ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Απύθμενη υποκρισία για τις κυνικές δηλώσεις Λασκαρίδη

Με μια δήλωση ωμού κυνισμού, τροφοδοτούμενου από την πολιτική προκλητικής ενίσχυσης του σιναφιού του, ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης περιέγραψε τις σχέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δείχνοντας και το ποιος έχει την πραγματική εξουσία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τις «πράσινες» αλλαγές στη ναυτιλία και τις σφοδρές επιχειρηματικές και γεωπολιτικές κόντρες που τις συνοδεύουν, σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι της λέει η Ενωση Εφοπλιστών να κάνει (...) Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Ενδεικτική ήταν και η «αμηχανία» του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, όταν στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσει τις δηλώσεις και αντί άλλου σχολίου δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία»!

Πέρα από την ωμότητα των εκφράσεων του Π. Λασκαρίδη, η παραδοχή του ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι τους υπαγορεύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι γεγονός αναντίρρητο. Από αυτήν την άποψη, η υποκρισία φτάνει στο απώγειο όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη κάνει λόγο για «απαράδεκτες δηλώσεις» ή όταν ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρεται σε «ντροπιαστική αμηχανία».

Κι αυτό γιατί είναι γεγονός ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν περίπου 60 φοροαπαλλαγές, μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ο συντελεστής των διανεμόμενων κερδών των εταιρειών στο χρηματιστήριο από 15% σε 10%, για να έρθει μετά η ΝΔ να τον κατεβάσει στο 5%!

Εχει επίσης καταργηθεί κάθε είδους φόρος στον εξοπλισμό του πλοίου, δεν φορολογούνται με βάση τα κέρδη τους αλλά με βάση το τονάζ (χωρητικότητα σε τόνους) των πλοίων τους, ενώ ακόμα και το ψιχίο των 10 - 15 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αν θέλουν δηλαδή το αποδίδουν!

Επιπλέον, οι ποντοπόροι εφοπλιστές είναι και απαλλαγμένοι από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πέρυσι η ΝΔ κατάργησε τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση συνολικά των ΣΣΕ στον κλάδο! Για να μη μιλήσουμε συνολικά για τις συνθήκες εργασίας στα καράβια τους.

Πέραν αυτών απολαμβάνουν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και κάθε είδους ενίσχυση π.χ. οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ξεκοκάλισαν μέσα στην πανδημία 300 εκατομμύρια ευρώ!

Ενώ όλοι αυτοί - που σήμερα κάνουν τους «θιγμένους» - μαζί περιφρούρησαν σαν κόρη οφθαλμού το άρθρο 107 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τα εφοπλιστικά προνόμια, απορρίπτοντας κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Μεταμνημονιακή κανονικότητα» οι πλειστηριασμοί και τα αντιλαϊκά μέτρα

INTIME NEWS

Αύριο, Τετάρτη, δημοσιοποιείται η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και τη γενικότερη πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική για μια ακόμη φορά θα ξεπερνά τον πήχη της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», καθώς, μεταξύ άλλων, η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» θα συνδυαστεί με την επανέναρξη (από Σεπτέμβρη) και κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλονται μέτρα (λεπτομερείς προδιαγραφές, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διασυνδέεται με τις τράπεζες) για την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, που σηματοδοτεί ανελέητο κυνήγι για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα θα σηματοδοτηθεί από την επανέναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Θυμίζουμε ότι μετά την ολιγόμηνη παράταση, η τυπική έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, θα γίνει την 1η Ιούνη 2021.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει σημαντικούς κινδύνους, που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση έχει επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία, «με το πέρας της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους», μεταξύ των οποίων η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων και η κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρότερα πλήγματα δέχθηκαν οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βέβαια οι «πολύ μικρού μεγέθους επιχειρήσεις», οι οποίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «χτυπήθηκαν από την πανδημία την περίοδο όπου ήταν σε φάση ανάκαμψης από την προηγούμενη κρίση έχοντας ακόμα ασθενή χρηματοοικονομικά μεγέθη».

Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 47% και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 55%.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, λόγος γίνεται και για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη σε τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς).

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

Μέσος ρυθμός ανάκαμψης της τάξης του 4% σε ετήσια βάση αλλά και σταδιακή επάνοδος σε πλεονασματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς θα προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025 που αποστέλλεται τις επόμενες μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικός πυλώνας της αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025.

Μάλιστα, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 σε ποσοστό της τάξης του 30% για να συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά με ρυθμό 10% σε ετήσια βάση μέχρι το 2025.

Βέβαια, τα παραπάνω έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εφυγε» ο αγωνιστής Τάσος Κολοβός

«

Εφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή, σε ηλικία 97 χρόνων, ο αγωνιστής Τάσος Κολοβός. Πήρε μέρος στις μάχες για την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα. Πιάστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε.

Ηταν μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο Παράρτημα της Πάτρας, και πάντα παρών στις εκδηλώσεις και στους αγώνες. Μόνιμος αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», πάλεψε στο πλευρό του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε οι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκη, είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου.

Η εθελοντική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές, τα δεκάδες προνόμια και φυσικά η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ολα αυτά είναι το αποτέλεσμα του πανίσχυρου θεσμικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει μάλιστα και συνταγματική κατοχύρωση, άρθρο 107, το οποίο τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν "εικόνισμα", γι' αυτό και αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργησή του».

ΚΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετούν την συντρόφισσα Ολγα Κοντάκου - Κατσάκου

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κορυδαλλού αποχαιρετούμε με θλίψη την συντρόφισσα Ολγα Κοντάκου - Κατσάκου.

Γεννήθηκε στις 17 Οκτώβρη 1957 στη Νίκαια από εργατική - λαϊκή οικογένεια. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνδέθηκε με το ΚΚΕ και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, όπου δούλευε εκείνη την περίοδο και συνέβαλε στη δημιουργία σωματείου.

Από το 1988 έως το 2007 δεν ήταν οργανωμένο μέλος αλλά υποστήριζε τις θέσεις του ΚΚΕ και μεγάλωσε τις δύο κόρες της με τα ιδανικά του. Από το 2007 επανήλθε στο κίνημα και το 2009 οργανώθηκε ξανά στο Κόμμα, στον Κορυδαλλό, όπου και ανέλαβε κομματικές χρεώσεις αλλά και στο κίνημα και συγκεκριμένα στον Γυναικείο Σύλλογο Κορυδαλλού της ΟΓΕ και στο Παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, όπου ήταν μέλος.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και η δράση της είχε περιοριστεί, παρ' όλα αυτά υπερασπιζόταν τη γραμμή του Κόμματος όπου κι αν ήταν. Τους τελευταίους 2,5 μήνες έδωσε παλικαρίσια τη μάχη με τον κορονοϊό και τα προβλήματα υγείας που είχε.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στον σύζυγό της και στις συντρόφισσες Μαρία και Ελευθερία για την απώλεια της μητέρας τους.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη 26/5 στις 10.30 π.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Γερασίμου στο Σχιστό. Επιθυμία αντί στεφάνων να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ και στο Παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ