ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμώνει το άνοιγμα σε χώρους δουλειάς για την Πανελλαδική Σύσκεψη

Στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα (Κλειστό Δραπετσώνας) ο μεγάλος αγωνιστικός σταθμός

Από τις συζητήσεις με εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου στην Κ. Μακεδονία
Από τις συζητήσεις με εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου στην Κ. Μακεδονία
Με δεκάδες περιοδείες και συγκεντρώσεις, με συσκέψεις και εξορμήσεις συνεχίζεται η προετοιμασία της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ».

Συνδικαλιστές, μέλη διοικήσεων των σωματείων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κλιμακώνουν το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, καλώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την επιτυχία της, να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους και να διαδώσουν παντού το περιεχόμενο της σύσκεψης, για την αναζωογόνηση και την αντεπίθεση των συνδικάτων, για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων.

«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με το σύνθημα αυτό τροφοδοτείται η συζήτηση στις περιοδείες, ενώ συνεδριάζουν ΔΣ και συγκαλούνται Γενικές Συνελεύσεις, γίνονται συσκέψεις Επιτροπών Αγώνα με θέμα τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εργασιακούς χώρους του κλάδου του Φαρμάκου στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της ΟΕΦΣΕΕ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.


Επισκέφθηκαν τις φαρμακαποθήκες «Αλτσεχ» και «Σελφαρ» του ομίλου ΣΥΦΑ και άλλους χώρους. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για ζητήματα διεκδίκησης και οργάνωσης του αγώνα, για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Συζητώντας για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε ότι πρόκειται για κορυφαίο γεγονός για την εργατική τάξη, που θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα και ισχυροποίησης των συνδικάτων, για μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες, για την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και περιοδειών

Σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες - εξορμήσεις:

Σήμερα Τετάρτη: Στην κλωστοϋφαντουργία «Πεταλούδα», στο πρακτορείο «Αργος», στο εργοστάσιο «Linea Strom», στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ στο Νέο Ηράκλειο, στο Καζίνο Πάρνηθας, στα επισιτιστικά καταστήματα στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στην «PDS Solutions» στην Καλλιθέα, στη Φαρμακαποθήκη ΠΡΟΦΑΡΜ, στα καράβια «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ», «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» και «ΚΡΗΤΗ 1». Στα ξενοδοχεία «Appolon» (Κέρκυρα), «Gemini» (Κέρκυρα), «Rossis» (Κέρκυρα), «Messoghi Beach» (Κέρκυρα). Στο εργοστάσιο «Αλμέκο» (Θεσσαλονίκη).

Αύριο Πέμπτη: Στο Μετρό Αθήνας, στο δημαρχείο Γαλατσίου, στη «PDS Solutions» στην Ομόνοια, στο εργοστάσιο «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, στην Τράπεζα Πειραιώς (Μιχαλακοπούλου), στη Γραμμή 3 του Μετρό (Πειραιά). Στα καράβια «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «ΕΛΥΡΟΣ» και «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ». Στα ξενοδοχεία «Regency» (Κέρκυρα), «Aeolos» (Κέρκυρα), «Marbella» (Κέρκυρα), «Alexandros» (Κέρκυρα), «Angsana» (Κέρκυρα). Στο εργοστάσιο «Μεξυλ» (Θεσσαλονίκη). Την ίδια μέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη «First data».

Την Παρασκευή 27 Μάη στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ στον Πειραιά, στην Alpha Bank στο «Παπαστράτειο» (Πειραιάς), στην Τράπεζα Πειραιώς στον Χολαργό, στη Γραμμή 4 του Μετρό (Αθήνας), στην Τράπεζα Πειραιώς (Χολαργό). Στα ξενοδοχεία «Delphinia», «Miramare», «Mythos», «Sandy Beach», «Sandy Villas».

Την Τρίτη 31 Μάη θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «MELLON».

Την Τετάρτη 1 Ιούνη στην Alpha Bank στη Λ. Συγγρού, στην Τράπεζα Πειραιώς (Πανεπιστημίου). Την Πέμπτη 2 Ιούνη, στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Συγγρού 87).


Στη μάχη για κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ εργατικά συνδικάτα
  • Αύριο η συγκέντρωση στον ΣΕΒ από τις Ομοσπονδίες και Σωματεία σε Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο και Τύπο - Χαρτί
  • Την ίδια μέρα στο υπουργείο Εργασίας σωματεία από τις Τηλεπικοινωνίες

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν αύριο Πέμπτη οι Ομοσπονδίες, μαζί με σωματεία από τους κλάδους Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και Τύπου - Χάρτου, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κλάδους αυτούς οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση εδώ και 13 χρόνια! Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών σημειώνει ότι και σήμερα οι εργοδότες με διάφορα τερτίπια προσπαθούν «να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, λέγοντας ότι "περνάνε μεγάλες δυσκολίες" γιατί δεν μπορούν να βρουν φθηνές πρώτες ύλες, γιατί ανέβηκε το κόστος παραγωγής, της μεταφοράς, της Ενέργειας κ.ά.». Βέβαια, «όλα αυτά τα χρόνια, οι εργοδότες στον κλάδο μας έχουν θησαυρίσει με τις πλάτες των εργαζομένων». «Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα στην κλαδική ΣΣΕ που κατοχυρώνει συλλογικά τα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων», ξεκαθαρίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Φαρμάκου.

Αγωνιστικές δράσεις σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

Κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, οργανώνουν επίσης από κοινού σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote E-Value» και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Ακόμα το ΣΕΤΗΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, στην οποία θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ετοιμάσει. Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» θα προχωρήσει επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Κεραμεικού τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ. ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ και σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και η συμμετοχή του σωματείου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Τα Σωματεία θέτουν στο προσκήνιο την ανάγκη πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς για κλαδική και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και ρυθμίσεις που να αφορούν τα ωράρια εργασίας, τις άδειες, τα επιδόματα.

Απεργία στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου

Με 24ωρη απεργία, αύριο Πέμπτη 26 Μάη, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του ομίλου «Σπανόπουλου». Η εργοδοσία αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε πρόταση που έχει κατατεθεί, ενώ προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους αλλάζοντας τον τρόπο πληρωμής σε ορισμένους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί στο ελάχιστο διεκδικήσεις τους. Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι «συλλογικά και οργανωμένα θα διεκδικήσουμε το σύνολο της σύμβασης» και καλεί τους εργαζόμενους στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας να απαντήσουν «απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους μας».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος διεκδικούν την υπογραφή νέας αύξησης πάνω στη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ).

Στον όμιλο «Φιλίππου»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στη Μεταμόρφωση, την Παρασκευή 27 Μάη, στη 1 το μεσημέρι, οργανώνουν τα σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων EMFI, το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods ΑΕΤ», το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Elbisco», το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods» Ευβοίας, που σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στον κλάδο των τροφίμων, εργάζονται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Είναι επιχειρήσεις που έχουν θησαυρίσει στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων και ταυτόχρονα επιχορηγούνται με εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού, για «επενδύσεις».

Τα Σωματεία διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις 10% σε μισθούς και ημερομίσθια, ξεπάγωμα όλων των προσαυξήσεων (τριετίες, επίδομα γάμου κ.τ.λ.), κατώτερο βασικό μισθό 950 ευρώ, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση εργολαβικής εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι διεκδικήσεις αυτές εμπλουτίζονται και με άλλες ανάλογα τον χώρο δουλειάς.


Σήμερα η στάση εργασίας στο «Τιτάνια»

Φτάνει πια με το «ξεζούμισμα» από την εντατικοποίηση λένε οι εργαζόμενοι

Σε τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα (Πανεπιστημίου), αντιδρώντας στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας και απαιτώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα. Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει ακόμα το να σταματήσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους εκφράζουν τα Σωματεία Εργαζομένων ξενοδοχεία «Novotel», «Athens Marriott» και «Stanley».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ