ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Δεν χαρίζουν την κυριακάτικη αργία!

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»: Την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων στο Εμπόριο να μπει τέρμα στα ωράρια - λάστιχο και τη δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα, που επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία, προέταξαν σωματεία του κλάδου με τις παρεμβάσεις που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις. Εργατικά Κέντρα είχαν προκηρύξει απεργία για τον κλάδο, στηρίζοντας τις παρεμβάσεις των σωματείων.

Την Κυριακή 23 Μάη τα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα είχαν το ελεύθερο να λειτουργήσουν, ενώ το ίδιο σκηνικό είχε προηγηθεί και την Κυριακή 16 Μάη. Μάλιστα, η ίδια ΚΥΑ με την οποία η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την κυριακάτικη λειτουργία του Εμπορίου, προέβλεψε και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσε παρέμβαση με το πανό, τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις του στον πεζόδρομο της Ερμού, ενώ το Παράρτημα Περιστερίου προχώρησε σε ανάλογη παρέμβαση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης. «Δεν πάει άλλο. Δεν αντέχουμε να δουλεύουμε εφτά μέρες τη βδομάδα», ήταν η κοινή διαπίστωση των εμποροϋπαλλήλων στη συζήτηση με το σωματείο τους.

Ο Σύλλογος απηύθυνε στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, με επόμενο σταθμό τη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας απεργιακής κινητοποίησης. Στην Καλλιθέα, η Ενωση ΕΒΕ οργάνωσε αυτοκινητοπομπή στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα «ΝΟΤΟS», οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία του επιχειρησιακού τους Σωματείου, μαζί με το κλαδικό σωματείο και την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, περιφρούρησαν την Κυριακή τον αγώνα τους, με συγκέντρωση στις εισόδους του καταστήματος. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 30/5, στις 11.30 π.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα έγιναν παρεμβάσεις έξω από πολυκαταστήματα από τον τοπικό Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, το οποίο είχε προκηρύξει απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου. Κινητοποίηση σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα έγινε και στην Ξάνθη, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

«Την Κυριακή τη θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δεν θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», διαμήνυσε με το πανό της και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στα καταστήματα «Jumbo», στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους και τη στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Αγωνιστικός προγραμματισμός στη σύσκεψη που κάλεσε η ΟΒΣΑ

Από τη σύσκεψη
Από τη σύσκεψη
Να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και να προχωρήσουν σε απογευματινό συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισαν Σωματεία και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων, στη σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Οι εκπρόσωποι 20 Σωματείων, 4 Ομοσπονδιών και 5 Επιτροπών Αγώνα κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα, που θα διακινηθεί πλατιά τις επόμενες μέρες, ενώ η ΟΒΣΑ επιδιώκει να απευθυνθεί και σε σωματεία εκτός Αττικής. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ: ΟΒΣΑ, Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, Επιτροπές Αγώνα Ταξί, Κυλικείων, Επισιτισμού, Λογιστών, Σωματεία Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών, Ξύλου, Καθαριστριών, Κομμωτών, Βιοτεχνών Μετάλλου, Φωτογράφων, Επιδιορθωτών Υποδημάτων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων (ΣΙΣΕΜΑ), Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Καισαριανής, Νέου Ηρακλείου, Ερυθραίας, Περιστερίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας.

Το συντριπτικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι αυτοαπασχολούμενοι μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιορισμών συνόψισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

«Βιώνουμε όλοι μας μια κατάσταση οριακή», τόνισε αναφερόμενος στα χρέη που έχουν διογκωθεί, στις ρυθμίσεις και τις δόσεις που πνίγουν την πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, στη θηλιά που σφίγγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Στο έδαφος αυτό, εξήγησε ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η επαναφορά του αφορολόγητου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαγραφή τμήματος της φορολογίας που επιβλήθηκε μέσα στην πανδημία, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, η επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

«Δίπλα στους νόμους που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει νέους νόμους που θα κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Πρώτη στο βωμό των θυσιών παίρνει θέση η κυριακάτικη αργία», τόνισε ο Θ. Καλαμπαλίκης, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο».

«Ξέρουμε καλά ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος, ατομικός και οικογενειακός, πάει περίπατο», ανέφερε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να απορρίψουν το δίλημμα που τους τίθεται να επιλέξουν ανάμεσα στην οικονομική και τη φυσική τους εξόντωση. Να παλέψουν για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων ΕΒΕ, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα των χρεών, της εντατικοποίησης και των ατελείωτων ωρών δουλειάς, αλλά και της παντελούς έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας των αυτοαπασχολούμενων, ακόμα και σε κλάδους όπου οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, η Ομοσπονδία στο Ξύλο έχει προγραμματίσει διαδικτυακή σύσκεψη αύριο Τετάρτη με τα σωματεία της σε όλη τη χώρα, καθώς το θέμα καίει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απεργία σήμερα και συγκέντρωση στη Λαμία

Απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συναινέσουν στις απολύσεις τους

Συνεχίζουν τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της επιχείρησης, απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και τις παγίδες της κυβέρνησης.

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν βγαίνουμε έξω από την εργασία μας», προχωρούν σήμερα Τρίτη σε 24ωρη απεργία και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, ενώ την Παρασκευή 28 Μάη, επίσης στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Τα σωματεία καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής σε συμπαράσταση.

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καθώς στις αρχικές αποφάσεις που είχαν πάρει τα Σωματεία στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία Αγίου Ιωάννη, προστέθηκαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα μεταλλεία της Εύβοιας, της Καστοριάς και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Απορρίπτοντας την παγίδα της κυβέρνησης να συναινέσουν στις απολύσεις τους, να αποδεχθούν την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και των περιουσιακών της στοιχείων και να συρθούν σε έναν κάλπικο διάλογο για τις αποζημιώσεις, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους και παράλληλα στέλνουν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, μέσα και έξω από το εργοστάσιο.

«Την Τρίτη 25 Μάη η κυβέρνηση θα πάρει για ακόμη μία φορά την απάντηση: "Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν το βάζουν κάτω, μαζί τους είναι οι εργαζόμενοι και σωματεία από όλη τη χώρα"», τονίζει το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία.

Και προσθέτει: «Δεν βγαίνουμε από την εργασία μας. Δεν χαρίζουμε τον ιδρώτα μας, δεν χαρίζουμε το αίμα μας. 17 μήνες είμαστε στον αγώνα. Σε όλους και σε όλα τέλος και είμαστε όρθιοι. Συνεχίζουμε. Απαιτούμε τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ακόμα όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας».

Για τη μετακίνηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λαμία έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία και τα μεταλλεία της Εύβοιας, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι συνδικάτων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διεκδικούν την επαναπρόσληψη όλων

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Κέρκυρα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Κέρκυρα
Βήμα κλιμάκωσης του πολύμηνου αγώνα χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα αποτέλεσε η μαζική συμμετοχή στην απεργία που κήρυξε χτες το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Eπισιτισμού - Tουρισμού στο νησί, με κεντρικό αίτημα την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία σήμερα 25 Μάη, καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές έδωσαν τη μάχη στα ξενοδοχεία «Sandy Beach», «Grand Mediterraneo» και «Kerkyra Golf», που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ενώ μαζική ήταν η παρουσία έξω από τις πόρτες δεκάδων ξενοδοχείων σε όλο το νησί για να επιβάλουν την επαναπρόσληψή τους. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σταμάτης Πελάης.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η εργοδοσία επιχείρησε να υπονομεύσει την απεργία καλλιεργώντας επανάπαυση ότι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν με αναστολές συμβάσεων. Αντίστοιχα, σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες οι εργαζόμενοι κλήθηκαν ανήμερα της απεργίας να συμμετάσχουν σε «σεμινάρια εκπαίδευσης Covid». Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν. Από την απεργιακή τους συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι απαίτησαν και την απόσυρση του αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ