιώσει και θα επιστρέψετε κανονικά στις δουλειές σας με τους καλύτερους όρους».

Ο Φώτης Ζαρκαδιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας, σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η ίδια πολιτική που υποχρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια και τα μετατρέπει σε πανεπιστήμια επιχειρήσεις, είναι η ίδια που απολύει εργαζομένους, τσακίζει μισθούς και τους βάζει να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας».

Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων από όλη τη χώρα μετέφερε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το τρίπτυχο «στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη». Και τόνισε: «Είμαστε και σήμερα εδώ γιατί εμείς πιστεύουμε ότι όλα θα κριθούν στους δρόμους του αγώνα.

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός σας, είναι και δικός μας. Θέλουμε να γίνει αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης, όλων των Συνδικάτων της χώρας, να σηματοδοτήσει το πώς πρέπει να απαντάνε οι εργαζόμενοι, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, απέναντι στο πολιτικό τους προσωπικό, στις κυβερνήσεις τους. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτός ο αγώνας να έχει νικηφόρα αποτελέσματα.

Δίνετε έναν αγώνα που εκπαιδεύει και τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, ότι πρέπει να βγαίνουν στη ζωή με το κεφάλι ψηλά. Οτι πρέπει να απαιτούν, να διεκδικούν, να μη σκύβουν.

Πιστεύουμε ότι θα είμαστε νικητές. Οπως και να έχει, χαμένοι θα είναι οι λίγοι, γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί».

Ακόμα χαιρέτισαν ο Μ. Θεοχάρης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, και άλλοι εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μαζί σας μέχρι τέλους, μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά σας

Με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έξω από τα δικαστήρια, όπου παρευρέθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα Καβάλας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων τόνισε:

«Για μία ακόμη φορά είμαστε εδώ, μαζί, δίπλα σας, στον αγώνα για να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά σας. Οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας, των Πετρελαίων Καβάλας, σαν μια γροθιά, όλοι μαζί δίνουν αυτή τη μάχη. Κι εδώ σήμερα έξω από τα δικαστήρια, μέσα στα δικαστήρια ενάντια στις διώξεις, για να δικαιωθούν τα δικαιώματά τους, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, ενάντια στην εργολαβοποίηση, ενάντια στις απολύσεις με πλήρη δικαιώματα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, ενάντια στα κόλπα που κάνει με τις παρένθετες εταιρείες, για να τη γλιτώνει, να ξεζουμίζει, να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να τους στέλνει στο δρόμο, για να μην μπορούν να ζήσουν εκείνοι και τα παιδιά τους.

Είμαστε εδώ! Θα είμαστε μέχρι τέλους. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη μεγαλοεργοδοσία, ακόμα και άλλα κόμματα που άλλα υπόσχονται όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν όταν παίρνουν την εξουσία και τη διακυβέρνηση. Είμαστε εδώ για να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, για να υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται, για να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά σας με πλήρη δικαιώματα.

Είμαστε μαζί σας και εδώ και στην Αθήνα και στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα. Καλή δύναμη!».

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΒΦΛ, σημείωσε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του, από την αρχή «ήταν και είναι σταθερά και αταλάντευτα δίπλα μας». Μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, λέγοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα, απέναντι σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές, για δουλειά με δικαιώματα. Είμαστε σήμερα εδώ για να ακυρώσουμε στην πράξη τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις». Τέλος ζήτησε για άλλη μια φορά να διερευνηθεί ο λόγος που δημιουργείται το πλήθος των παρένθετων εταιρειών στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας και ανέφερε ότι είναι η μοναδική χημική βιομηχανία που λειτουργεί μόνο με προσωπικό ορισμένου χρόνου.


Κάλυψη των κενών σε προσωπικό ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στα δικαστήρια και στη συγκέντρωση των εργαζομένων σε «Λιπάσματα» και «Πετρέλαια», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σ. Μαυρίδης και τα άλλα μέλη του ΔΣ ανέδειξαν το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης γραμματέων κυρίως στο Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο Θάσου, αλλά και στο Πρωτοδικείο Καβάλας.

Θέμα για το οποίο το ΚΚΕ έχει ήδη κάνει κοινοβουλευτική παρέμβαση τον Μάρτη του 2022 και ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να το υποβαθμίσει. Ετσι επικαλέστηκε ότι στο Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο Θάσου, που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί χωρίς γραμματέα, δεν υπάρχει κενή οργανική θέση. Ενώ λίγες μέρες πριν είχε ανακοινωθεί προκήρυξη του ΑΣΕΠ, στην οποία περιλαμβανόταν και η Θάσος.

Οπως είπαν οι δικαστικοί στη χτεσινή συνάντηση, είναι ανάγκη η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ να «τρέξει», καθώς όλο αυτό το διάστημα οι ανάγκες του Ειρηνοδικείου - Πταισματοδικείου Θάσου καλύπτονται με αναγκαστικές αποσπάσεις υπαλλήλων από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον αντιμετωπίζει και προβλήματα σχετικά με τη θέρμανση, τη συντήρηση και την καθαριότητα του κτιρίου και ελλείψεις σε αναλώσιμα.

Και στο Ειρηνοδικείο Καβάλας υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα από τις 14 προβλεπόμενες θέσεις γραμματέων να καλύπτονται οι 10. Ενώ στο Πρωτοδικείο Καβάλας τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης τρεις δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι η πρακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά συσσωρεύει όγκο εργασιών, τους έχει εξαντλήσει ψυχικά, σωματικά και οικονομικά, αφού παρουσιάζονται προβλήματα και στην κάλυψη των εξόδων τους. Ο Σύλλογος ζητά κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα επανέλθει με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό τόσο στη Θάσο όσο και στην Καβάλα. Και τόνισε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση συνολικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ