ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2023
Σελ. /20
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καρπός της συμπόρευσης σε μεγάλες μάχες η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ

Οι Οργανώσεις του Κόμματος στη μάχη ώστε ακόμη περισσότεροι να κάνουν το βήμα στις 25 Ιούνη

Από τις περσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Από τις περσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Η σημαντική άνοδος που καταγράφει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει την αύξηση του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και τις γυναίκες. Αναδεικνύει ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή χιλιάδων που συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές τα τελευταία χρόνια σε όλα τα μέτωπα πάλης που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή τους.

Συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΚΚΕ έλαβε 60.811 ψήφους και ποσοστό 6,03%. Πήρε 18.625 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, που είχε λάβει 42.186 ψήφους και ποσοστό 4,39%. Το Κόμμα κατέγραψε άνοδο σε όλες τις εκλογικές Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλα τα αστικά κέντρα και τα χωριά.

Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις πολύμορφες άλλες δράσεις όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες. Στους αγώνες της εργατικής τάξης σε μια σειρά χώρους δουλειάς, για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, όπως στη «Μαλαματίνα», σε επιχειρήσεις Τροφίμων, Μετάλλου, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Επισιτισμό - Τουρισμό και αλλού. Στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν από την παραγωγή τους, στους αγώνες για να εμποδιστούν πλειστηριασμοί και εξώσεις εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου. Αλλά και στους αγώνες της νεολαίας για το δικαίωμα στη μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, μα και στους μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και έχει μετατρέψει όλους τους χώρους δουλειάς σε δυνάμει κοιλάδες των Τεμπών.

Μεγάλη αύξηση καταγράφει το Κόμμα στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχυμένο αναδείχθηκε και στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου επανεκλέγει τους δύο βουλευτές που είχε, τον Γιάννη Δελή στην Α' και τον Λεωνίδα Στολτίδη στη Β'.

Στην Α' Θεσσαλονίκης το ΚΚΕ πήρε ποσοστό 7,45% και 24.268 ψήφους, δηλαδή 8.231 ψήφους περισσότερες από το 2019, που είχε πάρει 16.037 ψήφους και ποσοστό 5,3%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου πήρε 10.318 ψήφους (είχε 6.587) και ποσοστό 7,17% (είχε 4,86%) και σε όλα τα Διαμερίσματα του δήμου. Στο Γ' και στο Δ' Διαμέρισμα, τις λαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε σε τρίτο Κόμμα. Στο Γ' Διαμέρισμα πήρε 836 ψήφους (είχε 539) και ποσοστό 8,09% (είχε 5,43%). Στο Δ' Διαμέρισμα (Τούμπα) πήρε 2.954 ψήφους (είχε 1.876) και ποσοστό 8,91% (είχε 6,16%).

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και στην Καλαμαριά. Πήρε 3.231 ψήφους (είχε 2.057) και ποσοστό 8,28% (είχε 5,88%), αναδεικνύοντας ότι το εμπιστεύθηκε ο λαός της περιοχής που έδωσαν μαζί τη μάχη ενάντια στους σχεδιασμούς για την εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου, των ελεύθερων χώρων, για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία» κ.λπ.

Σημαντική άνοδο εμφάνισε και στις λαϊκές γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά, με πρώτη την Πολίχνη όπου πήρε 1.518 ψήφους (είχε 1.097) και ποσοστό 9,04% (είχε 7,21%).

Στην ΠΕ Πιερίας αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα στο Λιτόχωρο του δήμου Δίου - Ολύμπου, όπου πήρε 739 ψήφους (είχε 534) και ποσοστό 17,74% (είχε 12,87%).

Στον δήμο Νάουσας πήρε 1.751 ψήφους (είχε 1.498) και ποσοστό 8,66% (είχε 7,75%). Στην πόλη της Νάουσας αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 10,76%, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς που έχει με την εργατική τάξη, αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των αγώνων για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις τροφίμων, για την υπεράσπιση των λαϊκών οικογενειών από τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση και ρεύμα, ενάντια στην υποστελέχωση και το κλείσιμο κλινικών του νοσοκομείου.

Η αναγνώριση του ΚΚΕ ως του συνεπούς συμπαραστάτη των δίκιων των εργαζομένων εκφράστηκε και στη Χαλκιδική και ειδικότερα στον δήμο Αριστοτέλη, που το Κόμμα πήρε 783 ψήφους (είχε 436) και ποσοστό 6,02% (είχε 3,30%). Στα χωριά των μεταλλωρύχων, όπου όλα τα τελευταία χρόνια δίνουν τη μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις της «Ελληνικός Χρυσός» και των υπεργολάβων της, για το δικαίωμα στη δουλειά, για υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες που θα έρθουν απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Γι' αυτό και μπροστά στις 25 Ιούνη, τα μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπαίνουν στη μάχη, ώστε όχι μόνο να μη χαθεί ούτε μια ψήφος, αλλά να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Κόμμα, να κάνουν περισσότεροι το τολμηρό βήμα και να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Kάντε το παντού όπως στην Ικαρία!

«Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά! Για να πάει το ΚΚΕ στην Ικαρία και στους Φούρνους ακόμα πιο ψηλά!». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους χιλιάδες κατοίκους των δύο νησιών που με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ, αναδεικνύοντάς το πρώτη δύναμη, ενώ καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα «κάντε το όπως στην Ικαρία».

Οπως τονίζει, «το μεγάλο ποσοστό του 35% στην Ικαρία αλλά και το 20% στους Φούρνους αντανακλά, πέρα από τους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με τα νησιά μας, και την αποδοχή από μεγάλη μερίδα του κόσμου του συνθήματος: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!».

Σημειώνει πως το αποτέλεσμα αυτό «μας γεμίζει με αισιοδοξία αλλά και αίσθημα ευθύνης να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην οργάνωση, στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Και προσθέτει: «Ο λαός της Ικαρίας έστειλε μήνυμα ότι "σωτήρες" δεν υπάρχουν. Ετσι και το επόμενο διάστημα απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιούνη θα είναι μπροστάρης μαζί με τους κομμουνιστές για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι την ακρίβεια και τις ασφαλείς μεταφορές. Συνολικά για όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν και είναι απόρροια της πολιτικής της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Η πολιτική αυτή θα συνεχίσει να είναι εδώ και μετά την 25η Ιούνη».

Τονίζει ότι το δίλημμα που προβάλλει ξεκάθαρα για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα είναι: «Συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενίσχυση της μόνης πραγματικής αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, το ΚΚΕ;». Τέλος, επισημαίνει: «Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα! Η Ικαρία με την πρωτιά του ΚΚΕ έδειξε τον δρόμο. Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά! Για να πάει το ΚΚΕ στην Ικαρία και στους Φούρνους ακόμα πιο ψηλά! Καλούμε τη νεολαία, όλο τον λαό να κρίνουν και να δουν ποιον είχαν δίπλα τους στα δύσκολα. Και αυτός δεν ήταν ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά ο βουλευτής της ΝΔ στον νομό μας, που είναι από την Ικαρία και στη Βουλή στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως, για παράδειγμα, το τελευταίο για την Υγεία. Στήριγμά τους στα νησιά μας ήταν και θα είναι το ΚΚΕ!».

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις 25 Ιούνη

Επειδή διακινούνται αναληθείς πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε διάφορα Μέσα, ότι οι ετεροδημότες μπορούν να κάνουν αίτηση και τον μήνα Μάη, ώστε να ψηφίσουν στις 25 Ιούνη στον τόπο διαμονής τους, τονίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορεί κανείς να κάνει αίτηση τώρα για να ψηφίσει στις 25 Ιούνη ως ετεροδημότης.

Τι ισχύει;

Αυτοί που σίγουρα θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις νέες εκλογές είναι όσοι ψήφισαν ως ετεροδημότες και στις εκλογές της 21ης Μάη. Δηλαδή όσοι εγγράφηκαν στους σχετικούς καταλόγους με αίτησή τους μέχρι τις 28 Φλεβάρη και στη συνέχεια συγκροτήθηκε τμήμα 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια στην περιοχή τους.

Τι ισχύει για αυτούς που έκαναν αίτηση ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΗ;

Οσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, δηλαδή έκαναν αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη, θα πρέπει να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιούνη. ΟΜΩΣ αυτήν τη στιγμή αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο, με ευθύνη του υπουργείου.

Ηδη με παρεμβάσεις του το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν όλα τα μέτρα, με ευθύνη του υπουργείου, για να μπορέσουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες όσοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη.

Θα είναι απαράδεκτο να στερηθούν το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, και βέβαια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ