ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ
Νέο επεισόδιο στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την «πορεία» της Λευκορωσίας

Copyright 2021 The Associated

Τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ για ωμή παρέμβαση στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο της οξυμένης αντιπαράθεσης κυρίως με τη Μόσχα για την «πορεία» αυτού του στρατηγικής σημασίας «κρίκου» στην επιχείρηση ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας, έφερε ξανά στο προσκήνιο η προχτεσινή αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, με εντολή της λευκορωσικής κυβέρνησης, αεροσκάφους της «Ryanair» που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, προκειμένου να συλληφθεί ο Λευκορώσος αντιπολιτευόμενος Ρομάν Προτάσεβιτς, τον οποίο οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγορούν για «τρομοκρατικές» και «εξτρεμιστικές» δραστηριότητες.

Η Λευκορωσία έδωσε εντολή αναγκαστικής προσγείωσης επικαλούμενη πληροφορίες για εκρηκτικό μηχανισμό στο αεροσκάφος, ενώ έστειλε και ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος «MiG-29» για να «συνοδεύσει» το επιβατικό αεροπλάνο έως το Μινσκ. Οι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι ο συναγερμός για βόμβα αποδείχτηκε «λαθεμένος», ενώ μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στο Μινσκ προχώρησαν σε σύλληψη του Ρ. Προτάσεβιτς.

Στο αεροσκάφος της «Ryanair» φέρεται να επέβαιναν και μέλη των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, τα οποία έμειναν στο Μινσκ όταν τελικά το αεροπλάνο αναχώρησε για τη Λιθουανία. Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο ΜΜΕ «Nexta», οι εν λόγω Λευκορώσοι πράκτορες προκάλεσαν «διαπληκτισμό» εν ώρα πτήσης, λέγοντας ότι υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.

Με παρελθόν δραστηριοποίησης σε ένοπλες ναζιστικές οργανώσεις στη Λευκορωσία και σε αντίστοιχες δράσεις στην Ουκρανία τα προηγούμενα χρόνια, ο Προτάσεβιτς, κάτοικος Λιθουανίας, βρισκόταν από τις λευκορωσικές αρχές στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» από τον περασμένο Νοέμβρη. Ηταν αρχισυντάκτης του λευκορωσικού μέσου «Belamova» που φιλοξενείται στην εφαρμογή Telegram. Προηγουμένως εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων «Nexta», με έδρα την Πολωνία, που είναι εχθρική προς τη λευκορωσική κυβέρνηση. Μαζί του συνελήφθη στο Μινσκ και η σύντροφός του, Ρωσίδα φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της Λιθουανίας.

Με σημείο αιχμής τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, τις οποίες ΕΕ, ΗΠΑ και λευκορωσική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν νόθες και καλούν σε παραίτηση τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, εντείνονται με όλα τα μέσα οι προσπάθειες των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων για «αλλαγή πορείας» της Λευκορωσίας και απομάκρυνσής της από τη Ρωσία, σε έναν ανταγωνισμό έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα σύνθετο, με πολλές διακυμάνσεις και διεργασίες και την περίοδο πριν από τις περσινές εκλογές.

Η εξέλιξη της Κυριακής αξιοποιείται από ΗΠΑ - ΕΕ ως ακόμη ένας μοχλός πίεσης προς τη λευκορωσική κυβέρνηση, μετά από προηγούμενες κυρώσεις, απειλές, προειδοποιήσεις, χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων οργανώσεων κ.ά.

Επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας κ.ά. έσπευσαν να κάνουν λόγο για «κρατική αεροπειρατεία», ενώ σήμερα συνεδριάζουν για το θέμα οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ.

Η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει πρόσθετες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες, νέες «στοχοθετημένες» οικονομικές κυρώσεις, μέτρα απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και απαγόρευσης πρόσβασης σε αεροδρόμια της ΕΕ για τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας. Η Σύνοδος καλεί επίσης όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η Σύνοδος Κορυφής καλεί σε άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς, ενώ και νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές».

Οι ιμπεριαλιστικές... «ευαισθησίες»

Αυτές οι ιμπεριαλιστικές... «ευαισθησίες» βέβαια για τους «διεθνείς κανόνες που διέπουν τις αερομεταφορές» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» είναι πάλι «όψιμες».

Δεν υπήρχαν αντίστοιχες «ευαισθησίες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ:

  • Για την περιβόητη... «air CIA» και τις εκατοντάδες μυστικές πτήσεις των «ιπτάμενων φυλακών» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στα χρόνια μετά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» το 2001, με δεκάδες από αυτές να σταματούν και σε ελληνικά αεροδρόμια, με απαγωγές υπόπτων που επιβιβάζονταν βίαια σε αεροπλάνα προς άγνωστη κατεύθυνση...
  • Γι' αυτές τις πτήσεις προς το Γκουαντάναμο και άλλες μυστικές φυλακές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, όπου ύποπτοι κρατούνταν και ανακρίνονταν με βασανιστήρια για πολλά χρόνια, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς κανένα από τα τυπικά δικαιώματα των κρατουμένων...
  • Για την «απαγωγή» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2013 του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, το «κλείσιμο» εναέριων χώρων και την αναγκαστική του προσγείωση στην Αυστρία, λόγω της υποψίας ότι σε αυτό επέβαινε ο Εντ. Σνόουντεν που καταζητούνταν από τις ΗΠΑ και βρισκόταν εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Ρωσίας, αναζητώντας πολιτικό άσυλο...

Από κοντά, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη δράση Λευκορώσων πρακτόρων στο περιστατικό της Κυριακής, όταν με αίτημα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα εδρεύει η λεγόμενη «Σχολή Κατασκόπων της ΕΕ», αποτυπώνοντας τη βαθιά εμπλοκή της χώρας και στον πόλεμο κατασκοπείας.

Ρωσική «αντεπίθεση» για την εμπλοκή των ΗΠΑ

Αξιοποιώντας αυτά τα «κατορθώματα» από ΗΠΑ - ΕΕ και τους συμμάχους τους, η ρωσική κυβέρνηση επιχείρησε να βγει «από πάνω» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα καταγγελίες για επιχειρήσεις ανατροπής της κυβέρνησης της Λευκορωσίας με πραξικόπημα.

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει "σοκαριστικό" το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

Δίνοντας το δικό του στίγμα στον «πόλεμο μυστικών υπηρεσιών», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθύμισε τους ισχυρισμούς ότι η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία πιθανότατα περιλάμβανε αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Η απόπειρα πραξικοπήματος, στην οποία συμμετείχε υπήκοος των ΗΠΑ, είναι απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική της Δύσης να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των πρώην σοβιετικών χωρών και να χρησιμοποιεί όλη την γκάμα των εργαλείων "έγχρωμων επαναστάσεων"», είπε, συμπληρώνοντας πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγνοούν μια τέτοια δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας. Αυτό θυμίζει το ουκρανικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014».

«Αβάσιμες» οι κατηγορίες, λέει η Λευκορωσία

Το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας από την πλευρά του κατήγγειλε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες της ΕΕ και ανέφερε ότι έδρασε νόμιμα στο περιστατικό με το αεροσκάφος της «Ryanair». Δήλωσε ακόμα ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, για έρευνες.

Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών ισχυρίστηκε χτες ότι η Λευκορωσία έλαβε μήνυμα από την παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς», η οποία απειλούσε να ανατινάξει μια πτήση της Λιθουανίας, πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αν η ΕΕ δεν καταδικάσει το Ισραήλ για την επιθετικότητά του στη Γάζα.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε καμία απολύτως σχέση.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο του Μινσκ ανακοίνωσε χτες ότι ακύρωσε την επιβίβαση σε αεροσκάφος της γερμανικής «Lufthansa» με προορισμό την Φρανκφούρτη, για λόγους ασφαλείας, μετά από ανώνυμη προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Η «Lufthansa» είναι μια από τις εταιρείες που ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τέλος, η Λευκορωσία απέλασε τον πρεσβευτή της Λετονίας στο Μινσκ και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας, εκτός από ένα μέλος του προσωπικού, διαμαρτυρόμενη γιατί η εθνική σημαία της Λευκορωσίας μπροστά από ξενοδοχείο στη Ρίγα, όπου μένουν ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί πάγου, αντικαταστάθηκε με τη σημαία που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση. Με ανάλογη απόφαση απελάσεων απάντησε λίγη ώρα αργότερα η Λετονία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σχέδιο παρέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τα σχέδια παρέμβασης στη Λευκορωσία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρέμβουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της "Ryanair" στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους "ευαίσθητους" για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά".

Για τα σχέδιά τους αξιοποιούν τη γνωστή "καραμέλα" των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που και στο παρελθόν αποτέλεσε το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δεν διστάζουν, μάλιστα, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν "ακτιβιστές", ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά συμμετέχει αλλά πρωτοστατεί σ' αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ