ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με επιτυχία η Διεθνής αντι-ΝΑΤΟική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες

Στιγμιότυπο από τη Διεθνή αντι-ΝΑΤΟική Διάσκεψη που οργάνωσε το ΠΣΕ
Στιγμιότυπο από τη Διεθνή αντι-ΝΑΤΟική Διάσκεψη που οργάνωσε το ΠΣΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Του απεσταλμένου μας Ορέστη ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα 18 χωρών πραγματοποιήθηκε, χτες στις Βρυξέλλες, η Διεθνής αντι-ΝΑΤΟική Διάσκεψη που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στο πλαίσιο των πολύμορφων αντιιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει στη βελγική πρωτεύουσα ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη Διάσκεψη μίλησαν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, και ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Παφίλης. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Συρία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Πολωνία και την Ελλάδα. Επίσης, χαιρέτισε η Αντιγόνη Κουνούπη, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και ο Γιαν Φερμόν, γγ της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών (IADL).

Σε κάθε Σύνοδο κλιμακώνεται η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σ. Γκόμες, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου του ΠΣΕ που επανεβεβαίωσαν την κάθετη αντίθεση του Συμβουλίου στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της ΕΕ, στο ρόλο των ΝΑΤΟικών βάσεων και στην πάλη για αποδέσμευση σε κάθε χώρα.

Το μπλοκ του ΠΣΕ στη χτεσινή διαδήλωση στις Βρυξέλλες
Το μπλοκ του ΠΣΕ στη χτεσινή διαδήλωση στις Βρυξέλλες
Ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, στην εισήγηση του χαιρέτισε «από τη "διπλή πρωτεύουσα" δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις πολλών κινημάτων σε δεκάδες χώρες, αυτές και τις επόμενες μέρες, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους μηχανισμούς και τους πολέμους του». Σημείωσε πως «η αποφασιστική καταδίκη του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του, που στηρίζουν και υπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις του, που συμμετέχουν στις επιθετικές ενέργειές του, έχουν μεγάλη διεθνή σημασία», προσθέτοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία «τα κινήματα ειρήνης να ενημερώνουν συνεχώς τους λαούς και ιδιαίτερα τη νεολαία για την αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ, για το χαρακτήρα του, για τους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από τη διασφάλιση με τα όπλα και την τρομοκρατία της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως «σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια, κλιμακωνόταν η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Διαμορφωνόταν νέα, πιο επικίνδυνη στρατηγική κατά των λαών, προβάλλονταν νέα προσχήματα για πολέμους και επεμβάσεις», φέρνοντας το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης το 2004, «όπου αποφασίστηκε το Σχέδιο για τη "μεγάλη Μέση Ανατολή". Ενα σχέδιο που όπως και άλλα εγκρίθηκε και χαιρετίστηκε από την ΕΕ», αποτέλεσμα του οποίου αποτελούν ο πόλεμος στη Συρία, η επίθεση στη Λιβύη, η ονομαζόμενη «Αραβική Ανοιξη» κ.ά.

Αναφέρθηκε ακόμα στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία, που όπως σημείωσε αποφάσισε τη συγκέντρωση και μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργία της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» με βάσεις στη Ρουμανία, την Πολωνία, υποδομές που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια καταστροφική αναμέτρηση, τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, «για να υπηρετήσουν από κοινού, παρά τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται, τις στοχεύσεις τους για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων».

«Σήμερα», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα λάβει επίσης πολύ επικίνδυνες αποφάσεις σε κατεύθυνση επιτάχυνσης της υλοποίησης των αποφάσεων της Βαρσοβίας, κάνοντας προσαρμογές για να γίνει το ΝΑΤΟ πιο επιθετικό και αποτελεσματικό, να επεκτείνει τη σφαίρα των επεμβάσεων κατά των λαών», εξετάζοντας την ενίσχυση της παρουσίας του στη Βαλτική, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Συρίας, τη συνέχιση της επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υιοθετεί πλήρως τα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που ψηφίζει το «σκληρότερο από όλα τα μνημόνια, το 4ο, επιβάλλοντας νέα αβάσταχτα μέτρα στο λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης υιοθετεί πλήρως τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αναβαθμίζει την εμπλοκή της».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, «που είναι δεύτερες μόνο σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, ανάμεσα σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ», στην πρόσκληση που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να ιδρύσουν μια νέα βάση στην Κάρπαθο, στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας για πέντε χρόνια αντί για ένα, την οποία βάση της Σούδας επίσης επεκτείνει, έτσι ώστε και αυτή αλλά και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για τις επιθετικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤO και της ΕΕ στην περιοχή.

Μετά το τέλος της Διάσκεψης, τα μέλη του ΠΣΕ συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ στη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟ.

Στην εκδήλωση της ΙΝΤΑΛ

Οι εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ερήνης ενάντια στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, με την εκδήλωση της βελγικής οργάνωσης ΙΝΤΑΛ, μέλους του ΠΣΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι οργανώσεων μεταναστών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Συνεργασία, η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε σχετικά με τις σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Το ΝΑΤΟ ήταν και είναι μια εγκληματική οργάνωση, οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του είναι συνυπεύθυνες για τις πολιτικές και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στις Συνόδους Κορυφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ποτέ ούτε μια περίπτωση όπου μια κυβέρνηση να έχει διαφωνήσει, πόσο μάλλον να έχει ασκήσει βέτο. Εξάλλου οι 22 από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ. Η νομιμοποίηση της στενής συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ προέρχεται τόσο από τα κείμενα της Συνθήκης της Λισαβόνας, της ΕΕ, όσο και από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το 2010. Ακόμη κι όταν διαφωνούν σε επιμέρους θέματα, στο τέλος πάνε χέρι-χέρι ενάντια στους λαούς».

Αναφερόμενος δε στη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟ, η οποία συγκλήθηκε με το θολό σύνθημα «Ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος» (τα μέλη του ΠΣΕ συμμετείχαν με διακριτό μπλοκ), τόνισε πως «η πάλη κατά του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δοθεί με αποσπασματικά συνθήματα, ούτε με δαιμονοποιήσεις προσώπων και αυταπάτες, πρέπει να στοχεύει στον ιμπεριαλισμό ως διεθνές σύστημα, στους μηχανισμούς και τους πολέμους του, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, πραγματικά ειρηνικά και με ευημερία».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Την Κυριακή η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι. Θα χαιρετίσουν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσουν λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και παρουσίαση της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και αφορά την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, Νίκο Πατεράκη.

Το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κρητική μουσική και τη συμμετοχή του αθλητικού χορευτικού ομίλου «Οι Πελασγοί», του Τ. Ψαλιδάκη και του συγκροτήματός του. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις καλεί και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάη, με το πλοίο «EΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας για Πειραιά (ώρα αναχώρησης από Πειραιά 9 μ.μ., ώρα προσέλευσης 7 μ.μ., στην πύλη Ε3).

Στην κινητοποίηση καλούν δεκάδες Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς της Κρήτης.

Επιμένει η Τουρκία στον αποκλεισμό της Αυστρίας

Επιμένει η Τουρκία στον αποκλεισμό της Αυστρίας από τα συνεργαζόμενα προγράμματα του ΝΑΤΟ και από την κοινή εκπαίδευση των στρατιωτών, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες οξύνονται και είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες μέσα και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο αποκλεισμός αφορούσε εκτός από την Αυστρία και τα άλλα 40 συμμαχικά κράτη - μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Προχτές το βράδυ, σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, αποφασίστηκε από εκπροσώπους των χωρών - μελών «η μερική λύση του ζητήματος» με τη μετατροπή των ΝΑΤΟικών προγραμμάτων, όπως η «Συνεργασία για την Ειρήνη». Αντί για συνολικές συμφωνίες με τα 41 συμμαχικά κράτη, κάθε χώρα θα συνάπτει ξεχωριστή συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Ετσι, θα «μπλοκάρεται» μόνο η Αυστρία από το «βέτο» που θα ασκεί η τουρκική κυβέρνηση, προβάλλοντας ως αιτία την απαίτηση της αυστριακής κυβέρνησης να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως κατανόηση για το ότι η Τουρκία έχει προβεί με ανεύθυνο τρόπο σε μια διμερή διαφωνία με την Αυστρία στο ΝΑΤΟ». «Αυτή η εξέλιξη είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας εξέφρασε τη θέληση το θέμα να λυθεί μέσω διμερών διπλωματικών επαφών των δύο χωρών.

Η Αυστρία θεωρείται σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ με αυξημένο ρόλο στα Βαλκάνια. Με 400 στρατιώτες είναι από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΝΑΤΟικής κατοχικής αποστολής στο Κόσσοβο (KFOR). Επίσης, πάνω από 300 στρατιώτες συμμετέχουν στην αποστολή «EUFOR-Althea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Συζήτηση σήμερα στον Βόλο

Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας, η προκλητικότητα της Τουρκίας και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ