ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Καμιά απόλυση κανενός συμβασιούχου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Με απεργία διεκδίκησαν χτες το δικαίωμα στη δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με απεργία και κινητοποίηση, που κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση έθεσαν χτες στο επίκεντρο το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κόντρα στις απολύσεις που στέλνουν αυτή την περίοδο χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία και παράλληλα επιδεινώνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών.

«Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό του και προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, συμμετείχε στην απεργία και την κινητοποίηση το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, λέγοντας όχι στις απολύσεις και απαιτώντας να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να μετατραπούν όλοι οι συμβασιούχοι σε «αορίστου χρόνου», να προκηρυχθούν νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς.

24ωρη απεργία είχε προκηρύξει για χτες και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) για τους συμβασιούχους, παρέχοντάς τους τη συνδικαλιστική κάλυψη προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά την παραμονή τους στη δουλειά.

Η ίδια η συγκέντρωση, η μαχητική συμμετοχή εργαζομένων από δήμους της Αττικής έβγαλε στην επιφάνεια το ψηφιδωτό της ευελιξίας και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης. Ηταν εκεί οι κάθε είδους συμβασιούχοι, που χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα εδώ και χρόνια σηκώνουν στις πλάτες τους τη στοιχειώδη λειτουργία υπηρεσιών απαραίτητων για τον εργατόκοσμο: ΙΔΟΧ, 8μηνα, δίμηνα, συμβασιούχοι Covid, συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ, εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμβασιούχοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ. Εργαζόμενοι δηλαδή «όμηροι» μιας πολιτικής ανακύκλωσης της ανεργίας που πλέον αθροίζονται σε αριθμούς που υπερβαίνουν τους μόνιμους υπαλλήλους, και κάθε τόσο, π.χ. κάθε χρόνο, είναι επί «ξύλου κρεμάμενοι», δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τους επόμενους μήνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», φώναξαν εργαζόμενοι. «Μόνιμη δουλειά ζητάει η εργατιά», ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τη φωνή τους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Μεταξουργείο, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Τράκας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, πριν ξεκινήσει η πορεία, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ και ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε προκλητικά την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει στην ανεργία, στο τέλος του μήνα, τους 4.000 συμβασιούχους covid. Στα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων να μη γίνει καμία απόλυση και να ενισχυθούν οι δήμοι με μόνιμο προσωπικό, αρκέστηκε να προαναγγείλει κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.

Αρνητικός στο αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που αρκέστηκε να παραπέμψει σε προσεχή συνεδρίαση της Ενωσης, στην οποία, όπως ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, όπου θα συζητηθεί η πρότασή της προς την κυβέρνηση για προκήρυξη θέσεων εργασίας στους δήμους, καθώς και το ζήτημα της αυξημένης μοριοδότησης για τους συμβασιούχους που θα πάρουν μέρος στην προκήρυξη αυτή, εφόσον αυτή προκύψει. Ετσι, σε μια περίοδο που χιλιάδες στέλνονται στην ανεργία, οι συμβασιούχοι καλούνται να ...αναμείνουν στο ακουστικό τους μέχρι να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας και στη συνέχεια να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν μια από αυτές.

Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα για σταθερή δουλειά

Στην προσυγκέντρωση του Συνδικάτου ΟΤΑ, στην πλατεία Βάθης, μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων, συμβασιούχοι, για τον αγώνα που δίνουν και τα δίκαια αιτήματά τους. «Είμαστε όλοι σήμερα εδώ γιατί ο αγώνας είναι κοινός», τόνισε ο Χρήστος Μπόικος, μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας. «Σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε μισά πράγματα», πρόσθεσε και απαίτησε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τη συνέχιση του αγώνα χαρακτήρισε την απεργία ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου, συμβασιούχος στον δήμο Αθήνας, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με τις λεγόμενες συμβάσεις Covid. Πρόκειται για πάνω από 4.000 εργαζόμενους «που προσλήφθηκαν με πρόσχημα την πανδημία πριν 2 χρόνια, στην πραγματικότητα όμως ήρθαν να καλύψουν τα χρόνια, τεράστια κενά στους δήμους και τις Περιφέρειες». Ενώ έβαλαν πλάτη σε όλες τις υπηρεσίες, τώρα απολύονται.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μαζικών προσλήψεων για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε όλες τις υπηρεσίες, επισήμανε τους κινδύνους που δημιουργεί η υποστελέχωση σε νευραλγικές υπηρεσίες μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον δήμο της Αθήνας: Στο τμήμα εποπτών δημόσιας Υγείας «ο μοναδικός μόνιμος υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε και το τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά από συμβασιούχους Covid». Στο τμήμα κακοποίησης ανηλίκων «από τους 6 εργαζόμενους οι 4 είναι συμβασιούχοι Covid». Στα δημοτικά ιατρεία «το 95% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

«Στο δίκαιο αίτημα για μαζικές προσλήψεις η κυβέρνηση απαντά πως δεν αντέχει η οικονομία, όμως από την άλλη μια χαρά αντέχει η οικονομία για τα δισεκατομμύρια των ΝΑΤΟικών δαπανών και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Μας λένε ξανά και ξανά πως ο δημοσιονομικός χώρος είναι στενός και δεν προβλέπονται προσλήψεις, όμως από την άλλη στους δήμους κάνουν πάρτι οι μεγαλοεργολάβοι και χορό τα εκατομμύρια που τους μοιράζουν απλόχερα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες», κατήγγειλε ο ομιλητής.

«Η απεργία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, μας αφορά όλους μας ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας», τόνισε και απαίτησε τη μετατροπή των Συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. «Από αυτό το αίτημα δεν κάνουμε βήμα πίσω. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να πρωτοστατήσουν για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους δήμους και την Περιφέρεια», κατέληξε.

Στο πλευρό των εργαζομένων, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Στην κατάσταση που για τους εργαζόμενους έχει φτάσει στο απροχώρητο αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, αναδεικνύοντας την εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού, τη γενικευμένη εργολαβοποίηση, αλλά και τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για τη διαχρονική υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που συνειδητά «απαξιώνουν τις υπηρεσίες, με στόχο να διεισδύσουν πιο εύκολα οι εργολάβοι».

Mε αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συμμετείχε και ο Σύλλογος εργαζομένων δήμων Λάρισας στην πανελλαδική απεργία πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και κάνοντας στη συνέχεια πορεία μέχρι την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή των συμβασιούχων Covid. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του συλλόγου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη «διαχρονική επιλογή» να μπαλώνονται οι ελλείψεις με συμβασιούχους. Οπως είπε, «σε ορισμένες υπηρεσίες - όπως η καθαριότητα των σχολείων ή οι συνάδελφοι στους παιδικούς σταθμούς στα ΚΔΑΠ και στις κοινωνικές δομές - η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού επί της ουσίας τα ίδια άτομα μπορεί να είναι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 12, 15 ακόμα και 20 χρόνια, ενώ ο δήμος πολύ εύκολα μπορεί να τους απολύσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για να τους προσλάβει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αν υπάρχουν χρήματα...».


ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας και ΣΣΕ

Με κλιμάκωση του αγώνα τους ακόμα και με 24ωρη απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Χτες συμμετείχαν καθολικά στη δεύτερη κατά σειρά στάση εργασίας, από τις 12 μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ., και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι τα γραφεία της «Ακτωρ».

Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Π. Κορακίτη, υπεύθυνο της εταιρείας, ο οποίος αρχικά αμφισβήτησε τα ζητήματα σχετικά με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας που του έθεσε η αντιπροσωπεία, στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτά και δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους με ορίζοντα ενός μήνα. Οσον αφορά το δίκαιο αίτημα τον εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, περιορίστηκε στη δέσμευση ότι θα το θέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελλάκτωρ».

Στην κινητοποίηση στην οποία κάλεσαν το Σωματείο εργαζομένων του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Στόχος μάλιστα είναι το επόμενο διάστημα να συγκροτηθεί κοινή Επιτροπή Αγώνα.

«Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί διεκδικούν το αυτονόητο: Καλές συνθήκες εργασίας και να πληρωνόμαστε ανθρώπινα», σημείωσε ο Θωμάς Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας δεν παίρνονται, ανέδειξε ο Νίκος Μπαλντούκας, εργαζόμενος στο Μετρό και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων: «Ακόμα και τα βασικά, όπως μάσκες, παπούτσια και ένδυση, περιμένουμε 6 και 8 μήνες για να τα πάρουμε. Τα γάντια εργασίας είναι σχεδόν ένα ζευγάρι τον μήνα. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας του έργου, είτε μιλάμε για την επιφάνεια είτε μιλάμε για τις σήραγγες ή τους σταθμούς, και συνέχεια έχουμε μικροατυχήματα, ενώ ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη εντατικοποίηση της δουλειάς. Η εταιρεία μάς αναγκάζει είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο να δουλεύουμε 10ωρα, Σάββατα ή και Κυριακές».

Δεν υποχωρούμε από το αίτημα για ΣΣΕ με αυξήσεις, είπε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ και υπογραφή επιχειρησιακής με αυξήσεις.

Νέα στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Σε νέα στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου έπειτα από παρέμβαση της ΔΑΣ. Στις 10 π.μ. θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, την οποία θα ακολουθήσει η πορεία στο ΥΜΑΘ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ που προχωρούν σε επιπλέον μείωση μισθών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, περικόπτουν νομοθετημένα επιδόματα και την ίδια ώρα αποδομούν τα συνεργεία και κάθε διοικητική δομή του Οργανισμού, προχωρούν σε ανάθεση δρομολογίων σε ιδιώτες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org