ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμική παρέμβαση για το εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του Ελληνικού

Ελλιπή μέτρα προστασίας και τεντωμένα ωράρια στην «εμβληματική επένδυση». «Ο καθένας δουλεύει όσο θέλει», απαντά προκλητικά η εργοδοσία

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Παρέμβαση στο έργο του Ελληνικού, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να σταματήσουν τα ανεξέλεγκτα ωράρια και η καταστρατήγηση του πενθήμερου, έκανε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η παρέμβαση οργανώθηκε με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στο τμήμα υπογειοποίησης, που το έχει αναλάβει η εταιρεία «Avax», σε μια επένδυση «εμβληματική» όπως έχει χαρακτηριστεί, ψηφισμένη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνδικάτο έχει επικοινωνήσει με τον τραυματισμένο εργάτη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τον ενημερώσει ότι θα είναι δίπλα του για κάθε είδους βοήθεια που θα χρειαστεί. Επίσης, έχει στείλει αίτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας για την πραγματοποίηση ελέγχου στον τόπο του «ατυχήματος», με τη συμμετοχή και δικού του κλιμακίου.

Το νέο «ατύχημα» έρχεται «να προστεθεί σε άλλα τα οποία έχουν γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, και συγκεκριμένα στον υπεργολάβο Σαντοριναίο», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Αναδεικνύει την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, αλλά και τα εξοντωτικά ωράρια, ως παράγοντες που «στρώνουν το έδαφος για να σημειωθούν νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων» σε ένα έργο στο οποίο «παρελαύνουν υπουργοί, δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική».

Η στάση της εργοδοσίας κατά τη χτεσινή παρέμβαση ήταν προκλητική. Οι εκπρόσωποί της όχι μόνο έσπευσαν «να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας, με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», αλλά επικαλέστηκαν τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» για να ισχυριστούν ότι καθένας «δουλεύει όσο θέλει», προκειμένου να δικαιολογήσουν έτσι την καταστρατήγηση του ωραρίου. Το Συνδικάτο κατήγγειλε τα ωράρια - λάστιχο και την προσπάθεια να επικρατήσουν στο έργο όροι κάτεργου, για να αβγατίσουν τα κέρδη κατασκευαστών και εργολάβων. Φυσικά, έλαβαν αποφασιστική και δυναμική απάντηση από τα στελέχη του Συνδικάτου, που ξεκαθάρισαν ότι τα σχέδια αυτά θα ματαιωθούν και μπροστά θα μπει η υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των εργατών.

Ενα από τα σημεία που αναδείχθηκαν από τη χτεσινή παρέμβαση είναι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, πέντε μέρες μετά το «ατύχημα», δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε έλεγχο, με το Συνδικάτο να καταγγέλλει για μια ακόμα φορά «τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη στελέχωσή της, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων». Μετά την επιμονή των συνδικαλιστών, ο απαραίτητος έλεγχος προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Το σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι επίκαιρο και πρέπει να αποτελέσει οδηγό της πάλης μας για την προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για νέες γενναίες αυξήσεις στους μισθούς», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Φιάσκο οι «αρχαιρεσίες» στο Επαγγελματικό Ταμείο

Το φιάσκο των αρχαιρεσιών στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ), στις οποίες η συμμετοχή ήταν μόλις 7,23%, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Πρόκειται για το Ταμείο εκείνο που αξιοποιήθηκε από την εργοδοσία στο πλαίσιο της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Επικουρικής Ασφάλισης, που χρόνια προσπαθούν να υλοποιήσουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ στον κλάδο.

Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες ήταν 1.781 ψηφίσαντες ή αλλιώς μόλις 7,23%! Πιο μικρή και από τις προηγούμενες όπου και πάλι η συμμετοχή ήταν «μόλις το 10% του συνόλου των ασφαλισμένων (σήμερα 24.460)», σχολιάζει η Ομοσπονδία Φαρμάκου και τονίζει: Το φιάσκο των εκλογών «δείχνει πως όλο και περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες βλέπουν ότι η μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου σε ΝΠΙΔ και οι αρχαιρεσίες του - ανεξάρτητα από την όποια διοίκηση - δεν έχουν σχέση με τη ζωή τους, τα συμφέροντά τους. Αυτή είναι άλλωστε και η ίδια η πείρα από τη λειτουργία του Ταμείου ως ΝΠΙΔ: Τσάκισμα των συντάξεων, "τζογάρισμα" των χρημάτων των ασφαλισμένων, χτύπημα του εργατικού συνδικαλισμού. Γι' αυτό και πάνω από το 90% των ασφαλισμένων γύρισε την πλάτη σε αυτές τις αρχαιρεσίες - όπως είχε καλέσει η ΟΕΦΣΕΕ - για να μη στηριχθεί και νομιμοποιηθεί η υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται ενάντια στη μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό και πως υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχες αποφάσεις σωματείων, επιτροπών και Γενικών Συνελεύσεων εργαζομένων του κλάδου. Στη βάση αυτή καλεί όλους τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους «να βρεθούν μαζικά και οργανωμένα απέναντι και σε αυτό το ΔΣ του Ταμείου, στον αγώνα της διεκδίκησης για να υπερασπιστούμε την Κοινωνική Ασφάλιση και τα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, για να παρθούν άμεσα πίσω η απαράδεκτη απόφαση έξωσης και οι αντίστοιχες αγωγές της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου που στεγάζονται στο κτίριο του ΤΕΑΥΦΕ».

Σύσκεψη για τους διανομείς τη Δευτέρα

Σε κοινή σύσκεψη για την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων προστασίας καλούν τους εργαζόμενους στη διανομή, στο delivery και τους courier το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το Σωματείο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ) Αττικής.

Τα δύο κλαδικά σωματεία καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία σε ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, καθώς και τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).

Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα τα δύο σωματεία αναφέρουν: «Οι κίνδυνοι με τους οποίους βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι οι διανομείς delivery, οι courier, οι οδηγοί van, οι ταχυδρόμοι, είναι πολλοί, δεν θα έπρεπε να είναι δεδομένοι και προκύπτουν από την ασυδοσία των εργοδοτών, που με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων βάζουν τις ζωές μας σε δεύτερη μοίρα. Ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα και van, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εντατικοποίηση, δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, οδηγούν συχνά σε εργατικά "ατυχήματα", πολλές φορές και θανατηφόρα. Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Λέμε: Ως εδώ! Στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε, στην αγωνία αν θα γυρίσουμε στο τέλος της βάρδιας στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, η λύση βρίσκεται στην ενότητα και στην αλληλεγγύη μας».

Τα δύο κλαδικά σωματεία διεκδικούν για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες αυτές: Ενσημα ΒΑΕ. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν μηχανής, νερό, χυμό, αδιάβροχο). Εταιρικά οχήματα, με τη συντήρησή τους στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.

Απολύθηκε λόγω εγκυμοσύνης της συζύγου του!

Την απόλυσή του λόγω της εγκυμοσύνης της συζύγου του κατήγγειλε ο ηθοποιός Αγγελος Ανδριόπουλος.

Οπως κατήγγειλε ο ηθοποιός σε ανάρτησή του, ενημερώθηκε από την παραγωγή ότι διακόπτεται η συνεργασία που είχαν συνάψει, για την περίπτωση που γεννήσει η σύζυγός του κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. «Δυστυχώς λοιπόν, ενώ οι γυναίκες προσπαθούν ακόμα μετά από δεκαετίες να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά -στην Ελλάδα του 2023- υπάρχουν και περιπτώσεις απολύσεων ανθρώπων που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες, με σκοπό να μη βλάψουν (με τη χαρά τους..;) το καλό; Τον στόχο; μιας παράστασης...», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ