ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνα σχέδια με ελληνική εμπλοκή στο φόντο εσωτερικών αντιθέσεων

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη χτεσινή ενημέρωση
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη χτεσινή ενημέρωση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ

Εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των βαρών και της λείας, αλλά και με νέα επικίνδυνα σχέδια για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας και εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, επισήμως για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, απέναντι από τα σημερινά, που πλέον δεν τους χωράνε, σε χώρο που είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους.

Και μόνο το γεγονός ότι στην έδρα του ΝΑΤΟ η σημερινή συνάντηση δεν παρουσιάζεται ως Σύνοδος Κορυφής, εκτιμάται από διάφορους κύκλους ότι αντανακλά δυσκολίες να παρουσιαστεί προς τα έξω μια εικόνα αρραγούς συμφωνίας με κοινές προσεγγίσεις και ομόφωνες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα όσα συζητούνται. «Δεν είναι μια κανονική Σύνοδος Κορυφής. Θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής το 2019 ή το 2020», έλεγε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων χτες το πρωί.

Σημεία - κλειδιά το μοίρασμα των βαρών και η ενεργότερη εμπλοκή σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ

Ανεξάρτητα πάντως από το πώς παρουσιάζεται η συνάντηση, το σίγουρο είναι ότι στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων περιλαμβάνονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Περιγράφοντας το περίγραμμα των συζητήσεων αυτών ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως σήμερα θα γίνει 3ωρη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπό μορφή δείπνου εργασίας, με σημεία - κλειδιά της:

-- Το μοίρασμα των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, θέμα που βάζει διαρκώς ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα και να αναλάβουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές ευθύνες. Οπως είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, θα εστιάσουν στο πόσα δαπανούν Καναδάς και ευρωπαϊκές χώρες «για να αυξήσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης». «Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια, το συζητάμε ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα συζητήσουμε και πώς θα προχωρήσουμε και παραπέρα για να υλοποιήσουμε όσα λέμε τόσα χρόνια», εξήγησε ο ίδιος.

-- Δεύτερο σημείο - κλειδί της συζήτησης, είπε ο ΝΑΤΟικός, θα είναι «η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές. Εχουμε δείξει, ήδη, τι μπορούμε να προσφέρουμε στο Αφγανιστάν. Βοηθάμε με εκπαιδευτές και στελέχη να αναπτύξουν δυνατότητες οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σε Ιράκ, Ιορδανία και Νότια Αφρική, στην πάλη κατά της τρομοκρατίας», δείχνοντας προς την κατεύθυνση ακόμα πιο ενεργής εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μια σειρά από «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πρόσχημα πάντα την «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία». «Θα συζητήσουμε επίσης», πρόσθεσε, «για το πώς μπορεί να συνδράμει ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ τον Συνασπισμό κρατών ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" στη Συρία. Για το Αφγανιστάν και το τι θα κάνουμε εκεί θα συζητήσουμε περισσότερα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τέλη Ιούνη, αρχές Ιούλη».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να γίνει κάποια συζήτηση για την Ουκρανία ή την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο γεύμα εργασίας οι ηγέτες έχουν το δικαίωμα να θέσουν όποιο θέμα θέλουν στο τραπέζι.

«Ολα τα διαθέσιμα εργαλεία»

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας αργότερα επισήμως σε δημοσιογράφους, προεξόφλησε ότι θα είναι σήμερα μια «ιστορική συνάντηση, που θα φέρει κοντά όλους τους ηγέτες και θα δώσει ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, στον απόηχο και του χτυπήματος στο Μάντσεστερ, απέναντι στην τρομοκρατία».

Τόνισε, χαρακτηριστικά, για την προσέγγισή τους στο θέμα ότι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση, συνδρομή της Δικαιοσύνης, συλλογή, διαχείριση και ανταλλαγή πληροφοριών και «κάποιες φορές στρατιωτική δράση». «Αρα, είναι χρήσιμο να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα».

Δίνοντας κι αυτός ένα περίγραμμα της συνάντησης σήμερα, είπε ότι ένα από τα θέματα που θα εξετάσουν είναι η δράση ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση ασφαλείας παραμένει γεμάτη προκλήσεις». Δίνοντας κάποια παραδείγματα, είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυτήν τη στιγμή ανεπτυγμένους περίπου 13.000 στρατιώτες, αλλά οι διοικητές των αποστολών ζητούν κι άλλους.

Ενεργότερη εμπλοκή στη Συρία και πεδία ελληνικής συμμετοχής

Για την παραπέρα εμπλοκή στη Συρία και τη «συνεργασία» με το Συνασπισμό ενάντια στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), παρέπεμψε στα εναέρια ραντάρ AWACS προαναγγέλλοντας «επέκταση της δράση τους», ευχαριστώντας μάλιστα δημόσια μέλη της λυκοσυμμαχίας που έχουν ήδη προσφερθεί για τον εναέριο ανεφοδιασμό τους.

«Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις για το αν θα γίνουμε πλήρες μέλος του Συνασπισμού ενάντια στο "ΙΚ" αλλά δεν έχει εκφραστεί ακόμα κάποιο αίτημα εμπλοκής (σ.σ.: σε βομβαρδισμούς ή μάχες στο έδαφος). Είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μάχες», έσπευσε να προσθέσει, καθώς για το θέμα κυβερνήσεις όπως η γερμανική φέρεται να έχουν προβάλει ισχυρές ενστάσεις φοβούμενες μια πιο ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη Συρία, στον πόλεμο «δι' αντιπροσώπων» που γίνεται εκεί, όπως λένε χαρακτηριστικά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το πώς να συνεισφέρει περισσότερο με παροχή εκπαίδευσης στις δυνάμεις όμορων κρατών, π.χ. Ιράκ και Ιορδανία, και να συνδράμει τις επιχειρήσεις του Συνασπισμού με πληροφορίες, που συγκεντρώνουν τα AWACS. Η συλλογή πληροφοριών είναι εξάλλου κρίσιμο κομμάτι στη διεξαγωγή του πολέμου. Οπως είπε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, «η ανταλλαγή πληροφοριών είναι κορυφαίο ζήτημα για μας, το κάνουμε χρόνια, και προχωράμε και παραπέρα».

Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Αμυνας, έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να παίξει βασικό ρόλο σ' αυτήν τη βρωμοδουλειά, λειτουργώντας ως κόμβος συγκέντρωσης και διάχυσης πληροφοριών στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια, προς «αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης.

Ζητάνε μεγαλύτερη «συνεισφορά», επαινούν τις ΗΠΑ για τη «δέσμευση»

Για τις δαπάνες των κρατών - μελών, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι αρχίζουν και αυξάνουν τα ποσά που ξοδεύουν, ζήτησε, ωστόσο, να ...βάλουν πλάτη και σε άλλα μέτωπα: «Τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν εθνικά σχέδια για το πώς θα συνεισφέρουν σε χρήματα, σε δυνατότητες ("capabilites") και συνεισφορές ("contributions")», είπε, βάζοντας ανοιχτά θέμα ώστε όλα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα σε μέσα, προσωπικό και εξοπλισμό στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και αποστολές.

Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να επαινέσει την ενίσχυση της αμερικανικής συνεισφοράς στην «ευρωπαϊκή άμυνα» με μεταφορά πρόσθετων στρατευμάτων και διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων στην Ευρώπη. «Η διοίκηση Τραμπ είναι δεσμευμένη στη συλλογική μας άμυνα και στην ενίσχυση της Ευρώπης. Εχουν αποφασίσει, ήδη, αύξηση κατά 40% των στρατιωτικών δαπανών τους για την Ευρώπη και ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας», είπε.

Η «μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων» απέναντι στη Ρωσία

Κάνοντας, εξάλλου, έναν απολογισμό του τι έχουν καταφέρει έως σήμερα, ειδικά στο μέτωπο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε: «Από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τριπλασιάσαμε τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες. Συγκροτήσαμε 8 στρατηγεία στην Ανατολική Ευρώπη. Στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία προωθήσαμε 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης. Ενισχύουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, με μια πολυεθνική ταξιαρχία που αναπτύσσεται με έδρα τη Ρουμανία, ενισχυμένη ναυτική και εναέρια παρουσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει πρόσθετα αεροσκάφη για περιπολίες. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δυνατότητές μας στην κυβερνοάμυνα».

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε και την «πλάτη» που βάζει η ελληνική κυβέρνηση στους σχεδιασμούς αυτούς, αφού η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνδράμει τη βουλγαρική Αεροπορία σε περιπολίες, στην αναγνώριση «άγνωστων ιχνών» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παίρνει μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και ταυτόχρονα διαθέτει το Αιγαίο ως επιχειρησιακό χώρο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, με πρόσχημα το Προσφυγικό, διασυνδέει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα με αυτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί μια δυσκολία που έχουν ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι να απαντήσουν για το ζήτημα που βάζουν δημοσιογράφοι, π.χ. από το Ιράκ, αν το ΝΑΤΟ δικαιολογεί την κίνηση της Τουρκίας να εισβάλει σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τα «θεμέλια» της λυκοσυμμαχίας...

Για τους «υψηλούς συμβολισμούς» που θα περιλαμβάνουν τα σημερινά εγκαίνια των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο χτες τα ΝΑΤΟικά στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, θα αποκαλύψουν ένα μνημείο για το τείχος του Βερολίνου, ενώ ο Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, θα αποκαλύψουν ένα μνημείο αφιερωμένο στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης, την 11η του Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση τότε για πρώτη φορά του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, για τη «συλλογική Αμυνα». Ολα αυτά για να δείξουν, υποτίθεται, τις «θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονταν όλες αυτές οι φιέστες. Ο αντικομμουνισμός και η επίθεση στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπως και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, με τα κάθε είδους προσχήματα κάθε φορά, έχουν γραφτεί ανεξίτηλα - με το αίμα των λαών - στα θεμέλια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ